duminică, 12 iunie 2011

Arta de a ne bronza frumos

* Organismul nostru are nevoie de soare pentru a-şi creşte imunitatea şi întări sistemul osos, numai că e foarte importantă expunerea corectă la razele solare *
Mulţi dintre noi se simt mai bine în propria piele şi, de ce nu, se cred mai frumoşi atunci când sunt bronzaţi. Numai că e bine să ştim că soarele nu ne este prieten de fiecare dată şi că e de preferat să stăpânim “ştiinţa” de a profita de beneficiile sale fără a avea neplăceri.
Expunere graduală, ferită de factori “agresivi”
Statul la plajă e indicat să fie realizat în mai multe etape, a căror durata variază în funcţie de tipul de piele şi de zona geografică în care vă aflaţi: la mare sau la munte. De preferat este să vă expuneţi timp de mai multe zile, adăugând aproximativ 10 minute în fiecare faţă de ziua precedentă. Prima expunere nu trebuie să depăşească un sfert de oră, iar dacă aveţi răbdare, veţi putea sta un răstimp mai lung pe zi după o săptămână de acomodare cu soarele. Totuşi, evitaţi să faceţi plajă între orele 11.30 şi 15.30, deoarece în acest interval soarele este mult mai puternic, iar razele ultraviolete vă vor dăuna. Pielea arsă şi expusă unei cantităţi mari de radiaţii solare îmbătrâneşte mai repede. În plus, pot apărea pete de culoare închisă şi creşte riscul instalării cancerului de piele, a arsurilor solare, a cataractei sau a bolilor autoimune ori cardiovasculare.
Dacă vă doriţi un bronz frumos, nu uitaţi că parfumul nu trebuie folosit atunci când plecaţi la plajă, întrucât poate provoca hiperpigmentări sau chiar iritaţii. Puteţi folosi în schimb loţiuni parfumate. În timp ce staţi la plajă, acoperiţi-vă capul cu un batic sau staţi parţial sub o umbrelă, ca să evitaţi insolaţia. Chiar şi atunci când faceţi o baie, nu uitaţi să vă acoperiţi capul cu o şapcă sau un batic.
Baia de vitamine, benefică
Înainte a a pleca în vacanţă, faceţi o cură de legume şi fructe pentru a ţine sub control razele ultraviolete. Mâncaţi morcov, dovleac, roşii, broccoli, spanac, papaya, portocale, caise, mango, cireşe. Adică legume şi fructe din belşug, pentru că ele conţin vitamine şi carotenoide ce contribuie la accelerarea sintezei melaninei. Un studiu coordonat de profesorul Jean Pierre Cesarini din cadrul Institutului SERM din Franta aduce probe concludente potrivit cărora carotenii cresc cu aproximativ 30% sinteza melaninei, principalul filtru natural contra razelor ultraviolete. În acelaşi timp, celulele afectate de raze ultraviolete produc o cantitate mai mică de proteină 53 – ce este implicată în afecţiunile provocate de aceste raze. Concluzia e doar una: cu cât mai multe carotenoide şi vitamine în corp, cu atât mai protejată este pielea de razele solare.
Alegeţi cu grijă cremele de protecţie
E de reţinut că nu există o cremă care să blocheze în proporţie de 100% efectele nocive ale radiaţiilor UVA şi UVB, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie să ne protejăm pielea. Factorul de protecţie solara (FPS) al cremelor existente pe piaţă variază de la doi la 50, iar în alegerea lui trebuie să ţinem cont de tipul de ten, de vârstă şi de zona expusă la soare.
Persoanele cu tenul deschis, precum şi copiii, au o piele sensibilă, predispusă la arsuri solare, motiv pentru care trebuie să folosească o cremă cu factor de protecţie ridicat, de preferat 50 la primele expuneri, pentru a preveni arsurile solare. Cele cu ten închis au nevoie de creme cu FPS mai mic, dar nu mai mic de 15 la primele expuneri la soare. Pe măsură ce pielea se bronzează, se poate folosi un factor de protecţie mai mic.
Faţa necesită un tratament special. Pentru că razele ultraviolete favorizează aparitia ridurilor, ar fi de preferat să folosiţi întotdeauna pentru faţă o cremă cu factor de protecţie ridicat. De altfel, şi crema de zi ar trebui să aibă un factor de protecţie, indiferent de sezon, fiindcă faţa este expusă în permanenţă efectelor nedorite ale ultravioletelor.
