joi, 21 martie 2013

Se introduce coplata în sănătate!

Foto: www.imparte.ro
Pacientii vor plati incepand cu luna aprilie a acestui an o suma modica (coplata), cuprinsa intre 5 si 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu exceptia celor de urgenta.
Iintroducerea taxei a fost aprobata prin hotarare de guvern, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Taxa va fi platita o singura data, la momentul externarii din spital.
Coplata a fost introdusa in contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014, document aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, va participa, joi, la Conferinta MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema "Reforma in sanatate 2013-2014", parte din seria MEDIAFAX Health Conferences, care va avea loc incepand cu ora 11.00, la hotelul Novotel, sala Paris. Una dintre temele conferintei vizeaza si noutatile aduse de contractul-cadru privind asistenta medicala in 2013-2014.
Conform proiectului prezentat public in luna ianuarie de Ministerul Sanatatii, pacientii vor plati la externarea din spital intre 5 si 10 lei pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, medicii de familie vor primi 70% pentru pacientii inscrisi pe liste si 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult.
La acel moment, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat ca nu este vorba sa se plateasca 5 sau 10 lei pe zi, ci va fi o singura plata, cuprinsa intre minimum 5 lei și maximum 10 lei, care se va achita in ziua in care pacientul se externeaza.