miercuri, 14 decembrie 2011

Cum ameliorăm durerile reumatismale

* Vremea rece afectează cu precădere articulaţiile, iar afecţiunile cele mai frecvente generate de temperaturile scăzute sunt reumatismul şi nevralgiile *
Reumatismul este un termen generic atribuit unui grup de afecţiuni, cronice sau acute, ale articulaţiilor. De obicei termenul se foloseşte însoţit de felul în care se manifestă (spre exemplu, reumatism inflamator) sau de zona în care este localizat (spre exemplu, reumatism articular). Maladia este caracterizată de inflamarea si degenerarea articulaţiilor. Este însoţită de febră, umflături şi dureri musculare, dar şi o sensibilitate mare la temperaturi scăzute şi umezeală. Principala cauză a apariţiei reumatismului este insuficienta circulaţie sangvină sau prezenţa anumitor reziduuri greu solubile în zona articulaţiilor.
O serie de alimente sunt nerecomandate dacă suferiţi de reumatism: mâncărurile grase, untul, iaurtul, smântâna, brânza, fructele, carnea, băuturile alcoolice, oţetul, cartofii, ciupercile, alimentele fripte şi prăjite, uleiul, arahidele, nuca de cocoş. Există însă şi alimente care se pot dovedi benefice organismului în cazul acestei afecţiuni: orezul, cerealele, laptele, legumele verzi fierte cu condimente, supă de fasole, ceaiul de ghimbir, cafeaua şi alte băuturi fierbinţi.
Bolnavii de reumatism trebuie să ia zilnic un supliment de calciu, minerale şi potasiu. Ca adjuvant în tratamentul reumatismului se mai recomanda şi suplimente de seleniu şi zinc, enunţă sanatateatv.ro. 
Mai trebuie să aveţi în vedere şi faptul că fumatul şi alcoolul sunt un real pericol pentru articulaţii.

Tratament local combinat cu cel intern
Pentru a obţine rezultate mai bune, e indicat să ţineţi cont şi de faptul că reumatismul şi durerile de articulaţii necesită atât tratament local, cât şi intern, dar şi o dietă recomandată de medic.
1. Cum ne tratăm
- Perna cu pedicuţă este un săculeţ în care se aşază 200-300 g pedicuţă. Se fac aplicaţii zilnic pe perioada crizelor dureroase. Iarna, conform Click! Sănătate, perna se poate aşeza pe un vas cu aburi, se lasă 5 minute şi apoi se poate aplica pe zona dureroasă nu mult de 15 minute;
- Băi cu tărâţe de grâu. Se opăresc tărâţele, apoi se varsă conţinutul în cada cu apă caldă în care se stă 10 minute;
- Băi locale sau generale cu frunze de nuc (30-40 g frunze tăiate mărunt într-un litru de apă, respectiv 200 g frunze mărunţite la 4 l de apă, pentru băile generale).
Ce mâncăm?
Supă cremă de varză albă. Se prepară din 500 g varză, 1 fir praz, un morcov, 1 ţelină mică, leuştean, o roşie, un ardei gras, 2 linguri ulei măsline. Se pun 3 l de apă şi se adaugă ingredientele când începe să fiarbă. Se fierb 30 de minute. Se pasează şi se adaugă arome şi condimente după gust. Se poate acri cu borş. Nevralgia intercostală apare odată cu schimbarea vremii;
2. Cum ne tratăm
- Băi cu decoct din scoarţă de soc. Se fac băi calde de 2 ori pe săptămână pe perioada toamnei şi a primăverii;
- Băi cu iederă (infuzie), din 4 linguri de iederă la 1litru de apă fiartă, care se adaugă în cada cu apă caldă. Se stă 5 minute, 1 dată pe săptămână seara;
- Aplicaţii pe zona dureroasă cu unguent de gălbenele peste care se pune o cataplasmă caldă (nu fierbinte) cu plantă de coada şoricelului.
Ce mâncăm?
Amestec de suc de morcov şi lămâie. La 100 ml suc de morcov se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie. Se bea în fiecare dimineaţă pe stomacul gol, timp de câteva săptămâni.
3. In pentru sciatică
- Durerea de sciatică este cea care iradiază în partea de jos a spatelui. Foarte utilă este cataplasma cu seminţe de in pe zona dureroasă. Se pune o lingură de seminţe de in la înmuiat 12 ore (dimineaţa), se pune într-o pânză subţire curată (tifon) şi se aplică pe zona dureroasă. Se lasă o oră. Se poate aplica zilnic, preţ de 10 zile şi apoi se face o pauză de 30 de zile.
Ce mâncăm?
Ca dietă, sunt recomandate supele de rădăcinoase cu ciuperci.

