vineri, 25 martie 2011

“Leacuri din natură” pentru reumatism

Reumatismul este o boală des întâlnită mai ales în rândul celor vârstnici, durerile ce o însoţesc afectând sensibil calitatea vieţii. Potrivit specialiştilor durerile articulaţiilor provocate de schimbările de vreme pot fi ameliorate, cel mai des, cu “leacuri din natură”.
Sucul unui cartof crud este privit ca un tratament excelent pentru reumatism. Cel mult două linguriţe de suc, făcut prin presarea cartofilor cruzi, trebuie luate înainte de principalele mese ale zilei. Sucul de cartof ajută la eliminarea factorilor toxici şi ameliorează reumatismul. Coaja de cartof, de asemenea, este un excelent remediu împotriva reumatismului, deoarece aceasta este extrem de bogată în săruri minerale vitale. Unul din cele mai bune medicamente pentru prevenirea bolilor cauzate de excesul materiei toxice din organism este apa în care sunt fierte cojile de cartofi. Aproximativ 30 grame de coajă de cartof trebuie spălate din abundenţă şi fierte în jumătate de litru de apă până când scade la jumătate. Apoi, decoctul este strecurat şi băut. Zilnic trebuie consumate 3-4 pahare de decoct, preparat similar;
Sucul de dovleac este considerat benefic în tratamentul reumatismului. Un pahar de suc, extras din legumă, trebuie amestecat cu o linguriţă de miere şi consumat zilnic pentru ameliorarea acestei boli. Tratamentul trebuie continuat timp de cel puţin trei luni, pentru rezultate favorabile;
Ţelina este un alt remediu naturist eficient pentru reumatism. Un extract din seminţe de ţelină este mult mai puternic decât leguma crudă, care are efect tonic asupra stomacului şi rinichilor. Între cinci şi 10 picături de extract de seminţe sunt adăugate în apă fierbinte şi luate înainte de masă;
Şi lămâile sunt benefice în tratamentul pentru reumatism. Pacienţii trebuie să consume sucul a două, trei lămâi pe zi pentru ca tratamentul să dea rezultate maxime;
Rezultate date şi de ceaiul antireumatic
Licoarea şi-a dovedit eficacitatea în reumatismul cronic. Ingrediente: 40 grame păpădie cu rădăcină cu tot, 20 grame flori de porumbar, 20 grame mentă, 20 grame rădăcină de rogoz şi 20 grame trei-fraţi-pătaţi. Se amestecă plantele. Se pune apa la fiert şi se opăreşte amestecul (1/4 litru apă la 1-2 linguriţe de amestec) şi se lasă zece minute la infuzat. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se beau dimineaţa şi seara câte o cană.
Hreanul reduce durerile
Hreanul este planta cea mai folosită în popor contra reumatismului, pentru că este pe cât de puternică, pe atât de accesibilă. Mod de folosire: rădăcinile de hrean rase se pun într-o bucată de pânză, care apoi se aplică pe articulaţia dureroasă, cât timp se poate suporta, dar fără să apară leziuni la nivelul pielii. Aplicaţia se repetă de cel mult două ori pe zi, până la dispariţia inflamaţiei articulare. Este eficientă mai ales în cazul bolnavilor la care puseele reumatice apar şi se agravează pe fondul frigului şi al umezelii;
Untul - pământului. Numele îi vine de la uriaşele rădăcini pe care această plantă le dezvoltă în pământurile pietroase în care creşte. Proprietatea interesantă a acestei rădăcini este că în contact cu pielea umană are un “efect rubefiant”, producând o uşoară reacţie iritativă, stimulând circulaţia sângelui şi încălzind locul tratat. O formulă de tratament cu untul-pământului e următoarea: se rad rădăcini şi se pun într-o sticlă peste care se pune ţuică de 30- 40 grade, cât să le acopere, apoi se lasă la macerat o săptămână. După filtrare se fac fricţionări cu această soluţie, pe locurile dureroase. Alt tratament cu untul-pământului: se combină în părţi egale suc de rădăcină cu lanolină, obţinându-se o alifie cu care se ung locurile dureroase. După un tratament de două săptămâni apar ameliorări ale durerilor şi creşterea elasticităţii articulaţiilor;
Uleiul de usturoi are efect vasodilatator şi ajută în durerile reumatismale. Ingrediente: 3-4 căţei de usturoi, 3-4 linguri ulei comestibil şi 2-3 linguri untură (de porc). Se zdrobeşte usturoiul şi se mixează cu uleiul şi cu untura. Amestecul se aplică pe locul dureros şi se masează viguros;
 Specialiştii recomandă dieta predilect vegetariană
Cei care suferă de reumatism este bine să ştie că alimentele de bază trebuie să fie zarzavaturile, mai ales cele crude, precum şi sucurile de legume sau fructe.
