sâmbătă, 24 decembrie 2011

Inedit şi clasic în tratarea răcelii

* O răceală nu e nimic altceva decât o simplă răceală * Important e să nu intrăm în panică şi să ştim că poate fi tratată şi altfel decât cu medicamente *
La fel de important e şi să fim absolut siguri că nu e decât o simplă răceală, specifică Shine. Pentru că dacă e aşa, aveţi la îndemână câteva trucuri neaşteptate:
1.
Mergeţi repede
Potrivit unui membru marcant al American College of Sports Medicine, mişcarea, mai cu seama mersul alert, este mai bună decât orice medicament. N-aveţi nevoie decât de o pereche de pantofi sport şi câteva minute zilnic, sau măcar de câteva ori pe săptămână, pentru a nu îngroşa rândurile celor care vor răci iarna aceasta. Singura menţiune este că trebuie să rezistaţi tentaţiei de a alerga, pentru că altfel vă veţi simti mai rău, dacă simptomele răcelii s-au arătat deja. Nu vă epuizaţi, exerciţiile trebuie să fie moderate; tocmai de aceea, cea mai bună este plimbarea. Dacă deja simţiţi o jenă în piept, dificultăţi de respiraţie sau temperatură, cel mai bine e însă să rămâneţi în pat. Tot experţii americani vă sfătuiesc să faceţi ceva mişcare înainte de a vă face vaccinul contra gripei de sezon, pentru creşterea imunităţii;
2. Nu suflaţi ambele nări deodată
Chiar dacă simţiţi că se impune ca nasul să fie suflat fără întârziere, abţineţi-vă să acţionaţi asupra ambelor nări, în acelaşi timp, pentru că riscaţi să trimiteţi secreţiile către sinusuri, ceea ce ar putea avea ca rezultat o eventuală infecţie. Cel mai bine e să acţionaţi asupra fiecarei nări, pe rând;
3. Faceţi saună
Numeroase studii au arătat că lichidele sunt de aur în caz de răceală, pentru că ajută la detoxifierea organismului. Aproape în acelaşi fel ajută şi sauna, arată o cercetare realizată în Australia. Sauna este benefică atât în caz de răceală, gripă, dar şi artrită sau astm.
În cadrul studiului, voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri, dintre care unul a fost lăsat să apeleze la saună ori de câte ori simţea nevoia, în timp ce celorlalţi li s-a interzis această activitate. La finele celor 6 luni de monitorizare, s-a observat că acei din a doua grupă au avut de două ori mai multe răceli în această perioadă de timp;
4. Compot fierbinte
Conform unui studiu realizat în Ţara Galilor, cel mai bun medicament în caz de răceală este compotul de fructe fierbinte. Cel mai indicat este compotul de mere sau cel din coacăze negre. Ambele sunt campioane la tratarea tusei, durerii de gât, nasului care curge şi a vorbitului pe nas, tipic în caz de răceală. Cercetătorii de la Universitatea Cardiff recomandă aceste "tratament", ce poate părea învechit, ori de câte ori apar simptomele de răceală indicate;
5. Mâncaţi ardei gras
Dacă simţiţi că vă încearcă răceala, încercaţi să ţineţi la îndemână nişte ardei graşi, bogaţi în Vitamina C, despre care studiile au arătat că pot face ca răceala să treaca mai repede, iar simptomele să fie ameliorate. Alte alimente care pot creşte imunitatea, organismul putând lupta în mod natural cu răceala, sunt iaurtul, usturoiul, oregano, ceaiul verde şi dovleacul;
6. Dormiţi
O altă modalitate de a trece mai uşor peste episoadele cu nasul care curge şi muşchii care dor este să aveţi grijă să dormiţi suficient, cel puţin 7 ore pe noapte. Numeroase studii au arătat că oamenii care nu dorm îndeajuns sunt de trei ori mai expuşi răcelii.
Scăpaţi rapid de răceală
Aveţi serioase bătăi de cap cu răceala şi vreţi să evitaţi repausul total? Sunteţi un om activ şi aveţi nevoie de un remediu rapid şi eficient pentru tratarea răcelii? Medicamentaţia oferă rezultate în câteva zile, iar dacă vă aflaţi într-un stadiu avansat al afecţiunii, repausul total devine obligatoriu.
Healthmad.com vă oferă un pont simplu şi la-ndemână pentru a scăpa de răceală într-o singură oră, fără un efort foarte mare sau medicamentaţie la ore fixe. Ceapa şi hreanul sunt remediile naturale care vă ajută să scăpaţi de frisoane, febră şi nas înfundat rapid, pentru a vă putea continua activitatea de zi cu zi cu acelaşi randament şi entuziasm.
