luni, 10 octombrie 2011

Măsurile preventive, esenţiale pentru perpetuarea sănătăţii sânilor

* Este cunoscut că una din 10 femei poate să prezinte simptome de cancer de sân la un moment dat, mai ales între 40 si 65 de ani * Federaţiile internaţionale de medici sugerează ca autoexaminarea să înceapă în jurul vârstei de 20 de ani *
Sânul este alcătuit din glande, pori secretori, ţesut lipidic şi muşchi, cei din urmă dând forma sânului. În plus, sânul conţine un mare număr de glande ce produc laptele şi canale conductoare ce se termină cu mamelonul, unde este produs laptele mamar. ”Divizând” sânul în 4, observăm că majoritatea conductorilor se găsesc în jumătatea de sus (în apropierea axilei). Acolo, scrie www.topsanatate.ro, se dezvoltă majoritatea celulelor maligne (în proportie de 50%).
Prevenţia, utilă în 95% din cazuri
Autoexaminarea este utilă pentru a afla care este constituţia fiziologică a sânului şi a descoperi orice anomalie ar apărea - 95% din cazurile de cancer la sân putând fi evitate dacă este depistat la timp. De regulă, sânii trebuie palpaţi o dată pe lună, astfel încât să devină un obicei. De preferinţă cu o săptămână înainte de menstruaţie, întrucât volumul fiziologic pe care îl capătă sânii datorită hormonilor se reduce atunci (la menstruaţie sânii sunt umflaţi şi dor). Mai puţin cunoscut e faptul că şi la bărbaţi poate apărea cancerul de sân, dar în procentaj mult mai mic.
Autoexaminarea, pas cu pas
Pentru început, trebuie să vă postaţi în faţa unei oglinzi şi să observaţi sânii întâi cu mâinile jos, apoi cu mâinile pe şolduri (această poziţie contractă muşchii toracelui), iar apoi cu mâinile întinse în sus, deasupra capului. Priviţi-vă sânii pentru a observa:
diferenţe între ei - de mărime, de formă şi conturul fiecărui sân (mărime, volum, orientarea către interior a mamelonului). E indicat să studiaţi şi pielea, pentru a observa eventuale contuzii, protuberanţe, eczeme.
În ce priveşte palparea propriu – zisă, ea are mai multe etape:
1. Prima trebuie să se realizeze în timp ce staţi întinsă, deoarece în această poziţie muşchii sunt relaxaţi şi astfel este facilitată palparea. Dacă examinaţi întâi sânul drept, trebuie să puneţi o pernuţă sub umărul drept, iar braţul să-l îndoiţi sub cap, la nivelul gâtului. În continuare, cu cele trei degete din mijloc unite şi cu palma mâinii stângi efectuaţi mişcări ciclice în jurul sânului, în formă de spirală, către centrul sânului, apăsând uşor dar stabil cu vârfurile degetelor, în sensul acelor de ceasornic;
2. Apoi faceţi mişcări verticale, parcurgând în întregime sânul cu mâna în sus şi în jos. Continuaţi să faceţi mişcări centrifuge şi centripete, acoperind tot sânul;
3. Rămânând în aceeaşi poziţie, trebuie să palpaţi şi axila corespunzătoare sânului, pentru a observa apariţia unor eventuale umflături. Pentru aceasta, parcurgeţi cu mâna toată suprafaţa axilei, făcând mişcări circulare în toate direcţiile, apăsând zona puţin mai tare decât în cazul sânului;
4. Tot în aceeaşi poziţie, apăsaţi puţin mamelonul între arătător şi degetul mare. Fiţi atentă dacă există secreţie de lichid şi dacă există simfiză sau orientarea către interior a mamelonului.
Dacă observaţi zone tari, vreo scurgere din sfârc sau vreo modificare a pielii sânului sau a mamelonului, nu vă speriaţi, deoarece poate fi vorba despre un caz benign. Însă, oricum ar trebui sa vă sfătuiţi cu terapeutul dumneavoastră pentru a stabili un diagnostic şi pentru a vă indruma către un specialist, dacă este nevoie.