Un alt criteriu în alegerea cremei fotoprotectoare ar trebui să fie gradul ei de hidratare. Tot mai multe creme au acum în compoziţie vitamina E şi alte substanţe care hrănesc pielea şi previn ridarea. Crema de plajă trebuie aplicata în strat subţire la fiecare două ore (la o oră în cazul copiilor şi persoanelor cu ten deschis la culoare) şi după fiecare baie.
Un plus de precauţie pentru zonele sensibile
Deoarece soarele este tot mai nociv şi razele tot mai puternice, dacă aveţi negi sau vreo cicatrice, e bine să folosiţi un plasture pentru a le feri de ultraviolete. Zona din jurul ochilor, nasul, urechile, gâtul, umerii şi zona din spatele genunchilor sunt foarte vulnerabile atunci când este vorba de soare. Aşa că trebuie aplicată o cremă cu factor mai mare de protecţie decât pe restul corpului. Tot pentru aceste zone, dar şi pentru cicatrice, sâni sau aluniţe exista batoane speciale cu vitamine, minerale şi factor de protecţie de la 25 în sus.
Sfaturi pentru un bronz de durată
Pentru un bronz uniform, pe care să-l păstraţi cât mai mult timp, e indicată exfolierea (îndepărtarea celulelor moarte). Pentru o exfoliere corectă, scrubul de corp se aplică pe pielea umedă şi se foloseşte fie o mănuşă abrazivă, fie un burete abraziv şi se masează tot corpul prin mişcări circulare începând cu partea superioară a corpului, iar pentru partea inferioară, mişcări de sus în jos.
În acelaşi scop, hidrataţi-vă pielea înainte, în timp ce faceţi plajă şi după aceea. Pentru un bronz perfect este indicat să beţi foarte multă apă plată (nu băuturi alcoolice, ce încetinesc formarea pigmentului). Cu cât pielea este mai bine hidratată, cu atât ea se exfoliază mai puţin. Ca să ne păstrăm bronzul căpătat cu "strădanie" în vacanţă, este bine să avem grijă de hidratarea corpului de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. După plajă este foarte important să facem duş. Sarea din apa mării sau clorul din piscine vor fi eliminate, iar un gel de duş răcoritor va fi un balsam pentru pielea arsă. Pentru pielea bronzată sunt indicate gelurile de duş hidratante şi răcoritoare, cu mentă sau lavandă.
Mituri despre bronzat
În ultimii ani au apărut foarte multe informaţii legate de efectele soarelui asupra pielii şi corpului nostru astfel că este destul dificil de făcut diferenţa între ce este adevar şi ce este mit. Un studiu realizat de Academia Americană de Dermatologie, citat de menshealth.com şi reluat de ziare.com, demontează patru dintre cele mai comune mituri despre bronzat:
1. Unele tipuri de raze ultraviolete sunt sigure pentru piele. În realitate, ambele tipuri de raze UV, atât UVA cât şi UVB, sunt dăunătoare pentru piele. Numai că unele atacă la suprafaţă - UVB, iar celelalte în profunzime - UVA, putând să treacă chiar şi printr-un geam (cei care stau într-o maşină atunci când e soare afară sunt, de asemenea, afectaţi). Cele UVB nu pot trece prin geam, însă sunt principala cauză a arsurilor solare;
2. Un strat fin de bronz protejează. Şi această afirmaţie este falsă, deoarece bronzul în sine este o dovadă că pielea este deja afectată, chiar dacă mai puţin. În niciun caz, dacă vă bronzaţi puţin înainte de a merge la mare, spre exemplu, nu veţi fi mai protejat de efectele razelor;
3. Este mai bine dacă vă bronzaţi la solar. În fapt, razele UV de la solar sunt la fel de dăunătoare ca şi cele ale soarelui, uneori chiar şi mai rele. Mai mult, solarele au fost incluse de curând în categoria produselor cu cel mai înalt risc de cancer;
4. O cremă cu un factor de protecţie solară de 30 este de două ori mai bună decât una cu 15. Alt enunţ fals. Indicele SPF (Sun Protection Factor - Factor de Protecţie împotriva Soarelui) înscris pe cremele care au protecţie solară nu arată cât de mult puteţi sta la soare fără să vă ardeţi. O cremă cu SPF de 30 nu oferă de două ori mai multă protecţie decât una cu 15. De fapt, un SPF de 15 blochează aproximativ 93% dintre razele UVB, în timp ce unul de 30 blochează 97%.