Aveţi nevoie de trei cepe, 20 de grame de zahăr şi un litru de apă. Fierbeţi cepele în apă timp de 15 minute. În acest timp, faceţi caramel din zahăr şi aşezaţi-l peste ceaiul de ceapă obţinut.
Be
ţi acest ceai în totalitate şi, dacă puteţi să serviţi o friptură de vită, cu mult hrean, în cel mult o oră sunteţi un alt om. În cazul în care nu v-aţi tratat la timp, iar răceala a avansat, nu renunţaţi la ceaiul de ceapă şi caramel, din care puteţi consuma şi doi litri pe zi.
Hreanul vă ajuta şi el să scăpaţi de nasul înfundat şi căile respiratorii inflamate din cauza temperaturilor scăzute. Evitaţi să mâncaţi mult hrean deodată, pentru ca digestia să nu vă fie afectată.
Fie îl consumaţi la prânz, în friptură, fie seara, în salată de sfeclă, dar în cantităţi mici. Nu uitaţi de ceaiul fierbinte de ceapă după masă. Veţi scapa de tusea supărătoare în doar câteva minute. Dacă răceala este însoţită de dureri musculare, tăiaţi ceapa felii şi aşezaţi-o în zona bazinului, la căldură.
Vă puteţi trata şi în casă de formele uşoare de răceală. Cel mai important lucru este să acţionaţi în timp util, pentru ca organismul să îşi revină în câteva minute. Orice întârziere înseamnă un tratament mai îndelungat, deci cum simţiţi primele semne ale răcelii, luaţi-vă măsuri de precauţie.
Lămâia, leac împotriva răcelii
De mare ajutor în lupta cu răceala - lămâia combate şi virozele datorită conţinutului bogat în vitamina C – ce întăreşte sistemul de apărare al organismului. E indicat să consumaţi limonadă sau ceai cu suc de lămâie ori de câte ori aveţi perioade foarte solicitante şi mai ales în stările febrile. Nu doar sucul de lămâie este bun atunci când sunteţi răcit, ci şi uleiul rezultat din coaja de lămâie are un efect benefic atunci când este folosit pentru masajul umerilor şi gâtului. Uleiul mai poate fi utilizat şi sub formă de inhalaţii în caz de răceală şi gripă.
De obicei sucul de lămâie nu e recomandat să se consume ca atare, ci sub formă de limonada îndulcită cu miere de albine. Cel mai bine e să consumaţi sucul după masă sau în timpul mesei. Pentru a stoarce mai bine lămâia, e recomandat să o ţineţi vreme de câteva minute în apă caldă. Dacă suferiţi de afecţiuni ale stomacului, precum gastrită sau ulcer gastroduodenal, sucul de lămâie nu e indicat.
Un ceai foarte bun în caz de răceală sau viroze este ceaiul de lămâie, obţinut din 3 lămâi tăiate în sferturi la 500 ml apă. După ce fierbe 5-10 minute, se lasă să se mai răcească, se strecoară şi se bea îndulcit cu miere.
Ceaiurile, infuziile şi decocturile, de folos
Ca adjuvante în tratarea răcelii, fitoterapia recomandă ceaiuri din flori de tei şi de soc, infuzie din flori şi decoct din rădăcină de ciuboţica cucului (atunci când apare tusea frecventă, se pune o linguriţă de parte de plantă la o cană cu apă şi se beau câte 2-3 căni/zi), infuzie de isop, decoct din coajă de salcie (2 linguri de coajă uscată şi mărunţită la o cană cu apă; se iau 3-4 linguri/zi). Pentru amestecurile de plante medicinale utile în caz de guturai şi-au dovedit eficienţa următoarele reţete: scorţişoară (10 g), flori de soc (30 g), sovârv (30 g), cimbrişor (10 g), rădăcină de cerenţel (20 g) – infuzie dintr-o linguriţă de amestec la o cană cu apă; se beau 2-3 căni/zi, îndulcite cu miere de albine; flori de tei şi de soc (câte 20 g din fiecare), ţintaură (10 g), păpădie (10), coajă de salcie (20 g), conuri de hamei (20 g) – se prepară decoct dintr-o lingură de amestec la o cană cu apă; se beau 2-3 căni/zi, îndulcite cu miere; flori de tei (10 g), flori de muşeţel (15 g), sovârv (15 g), fructe de coriandru şi de fenicul (câte 20 g din fiecare), scorţişoară (10 g), cuişoare (5 g), piper negru (5 g) – o lingură de amestec la o cană cu apă; se beau 2 căni/zi, îndulcite cu miere; la o cană se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie.

