miercuri, 26 decembrie 2012

Cum tratăm depresia de Sărbători

Depresia de Sărbători trebuie tratată, cu ajutor de specialitate, mai ales dacă revine an de an. Câteva sfaturi pe care le puteţi urma pentru a "supravieţui" sunt următoarele:
- Depresia nu ţine o veşnicie, doar o săptămână-două şi, dacă aveţi grijă să planificaţi din timp ce veţi face, o veţi putea ocoli;
- Stabiliţi nişte "limite de vacanţă". Dacă vreţi invitaţi acasă, reduceţi lista. Trimiteţi pe altcineva după cadouri, dacă nu vă simţiţi în stare să o faceţi;
- Dacă problema este că trebuie să fiţi cu oameni care nu vă plac sau pe lângă care nu vă simţiţi confortabil, atunci reduceţi pe cât posibil efectul dăunător, evitând întâlnirile;
- Dacă musafirii sau familia stau prea mult, atenţionaţi-i şi rugaţi-i să vă înţeleagă;
- Dacă sunteţi singuri şi ştiţi că nu vă e bine aşa, aflaţi din timp ce şanse sunt să petreceţi Sărbătorile cu cineva. Dacă nu vreţi lume în jur, alegeţi să fiţi singuri din timp. Cel puţin, aţi luat o decizie. Dar păstraţi contactul telefonic cu prietenii şi familia;
- Pregătiţi-vă mici plăceri. Răsfăţaţi-vă cu lucruri pe care nu le-aţi făcut în timpul anului;
- Mergeţi la patinoar sau la plimbare în aer liber;
- În sfârşit, fiţi pregătiţi! Dacă ştiţi că la final de an aveţi o dispoziţie tristă, plănuiţi să traversaţi perioada cu succes.

Cumpătarea, cuvântul de ordine pentru noaptea dintre ani

* Cu ajutorul câtorva strategii bine puse la punct, vă puteţi bucura de momentele festive de Revelion, cu un tonus bun şi fără teama kilogramelor în plus *
Dacă săriţi peste o masă înainte de a merge la petrecere, gândindu-vă că veţi "păstra" caloriile pentru acest eveniment, veţi ajunge la destinaţie atât de înfometaţi, încât veţi mânca tot ceea ce veţi vedea în faţa ochilor... Astfel, planul dumneavoastră va eşua lamentabil. Dacă mâncaţi ceva înainte, în schimb, nu veţi ataca bufetul şi veţi mânca ponderat. În noaptea de Revelion, e bine să nu scăpaţi din vedere:
- Grija la aperitive şi prăjituri
Mini-prăjiturile şi sandvişurile sunt atât de uşor de "înfulecat" dintr-o singură înghiţitură, încât veţi pierde rapid şirul a câte aţi mâncat... Pentru a păstra un control mai mare, ţineţi paharul cu băutură în mâna pe care o folosiţi în mod obişnuit, astfel încât să fiţi mereu nevoiţi să schimbaţi mâna pentru a lua gustarea care vă tentează de pe tavă. Având în minte acest lucru, nu vă veţi întinde decât după aperitivele care vă fac poftă cu adevărat.
Dacă este organizat un bufet, un alt truc este să vă aşezaţi mai multe aperitive şi prăjiturele pe farfurie, decât să luaţi câte vreţi, direct de pe tăvile pe care sunt aşezate.