marți, 6 septembrie 2011

Cum facem faţă reumatismului


* În această perioadă, vremea capricioasă aduce în prim-plan durerile reumatismale şi disconfortul resimţit la nivelul articulaţiilor şi al oaselor *
La o populaţie trecută de vârsta de 70 de ani, 75% suferă de artroză. Acest procent ne face să înţelegem de ce în anotimpul rece-umed durerile reumatismale sunt probleme frecvente de sănătate. În special la nivelul unei articulaţii artrozice vor apărea dureri matinale agravate la efort, umiditate şi frig, însoţite de rigiditatea articulaţiei, cu limitarea mişcărilor. Chiar dacă boala degenerativă s-a instalat, nu trebuie să uităm că prevenţia este foarte importantă şi de aceea câteva reguli urmate corect ne pot scăpa în mare parte de neplăceri:
- Evitaţi suprasolicitarea articulaţiilor. Nu trebuie să încărcăm articulaţia printr-o muncă excesivă sau o poziţie vicioasă pe scaun, în faţa biroului, a calculatorului sau la volan. Activitatea fizică (suprasolicitarea) excesivă, dar şi opusul ei (activitatea sedentară) pot duce în aceeaşi măsură la apariţia durerilor articulare;
- Evitaţi îngrăşarea;
- “Expunerea la frig şi umezeala sunt factori ce precipită apariţia simptomelor reumatismale. De aceea este indicat să purtaţi îmbrăcăminte din materiale moi, din lână sau bumbac. Evitaţi contactul cu cimentul, curenţii de aer, încăperile cu umiditate mare”, precizează dr.
Cornelia Lebădă, medic primar medicină de familie;
- Fizioterapia şi kinetoterapia sunt foarte importante. Pe lângă medicaţie, există factori fizici care ajută în general la prevenirea apariţiei şi la ameliorarea durerii: fizioterapia şi curele în staţiuni pentru bolile degenerative. Acestea se realizează la indicaţia medicului specialist. Nu omiteţi nici faptul că o kinetoterapie precoce şi adaptată suferinţei bolnavului face ca toate repercusiunile bolii, pe muşchi şi în special pe articulaţii, să fie reduse.
Dieta în reumatism
În caz de reumatism acut, este benefic ca persoana afectată să urmeze un scurt şi rapid regim, consumând doar suc de portocale şi apă pentru trei-patru zile. După această perioadă se va urma un regim alimentar restricţionat pentru 14 zile. În acest regim, se consumă portocale sau grepfruit la micul dejun, iar la prânz şi cină salată de sezon cu legume, stafide, prune uscate, smochine. După aceea, treptat, se poate adopta un regim alimentar bine echilibrat, constând din seminţe, nuci, legume şi fructe.
În caz de reumatism cronic, se poate urma periodic un regim alimentar care să cuprindă toate fructele pentru patru sau cinci zile. După aceea, treptat, se adoptă un regim alimentar bine echilibrat, care va include fructe coapte, legume proaspete, lapte batut. Cei afectaţi de reumatism ar trebui să evite toate preparatele din carne şi paste, pâinea albă, zahărul, cerealele, ceaiul negru, cafeaua, alcoolul, sosurile, murăturile şi condimentele.
Tratamente care “încălzesc” articulaţiile
Când reumatismul începe să vă chinuie, trebuie să aveţi în vedere şi restabilirea circulaţiei, prin folosirea unor plante care au proprietatea de a încălzi zona afectată.
* Pentru circulaţie, este recomandat un preparat pe bază de ardei iute. Se pisează 20 de grame de ardei iute uscat şi se amestecă cu 80 ml de alcool de 70-80 grade. Amestecul se introduce apoi într-un vas închis la culoare şi se depozitează într-un loc întunecos. Se ţine la macerat 8-10 zile, agitând vasul de trei ori pe zi. Tinctura se filtrează prin tifon dublu şi se aplică direct pe articulaţie. Atenţie! Nu se ţine pe piele mai mult de 10-15 minute, întrucât provoacă iritaţii. E de preferat un amestec de 5 ml tinctură de ardei cu 95 grame de miere, întrucât mierea favorizează absorbţia rapidă a tincturii în piele;
