* Alimentul atât de folosit la gătit are şi nenumărate proprietăţi terapeutice, ceapa ameliorând sumedenie de boli *
Remediu la îndemâna tuturor, ceapa se foloseşte atât intern (sub formă de suc sau sirop), cât şi extern (sub formă de comprese, împachetari etc.) Cei pentru care mirosul neplăcut al cepei constituie o problemă, e bine să ştie că pot scăpa de el zdrobind între dinţi un bob de cafea, mâncând lămâie, propolis sau mestecând frunze de pătrunjel.
Sub cele şapte foi, ceapa conţine uleiuri eterice puternic mirositoare, cu acizi, vitamine şi multe alte substanţe active. Ceapa curăţă şi calmează durerile, iar datorită conţinutului ridicat de sulf, stimulează metabolismul. Una dintre metodele cele mai folosite în tratamentul cu ceapă sunt compresele. Acestea pot fi utilizate calde sau reci, în funcţie de caz.
Pentru vindecarea otitei medii se folosesc comprese cu ceapă pe urechi. Se taie o ceapă în două şi se crestează uşor fiecare jumătate de sus în jos, astfel încât foaia exterioară să se desfacă în două părţi care se ridică. Se aşează cele două părţi cu partea interioară în jos pe un tifon, se împăturesc marginile şi se încălzeşte compresa. Se presează compresa cu ceapa între palme, ca să iasă zeama, şi se aplică pe urechea bolnavă, fixându-se prin tragerea unei căciuli peste urechi.
Pentru îmbunătăţirea auzului, înainte de culcare se încălzeşte o bucăţică de ceapă, se introduce adânc în ureche, învelită în tifon şi se scoate abia dimineaţa. Ziua, picuraţi în nas, de 3 ori, câte 3 picături de suc de ceapă, timp de 21 zile, fără pauze.
Tratamente pentru tuse, bronşită şi gripă
Pentru calmarea tusei, puneţi o ceapă tocată sau tăiată felii pe un tifon, pliaţi peste ea marginile şi lipiti-le cu un plasture. Încălziţi compresa, aplicaţi-o pe piept, puneţi deasupra lână sau o pânză intermediară şi fixaţi-o.
Tot pentru a vă “linişti” tusea, puneţi la fiert, într-o jumătate de litru de apă, două cepe mici, cu tot cu coajă (după ce în prealabil le-aţi zdrobit), şi patru nuci sparte, în coajă. După ce apa dă în clocot, lăsaţi să mai fiarbă cinci minute, după care închideţi focul şi mai lăsaţi încă cinci minute să se infuzeze. Se strecoară şi se bea cald, neîndulcit sau îndulcit cu puţină miere - două, trei căni pe zi.
Vinul din ceapă, se specifică în Revista “Tratamente naturiste”, e şi el un medicament eficace. Într-o sticlă de un litru (evitaţi plasticul!) se pun 200 de grame de ceapă tocată mărunt, o sută de grame de miere de albine, de preferat poliflora, şi vin de ţară, roşu sau alb, netratat. Amestecul se lasă la macerat, la loc călduţ, timp de zece zile, după care se filtrează. Se iau câte trei linguri pe zi. Preparatul combate şi vindecă tusea, favorizând, în acelaşi timp, transpiraţia. Totodată, vă apără de infecţii şi e util pentru întărirea imunităţii. Şi copiii pot lua câte o linguriţă de trei ori pe zi, fără nicio problemă.
Pentru bronşită şi tuse se taie felii două cepe. Se coc uşor, fără apă sau grăsime. Apoi se zdrobesc uşor, se pun într-un tifon şi se aplică pe piept sau pe gât sub formă de cataplasmă. Se menţin toată noaptea, fixându-se cu ajutorul unui bandaj lejer.
Dacă nasul este înfundat şi nu mai puteţi respira, zdrobiţi o ceapă şi duceţi-o la nas. Străduiţi-vă să respiraţi cât mai mult timp prin mirosul de ceapă. Sau radeţi puţină ceapă prin răzătoarea mică şi aranjaţi-o în două bucăţele de tifon pe care, apoi, le băgaţi în nas.
Dacă v-aţi pricopsit cu gripă, lăsaţi la macerat patru cepe, timp de 24 de ore, într-un litru de apă călduţă. Se bea o ceaşcă între mese si încă una înainte de culcare. Febra, la rândul ei, poate scădea, mai ales pe timpul nopţii, dacă seara, înainte de culcare, puneţi în urechi ceapă încălzită învelită în tifon şi o ţineţi toată noaptea.