Alcoolismul, combătut cu tratamente naturiste şi consiliere psihologică

* În ambele situaţii, pentru renunţarea la viciu e nevoie de foarte multă voinţă *
Toxicitatea din alcoolul consumat în cantităţi mari distruge, în timp, organe vitale precum ficatul, creierul, stomacul, sistemul endocrin şi organele genitale. Intoxicaţia cronică poate fi urmată de tulburări somatice, neurologice şi psihice, precum ciroza, gastrita, polinevrita, boli de rinichi. Fresca de viitor fiind destul de subră, e de preferat să luaţi măsuri, tratamentele naturiste reprezentând o soluţie relativ facilă.
Remedii din lumea plantelor
- Aşchiile de lemn amar sunt extrem de benefice pentru anihilarea dorinţei de a bea. Se foloseşte o linguriţă la o ceaşcă de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă să infuzeze o jumătate de oră. Se ia câte o înghiţitură din 2 în 2 ore. În cazurile foarte grave, pacientul trebuie să fie în permanenţă însoţit de cineva, astfel încât să nu îşi mai poata procura băutura;
- Dieta pe bază de fructe este foarte eficientă, urmată de un regim alimentar uşor şi hrănitor;
- Mai puteţi experimenta: ceai de 50 g rădăcină rasă de pătrunjel, 1 g coajă de grapefruit, 1 g coajă de portocală - decoct într-un litru apă, până scade la jumătate. Se îndulceşte, conform www.boli-medicina.com, cu miere şi se bea câte 1 linguriţă dimineaţa pe nemâncate;
- Tinctură de pasiflora - câte 50 - 60 picături;
- Cafea de ghindă pisată - 1 linguriţă/o ceaşcă apă. Se beau 3 ceşti/zi, după mese;
- Infuzie sau decoct cu 50 g frunze şi rădăcini de pătrunjel/l apă – 2 – 3 ceşti/zi;
- Decoct de 10 g cozi de revent şi 10 g ardei iute, timp de 3 minute şi infuzate 8 ore. Se beau 1-2 ceşti/zi;
- Decoct de măceşe, din frunze de coacăz negru, infuzie de cătină.
- Pentru protecţia hepatică, beţi ceai de rostopască, muşeţel, gălbenele, mentă, sunătoare, anghinare, toate în părţi egale. Ceaiul din acest amestec calmează durerile, are efect antiinflamator, antiseptic. Se beau 2-3 căni/zi, prima pe stomacul gol.
Se mai recomanda: propolis, usturoi, ceapă, muştar, aloe, cătină, ginseng, ulei vegetal, fructe, varză sub toate formele, supă de ceapă, praz, ardei. E indicat să se bea zilnic mult borş, iar pentru trezirea din beţie minim 1 1 de borş dintr-o dată, iar a 2-a zi să se mai bea 1 1, pentru “liniştirea” sistemului nervos.
Dezintoxicare rapidă cu miere de albine
Este necesară o cantitate de 900 g, luată astfel: la ora 18 se iau 6 linguriţe cu miere; din 20 în 20 de minute se iau 6 linguriţe cu miere (în total 36). Cu alte cuvinte: la ora 18 se administrează 6 linguriţe, apoi la 18.20 se iau 6 linguriţe, la 18.40 alte 6 linguriţe, la 19.40 se consumă 6 linguriţe cu miere şi se poate lua masa de seară. Dimineaţa se iau de 3 ori câte 6 linguriţe din 20 în 20 de minute, servindu-se apoi micul dejun. La 10 minute după micul dejun se iau 6 linguriţe cu miere. Înainte de masa de prânz se iau 4 linguriţe ca aperitiv, se serveşte prânzul şi imediat se iau 4 linguriţe cu miere. La ora 18 organismul va fi complet dezalcoolizat. Dacă se încearcă consumarea de alcool, se produce o stare de rău şi vomă. După 5-10 zile poate apărea din nou gustul pentru băutură, dar mult diminuat. Cura nu se aplică diabeticilor.
Infuzia de pedicuţă, leac antialcool
Ca tratament ajutător în combaterea alcoolismului, fitoterapia recomandă ceaiul de pedicuţă, infuzie din 1 linguriţă de plantă, bine mărunţită, la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 3-5 minute şi se bea călduţ, câte 150 ml dimineaţa, cu 30 de minute înainte de micul dejun şi 100 ml cu 30 de minute înainte de masa de prânz, într-o cură de 14-21 de zile. După o pauză de 2 săptămâni, se poate relua, dacă este nevoie.
Foarte eficient este şi decoctul, 2-3 la sută, din amestec în părţi egale de pedicuţă, trei fraţi pătaţi, frunze de păpădie, mesteacăn şi pătrunjel, măceşe şi teci de fasole. Se consumă 200 ml, de 3-4 ori/zi, între mese, îndulcit cu puţină miere.