* Aplicarea de căldură pe părţile afectate este o metodă care poate ajuta în tratamentul reumatismului. Se mai pot face băi generale calde sau băi de abur în saună. Băile calde cu sare sunt, de asemenea, utile. În caz de reumatism cronic, acestea trebuie făcute de două ori pe săptămână, timp de trei luni şi, ulterior, o dată pe săptămână. Părţile afectate pot fi spălate de două ori pe zi în apă caldă care conţine sare, după care pot fi masate utilizând ulei de măsline;
* Pentru calmarea durerilor reumatice, mai puteţi apela la moxibustie, o metodă din cadrul acupuncturii, care foloseşte căldura pe punctele de acupunctură. Acele au ataşate la capete bucăţi de plantă uscată (Artemisia argi sau Artemisia vulgaris), care ard şi încălzesc locul dureros, stimulând circulaţia sangvină.
Soluţii naturiste pentru atenuarea durerilor reumatice
* Unul-două pahare de suc de cartofi, consumate înainte de mese, ajută la eliminarea toxinelor ţi ameliorarea reumatismului. Şi coaja cartofilor este un bun remediu, fiind bogată în săruri minerale vitale. Aproximativ 30 de grame de coajă de cartofi, spălate în prealabil, se fierb în jumătate de litru de apă până ce aceasta se evaporă la jumătate. Din decoctul obţinut se consumă un pahar de trei-patru ori pe zi;
* Tărtăcuţa este, de asemenea, considerată benefică în tratamentul reumatismului. O ceaşcă de suc, în care se amestecă o linguriţă de miere, se consumă în fiecare zi pentru tratamentul acestei patologii. Acest tratament trebuie menţinut timp de cel puţin trei luni. Decoctul de ţelină poate fi un alt remediu considerat eficient în tratarea reumatismului. Lichidul extras din seminţe este mai puternic decât cel extras din legumă: acest lichid are şi o acţiune tonică la nivelul stomacului şi al rinichilor. Se consumă cinci-zece picături din acest lichid, ce trebuie să fie luate în apă caldă, înainte de mese. Praful obţinut prin măcinarea seminţelor poate fi folosit ca un condiment;
* Lămâile sunt benefice în tratamentul reumatismului. Se consumă în fiecare zi sucul de la două-trei lămâi. Nucile sunt şi ele valoroase în tratarea reumatismului. Se recomandă ca miezul să fie bine mestecat pentru a atinge cele mai bune rezultate. Doza zilnică recomandată este de aproximativ 50 g. Varza este foarte bună în uzul extern în cazul inflamaţiilor. Se fac aplicaţii locale cu frunze strivite fixate cu un material moale textil. Cura de suc de varză se ţine două-trei săptămâni şi se bea un pahar pe zi între mese;
* Şi plantele medicinale cu efect diuretic sunt eficiente pentru reumatici. Se face un amestec în părţi egale din coada-calului, mesteacăn, mătase de porumb, hamei şi muguri de plop. Peste acest amestec se pun 250 ml de apă fiartă şi se consumă trei-patru căni pe zi. Se mai poate face un amestec de muguri de plop, coada-calului, gălbenele, frunze de nuc şi păpădie, care se prepară şi se consumă în acelaşi mod;
* Reumatismul este însoţit inevitabil de o stare de anxietate, care accentuează simptomele bolii. De aceea, sunt recomandate infuzii cu câteva plante care au efect sedativ: roiniţa, talpa-gâştei, levănţică, tei, hamei, păducel, busuioc. Seara, înainte de culcare, se poate prepara o infuzie cu una dintre aceste plante, folosind o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă. Se beau trei-patru căni pe zi;
* Şi produsele stupului s-au dovedit eficiente în combaterea reumatismului, recomandată fiind crema de propolis, care încălzeşte articulaţiile. Se poate folosi şi un amestec de tinctură de propolis cu cremă de gălbenele. Aceasta se pregăteşte din 1%-2% tinctură de propolis şi restul cremă de gălbenele. Produsele apicole sunt recomandate şi pentru uz intern în cazul bolnavilor de reumatism. Se poate folosi polen (20-30 gr/zi), pastura (10-15 gr/zi), lăptişor de matcă (1-2 gr/zi) sau tinctură de propolis.

