duminică, 25 septembrie 2011

Un pahar de vin, sanatate curata

Vrem sa traim sanatos, sa ne pastram in forma intr-un mod cat mai natural. Vrem vitalitate si frumusete. Si pe acestea le putem primi de unde ne-am astepta mai putin - de la vinuri, desigur, in cantitati moderate.
Lumea medicala a recunoscut de-a lungul timpului beneficiile consumului moderat de vin. Prin anul 450 i.e.n., Hippocrate recomanda vinul in tratamentul de scadere a febrei, ca dezinfectant (in bandajari), ca diuretic si ca supliment nutritiv. La inceputul secolului al XV-lea, un doctor francez a scris prima carte despre calitatile miraculoase ale vinului. Gratie proprietatilor antiseptice descoperite, pana in secolul al XVIII-lea era recomandabil sa se consume mai mult vin decat apa.
Doua secole mai tarziu, in 1970 Institutul National de Sanatate din S.U.A a elaborat "Framingham Heart Study" - o piatra de hotar in studiul afectiunilor cardiovasculare - in care se demonstra ca vinul consumat in cantitati moderate scade cu 50% riscul decesului de boli de inima. Si totusi americanii prefera sa bea lapte, ice tea, bauturi racoritoare sau cafea...
In sudul Frantei, dietele includ mari cantitati de branza, unt, oua, carne si alte produse bogate in colesterol si grasimi.
Parca ar promova imbolnavirea inimii. In ciuda acestui fapt, rata afectiunilor cardiovasculare s-a dovedit mult mai scazuta fata de America. Acesta este paradoxul francez. Consumul moderat si regulat de vin s-a demonstrat din nou a fi un factor responsabil. Studii facute de asemenea in Anglia si Danemarca au aratat si ele acelasi lucru: cei care nu consuma vin, au mai multe sanse de a se imbolnavi de inima. Este important de mentionat ca europenii beau la masa, ca regula, vin sau apa.
In cantitati moderate, vinul poate fi consumat si in regimul de slabire pentru ca nu contine grasimi, colesterol sau fibre, fiind in acelasi timp furnizor de energie si un bun digestiv. In functie de culoarea, taria si tipul vinului, variaza si aportul acestuia. Cel mai indicat din punctul de vedere al siluetei este vinul alb sec, deoarece este cel mai sarac in proteine si calorii. Este urmat de vinul rosu sec - care gratie flavonoidelor este un excelent antioxidant - si apoi de cel dulce. De asemenea, vinul este recomandat si in anemii deoarece poate stimula pofta de mancare contribuind totodata la echilibrarea balantei nutritionale, sustine prof. dr. Ileana Marinescu, medic endocrinolog si nutritionist la Institutul C.I. Parhon.
Vinul rosu previne aparitia cancerului. Marele merit apartine tot flavonoidelor, care avand un puternic efect antioxidant, anihileaza efectul nociv al radicalilor liberi. Alt component care se gaseste numai in vinul rosu, in strugurii negri si fructele de padure, cu o importanta deosebita este quercetina. Studii de laborator demonstreaza ca aceasta substanta creste imunitatea organismului, previne aparitia cancerului si a bolilor de inima. Quercetina prelungeste viata celulelor cu 80%, stimuleaza miocardul, care in conditii de stres nu mai poate functiona la eficienta maxima. Vinul dilata vasele capilare si ajuta la prevenirea anginei pectorale si a formarii de cheaguri.
Si daca toate argumentele de mai sus nu te fac sa renunti la bere, retine esentialul: nu numai apa plata cu lamaie e recomandata in regimul de slabire, ci si vinul consumat in cantitati moderate.