luni, 2 ianuarie 2012

Ananasul - diuretic si antiinflamator natural

Micile excese de pe perioada sarbatorilor ne-au obosit putin si ne fac sa ne gandim la o alimentatie mai lejera cu multe fructe si legume. O astfel de alimentatie ajuta la detoxifierea organismului si la reechilibrarea lui.
Printre fructele ce pot fi folosite se remarca si ananasul. El este originar din America tropicala dar in prezent se cultiva in toate regiunile calde si chiar in unele sere din zona temperata.
Ananasul contine multa apa (83-84%), protide, hidrati de carbon, acizi organici, bromelina, cisteine similare ca actiune bromelinei, pectine, fibre vegetale, vitamina C. Are un aport caloric redus si contine putine substante minerale si vitamine. Datorita bromelinei, este foarte util in dispepsii, atonie gastrica si anorexie.
Ananasul are actiune diuretica, o cura cu ananas eliminand atat sarurile cat si apa in exces din tesuturile subcutanate. Astfel el ajuta in celulita si obezitate. Fructul are actiune antiedematoasa si antiinflamatoare actionand in edemele datorate albuminuriei, in edemele traumatice, edeme pulmonare, contuzii, rupturi de ligamente sau de muschi, insuficienta venoasa. De asemenea ajuta in refacerea tesuturilor in rani si arsuri.
Se recomanda consumarea feliilor de ananas proaspete sau a sucului obtinut imediat dupa presare. Pentru persoanele obeze si pentru cele cu celulita se recomanda cura de 10 zile cu ananas. Se consuma cate un fruct pe zi in trei reprize: dimineata, la pranz si seara, timp in care se beau doar ceaiuri neandulcite.
In prezent exista si produse standardizate sub forma de capsule ce pot fi administrate in locul fructului proaspat.
In cosmetica este folosit ca hidratant si hranitor pentru piele. Se aplica pe fata, gat si decolteu, felii taiate fin de ananas, timp de 15-20 minute, dupa care se clateste fata cu apa distilata. Ananasul poate fi folosit si in ionizarile faciale din cadrul tratamentelor cosmetice.