Potenţiale cauze de îmbolnăvire
Se impune să acordăm o atenţie suplimentară autoexaminării atunci când se constată existenţa unuia dintre următorii factori de risc:
- menstruaţie prematură (înainte de vârsta de 12 ani);
- menopauză întârziată (după 55 ani);
- femei fără copii sau naşterea primului copil după 30 ani;
- stres;
- expunere la radiaţii;
- viaţă sedentară;
- alimentaţie bogată în grăsimi;
- consum ridicat de alcool (peste 3 pahare pe săptămână);
- fumatul;
- dureri ale sânilor (chisturi);
- terapie cu hormoni (sub cercetare);
- cancer de sân prezent la mamă, fiică sau soră, înainte de menopauză;
- cancer de sân la bunică, mătuşi, verişoare;
- utilizarea de anticoncepţionale (sub cercetare).
Mamografia, indicată femeilor peste 40 de ani
Prin examenul mamografic pot fi evidenţiate tumori sau noduli mamari de dimensiuni extrem de mici, care nu pot fi simţiţi în urma autoexaminării. Înainte de efectuarea mamografiei este indicat să evitaţi folosirea deodorantului, a pudrei de talc sau a altor tipuri de produse cosmetice în zona axilei sau pe sâni. Preventiv, mamografia trebuie efectuată o dată pe an, după împlinirea vârstei de 40 de ani. În cazul femeilor mai tinere, nu este indicat acest examen radiologic, deoarece sânul lor este mult mai dens şi nu permite obţinerea unui rezultat imagistic. E de reţinut că principalul dezavantaj al mamografiei este expunerea la razele X, eliberate de către mamograf. Potrivit studiilor, radiaţiile pot creşte riscul apariţiei cancerului mamar. Tocmai din acest motiv, medicii recomandă mamografia numai în cazul persoanelor cu risc crescut de cancer de sân.
Schimbarea stilului de viaţă previne un caz de cancer la sân din zece
Aceasta este concluzia unui studiu făcut în Marea Britanie de Cancer Research UK, specialiştii britanici indicând şi ce e de făcut pentru un stil de viaţă cât mai sănătos:
1. Una dintre măsurile impor­tante constă în reducerea consumului de băuturi alcoolice. O femeie care bea zilnic alcool îşi măreşte riscul de a face cancer cu 6%. În fiecare an, alcoolul este responsabil pentru diagnosticarea cu cancer la sân a 5% din totalul femeilor cu această afecţiune. E de reţinut că un consum moderat, în schimb, reduce riscul apariţiei cancerului cu 18 % şi, în plus, ajută la circulaţia sanguină;
2. Consumul de fructe este o altă metodă de a lupta împo­triva cancerului. O dietă ba­zată pe grăsimi creşte nivelul estrogenului din sânge şi duce la formarea celulelor canceroase. Astfel, o dietă bazată pe fructe reduce cu aproape 30% riscul apariţiei acestui tip de cancer. În Japonia, unde populaţia mănâncă în majoritate peşte, orez şi legume, toate sărace în grăsimi, rata cancerului la sân este cea mai mică din lume. Dacă o astfel de dietă este asociată cu cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi riscul scade cu până la 50%. Din acest punct de vedere, trebuie ştiut că lipsa mişcării este responsabilă pentru 11% din cazurile de cancer la sân din întreaga lume;
3. Un alt factor care ajută la prevenirea cancerului este aerul curat. Printre altele, chimicalele folosite în producerea cosmeticelor şi care se găsesc în aerul poluat al oraşului, au efecte negative asupra glandelor endocrine, crescând nivelul estrogenului din sânge. Astfel, dacă alegeţi să renunţaţi la oraş şi să vă mutaţi la periferie puteţi evita cancerul la sân, mai spun specialiştii britanici.
Cancerul la sân, prevenit cu ajutorul unei plante medicinale
Black cohosh (actaea racemosa), o plantă medicinală folosită pentru tratarea afecţiunilor legate de menstruaţie şi menopauză, ar putea reduce riscul de apariţie al cancerului la sân, potrivit unui studiu, citat de Reuters Health. Totuşi, sunt necesare mai multe studii, înainte ca această plantă să poată fi recomandată. Pentru a face faţă bufeurilor de căldură specifice perioadei de menopauză, multe femei utilizează diferite remedii, suplimente nutritive, precum black cohosh, dong quai (angelica sinensis) sau ginseng. Pentru a vedea modul în care aceste remedii ar putea avea legătură cu prevenirea cancerului la sân, cercetătorii au comparat 949 de femei cu cancer la sân cu 1.524 de persoane sănătoase. Cercetarea a arătat că femeile afro-americane folosesc mai mult remediile naturiste decât celelalte. Dintre femeile care au declarat că luau black cohosh, s-a constatat că 61% prezentau un risc scăzut de a dezvolta cancer la sân.