Cumpătarea, cuvântul de ordine pentru noaptea dintre ani

Asa nu!!!
* Cu ajutorul câtorva strategii bine puse la punct, vă puteţi bucura de momentele festive de Revelion, cu un tonus bun şi fără teama kilogramelor în plus *
Dacă săriţi peste o masă înainte de a merge la petrecere, gândindu-vă că veţi "păstra" caloriile pentru acest eveniment, veţi ajunge la destinaţie atât de înfometaţi, încât veţi mânca tot ceea ce veţi vedea în faţa ochilor... Astfel, planul dumneavoastră va eşua lamentabil. Dacă mâncaţi ceva înainte, în schimb, nu veţi ataca bufetul şi veţi mânca ponderat. În noaptea de Revelion, e bine să nu scăpaţi din vedere:
- Grija la aperitive şi prăjituri
Mini-prăjiturile şi sandvişurile sunt atât de uşor de "înfulecat" dintr-o singură înghiţitură, încât veţi pierde rapid şirul a câte aţi mâncat... Pentru a păstra un control mai mare, ţineţi paharul cu băutură în mâna pe care o folosiţi în mod obişnuit, astfel încât să fiţi mereu nevoiţi să schimbaţi mâna pentru a lua gustarea care vă tentează de pe tavă. Având în minte acest lucru, nu vă veţi întinde decât după aperitivele care vă fac poftă cu adevărat.
Dacă este organizat un bufet, un alt truc este să vă aşezaţi mai multe aperitive şi prăjiturele pe farfurie, decât să luaţi câte vreţi, direct de pe tăvile pe care sunt aşezate;
- Atenţie la porţii
Felurile de mâncare uriaşe, cu multă carne şi sos, duc în mod sigur şi inevitabil la o măsură în plus, la talie. Pentru a evita acest neplăcut lucru şi pentru a mânca cât mai echilibrat cu putinţă, fiţi foarte atenţi atunci când vă aflaţi în faţa mesei sau a bufetului.
Asiguraţi-vă că legumele şi fructele înseamnă cel puţin jumătate din farfuria proprie. În cazul în care vă aflaţi la o masă în familie sau dacă sunteţi invitaţi la cină la nişte prieteni, atunci gazda vă va servi şi mai mult ca sigur că vă va umple cu generozitate farfuria.
Este recomandabil să mâncaţi doar ceea ce vi se pare confortabil pentru propriul organism. Nu refuzaţi niciodată ospitalitatea şi nu faceţi paradă cu vreo dietă, atunci când toţi se înfruptă cu felurile de mâncare delicioase. Doar alegeţi ceea ce vi se potriveşte;
- Atenţie şi la "inofensivii" biscuiţi
Tot la capitolul "de evitat" se înscriu şi biscuiţii. Chiar dacă nu sunt dulci, majoritatea au un conţinut ridicat de amidon, care este imediat convertit în maltoză şi ulterior în glucoză, care este asimilată cu repeziciune, mai ales dacă nu aţi mâncat în prealabil alimente bogate în fibre;
- Nu exageraţi cu alcoolul
Nu de alta, dar este "ticsit" de calorii, care se depun foarte uşor. Însă, pentru a evita să fi
ţi persoana care strică cheful de petrecere al tuturor celorlalţi, permiteţi-vă să vă bucuraţi de primul pahar cu şampanie, după ce aţi dat noroc cu gazda, apoi mergeţi pe băuturi non-alcoolice şi cu foarte puţine calorii, cum ar fi apa minerala. În plus, aveţi toate şansele ca nimeni să nu mai observe ce beţi după primul pahar festiv...
- Contribuiţi cu un fel de mâncare sănătos
Când sunteţi invitaţi la o masă, contribuiţi la meniu cu un fel de mâncare sănătos, care să nu intre în conflict cu planurile gastronomice pe care le are gazda;
- Fiţi selectivi în privinţa dulciurilor
O simplă gustare este tot ceea ce aveţi nevoie pentru a vă satisface pofta. Dacă vi se vor servi mai multe deserturi, alegeţi-l pe cel preferat şi renunţaţi la restul;
- Nu ronţăiţi între feluri!
La unele dintre petreceri, meniul principal se lasă uneori aşteptat, interval în care sunt puse la dispoziţie castronele cu snacks-uri şi alune. E de preferat să le lăsaţi în pace. Pe lângă faptul că nu au nici un aport pentru organism (substanţele nutritive sunt inexistente), senzaţia de saţietate pe care o veţi avea este înşelătoare.