Tărâţele de grâu făcute pastă, cu puţină apă şi miere, sunt foarte eficiente, atât intern, cât şi extern, pentru aplicaţii pe zona afectată.
Varza, păpădia şi urzicile au mult calciu, la fel smochinele, seminţele de floarea-soarelui şi laptele, de aceea nu trebuie să lipsească din dieta reumaticului.
Cartofii, mai ales copţi sau fierţi în coajă şi ceapa trebuie consumate zilnic. Aportul de carne trebuie să fie moderat.
Toporaşii au efect antireumatic
 Primăvara, imediat după ce apar ghioceii, înfloresc şi toporaşii, în pădure sau la marginea pădurii, pe malurile apelor, pe câmpii şi chiar în grădini.
Fiind bogaţi în uleiuri volatile şi mucilagii, aceştia au acţiune emolientă. Datorită conţinutului de acid salicilic, toporaşii au efect antiinflamator şi antireumatic.
Decoctul din rădăcină uscată de toporaşi calmează durerile reumatice. Cura trebuie să fie de lungă durată ca să aibă efectul scontat. O lingură de rădăcină mărunţită se fierbe, timp de cinci minute, într-un sfert de litru de apă. Decoctul poate fi folosit şi în caz de constipaţie, având efect laxativ.

Mişcare şi dietă pentru o inimă sănătoasă

„Motorul” întregului organism merită o atenţie specială şi continuă, „rateurile”sale fiind, adesea,  fatale.
La nivel mondial, cauza numărul 1 de mortalitate este reprezentată de bolile cardio-vasculare. Bolile de inimă ucid mai mulţi oameni decât următoarele patru cauze de mortalitate însumate, în fiecare an înregistrându-se peste 17 milioane de decese în lume. Inima este numită, pe bună dreptate, “motorul” întregului organism şi face lucruri extraordinare, deşi nu cântăreşte mai mult de 200-300 de grame. În mod normal, inima pompează de aproape 100.000 de ori în fiecare zi, de 35 de milioane de ori pe an şi de 2,5 miliarde de ori în viaţă. Într-o singură zi, sângele din corpul nostru “călătoreşte” 19.000 de kilometri.
Specialişti ai Societăţii române de Cardiologie, citaţi de eva.ro, amintesc faptul că "nu este un secret că grăsimile din alimentaţia noastră sunt cele care cauzează cele mai multe dintre bolile de inimă. Aşa că, un prim pas pentru o inimă sănătoasă şi o viaţă îndelungată presupune reducerea consumului de grăsimi saturate, care pot fi înlocuite cu aşa numitele grăsimi bune, vegetale, care au un rol important în reducerea nivelului colesterolului rău (LDL) din sânge".
Incidenţa bolilor cardiovasculare, înjumătăţită
Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că se poate ajunge la o astfel de performanţă dacă:
- aveţi o valoare redusă a tensiunii arteriale (sub 140/90 mmHg);
- aveţi o greutate corporală normală;
- renunţaţi la fumat;
- dacă nivelul colesterolului total este în limite normale (sub 190 mg/dl);
- alegeţi o alimentaţie sănătoasă;
- aveţi activitate fizică adecvată (minimum 30 de minute pe zi);
- evitaţi stresul excesiv.