Cimbrişorul generează repulsie faţă de alcool
Remediul cel mai simplu în combaterea intoxicaţiei alcoolice este infuzia de cimbrişor: (un pumn de plantă la 1 l apă clocotită; se răceşte, se pune într-un termos şi se consumă câte o lingură plină la fiecare sfert de ceas). Cimbrişorul are proprietatea de a acţiona asupra ficatului, curăţindu-l de toxine şi provocând repulsie faţă de consumul de alcool. Tratamentul durează 2 săptămâni în intoxicaţia alcoolică acută şi 4 săptămâni în cea cronică, fără nici o întrerupere pe parcurs. Este posibilă apariţia vomei, diareei şi transpiraţiei abundente. În completare, se consumă drojdie de bere, cîte 70 g/zi, până la dezalcoolizare.
Leacuri populare
- Dintr-un corn de vacă se pilesc cam 2 cm, iar pilitura se amestecă într-un litru de ţuică. Se lasă câteva zile. Repulsia faţă de băutură se instalează repede, după consumarea unei cantităţi mici din sticla respectivă;
- Infuzia din mâţişori de salcie albă, 10 g la 200 ml de lapte, se bea în caz de intoxicaţie etilică;
- Se face un amestec din frunze de anghinare, mentă, albăstrele, coada şoricelului, fructe de coriandru şi de cătină, în părţi egale. Se pune la fiert o lingură din amestecul de mai sus, la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau 3 căni/zi, cu o oră înainte de masă;
- Se mai poate amesteca o lingură boia de ardei iute cu 12 linguri rachiu de vin. Se diluează 4-5 picături din această esenţă cu o lingură de apă şi se ia, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol. Se mai recomandă ulei de mentă şi de ienupăr, 5-15 picături din fiecare, în puţină apă caldă, timp de 2-3 săptămâni.
Mahmureala mai poate fi combătută cu ceaiuri de mentă, lucernă de cultură, pelin, piersic, purecariţă, salvie, şovârv şi zmeur. Efecte deosebite are ceaiul de rozmarin.
În caz de abuz de alcool, apelaţi şi la:
- Infuzie de mentă - la vărsături;
- Infuzie de cuişoare;
- Decoct din ghimbir la micul dejun, în caz de indigestie;
- Tinctură de ardei iute (20 g ardei/100 ml alcool 80-90°, macerat 2 săptămâni). Se iau 10-40 picături, introduse treptat în fiecare pahar cu băutură;
- Pulberea din seminţe de pătrunjel se administrează în doze de 1/2 linguriţe de 2-3 ori/zi, pe stomacul gol, cu puţină apă, timp de 3 săptămâni cu o săptămână pauză, după care se poate relua. Acţionează asupra sistemului nervos central, făcând mai uşoară renunţarea la alcool şi reface echilibrul, în special cel hormonal.
Consiliere on-line
Cei ce au probleme cu alcoolul pot apela la un centru online de consiliere a alcoolicilor, lansat de “Alianţa pentru lupta împotriva alcoolismului şi toxicomanilor (ALIAT)- asociaţie de profesionişti în sănătate mintală, care desfăşoară activităţi în domeniul prevenirii şi tratamentului problemelor legate de consumul de alcool. Centrul oferă confidenţialitate celor care se confruntă cu problemele cauzate de dependenţă.
Site-ul alcohelp.ro reprezintă un instrument gratuit de prevenţie, intervenţie şi orientare către servicii specializate, uşor de folosit, care garantează confidenţialitatea şi anonimatul celor care îl accesează.
Alcohelp.ro conţine instrucţiuni prin care se explică utilizatorilor paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a beneficia de acest serviciu, un chestionar de auto-evaluare a gradului de periculozitate al consumului de alcool, informaţii cu privire la consumul de alcool, un forum, posibilitatea contactării prin e-mail a unui specialist, instrumente de auto-monitorizare a situaţiilor de risc şi servicii specializate pentru tulburările legate de consumul de alcool.

