E recomandată pentru că întăreşte organismul şi îl face mai rezistent în faţa viruşilor şi a germenilor patogeni. Mărul este bogat în potasiu, mineral esenţial pentru funcţionarea normală a organismului şi pentru menţinerea echilibrului osmotic acido- bazic. Oţetul de mere reţine din aceste fructe toate mineralele: fosfor, sodiu, magneziu, calciu, sulf, fier, siliciu şi potasiu. Cura cu oţet de mere este indicată în special celor care au lipsă de potasiu în organism.
Semne care indică o eventuală lipsă de potasiu
- Pierderea vioiciunii gândirii şi a memoriei. Hotărârile se iau mai greu, iar memoria nu mai este bună;
- Sunteţi mai sensibili la răceală;
- Aveţi, deseori, mâinile şi picioarele reci;
- Preferaţi hrana caldă în locul celei reci;
- Apar foarte des calozităţi pe tălpile picioarelor şi se formează bătături;
- Sunteţi predispuşi la constipaţie;
- Uneori nu aveţi poftă de mâncare, iar alteori aveţi senzaţia de greaţă şi vărsături;
- Aveţi deseori mâncărimi ale pielii;
- Pielea este iritată şi pot apărea coşuri;
- Tăieturile şi zgârieturile se vindecă greu;
- Pot apare contracţii tetanice ale pleoapei sau ale colţului gurii;
- Dinţii se cariază mai uşor decât ar trebui;
- Pot apărea cârcei, mai ales la muşchii corpului şi în special noaptea;
- Adormiţi greu şi vă sculaţi obosiţi;
- Noaptea nu aveţi un somn bun;
- Apar dureri la încheieturi.
Dacă aveţi o mare parte din aceste simptome, atunci potasiul se găseşte în cantitate insuficientă în organism. Potasiul normalizează activitatea celulelor sistemului nervos şi menţine, de asemenea, echilibrul potasiu-sodiu în organism. Sporirea cantităţii de sodiu prin ingerarea lui sub formă de sare de bucătărie înseamnă scăderea cantităţii de potasiu din interiorul celulelor corpului, având ca urmare o pierdere de potasiu din organism.
Iata deci că acest echilibru sodiu-potasiu se poate deregla uşor şi ne poate influenţa starea de sănătate. Excesul de proteine- carnea şi chiar laptele- determină, de asemenea, eliminarea de potasiu.
Pentru cura de oţet de mere procedaţi astfel:
Dimineaţa, când vă sculaţi, beţi două linguriţe de oţet de mere într-un pahar cu apă sau cu ceai de plante. Lichidul se bea încet, înghiţitură cu înghiţitură, în timp ce vă îmbrăcaţi.
Durata unei cure este de 1- 2 luni. Tratamentul poate fi reluat după o întrerupere de circa o lună.
Cura cu oţet de mere se recomandă nu numai pentru întărirea organismului şi în cazul lipsei de potasiu, ci şi în cazul mai multor afecţiuni cum ar fi: sterilitatea primară, graviditate, sinuzită, intoxicaţii alimentare, nevralgie facială, artrite ale articulaţiilor mici de la mâini şi de la picioare, degenerescenţă, ateroscleroză, cistite, pielite, hipercolesterolemie, nevroze, insomnii, oboseală cronică, migrene, ameţeli, hipertensiune arterială, anchiloza încheieturilor, lăcrimare la oamenii în vârstă, relaxarea şi calmarea sistemului nervos, în caz de epidemii, în zona zoster, arsuri, varice, dureri musculare şi articulare.
Pentru durerile în gât puteţi folosi gargara cu o soluţie de oţet de mere, o linguriţă la un pahar cu apă. Din această soluţie se ia din oră în oră câte o gură, cu care se face gargară şi apoi se înghite. Pe măsură ce jena din gât cedează, gargarele pot fi făcute la intervale mai mari.
Oţetul de mere este contraindicat în: litiaza renală urică, gută, insuficienţă tiroidiană şi paratiroidiană, obezitate, aciditate gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastro- duodenal, febră musculară şi hipotensiune arterială.
Potasiul, un mineral extrem de util organismului
Foarte răspândit în natură, potasiul se prezintă sub formă de săruri şi acţionează în principal asupra nivelului echilibrului electrolitic. Doza zilnică recomandată: 3500 mg (3,5 g).
Printre efectele benefice pe care le are potasiul asupra organismului uman figurează următoarele:
- este un reglator important al presiunii arteriale, deoarece extrage sodiul din celule, ceea ce reduce volumul de lichide din organism;
- participă la reacţiile chimice care implică proteine şi glucide (stimulând secreţia de insulină);
- activează funcţia renală;
- influenţează fenomenele electrice cardiace şi neuromusculare (trecerea rapidă a influxului nervos, excitabilitatea şi contracţia).
Tulburări atribuite deficitului de potasiu
Alcoolicii, cei care beau foarte multă cafea, consumatorii de dulciuri, diabeticii, cei care abuzează de diuretice şi laxative, precum şi persoanele care au urmat un tratament prelungit cu antiinflamatoare, cortizon, sunt predispuse să dezvolte o carenţă de potasiu.
Statisticile privind consumul de potasiu, scrie ScienceLine.ro, indică faptul că majoritatea tinerilor nu consumă suficient din acest mineral important. Situaţiile enumerate mai sus amplifică considerabil riscul de hipopotasemie – concentraţie scăzută a potasiului în sânge.
Tulburări atribuite consumului excesiv de potasiu
Administrarea de doze mai mari, de 5000 mg/zi, poate afecta echilibrul mineral. Redutabile sunt şi problemele cardiace şi renale. O doză de 25 g clorură de potasiu poate provoca o intoxicaţie gravă a organismului. Suplimentele de potasiu sunt total nerecomandate persoanelor care suferă de diabet sau insuficienţă renală, sau care iau medicamente cu acţiune diuretică sau hipertensivă.
Alte alimente bogate în potasiu
Fructe: caise (proaspete sau conservate), banane, pepene galben, fructe uscate (stafide, prune), pepene, kiwi, nectarine, portocale, pere (proaspete), prune;
Legume: asparagus, avocado, varză de bruxelles, varză, salată, sfeclă, ţelină, bamă, ardei iute, chilli, cartofi (albi, dulci), dovleac, spanac (fiert), roşii (suc), fasole;
Altele: alune, nuci, seminţe de dovleac şi floarea soarelui, cereale, ciocolată, cacao, nucă de cocos. Lactatele care au în compoziţie potasiu sunt: brânza, laptele şi iaurtul. În ceea ce priveşte carnea, puteţi consuma: carne de vită, porc, somon şi păstrăv.
Ca sa nu distrugeţi nivelul de potasiu din organism, trebuie sa evitaţi servirea alimentelor procesate.