Mişcarea fizică zilnică, obligatorie
Multe studii au dovedit că practicarea unor activităţi fizice diminuează riscurile afecţiunilor cardiovasculare. Un program regulat de exerciţii vă menţine corpul sănătos. Un organism antrenat zilnic rezistă în faţa bolilor mult mai bine decât unul neantrenat.
De exemplu, exerciţiile aerobice înglobează activităţi fizice - precum plimbările, joggingul, biciclismul, înotul etc. - în urma cărora inima îşi menţine sănătatea pentru o perioadă îndelungată de timp. Desigur, nu uitaţi să vorbiţi cu medicul înainte de a începe seria exerciţiilor de rutină.
Dieta recomandată cardiacilor
Potrivit ghidului european de prevenţie a bolilor cardiovasculare, bolnavii de inimă trebuie să evite: carnea grasă, grăsimile, untul, zahărul rafinat, uleiul fabricat prin presare la cald, pâinea albă, sarea, piperul, ardeiul iute, ghimbirul, măghiranul sau curry.
Pe de altă parte, pentru bolile cardiace este necesară o alimentaţie bogată în elemente nutritive ca: fibre, acizi graşi esenţiali, vitamina K şi magneziu, care sunt factori de protecţie împotriva bolilor cardiace. Mai mult, cardiacii trebuie să facă exerciţii de respiraţie, care sunt factori de protecţie, dar şi de prevenire a bolilor cardiace.
Merită reţinute şi alimentele recomandate pentru cardiaci: uleiul presat la rece, sâmburii de caise, soia, fasole, cerealele integrale, mere, piersici, cătina, măceşe, lămâie, grepfrut, strugurii roşii, urzica, frunze de pătrunjel, leuştean şi ţelină, usturoi, fenicul, chimen, rozmarin, scorţişoară şi peşte (mai ales peştii de Ocean, care sunt bogaţi în acizi graşi omega 3).
Totodată, cardiacii au voie să consume smântână sau lapte pasteurizat crude. Indicat este şi consumul unui gălbenuş de ouă, tot crud, deoarece conţine lecitină, care anihilează colesterolul.
Produsele stupului, buni prieteni ai inimii
Un medicament natural care nu trebuie să lipsească din dulapul bolnavului de inimă este lăptişorul de matcă. Acesta are puteri miraculoase, deoarece pe lângă faptul că este un bun tonic cardiac, previne şi astenia nervoasă, oboseala, hepatita. Un alt aliment miraculos este mierea. Acesta ajută muşchiul cardiac slăbit, diminuând oboseala şi durerile din regiunea inimii. Se recomandă o lingură de miere diluată în ceai de păducel sau talpa-gâstei, cu 2 ore înainte de masă.
Ceaiuri indicate în afecţiunile cardiovasculare
Tot în ghidul european de prevenţie al bolilor cardiovasculare au fost enumerate cele mai  bune plante pentru ceaiuri, care ajută, previn sau tratează afecţiunile cardiovasculare:
- ceai de păducel, indicat pentru afecţiuni de origine nervoasă, aritmii, angină pectorală, arterioscleroză, hipertensiune, tensiune oscilantă;
- patlagina, ce are rol hipotensor, curăţând sistemul circulator; ajută şi afecţiuni precum ateroscleroza şi hipercolesterolemie;
- rădăcina şi frunzele de păpădie - tonice circulatorii;
- traista-ciobanului - ce reglează tensiunea arterială;
- talpa-gâştei, indicată în lupta împotriva durerilor şi tahicardie;
- vâsc (se macerează la rece o cantitate foarte mică, deoarece în caz contrar devine toxic); ajută în hipertensiune, ateroscleroză şi tulburări circulatorii;
- coacăz negru - hipotensor, aterosclerotic şi diuretic;
- coada-calului, bogată pe lângă alte minerale şi în potasiu şi siliciu.