Vara, anotimp în care cardiacii trebuie să fie în permanentă alertă

* Factorii atmosferici - cum ar fi temperatura, umiditatea aerului, curenţii de aer - influenţează buna funcţionare a inimii şi a circulaţiei sangvine *
Temperaturile ridicate sunt extrem de dăunătoare inimii. Nu este de mirare că, în aceste condiţii, multe persoane acuză dispnee (dificultate în respiraţie), tahicardie (accelerarea anormală a bătăilor inimii), palpitaţii, ameţeli. Dar cei mai afectaţi de căldură sunt cardiacii şi hipertensivii. În anotimpul cald, cardiacii se plâng de palpitaţii, tahicardie şi angine pectorale - crizele anginoase vor fi mai dese şi mai puternice. Tot din cauza căldurii excesive pot apărea accidentele vasculare, insuficienţa cardiacă şi chiar infarctul miocardic. În perioada în care gradele Celsius sunt foarte ridicate, apar lipotimiile (leşinurile) sau spasmofiliile. Efectele lor pot fi foarte grave dacă nu se intervine la timp, mai ales în cazul cardiacilor.                                                                                 
Atenţie la concentraţia de potasiu şi la hidratare
Cardiacii – şi nu numai – trebuie să evite plimbările şi expunerea la soare între orele 11.00 şi 16.00. Din cauza căldurii, corpul pierde multă apă, împreună cu electroliţi (săruri ionizate ce conţin sodiu, potasiu şi cloruri şi se găsesc în sânge). Potasiul este un mineral care se găseşte în fructe, legume şi lapte. Acest element este implicat în funcţionarea normală a inimii (ritmul cardiac). Rinichii sănătoşi menţin o concentraţie normală de potasiu în vederea asigurării unui ritm cardiac normal.
Alimente bogate în potasiu:
Fructe: caise (proaspete sau conservate), banane, pepene galben, fructe uscate (caise, stafide, prune), pepene, kiwi, nectarine, portocale, pere, prune, avocado;
Legume: sparanghel, varză de bruxelles, varză, sfeclă, ţelină, bame, cartofi (albi, dulci), dovleac, spanac (fiert), roşii (suc), fasole;
Altele: lapte şi produse lactate, alune, nuci, seminţe de dovleac şi floarea-soarelui, cereale, ciocolată, cacao, nucă de cocos.
Dacă nu există vreo contraindicaţie medicală referitoare la aceste alimente, le puteţi consuma pentru a vă reface rezerva de potasiu. Pe vreme călduroasă, cardiacii nu trebuie să plece niciodată de-acasă fără să-şi ia un termos cu apă rece, în care să adauge, eventual, săruri de potasiu şi magneziu (se găsesc la farmacie).
În grija permanentă pentru o bună hidratare, nu uitaţi să beţi doi litri de lichide zilnic. Numai că e bine să aveţi în vedere că, pentru hidratarea organismului, nu toate băuturile sunt benefice. Trebuie evitat consumul de sucuri, cafea, băuturi alcoolice. Deşi potolesc setea pe moment, sucurile acidulate nu ar trebui în niciun caz să înlocuiască apa plată sau minerală pe timpul verii. Dacă suntem nevoiţi să suportăm razele soarelui, e indicat să consumăm cât mai multe lichide şi fructe.
Sfaturi practice
- Nu uitaţi să vă luaţi medicamentele obişnuite! După ce le-aţi luat, nu ieşiţi imediat afară;
- Purtaţi tot timpul pălărie pe cap! De asemenea, îmbrăcămintea trebuie să fie foarte lejeră, din bumbac, de culoare deschisă, iar încălţămintea să fie uşoară, astfel încât să permită aerisirea piciorului. Toate acestea încetinesc transpiraţia şi atenuează senzaţia de sufocare;
- Nu alergaţi după mijloacele de transport în comun! De altfel, se recomandă să evitaţi călătoriile cu aceste mijloace, mai ales la orele de vârf, în aglomeraţie. Tot astfel, dacă sunteţi cardiac, nu călătoriţi cu avionul;
- Evitaţi efortul fizic şi, dacă simţiţi nevoia să vă răcoriţi, nu intraţi în apa mării sau în râuri atunci când sunteţi încălziţi: pericol de stop cardiac!;
- Evitaţi să staţi la cozi în zilele călduroase! Dacă este necesar să faceţi anumite cumpărături, alegeţi magazine situate cât mai aproape de locuinţa dumneavoastră;
- Mergeţi la cardiolog în mod regulat şi respectaţi întocmai sfaturile acestuia!
Secrete pentru o inimă mai sănătoasă
Afecţiunile cardiace sunt extrem de frecvente în zilele noastre, partea bună fiind că, tot în aceste timpuri, prevenirea bolilor cardio-vasculare a devenit mai uşoară. Iată cele mai bune sfaturi pentru îngrijirea inimii, documentate ştiinţific de www.sfatulmedicului.ro
1. Consumul de lapte
Un nou studiu a arătat că dintre persoanele care nu consumă prea multe grăsimi saturate, cele care consumă mai mult de trei porţii de lactate, lapte, iaurt sau brânză, au tensiunea arterială sistolică cu aproape patru puncte mai mică decât cele care servesc doar o jumătate de porţie în fiecare zi.
