luni, 21 mai 2012

Algoritmul Google, aplicat în medicină


Google foloseşte o serie de algoritmi matematici speciali pentru a gestiona miliardele de pagini web şi pentru a le organiza într-o anumită ordine. Acum, cercetătorii de la Universitatea din Dresda doresc să folosească aceşti algoritmi pentru a cerceta „reţeaua” ce formează corpul uman, detectând cu ajutorul lor biomarkerii care oferă date esenţiale despre modul în care cancerul se răspândeşte în corp.
Oamenii de ştiinţă speră că această metodă va ajuta la identificarea rapidă a proteinelor care arată cât de agresivă poate fi o tumoare, ajutând doctorii să decidă dacă chimioterapia este cea mai bună soluţie în cazul respectiv.
Cercetătorii au modificat algoritmul Google pentru a descoperi noi biomarkeri ai cancerului, reprezentaţi de molecule produse de celulele canceroase. Aceşti biomarkeri sunt utili în identificarea cancerului în ţesuturile extrase din corp în cadrul unei biopsii.
Specialiştii trebuie să clasifice mai bine de 20.000 de proteine din corpul uman, clasificând relevanţa genetică a acestora pentru procesul de dezvoltare a cancerului pancreatic.
Acest proces era extrem de dificil şi dura foarte mult, markerii variind în funcţie de tipurile de cancer. Folosind algoritmii Google, cercetătorii au analizat reţeaua de interacţiuni dintre proteinele dintr-o celulă într-un mod similar în care firma americană analizează miliardele de legături de pe Internet.
Una dintre descoperirile reuşite de cercetători constă în identificarea unei proteine care permite diagnosticarea gradului de agresivitate a cancerului pancreatic în corpul unui pacient. Acum, oamenii de ştiinţă lucrează cu RESprotect, o companie de biotehnologie din Dresda, pentru conceperea unui nou medicament pentru tratarea cancerului pancreatic.
Sursa: Daily Mail

Tatuajul medical

Exista cazuri cand unei persoane, careia i-a venit rau pe strada, nici macar un cadru medical nu-i poate veni in imediat ajutor, din lipsa de diagnostic. 
Pe de alta parte, suferinzii de boli cronice sunt deja demult diagnosticati, dar detaliile nu apar, decat pe fisa de la clinica, Infoniac.
In crizele majore, intarzierea poate fi fatala
Este clasic cazul diabeticilor insulino-dependenti, care pot lesina in public din cauza unei crize de hipoglicemie, usor de rezolvat daca stii care este cauza.
Chiar si un medic, daca este de fata si n-are la el glucometrul, este pus in imposibilitate de a actiona rapid.
Intr-un cuvant, persoanele cu boli cronice ar trebui sa poata fi identificate, pentru o eventuala interventie imediata, daca este cazul.
Pentru asemenea situatii, doctorul Saleh Aidouqi, de la Michigan State University, SUA, a propus folosirea tatuajelor, cu care sa fie marcate acele persoane suferinde care, in cazul unei crize majore, necesita o anumita interventie imediata.

Scopul tatuajului medical - spune dr. Saleh Aidouqi - este de a avertiza asupra riscurilor persoanei bolnave. De exemplu, in cazul unui accident, nici medicul nu poate aplica medicatia adecvata, pana nu se asigura ca organismul o tolereaza si ca nu ea este incompatibila cu alte medicamente administrate.
Se impune o standardizare
Tatuajul, executat dupa metode standardizate, poate indica si ce alte medicamente consumi, la ce substante esti alergic, si, mai ales, bolile cronice de care suferi.
Articol complet pe
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/boli/tatuajul-medical-o-idee-care-poate-salva-chiar-si-vieti-1168291