 Valeriana calmează atacurile de panică
 Este o plantă folosită de secole pentru efectele calmante asupra sistemului nervos şi tensiunii arteriale. Este utilă pentru calmarea simptomelor din atacurile de panică, tensiune, dureri de cap şi insomnie. Ceaiul se administrează treptat, în cursul zilei sau seara la culcare. Din cauza gustului neplăcut se preferă tinctura de valeriană. (Carmen Moraru, Monitorul de Botosani, Pagina Medicala)

Sfaturi pentru o memorie cât mai "elastică"

* În timpuri extreme de stresante, problemele de memorie nu mai sunt, ca altădată, doar apanajul vârstei a treia *
Câţi dintre dumneavoastră nu v-aţi trezit în mijlocul frazei, uitând ce aţi vrut să spuneţi sau cum v-aţi construit în gând argumentaţia? Iar reţinerea zilelor de naştere a devenit, cumva, o provocare? Nu disperaţi, nu sunteţi singurii cu asemenea probleme. Astfel de episoade sunt normale şi pot fi rezultatul oboselii, anxietăţii sau stresului (pe lângă vârstă, bineînţeles). Vestea bună e că puteţi îmblânzi şi chiar preveni aceste simptome. Cercetările au arătat că există strategii simple ce pot să vă mărească puterea de concentrare, indiferent de vârsta pe care o aveţi.
1. Mai tăiaţi din calorii
Un studiu realizat în Germania, publicat în jurnalul "Proceedings of the National Academy of Sciences", a arătat că femeile sănătoase cu vârsta cuprinsă între 50 şi 80 de ani, care şi-au redus aportul caloric cu 30% timp de trei luni, au avut rezultate cu 20% mai bune la testele de memorie (asta pe lângă faptul că au şi slăbit). Potrivit cercetătorilor, femeile care mai taie din calorii devin mai sensibile la insulină (ce afectează funcţionarea creierului) şi au o concentraţie mai mică a unei proteine direct legată de îmbunătăţirea funcţionării creierului;
2. Nu excludeţi grăsimile din alimentaţie
Câteva grăsimi, fără a exagera însă, fac adevărate minuni pentru creier, spun cercetătorii de la Universitatea California. Aceştia au descoperit că un hormon secretat în timpul digestiei anumitor alimente ajută la formarea memoriilor pe termen lung. Este vorba despre un hormon care se eliberează în momentul digestiei acizilor graşi mononesaturaţi (de genul celor care se găsesc în uleiul de măsline şi avocado);
3. Luaţi suplimente de magneziu
Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit că un nivel mai mare de magneziu măreşte capacitatea de a învăţa şi îmbunătăţeşte memoria, atât în cazul celor tineri, cât şi în cazul celor mai puţin tineri. După cum a explicat autorul studiului, Guosong Liu, pierderile de memorie, care caracterizează o parte tot mai mare din populaţie, sunt provocate chiar de carenţele de magneziu din alimentaţie. Se recomandă ca zilnic bărbaţii să aibă parte de 420 de mg de magneziu, iar femeile de 320 de mg. Magneziul se întâlneşte în peşte, mere, banane şi cereale integrale, însă la nevoie se poate apela şi la un supliment.
Starea de sănătate a organismului, un barometru pentru memorie
Site-ul prevention.com, bazat pe lucrări ştiinţifice, oferă o serie de sfaturi pentru o memorie mai bună:
1. Verificaţi nivelul de fier din organism
Un test realizat cu ajutorul a 149 de femei, dintre care unele aveau un nivel normal de fier în sânge, iar altele unul scăzut, a scos la iveală faptul că cele cu mai puţin fier au ratat de două ori mai multe răspunsuri decât femeile cu o cantitate suficientă de fier în organism.