Hipertensiunea arterială poate leza arterele şi creşte riscul pentru infarct miocardic şi accident vascular cerebral. Cercetătorii spun că cele mai bune sunt produsele lactate degresate, întrucât au un conţinut mic de grăsimi saturate;
2. Încercaţi noi mişcări
Treizeci de minute de tai-chi (arte marţiale chinezeşti care includ secvenţe de mişcări încete şi relaxante), pot determina scăderea tensiunii arteriale. Într-un studiu, după 12 săptămâni de tai -chi, participanţii au arătat o scădere a tensiunii sistolice cu aproape 16 puncte;
3. Cât mai mult peşte în alimentaţie
Cât de mare este pulsul în timpul repaosului poate fi un predictor destul de corect în legătură cu riscul pentru infarctul miocardic. De fapt, pulsul crescut în timpul perioadelor de repaos a fost legat de o creştere a riscului pentru moartea subită. Vestea bună este că, consumul de peşte poate încetini pulsul. Într-un studiu recent realizat la Harvard, s-a arătat că persoanele care consumă cinci sau mai multe porţii de peşte în fiecare lună, peşte cum ar fi somonul sau tonul (fript sau fiert), au cu o medie de 3,2 mai puţine bătăi decât persoanele care consumă mai puţin de o porţie de peşte pe lună. Cercetătorii consideră că acizii graşi omega-3 care se găsesc în peşte sunt responsabili pentru acest efect, fără să poată preciza clar cum acţionează aceştia;
4. Consumul de suc
Sucul de rodie pare să prevină îngustarea arterelor şi în unele cazuri chiar să îl inverseze. Un studiu recent a arătat că sucul de rodie reduce nivelul plăcii de colesterol la şoareci cu 30%. Iar celulele cardiace tratate cu suc au crescut producţia de oxid nitric, o substanţă care ajută la reducerea plăcii de aterom. Există mai multe căi gustoase de a lua acest „medicament”;
5. Sosul de soia, bogat în antioxidanţi
O porţie zilnică de sos negru de soia în marinate, sosuri, dressinguri pentru salată, supe sau tocăniţe poate fi de ajutor în eliminarea substanţelor periculoase legate de fumat, obezitate sau diabet. Acest sos are de 10 ori mai multi antioxidanţi decât vinul, care este, de asemeni, benefic pentru sănătatea inimii, dacă este băut cu moderaţie. Este nevoie însă de atenţie întrucât de obicei sosul de soia are foarte multă sare, care poate creşte tensiunea arterială. Cele mai bune variante sunt cele cu conţinut mic de sare;
6. Râsul
Există un studiu care afirmă că persoanele care urmăresc comedii au un flux sanguin mai bun decât cele care urmăresc drame. Unii cercetători recomandă 15 minute zilnice de râs;
7. Somnul
Persoanele care dorm mai puţin de cinci ore în fiecare noapte au un risc cu 30% mai mare de a avea afecţiuni cardiace decât cele care dorm opt ore pe noapte, conform unui studiu din Bringham. Somnul puţin poate să afecteze funcţionarea hormonală, nivelul glicemiei şi tensiunea arterială;
8. Respiraţia profundă
Tensiunea arterială poate fi scăzută prin respiraţii profunde cu frecvenţa de 10 respiraţii pe minut (în loc de 16 - 19 câte sunt în mod normal) pentru 15 minute pe zi timp de două luni, arată studiile. Experţii spun că respiraţia superficială (mai multe respiraţii pe minut) poate întârzia eliminarea de sare din organism, un factor provocator al
hipertensiunii arteriale;
9. Muzica
Un grup de cercetători au descoperit că ritmurile muzicale lente, meditative pot determina o scădere sănătoasă a frecvenţei cardiace, în timp ce ritmurile rapide cresc frecvenţa respiraţiei şi circulaţiei.

