Sucul de morcovi şi
sfeclă, băut dimineaţa, pe stomacul gol, este foarte bun în asemenea afecţiuni.
Tot pentru a scăpa de indigestie, puteţi bea şi
infuzii din muşeţel, din ghimbir şi mentă, preparate din câte o linguriţă de
plantă la o cană cu apă. Muşeţelul combate balonarea, ghimbirul are acelaşi
efect şi, în plus, reduce durerea stomacală, iar menta înlătură crampele.
Tabletele de cărbune, din farmacie, sunt utile în cazul durerilor
provocate de gaze. Cărbunele are proprietatea de a absorbi alte medicamente şi
trebuie să fie luat după două ore de la administrarea acestora. În cazul
arsurilor stomacale este bun şi un pahar cu apă plată, care va dilua acidul şi-l
va împinge înapoi în stomac. Sucul de cartofi cruzi sau iaurtul diminuează
durerile.
O felie de pâine prăjită unsă cu ulei de măsline este ideală
pentru arsurile gastrice. Sucul natural din grapefruit reglează secreţia
biliară, iar sucul de lămâi alungă senzaţia de greaţă.
Pentru a evita
indigestia, specialiştii vă mai sfătuiesc să consumaţi în timpul mesei câteva
rondele de ananas proaspăt şi fructe de kiwi.
Mâncărurile picante, grăsimile, fructele,
dulciurile, alcoolul şi băuturile acidulate favorizează apariţia arsurilor
gastrice. Un remediu folosit de mult timp, la fel de eficient şi astăzi
împotriva arsurilor gastrice, este argila. O lingură cu argilă se amestecă
într-un pahar cu apă, iar amestecul se bea cu o jumătate de oră înaintea mesei,
dar neapărat imediat ce a fost pregătit. Argila este indicată mai ales
persoanelor care suferă de aciditate gastrică accentuată.
Pentru a combate indigestia, mai puteţi apela
şi la tincturile de sunătoare sau de propolis, din care se administrează,
înainte şi după masă, câte 15 picături pe o felie de pâine.