În plus, după ce femeile care au greşit răspunsuri mai multe au luat suplimente de fier timp de patru luni, acestea (cele mai multe dintre ele) s-au descurcat la fel de bine ca şi cele care au avut rezultate mai bune de la început;
2. Aveţi grijă la colesterol
Nivelul normal al acestuia este esenţial pentru o funcţionare bună a creierului, la fel cum este pentru sistemul cardiovascular. Şi asta deoarece, atunci când plăcile cauzate de un nivel crescut al colesterolului "rău" (LDL) se depun pe vasele de sânge, creierul este privat de nutrienţii necesari şi de oxigen într-un grad mai mic sau mai mare, în funcţie de gravitatea depunerilor;
3. Citiţi atent prospectele medicamentelor
Multe dintre medicamente au, printre reacţiile adverse, şi pierderile de memorie. Este vorba în principal de antidepresive, antispasmodice, betablocante, medicamentele pentru Parkinson sau cele pentru chimioterapie, somniferele, analgezicele, antihistaminicele şi altele. În cazul în care medicul vi le poate înlocui, efectele negative asupra memoriei dispar în scurt timp;
4. Consumaţi acizi graşi omega-3
Aceştia reduc pierderile de memorie cauzate de vârstă, micşorează riscul de apariţie a maladiei Alzheimer, scad riscul de depresie şi te fac mai rapid în gândire. Cele mai bune surse de omega-3 sunt somonul şi crapul;
5. Mâncaţi cel puţin un măr pe zi
Merele conţin un antioxidant care creşte nivelul acetilcolinei - o substanţă cu rol de neurotransmiţător, esenţială pentru memorie, care tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă. În plus, aceste fructe ajută la protejarea memoriei de efectele negative ale radicalilor liberi. Alte alimente care ajută memoria la orice vârstă sunt: sparanghelul, afinele, cacaua, cafeaua, gălbenuşurile de ou, rozmarinul, vinul roşu, somonul, sosul de roşii, nucile;
6. Faceţi exerciţii aerobice
Conform unui studiu realizat în statul american Illinois, cei care au făcut exerciţii aerobice de trei ori pe săptămână timp de o oră au avut rezultate mai bune la testele de memorie şi atenţie decât cei care au petrecut acelaşi timp făcând alt tip de mişcare, cum ar fi stretching. Aproximativ aceleaşi beneficii le puteţi obţine şi mergând în pas vioi timp de o oră, de trei ori pe săptămână.

Supleţea gâtului, barometru al unei tinereţi prelungite

* Multe femei nu acordă suficientă atenţie îngrijirii pielii gâtului. Preocupate exclusiv de faţă, uită că aspectul gâtului este primul care trădează îmbătrânirea *
Gâtul face parte integrantă din frumuseţea unei femei. Pe măsură ce trec anii, grăsimea din corp este redistribuită în tot corpul. Din nefericire, una dintre zonele de unde se pierde grăsime este gâtul. Lipsa grăsimii de sub piele înseamnă că există un suport redus pentru susţinerea conturului feţei. Este motivul, scrie i-medic.ro, pentru care, la o anumită vârstă, apare acel aspect de piele lăsată în zona gâtului. De asemenea, ţinând cont de faptul că muşchii gâtului nu sunt susţinuţi de o structură osoasă, ei sunt predispuşi la pierderea elasticităţii. Alte cauze pentru apariţia ridurilor de pe gât pot fi: o dietă nesănătoasă, o îngrijire cosmetică neadecvată, expunerea excesivă la soare sau o combinaţie între doi sau mai mulţi asemenea factori.
Curăţare şi masaj, zilnic
Gâtul trebuie îngrijit în acelaşi ritm cu îngrijirea tenului: demachiere, tonifiere şi aplicarea unei creme. Se folosesc produse asemănătoare celor folosite pentru curăţarea feţei. Spălarea gâtului cu apă caldă şi săpun nu este suficientă şi nici indicată, deoarece apa caldă deschide porii şi moleşeşte ţesuturile, iar săpunul usucă pielea prea drastic, favorizând formarea ridurilor. De aceea, chiar dacă pielea se spală cu apă caldă, va fi clătită cu apă rece şi apoi, când este încă umedă, masată cu o cremă hrănitoare. Crema se va aplica printr-un masaj uşor, pornind de sub bărbie înspre decolteu. Masajul se face cuprinzând gâtul între degetul mare şi celelalte degete, folosindu-se când o mână când alta, fără să se apese prea puternic (în zona gâtului se găseşte glanda tiroidă, care poate fi stimulată prin masajul prea intens).