Abandonatul fumatului necesită motivaţii solide şi multă voinţă

* Există şi medicamente ce vă pot ajuta, numai că, în prealabil, e obligatoriu sfatul medicului *
Dacă vă gândiţi să vă lăsaţi de fumat şi până acum nu aţi avut succes, puteţi experimenta etapele pe care specialiştii de la WebMD.com le enunţă drept paşi importanţi pentru a scăpa de “viciu”:
1. Gândiţi-vă de ce vreţi să renunţaţi. Motivul general: "Dăunează sănătăţii" nu este suficient pentru toată lumea. De aceea, important este să găsiţi o motivaţie mult mai puternică, personală, care să se adauge acesteia: cum ar fi dorinţa de a proteja membrii familiei de fumatul pasiv, spaima de a nu face cancer pulmonar mai târziu sau dorinţa de a arăta şi de a vă simţi mai tânăr;
2. Nu renunţaţi dintr-o dată (puţini reuşesc). 95% dintre cei care aruncă ţigările şi spun că s-au lăsat - fără terapie sau medicamente ajutătoare - sfârsesc prin a se reapuca de fumat. Şi asta pentru că nicotina dă dependenţă;
3. Încercaţi terapia cu înlocuitori ai nicotinei. În primele zile după ce aţi încetat să mai fumaţi, lipsa nicotinei din organism vă poate face să vă simtiţi frustrat, deprimat, obosit ori iritat.
Cu aceste stări, tentaţia de a mai trage doar un fum poate fi copleşitoare. Înlocuitorii de nicotină vă pot ajuta să depăşiţi această tentaţie. Studiile au arătat ca guma cu nicotină sau tabletele cu această substanţă vă pot dubla şansele de a renunţa la viciu. Folosirea acestor produse în timp ce fumaţi nu este însă recomandată;
4. Sfătuiţi-vă cu un medic. Pentru a face faţă mai uşor simptomelor care apar în urma privării organismului de nicotină, puteţi folosi produse care nu conţin nicotină. Există medicamente care vă pot reduce pofta de a mai fuma sau pot face satisfacţia mai mică în cazul în care cedaţi şi mai luaţi o ţigară, numai că, obligatoriu, se iau dupa sfatul medicului;
5. Nu luptaţi singur. Spuneţi celor din familie, prietenilor şi colegilor că încercaţi să vă lăsaţi de fumat. Aceştia vă pot încuraja, iar asta aduce un mare ajutor. De asemenea, vă puteţi alătura unui grup de oameni care încearcă acelaşi lucru, ori puteţi vorbi cu un specialist;
6. Limitaţi stresul. Mulţi oameni fumează pentru că îi ajută să se relaxeze. Odata ce v-aţi hotărât să renunţaţi, căutaţi alte moduri prin care să amelioraţi stresul. Încercaţi şedinţe regulate de masaj, ascultaţi muzică relaxantă ori învăţaţi yoga. Dacă e posibil, feriţi-vă de situaţiile stresante în primele săptămâni după ce aţi renunţat;
7. Evitaţi alcoolul ori alte stimulente, cel puţin o perioadă. Totodată, dacă obişnuiţi să fumaţi după masă, găsiţi altceva de făcut în loc, cum ar fi să vă spălaţi pe dinţi ori să mestecaţi gumă;
8. Aruncaţi scrumierele şi brichetele din casă. Spălaţi hainele care miros a tutun şi curăţaţi covoarele, draperiile şi tapiţeria. Folosiţi odorizante de cameră pentru a schimba adierea de tutun impregnată în casă. Încercaţi să scăpaţi de orice vă aminteşte de fumat;
9. Nu vă daţi bătut. Dacă aţi încercat să vă lăsaţi şi nu aţi reuşit, analizaţi concret motivele şi circumstanţele care v-au determinat să vă reapucaţi. Odată ce aţi luat decizia de a renunţa din nou, stabiliţi o anume dată pentru a încerca acest lucru;
10. Faceţi miscare. Când aveţi tendinţa de a aprinde o ţigară, încercaţi mai bine să faceţi un pic de mişcare: alergaţi, mergeţi la sală, plimbaţi câinele ori grădinăriţi. În acest mod vă veţi păzi şi de riscul de a vă îngrăsa după ce aţi renunţat;
11. Mâncaţi fructe şi legume. Nu încercaţi să ţineţi şi o dietă în timp ce vreţi să renunţaţi la fumat; ar fi un efort prea mare pentru organism. Încercaţi însă să mâncaţi cât mai multe fructe, legume şi produse cu un nivel scăzut de grăsimi. Un studiu realizat în acest sens a demonstrat că aceste alimente fac ca gustul ţigărilor să fie mai puţin plăcut;
12. Recompensaţi-vă. Pe lângă faptul că are efecte pozitive asupra sănătăţii, renunţatul la fumat vă ajută şi să economisiţi bani. Cu aceşti bani căutaţi să faceţi ceva ce vă place, recompensaţi-vă cumva;
13. Gândiţi-vă la avantajele rapide ale renunţării. Faptul că nicotina nu mai ajunge în organism aduce sănătăţii beneficii rapide: încetineşte presiunea sângelui şi pulsul în numai 20 de minute. Într-o zi, nivelul de monoxid de carbon din sânge revine la normal. Între două şi trei săptămâni riscul de a face infarct scade, iar plămânii încep să funcţioneze mai bine. Printre beneficiile pe termen lung se numără reducerea riscului apariţiei afecţiunilor cardiovasculare, a atacului de cord, a cancerului de plămâni sau a altor tipuri de cancere.