Conduită alimentară strictă
* În tratarea reumatismului se poate bea jumătate de litru de suc de cartofi pe parcursul unei zile, timp de 2-3 săptămâni. Pentru ca gustul să fie puţin mai suportabil, puteţi adaugă şi suc de morcov;
* Sucul dovleacului, îndulcit cu o linguriţă de miere are acelaşi efect.
Timp de trei luni, încercaţi să consumaţi în fiecare dimineaţă unul dintre aceste sucuri. Vă veţi simti mai bine în fiecare zi, iar durerile vor dispărea în timp;
* Sucul de ţelină, combinat cu apă caldă este şi el un alt remediu natural;
* Şi lămâile vă pot scăpa de neplăceri, dacă sunt consumate zilnic, proaspete. Nucile, la desert şi între mese ajută la o îndepărtare rapidă a sensibilităţii articulaţiilor la temperaturile joase;
* Sucul de portocale, consumat dimineata, timp de două săptămâni vă va fi de ajutor.
Salata proaspătă şi prunele vor face şi ele parte din planul naturist de reducere a neplăcerilor cauzate de reumatism.

Comprese şi masaj
Aplicarea compreselor cu apă fierbinte pe zona dureroasă duce la îndepărtarea umflăturilor şi stimulează circulaţia sângelui. În apa de baie mai puteţi adăuga sare amară, pentru un efect imediat. De două ori pe săptămână, timp de trei luni, dublaţi dieta alimentară cu băile fierbinţi cu sare amară.
Masajul cu ulei de măsline după duş stimulează circulaţia şi alină durerile. Evitaţi locurile umede, reci şi întunecate. Încercaţi să iesiţi cât mai mult la aer curat şi să faceţi mişcare.
Tratamentul naturist în cazul reumatismului va fi urmat timp de trei luni, pentru a fi eficient un timp îndelungat.

Terapia cu albine
În China recâştigă teren o terapie străveche. Oameni de peste tot vin pentru a fi înţepaţi de albine şi a scăpa astfel de reumatism şi artrită. Terapia veche de 3.000 de ani, considerata legală din nou începând cu 2007, redevine populară cu paşi mari. Numeroşi pacienţi rabdă cu înverşunare cele câteva sute de înţepături, conştienţi fiind că doza de toxine naturale le va ameliora starea de sănătate, relatează Reuters.
Specialiştii condideră că acest gen de terapie este similară acupuncturii, însă în loc de ace se folosesc albinele şi toxinele lor, care constituie un medicament natural.
Practic, orice fel de dureri de oase şi articulaţii trec cu acest tratament, circulaţia îmbunătăţindu-se considerabil. Albinele sunt plasate una câte una pe locul dureros, ele înţepând din instinct. În urma tratamentului, 90% dintre pacienţi îşi revin sau resimt ameliorări.  

Tratament balnear
Tipuri de afecţiuni
Staţiunea unde se poate trata afecţiunea
afecţiuni reumatismale degenerative –spondiloză cervicală, dorsală şi lombară, artroze şi poliartroze
Amara, Bala, Buziaş, Pucioasa, Bizuşa, Sărata Monteoru, Geoagiu Băi, Covasna, Lacu Sărat, Moneasa, 1 Mai  
afecţiuni reumatismale inflamatorii –stări alergice articulare după reumatism articular acut sau după infecţii de focar, spondilită anchilozantă
Amara, Bala, Pucioasa, Bizuşa, Sărata Monteoru, Olăneşti, Covasna, Lacu Sărat, 1 Mai, Nicolina,
Afecţiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendo-mioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală)
Amara, Bala, Buziaş, Pucioasa, Bizuşa, Sărata Monteoru, Geoagiu Băi, Lacu Sărat, Moneasa