La sfârşit, vom executa ciupituri de-a lungul cutelor, prinzând pielea între degetul arătător şi degetul mare. La masaj se vor folosi creme nutritive obişnuite (se recomandă creme bogate în vitamina A şi E), sau o cremă specială (lecitină 5 g, ulei de măsline 50 g, lanolină 10 g). Se prepară topindu-se ingredientele, apoi amestecându-se până la răcire.
Odată cu apariţia ridurilor se recomandă loţiunile tonice (apă de roze 50 g, camfor 1 g, alaun 0,50 g, acid boric 2 g, tinctura de benzoe 15 picături). O altă cremă pe care o puteţi folosi în cazul apariţiei ridurilor la nivelul gâtului conţine 5 grame de lecitină, 25 de grame de ulei de măsline, 30 de grame de lanolină şi 40 de mililitri de apă minerală.
În general, aceste loţiuni nu trebuie să fie alcoolice, ca să nu usuce pielea. Din acelaşi motiv, se va evita ştergerea pielii gâtului cu apă de colonie sau cu alcool. Pentru a combate semnele îmbătrânirii, aplicaţi comprese cu ulei în această zonă (de floarea soarelui, de porumb, de măsline).  Lăsaţi compresa (tifon îmbibat cu ulei) să acţioneze între 5-30 de minute.
Evitaţi ridurile premature
- Menţineţi în permanenţă gâtul cât mai drept; 
- Încercaţi să dormiţi fără pernă, sau să folosiţi o pernă joasă, ca să evitaţi cutarea pielii. Din acelaşi motiv, când citiţi sau lucraţi la calculator, aveţi grijă să nu staţi cu capul aplecat prea mult timp;
- Adoptaţi un stil de viaţă sănătos: aveţi grijă să dormiţi opt ore pe noapte şi abandonaţi fumatul! Studii ştiinţifice au demonstrat că această activitate nocivă pentru organism are efecte grave şi asupra frumuseţii pielii, îmbătrânind-o de patru ori mai repede!;
- Dacă aţi trecut de 25 de ani, dermatologii vă sfătuiesc să folosiţi creme antirid pentru gât şi decolteu. Alegeţi-le pe cele care conţin vitaminele A, C şi E, pentru că vă protejează cel mai bine de agresiunea factorilor de mediu;
- Dacă obişnuiţi să folosiţi fond de ten, machiaţi şi gâtul în acelaşi timp cu faţa;
- Expunerea îndelungată la soare poate duce şi ea la apariţia ridurilor premature pe gât de aceea, atunci când ieşiţi din casă nu uitaţi să vă daţi cu o cremă protectivă în zona decolteului;
- Evitaţi puloverele pe gât, eşarfele din bumbac sau orice altă metodă de acoperire a gâtului pe perioade îndelungate (exceptând eşarfele de mătase), deoarece acest lucru duce la uscarea şi pierderea fermităţii pielii.