Alimentele "vii", esenţiale pentru sănătate

* Ele cresc vitalitatea, întăresc sistemul imunitar, reglează greutatea şi încetinesc procesul de îmbătrânire *

Au un asemenea efect deoarece alimentele “vii” abundă în vitamine şi minerale, conţin o cantitate suficientă de proteine şi au foarte puţine calorii. În plus, “sunt bogate în carbohidraţi cu digestie lentă - care sporesc energia - şi, pentru că alimentele vii sunt în general foarte bogate în apă, ele reprezintă modul ideal de detoxifiere a organismului. De asemenea, sunt bogate în fibre", explica dr. Gillian McKeith, medic nutriţionist recunoscut la nivel internaţional în cartea sa, "Hrana vie pentru sănătate".

Enzimele, principalul atu al alimentelor crude şi proaspete

Elementul cu adevărat remarcabil pe care îl conţin alimentele “vii”, în special cele neprelucrate, sunt enzimele, specifică în cartea sa celebra nutriţionistă. "Enzimele, întâlnite în toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digeră hrana, descompunând-o în fragmente suficient de mici încât să treacă în sange prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezintă clasa muncitoare a organismului", explică nutriţionistul citat de eva.ro, care mai precizează că pe lângă acţiunea de digerare a hranei, enzimele au rolul de a distruge toxinele, de a descompune grăsimile şi celuloza şi de a metaboliza amidonul şi proteinele. Dr. Gillian McKeith mai precizează în cartea sa şi care sunt cele mai întâlnite simptome care anunţă o lipsă a enzimelor, pentru a şti când trebuie să luăm măsuri de “remediere”: indigestia; malabsorbţia; arsuri stomacale; râgâit; gaze; balonare; crampe; constipaţie; sindromul de colon iritabil; oboseală cronică.

Alimente "vii" de top

Potrivit dr. Gillian McKeith, există 12 alimente care nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră:

1. Germenii sunt bogaţi în enzime, enzime antioxidante, elemente antiîmbătrânire, vitamine, minerale, aminoacizi, clorofilă, proteine complete, fibre şi pigmenţi. Au rolul de a îmbunătăţi digestia, dau vitalitate, energie, întăresc organismul şi oferă protecţie împotriva radicalilor liberi;

2. Meiul este bogat în fier, magneziu, potasiu, siliciu, complexul vitaminic B şi vitamina E. Are rolul de a ajuta digestia, îmbunătăţind asimilarea substanţelor nutritive. De asemenea, îndepărtează acidul în exces şi împiedică dezvoltarea ciupercilor;

3. Lucerna conţine o cantitate mare de enzime digestive şi bioflavonoide, vitamine, minerale, aminoacizi şi de patru ori mai multă vitamina C decât majoritatea citricelor. Are rolul de a regla problemele digestive, arsurile stomacale, gazele, balonarea, malabsorbţia, favorizând descompunerea grăsimilor, a celulozei şi a amidonului;

4. Aloe vera este bogată în steroli vegetali, aminoacizi şi polizaharide. Are rolul de a reface ţesuturile deteriorate, reduce inflamaţiile şi ajută digestia;

5. Orzul verde conţine antioxidanţi puternici şi multe proteine uşor asimilabile în comparaţie cu cele din carne. Are rolul de a îmbunătăţi nivelul energetic şi rezistenţa, protejează ţesuturile şi înlătură din corp substanţele poluante;

6. Seminţele de in conţin un echilibru perfect între acizii graşi esenţiali omega-3 şi omega-6. Au rolul de a regla greutatea corporală şi funcţiile intestinale, reduc colesterolul, îmbunătăţesc tonusul pielii, imunitatea şi reproducerea;

7. Pătrunjelul are mari cantităţi de betacaroten, vitamina B12, clorofilă, calciu, mai multă vitamina C decât citricele. Are rolul de a ajuta mecanismele de apărare ale corpului, suprimă bacteriile dăunătoare şi întăreşte imunitatea;

8. Algele marine constituie sursa cea mai uşor digerabilă de minerale, având un rol esenţial în îmbunătăţirea digestiei şi asimilarea substanţelor nutritive. De asemenea, ajută la menţinerea unei greutăţi constante;

