sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Cum să rămânem frumoase şi sănătoase iarna


* Este foarte importantă păstrarea confortului în condiţii de frig, temperaturile scăzute putând fi responsabile de dezastre mai mici sau mai mari asupra organismului *
Vântul rece - asociat căldurii uscate din interiorul locuintelor, duşurilor fierbinţi şi umidităţii scăzute - reduce hidratarea, produce tegumente foarte sensibile (care se exfoliază), păr fragil şi buze uscate. Alte cauze pentru care nu ne place să ne privim în oglindă iarna sunt fumatul - ce usucă suprafaţa tegumentului, dar şi trecerea anilor – consecinţa fiind o încetinire a regenerării celulare şi, implicit, exfolierea tegumentelor. 
Protejaţi-vă pielea de ger
Tegumentul, practic, este constituit din mai multe straturi, fiecare având diferite funcţii. Rolul stratului extern al pielii, stratul cornos (numit de dermatologi bariera cutanată), constă în menţinerea apei şi eliminarea iritanţilor. Menţinerea barierei presupune urmarea unor sfaturi simple, cum ar fi:
1. Faceţi duşuri de scurtă durată, la temperaturi potrivite;
2. Schimbaţi săpunurile care usucă şi loţiunile de curăţare care formează spumă cu soluţii de curăţare fără săpun;
3. Pentru a stimula regenerarea celulară, folosiţi un exfoliant cutanat mai blând.
Adăugaţi o soluţie care hidratează în dormitor pentru a păstra hidratarea tegumentului şi a buzelor;
4. Hidrataţi-vă buzele cu balsam. Fiţi atenţi la fenol, alcool şi mentol, care vă pot irita buzele;
5. Pentru hidratarea pielii, optaţi pentru hidratanţi pe bază de glicerină, acid hialuronic şi dimeticone, la care adăugaţi emoliente (trigliceride şi uleiuri) şi lanolină - care reduce rugozitatea cutanata şi înmoaie tegumentele.
Un plus de îngrijire, esenţial la vreme de iarnă
* În lupta cu gerul sunt indicate demachiante cu o textură mai cremoasă, o acţiune blândă asupra tenului şi care au formulă îmbogăţită cu agenţi nutritivi şi de hidratare. Şi cremele de zi trebuie să fie bogate în substanţe nutritive, cu un potenţial de hidratare crescut, şi trebuie să conţina filtre UV. Pentru a ajuta mai bine pielea să asimileze substanţele hrănitoare, aplicaţi crema pe pielea umedă şi masaţi cu blândeţe până când produsul este absorbit de epidermă;
* Nu numai acţiunea razelor solare asupra epidermei determină apariţia ridurilor. Şi frigul, prin vasoconstricţie, duce la o hrănire şi oxigenare deficitară a celulelor, generând formarea ridurilor profunde. Printr-o îngrijire perseverentă cu produse de calitate, aspectul lor poate fi atenuat, dar, mai ales, poate fi prevenită apariţia altor riduri. Utilizaţi cu regularitate o cremă specială pentru conturul ochilor şi folosiţi, pentru îngrijirea tenului pe timpul nopţii, o cremă cu proprietăţi antirid;
* Folosirea fondului de ten şi a pudrei este benefică în zilele friguroase, deoarece straturile de fard conferă un plus de protecţie tenului. În această perioadă a anului sunt de preferat texturile cremoase, cu adausuri de uleiuri vegetale. Pentru machiajul ochilor şi al pomeţilor folosiţi tot farduri cremoase.
Un păr sănătos şi în anotimpul rece
Electricitatea statică şi lacul de păr sunt inamicii principali ai podoabei capilare în perioada rece, părul uscat fiind, de asemeni, mai predispus la afectare iarna. Printre soluţiile indicate de specialişti figurează:
- Şamponarea mai rară a părului. Spălarea zilnică a părului îndepărtează secreţia naturală a sebumului, aşa că încercaţi să spălaţi părul la câteva zile;
- Hidrataţi părul cu un produs de curăţare care hrăneşte firele de păr fragile;
- Uscaţi părul cu feon cât mai rar sau folosiţi o temperatură mai scăzută;
- Limitaţi folosirea produselor de îngrijire a părului pe baza de alcool;
- Efectuaţi săptămânal o mască de păr, ce va revigora firele de păr afectate;
- Spaţiaţi perioadele dintre şedinţele de vopsire a părului, folosind un şampon sau un balsam de îngrijire a părului vopsit.