Leac pentru maladii extrem de diverse
- Contra ulcerului la stomac: 2 cepe albe se taie peştişori, se aburesc cu 1 lingură de unt sub capac (nu se prăjesc). Se mănâncă dimineaţa, înainte de masă;
- Pentru dereglări intestinale: ceapa se curăţă, se crestează în cruce pe circa 2/3 din adâncime. Apoi se introduce într-un pahar cu ceai chinezesc fierbinte. Ceaiul trebuie să fie nici prea dulce nici prea tare. După 10-15 minute puteţi să îl beţi. Peste ceapă se mai poate turna încă o dată ceai;
- Pentru dereglări intestinale: ceapa se curăţă, se crestează în cruce pe circa 2/3 din adâncime. Apoi se introduce într-un pahar cu ceai chinezesc fierbinte. Ceaiul trebuie să fie nici prea dulce nici prea tare. După 10-15 minute puteţi să îl beţi. Peste ceapă se mai poate turna încă o dată ceai;
- Pentru bolnavii de prostatită: timp de 1 lună mâncaţi înainte de culcare, la 2-3 ore după masa de seară - prima zi o ceapă mare, tăiată mărunt, a doua zi 1/2 pahar de seminţe de floarea soarelui, a treia zi 1/2 pahar de miez de nucă;
- În cazul dificultăţilor de urinare (disurie), se taie rondele două sau trei cepe crude şi se aplică pe tălpi. Se încalţă cu grijă o pereche de şosete şi se ţin toata noaptea. Această metodă ciudată se pare că duce la urinări abundente dimineaţa. În tot cazul, metoda era mult folosită în antichitate;
- Reumatismul se ameliorează cu o reţetă foarte simplă, cunoscută de oamenii de la ţară: se taie două cepe (necurăţate), se pun la fiert într-o jumătate de litru de apă. Se fierb zece minute. Se bea un pahar dimineaţa, pe stomacul gol, un altul la culcare, timp de trei săptămâni. Se reia cura de două sau de trei ori pe an;
- Dacă sunteţi meteosensibili (la schimbarea bruscă a vremii simţiţi dureri de cap, slăbiciune), încercaţi să mâncaţi în acele perioade ceapă crudă cu pâine, aceasta întărindu-vă tonusul vaselor sanguine;
- Pentru oboseala generală se recomandă o ceapă mare (spălată), ce se fierbe într-o jumătate de litru de apa. Se fierbe la foc mic, timp de 15 minute. Se lasă să infuzeze încă 15 minute. Se bea dimineaţa, timp de trei săptămâni;
- Ceapa este şi un calmant puternic binecunoscut. Dacă sunteţi foarte agitaţi sau în pragul unei crize de nervi, zdrobiţi o ceapă, duceţi-o la nas şi inspiraţi adânc de mai multe ori. Procedaţi la fel şi noaptea, dacă nu puteţi dormi. Veţi avea un somn liniştit, profund şi nu va mai trebui să număraţi oi.
Panaceu pentru răni, inflamaţii şi negi
- Pentru răni şi ulceraţii la picioare (varice, diabet) se foloseşte uleiul în care a fost prăjită ceapa până a devenit aurie. Se foloseşte şi pentru pielea iritată a copiilor, amestecat cu morcov ras foarte fin. La tăieturile uşoare se aplică o foiţă de ceapă şi se fixează cu un bandaj;
- La panariţiu, abcese, sau furuncule se pune o ceapă tocată mărunt într-o farfurie şi se acoperă, pentru a împiedica uscarea. Se dă la cuptor 30 de minute, la foc mic, apoi se lasă să se răcească puţin. Se aplică pe locul inflamat. Se acoperă cu un bandaj şi se lasă să acţioneze timp de o oră. Operaţia se repetă de trei ori pe zi;
- Soluţia alcoolică de ceapă este recomandată pentru resorbţia edemelor de la nivelul membrelor inferioare: se toacă foarte fin 150 g de ceapă. Se adaugă o cantitate egală de alcool de 90°. Se lasă la macerat zece zile, agitând zilnic vasul. Se strecoară, storcând foarte bine. Se iau trei - patru linguriţe pe zi, eventual dizolvate în puţină apă. Se face o cură de o lună, care poate fi reluată de două sau de trei ori pe an;
- Dacă aveţi negi, scobiţi o ceapă mare şi umpleţi scobitura cu sare fină; se lasă la macerat toată noaptea. Dimineaţa şi seara se aplică pe negi sucul de ceapă care s-a format în scobitură. Se fixează cu un tifon. Se urmează tratamentul pâna la dispariţia negilor;
- Dacă vi se clivează unghiile, trebuie să le ungeţi cu miere de albine în amestec cu ceapă.