Medicamente anti-fumat
În farmacii sunt disponibile mai multe medicamente, pe care le puteţi lua, strict, după prescripţia medicului. Din datele farmaciştilor, scrie click.ro, cel mai la îndemână tratament este Nicorette, mai exact plasturii. Din păcate, o parte dintre cei care i-au încercat nu au renunţat la tutun, ba dimpotrivă, au continuat chiar să fumeze cu tot cu plasturi.
Champix e medicamentul care a fost de departe cel mai bine primit de pacienţi în tratamentul antifumat. Deşi e destul de rar cerut în farmacii, din cauza preţului piperat, medicii îl folosesc în programe specifice şi îl prescriu gratuit. Deşi unii pacienţi au acuzat stări de greaţă şi s-au plâns că visează prea mult şi nu se pot odihni ca înainte de tratament, au reuşit să se lase de fumat.
Zyban este un alt medicament prescris de medici pentru pacienţii care intenţionează să se lase de fumat. În prima săptămână de administrare puteţi să fumaţi liniştit, dar în următoarele nu trebuie să mai puneţi ţigara în gură. Chiar şi aşa, pacienţii nu au putut să pună capăt viciului.
Wellbutrin nu i-a prea atras pe fumători. Pentru că preţul medicamentului sare uşor de 100 de lei, ei au preferat să încerce metode mai ieftine. Iniţial, psihiatrii prescriau medicamentul pentru depresie si au observat că depresivii renunţau la ţigări.
Americanii acuză efecte secundare grave
Încă de anul trecut, autorităţile americane din domeniul medical au anunţat că două medicamente foarte populare în SUA, care ajută să te laşi de fumat, pot avea ca efect secundar depresia şi chiar gândurile sinucigaşe. Tocmai de aceea, medicamentele numite Chantix® (Champix®) şi Zyban vor putea fi cumpărate doar dacă poartă aceste avertizări la vedere, relatează CNN. În afara acestor efecte secundare, cele două medicamente pot cauza schimbări de comportament, ostilitate şi agitaţie, mai ales dacă cel care a recurs la acest tratament are în trecutul său boli mintale. În cele mai multe dintre cazuri, aceste probleme apăreau imediat după ce tratamentul începea, sfârşindu-se odată cu terminarea acestuia.
Conform statisticilor la nivel naţional din SUA, la nivel de 2009, de când medicamentul Chantix a fost aprobat, în 2006, au fost raportate 98 de cazuri de suicid şi 188 de tentative în acest sens. Cât despre Zyban, în acest caz 14 persoane s-au sinucis, ca urmare a tratamentului, alte 17 nereuşind să-şi ducă planul la îndeplinire. Vareniclina (conţinută în Chantix®), a provocat peste 1.000 de leziuni şi 50 de decese în primul trimestru al anului 2008, enunţa realitatea.net în acea vreme.
Botoşănenii caută medicamente mai ieftine
Pentru că sunt accesibili ca preţ şi uşor de folosit (se lipesc şi sunt meniţi să îi ofere unui fumător o cantitate de nicotină care să nu-l aducă în pragul sevrajului), plasturii “Nicorette” (precum şi varianta sub formă de gumă), sunt realmente căutaţi la Botoşani. “Cunosc cazuri de oameni care au reuşit să se lase de fumat folosind Nicorette – care sunt foarte bine toleraţi de organism - dar şi altele de semeni care, după o perioadă au reînceput să fumeze. Depinde, foarte mult, de voinţa pe care o au cei ce apelează la o astfel de medicaţie”, precizează Dorina Creţu, asistent farmacist. Tot la Botoşani mai are căutare un medicament din plante, “Antitabac”, alte produse ale industriilor farmaceutice aducându-se rar (din cauza preţului ridicat), doar la comandă. (Carmen Moraru, Monitorul de Botoşani, Pagina medicală)