Tratamente naturiste pentru gât şi decolteu
- Dacă pielea gâtului este deshidratată, se vor aplica comprese cu decoct de nalbă, urmate de un masaj cu o cremă hidratantă;
- Lăsaţi timp de 24 de ore în apă rece cojile de la o portocală. Seara, după baie, masaţi regiunea gâtului cu un tampon de vată înmuiat în loţiune de portocale. Aplicaţi apoi un strat subţire de cremă de întreţinere alunecând uşor cu toată palma şi netezind bine pielea de la sân până în regiunea maxilarului inferior. Se execută masajul de o parte şi de alta a tiroidei, în fiecare parte de 20-25 ori. Alunecaţi apoi cu palmele de la un umăr la altul pe toată zona decolteului, când cu o mână, când cu cealaltă;
- Aplicaţi 2-3 seri la rând câte o fiolă de lăptişor de matcă, atât pe decolteu cât şi pe gât;
- Măştile folosite pentru îngrijirea pielii gâtului conţin făină de in, gălbenuş de ou şi colagen. Se aplică masca, se aşteaptă 10 minute şi apoi se şterg cu o compresă înmuiată în ceai de muşeţel. Şi măştile naturale cu spirulină, ulei de măsline sau banane, aplicate periodic, sunt excelente pentru menţinerea supleţei pielii gâtului;
- Aplicaţiile cu infuzie de pătrunjel, precum şi cele cu suc de morcovi contribuie la atenuarea aspectului uscat şi ridat al pielii, hidratând-o şi vitaminizând-o. (Carmen Moraru, Monitorul de Botosani, Pagina Medicala)

Paşi mărunţi pentru sănătate pe termen lung


* O schimbare pe săptămână a stilului de viaţă vă poate prelungi existenţa cu ani buni *
Schimbările majore în stilul de viaţă pot fi o provocare prea mare şi vă puteţi simţi un pic copleşiţi de situaţie. Schimbările mici pot fi însă mai uşor de manevrat şi mai realiste pe termen lung. Încercaţi să schimbaţi un lucru în bine în fiecare săptămână, pentru propria stare de sănătate. Pe lângă clasicele sfaturi de a bea apă, de a mânca multe legume şi fructe proaspete, de a dormi cel puţin opt ore pe noapte, de a vă feri de mâncare junk food, sunt şi trucuri mai puţin ştiute care vă vor ajuta. Reţineţi, o mică schimbare în fiecare săptămână poate face diferenţa!
Schimbări în alimentaţie
1. Plănuiţi-vă mesele pentru restul săptămânii în weekend;
2. Petreceţi 30 de minute de două ori pe săptămână tăind legume pentru a le avea tot timpul la dispoziţie;
3. Înlocuiţi batoanele cu proteine cu alune şi seminţe crude;
4. Nu beţi alcool pe stomacul gol. Vă va face rău şi distrugeţi vitamina B, potrivit Hybrid Mom;
5. Data viitoare când faceţi prăjituri sau tort, înlocuiţi jumătate din cantitatea de unt cu sos de mere sau piure de dovleac sau prune. Veţi avea, astfel, mai puţine grăsimi şi mai mulţi nutrienţi;
6. Variaţi mâncarea. Dacă aţi mâncat azi ceva, nu mai mâncaţi acelaşi lucru decât peste patru zile;
7. Mâncarea în culori diferite are nutrienţi diferiţi, aşa că mâncaţi după principiul "curcubeului": ardei roşii, morcovi oranj, salată verde etc;
8. Îngroşaţi supele cu piure de boabe (de fasole, de mazăre etc). Delicios şi un plus de nutrienţi!
9. Nu beţi apă din sticle de plastic pentru că au în componenţă bisphenol A (BPA). Folosiţi-le pe cele din sticlă, reutilizabile;
10. Începeţi ziua cu un pahar de apă în care aţi stors jumătate de lămâie. Ficatul vă va mulţumi!
11. Data viitoare când vreţi să mâncaţi omletă, căliţi mai întâi câteva legume în tigaie şi apoi adăugaţi ouăle. Mai delicios şi mai sănătos nu se poate!
12. Încercaţi cel puţin o zi pe săptămână să nu mâncaţi carne;
13. Faceţi-vă singuri dressingul pentru salată. Amestecaţi ulei de măsline, oţet sau suc de lămâie cu puţin muştar, usturoi pasat, sare şi piper;
14. Folosiţi sare de mare în loc de sarea extrafină din magazine şi cumpăraţi-vă o râşniţă;
15. Folosiţi făina integrală când gătiţi, în loc de făină albă. E mult mai sănătoasă;
16. Încercaţi întotdeauna mâncăruri noi; nu vă feriţi de fructele şi legumele exotice;