O tunsoare mai scurtă sau, pur şi simplu, tăierea vârfurilor tocite va revigora părul şi-i va conferi un aspect mai sănătos. Evitaţi tunsorile filate, deoarece operaţiunea de filare a părului determină degradarea acestuia pe toată lungimea sa (mai ales în zona vârfurilor).
Nivelul scăzut de vitamina D, un dezechilibru ce nu trebuie ignorat
În această perioadă organismul este privat de un element esenţial pentru sănătate – lumina solară – datorită scurtării zilei şi a reducerii intensităţii razelor. Se ştie că expunerea la lumină este esenţială pentru sinteza vitaminei D, cercetările demonstrând că în timpul iernii nivelul vitaminei D din organism este minim.
În mod obişnuit, sinteza vitaminei începe la nivelul pielii, sub acţiunea razelor ultraviolete, dintr-un compus înrudit cu colesterolul, iar activarea se produce la nivelul rinichiului. Vitamina D stimulează absorbţia intestinală a calciului şi fixarea sa la nivelul oaselor. În lipsa ei, copiii vor fi afectaţi de rahitism, iar adulţii se vor confrunta cu osteoporoză. Mai multe studii au arătat că vitamina D joacă un rol important în protecţia cardiovasculară şi în prevenţia unor tipuri de cancer.
Modalităţi de a reduce carenţa de vitamina D
După expunerea la soare, alimentaţia este sursa organismului de vitamina D. Cea mai bună sursă naturală de vitamina D este reprezentată de peştele gras, precum somonul, uleiul de peşte, uleiul din ficat de cod, gălbenuşul de ou, lactatele, ciupercile. Unele alimente sunt fortifiate cu vitamina D: laptele fortifiat, cerealele integrale fortifiate etc. Totuşi, cantităţile zilnice care ar trebui consumate pentru a obţine nivelul recomandat de vitamina D sunt uriaşe, motiv pentru care dieta contribuie doar parţial, creşterea aportului vitaminic fiind posibilă prin utilizarea unor suplimente care conţin 400 UI (unităţi internaţionale), aceasta fiind cantitatea de vitamina D din majoritatea complexelor de multivitamine”, precizează dr. Dana Dascăl, medic rezident medicină de familie.
 Atenţie la dietă
Din alimentaţie nu trebuie să lipsească nici vitaminele A, E şi K. Vitamina A este importantă pentru vedere, creştere osoasă, reproducere, divizarea celulelor etc. şi joacă un rol important în sistemul imunitar. Printre alimentele care conţin vitamina A se numără ardeiul gras, morcovii, spanacul, gălbenuşul de ou, laptele integral, margarina, ficatul, portocalele, caisele şi piersicile. Vitamina E, la rândul ei, este importantă când e vorba de protecţia membranelor celulare şi pentru menţinerea în bună stare a pielii, inimii, sistemului circulator, a nervilor, muşchilor şi a globulelor roşii. Vitamina E este, de asemeni, responsabilă pentru încetinirea procesului de îmbătrânire a celulelor, împiedică dezvoltarea melanomului (cancer de piele), protejează sistemul nervos şi retina, reduce pericolul dezvoltării bolilor de inimă etc. Specialiştii indică un consum zilnic de alimente care conţin această vitamină: spanac, seminţe de floarea-soarelui, uleiuri vegetale, margarină, alune etc. Vitamina K este necesară în formarea proteinelor ce asigură buna coagulare a sângelui, ea ajutând, în plus, la reglarea nivelului de calciu din organism. Se găseşte în varză, brânză Cheddar, spanac, broccoli etc. Vitaminele din legume se absorb mult mai repede dacă acestea sunt consumate sub formă de salată (cu ulei).
Tratamente naturiste
* Un exfoliant eficient al pielii, cu proprietăţi nutritive şi emoliente, este sarea grunjoasă amestecată în proporţii egale cu ulei de măsline, miere şi mălai (circa 2 linguri din fiecare ingredient). În amestec se mai pot adăuga şi 2-3 picături de ulei esenţial cu proprietăţi vitaminizante. Aplicaţi mixtura pe piele prin mişcări de frecare uşoară, apoi clătiţi-vă cu multă apă călduţă;
* Pentru a obţine o mască revitalizantă pentru părul degradat, amestecaţi un pumn de fulgi de ovăz cu trei linguri de ceai verde, trei linguri de suc proaspăt de portocale şi conţinutul unei fiole de vitamina E. După ce fulgii de ovăz s-au înmuiat bine, adăugaţi două linguri de ulei de avocado sau ulei de măsline. Aplicaţi masca pe păr şi lăsaţi-o să acţioneze circa o oră. Repetaţi tratamentul o dată la două zile (dacă părul este foarte degradat) sau săptămânal (dacă aveţi părul uscat).