Relaxaţi, cu o bună condiţie fizică şi fără guturai

Confortul psihic este foarte important. Chiar dacă nu v-au iesit grozav bucatele sau n-aţi terminat la timp curăţenia, nu aveţi niciun motiv să vă stresaţi. Revelionul vine o dată la 365 de zile, aşa că daţi-i importanţa pe care o merită.
Pe de altă parte, chiar dacă v-aţi facut planul de Sărbători şi deja simţiţi că nu mai aveţi nicio secundă liberă pentru a face şi altceva în afară de ceea ce este trecut pe listă, păstraţi-vă răgaz pentru programul de exerciţii fizice. Nu e vorba doar de păstrarea unui tonus bun, ci şi de faptul că odată ce renunţaţi la obiceiul de a face sport, este foarte greu să reveniţi, iar starea de sănătate are de suferit.
Tot la sănătate trebuie să fiţi atenţi în timpul ieşirilor frecvente ce se fac în zilele ce premerg noaptea de Revelion. Expunerea la diverşi viruşi şi bacterii este mai consistentă, motiv pentru care sistemul imunitar devine mai labil iar virozele şi răcelile pun stăpânire pe organismele noastre şi ne dau planurile cele mari peste cap. O dietă echilibrată şi orele suficiente de somn odihnitor pot ţine toate aceste neplăceri la distanţă.
Mizaţi pe alimente cu calorii negative
Pe lângă felurile de mâncare tradiţionale, este indicat să consumaţi cât mai multe alimente care au “calorii negative” şi care vor contracara efectul alimentelor specifice Sărbătorilor. În această categorie intră următoarele alimente: varză, morcovi, conopidă, fasole verde, dovlecei, andive, ţelină, castraveţi, usturoi, ceapă, ardei iuţi, mirodenii (cimbru, busuioc, rozmarin, piper, oregano, măghiran etc). Consumaţi multe fructe cu “calorii negative” între mese: mere, grepfrut, lămâi, portocale, kiwi.
Nu este bine să mâncaţi friptura cu garnitură de cartofi, indiferent dacă sunt piure sau prăjiţi. Cartofii sunt cei mai mari duşmani ai siluetei. Dacă nu puteţi mânca friptura fără garnitură, puteţi opta, în loc de cartofi, pentru garnituri din legume sau o salată de crudităţi pe care să nu puneţi smântână sau maioneză.
Atenţie la alimentaţia copiilor
Cum vin Sărbătorile de iarnă, cum renunţăm la regulile unei alimentaţii corecte şi sănătoase. Copiilor li se permite să consume alimente care, în mod normal, nu fac parte din meniul lor şi poate chiar şi un păhărel cu băuturi alcoolice - “să guste şi el, că e o ocazie şi nu se întâmplă nimic”. Apoi, există anumite alimente şi băuturi care, odată consumate, pun la grea încercare sistemul digestiv, în special cel al copiilor: mâncărurile grase, ceapa, roşiile, castraveţii verzi sau băuturile carbogazoase.
Mâncatul în exces este principala cauză care determină indigestia. Multe produse atât de apreciate de către copii provoacă sau agravează problemele de digestie, sucurile carbogazoase fiind primele care ar trebui să dispară din “meniu”. Şi la copii sunt valabile regulile de conduită alimentară “pentru adulţi”, în cazul lor alcoolul fiind cu desăvârşire interzis. În plus, e bine să mai aveţi în vedere să nu le daţi celor mici fructe sau dulciuri imediat după ce au terminat felul principal. De reţinut ar mai fi şi că:
- Produsele bogate în fibre sunt greu digerate de către stomacul copiilor.
Prea multe cereale integrale pot deranja un stomac sensibil. Vorbiţi cu pediatrul, ca să vă recomande alternative;.
- Sucurile, chiar şi cele naturale, consumate în exces, pot provoca probleme. Sistemul digestiv imatur nu le permite copiilor să proceseze prea bine zaharurile conţinute de fructe, şi asta poate provoca multe gaze sau, în unele cazuri, episoade grave de diaree;
- Anumite legume sau vegetale ca broccoli, fasolea sau conopida sunt extrem de greu de digerat. Ele nu trebuie să lipsească din meniul copilului, dar trebuie “administrate” în porţii mici.
Consultaţi medicul înainte de a administra copiilor remedii homeopate. Fiecare caz este specific şi presupune frecvenţa de administrare sau soluţii diferite.