17. Nu vă oferiţi recompense alimentare;
18. Folosiţi iaurt simplu în loc de smântână.
Schimbări în stilul de viaţă
19. Faceţi exerciţii pentru minte. Învăţaţi un nou dans, citiţi o carte, învăţaţi o altă limbă. Ţineţi mintea "în formă", la fel ca şi corpul;
20. Încercaţi să evitaţi calculatorul şi orice aparat electronic cu două ore înainte de culcare pentru un somn mai liniştit;
21. Începeţi fiecare zi cu câteva mişcări de stretching şi câteva exerciţii de respiraţie;
22. Luaţi suplimente alimentare. Începeţi cu multivitamine şi vorbiţi cu medicul de familie despre asta;
23. Aveţi grijă la porţii şi la mărimea farfuriilor şi ustensilelor din casă. Farfuriile şi tacâmurile mai mici înseamnă porţii mai mici;
24. Daţi cu o perie moale pe corp înainte să faceţi baie. Pielea va fi mult mai moale şi face bine sistemului limfatic.
Trucuri inedite, care vă pot îmbunătăţi viaţa
Ştiaţi că dacă dormiţi pe partea stângă arsurile stomacale pot fi ameliorate sau că durerea de dinţi poate fi redusă cu 50% dacă puneţi un cub de gheaţă pe dosul palmei în zona dintre degetul mare şi arătător?
Aflaţi din rândurile de mai jos câteva astfel de trucuri ce merită încercate în viaţa de zi cu zi. Chiar dacă par doar amuzante, ele s-au dovedit utile în multe cazuri:
1. Cum să lupţi împotriva arsurilor stomacale
Dacă aveţi astfel de probleme pe care le simţiţi mai ales noaptea, încercaţi să dormiţi predominant pe partea stângă deoarece, potrivit mai multor gastroenterologi, în acest fel intensitatea acestora poate fi redusă;
2. Cum să ameliorezi o durere de dinţi
Un studiu canadian susţine că, dacă ţii un cub de gheaţă pe dosul palmei, în zona sub forma unui "V" situată între degetul mare şi degetul arătător, durerea de dinţi va fi ameliorată cu 50%. Cercetătorii spun că la baza acelui "V" se află un nerv care stimulează o zonă din creier ce blochează semnalele de durere de la mâini şi faţă;
3. Cum să reduci senzaţia de ameţeală
Dacă aţi băut puţin mai mult decât trebuia şi simţiţi că se roteşte camera în jur, puneţi mâna pe un obiect stabil. O anumită parte a urechii - o regiune gelatinoasă denumită cupula, care are rol în menţinerea echilibrului, poate fi afectată de alcool, însă atunci când ţineţi mâna pe un obiect stabil, aceasta poate fi ajutată;
4. Cum să opreşti sângerările nazale
În afară de trucul pe care aproape toata lumea îl ştie de la părinţi şi bunici, care presupune să te întinzi şi să ridici mâna, puteţi încerca să apăsaţi pe gingia care îmbracă dinţii din faţă, de sus;
5. Cum să atenuezi palpitaţiile
Atunci când simţiţi că vă bate inima mai repede decât de obicei, suflaţi în degetul mare de la mână. Specialiştii sunt de părere că nervul vag, care are rol şi în frecvenţa cardiacă, poate fi stimulat în acest fel;
6. Cum să oboseşti mai puţin când alergi
Cei mai mulţi dintre oameni pun piciorul drept în pământ atunci când expiră în timpul alergatului, exercitând însă presiune mai multă asupra ficatului, care se află în partea dreaptă. De aceea, pentru a avea o rezistenţă mai mare la oboseală încercaţi să vă obişnuiţi să expiraţi în timp ce puneţi piciorul stâng în pământ, chiar dacă e destul de complicat la început;
7. Cum să înveţi mai uşor
Citind înainte de a adormi sau repetând ceva ce aţi învăţat mai devreme veţi avea şanse în plus ca informaţiile să fie reţinute mai uşor şi pentru mai mult timp. Asta deoarece cele mai multe dintre informaţii sunt consolidate în timpul somnului.