9. Ştevia conţine proteine, fibre, carbohidraţi complecşi şi vitamine. Are rolul de a înlătura pofta de dulciuri şi de a controla apetitul alimentar;

10. Floarea soarelui este bogată în acizi graşi esenţiali, vitaminele A, E, D şi complexul B, zinc, fier, calciu, mangan, fosfor, proteine şi substante lipotrope. Seminţele crude de floarea soarelui sunt considerate cel mai bun "stimulent" energetic;

11. Algele sălbatice verzi-albastre conţin aproape orice element nutritiv cunoscut şi au rolul de a îmbunătăţi memoria, imunitatea, vitalitatea, ajutând la îndepărtarea bacteriilor nesănătoase, a patogenilor, a bacteriilor, viruşilor, răcelilor şi gripelor;

12. Quinoa este considerată cea mai puternică proteină, mai folositoare decât cele care se găsesc în carne, având în conţinutul ei toţi aminoacizii esenţiali. De asemenea, este o bună sursă de calciu, mult mai uşor asimilabil decât cel din lapte. Are rolul de a întări oasele, creşte performanţele sexuale.

Renunţaţi la fierbere şi prăjire, cât mai des

- Pentru o stare de sănătate mulţumitoare, consumaţi mai multe salate şi mai multe legume, nuci şi fructe de pădure. Creşteţi consumul de broccoli, sfeclă roşie, avocado şi afine;

- Preparaţi zilnic, cu ajutorul storcătorului, sucuri proaspete de fructe şi legume. Acestea reprezintă cea mai bună modalitate de introducere în organism a alimentelor vii, se menţionează pe InfoSanatate. Încercaţi să vă preparaţi singuri suc de grâu încolţit. Se pare că enzimele pe care acesta le conţine ne ajută atunci când organsimul nostru este suprasolicitat, permiţând refacerea acestuia. Clorofila are o acţiune deosebită, detoxifiind sângele şi regenerându-l, în acelaşi timp;

- Seminţele germinate conţin minerale, vitamine şi alte substanţe nutritive concentrate precum provitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele C şi E, elemente precum calciu, fier, magneziu, potasiu, seleniu şi zinc, clorofilă – “sângele verde” şi enzime antioxidante. Adăugaţi 1-3 linguri de seminţe într-un borcan de aprox. 800 ml, acoperiţi seminţele cu apă şi lăsaţi peste noapte. A doua zi, acoperiţi borcanul cu un tifon pe care îl prindeţi cu elastic de gura borcanului şi scurgeţi apa. Timp de 3 zile, clătiţi de 2 ori pe zi seminţele cu apă (scurgeţi-o prin tifon de fiecare dată; nu lăsaţi apa în borcan, ci numai seminţele). În aproximativ 3 zile, seminţele ajung la cca. 2 cm. şi pot fi consumate. Nu toate tipurile de seminţe sunt comestibile şi este important ca germenii consumaţi să fie selecţionaţi şi combinaţi astfel încât să aducă organismului exact substanţele de care are nevoie, în proporţiile corecte. Puteţi consumaţi orice cantitate de seminţe germinate. Acestea sunt mici “bombe nutritive” pline de vitaminele, acizii graşi, proteinele, mineralele şi enzimele de care o plantă are nevoie pentru a se dezvolta. Germenii de grâu înmuguriţi conţin cu 90% mai multă vitamină B3 decât cei neînmuguriţi. Pentru rezultate optime, consumaţi o gamă cât mai variată, adăugându-i în salate sau în sandviciuri;

- Consumaţi alimente fermentate, cum ar fi laptele bătut, varza acră etc. Mâncarea fermentată de bacterii este mai uşor de digerat şi este mai nutritivă. De exemplu, varza acră este mai digerabilă decât varza crudă şi conţine mai multe vitamine;

- Lăsaţi la înmuiat în apă, peste noapte, nuci, alune sau migdale şi adăugaţi-le cerealelor pe care le consumaţi dimineaţa. Acest procedeu activează enzimele şi elementele nutritive pe care le conţin, făcându-le mai uşor de digerat.