vineri, 6 ianuarie 2012

Cum ţinem greutatea sub control

Foto: www.kudika.ro
* E foarte important să existe un echilibru  între numărul de calorii intrate în organism şi cele arse în procesele interne *
Obezitatea, la copii şi la adulţi, conturează de ani buni statistici îngrijorătoare ale Organizaţiei Mondiale ale Sănătăţii. Pentru ca oglinda să nu vă întoarcă o imagine “de coşmar”, e mai bine să preveniţi ca acul cântarului să se dea peste cap, urmând câţiva paşi simpli:
- Înlocuiţi sucurile acide şi dulci cu o apă minerală sau plată, după gust. Adăugaţi-i gheaţă şi puţină lămâie pentru a fi mai plăcută la gust;
- Scăpaţi de grăsimi. Acasă: Umpleţi frigiderul şi bufetul cu fructe şi legume, cu iaurturi şi brânzeturi cu puţină grăsime, popcorn. Alegeţi varianta degresată a laptelui, carnea de pui, fără piele, gătiţi-le la aburi sau în mâncăruri care presupun mai multă fierbere decât prăjire. La serviciu: înlocuiţi fast-food-urile de la colţ cu pachetelul de acasă, în care v-aţi asigurat o proporţie majoritară în favoarea fructelor şi legumelor;
- Beţi apă suficientă, în medie între 6 şi 8 pahare de apă pe zi. Sucurile, ceaiurile şi cafeaua nu intră la “categoria” apă;
- Beţi cafeaua şi ceaiul fără zahăr;
- Înlocuiţi mesele rare şi consistente cu mese dese în care mâncaţi de fiecare dată câte puţin;
- Reduceţi stresul zilnic, acesta fiind unul din factorii care dă peste cap metabolismul. Folosiţi tehnici de relaxare, faceţi o baie fierbinte, alergaţi timp de 10-20 de minute sau ascultaţi muzică pentru a vă elibera de starea de tensiune;
- Succesul unei diete ţine şi de odihna ta zilnică, deoarece oboseala dereglează metabolismul şi cere mai multă energie decât un corp odihnit. Dormiţi între 6 şi 8 ore pe zi;
- Faceţi exerciţii zilnic, cel puţin 30 minute;
- Mergeţi pe jos la serviciu. Dacă aveţi un program încărcat, puteţi folosi drumul pe jos spre serviciu pentru telefoanele pe care le aveţi de dat, sau pentru a vă pune gândurile în ordine, în linişte.
10 adevăruri nespuse despre dietele de slăbit
1) Putem mânca după ora 8 seara
Deşi multe diete recomandă excluderea meselor după ora 6:00 seara, de fapt nu contează foarte mult la ce ore din timpul zilei mâncăm. În schimb, este foarte important să fim restrictivi în privinţa cantităţii şi a calităţii alimentelor consumate, dar şi a diverselor combinaţii între acestea. Nutriţioniştii, citaţi de revista “Time”, susţin că, indiferent de tipul alimentelor consumate, organismul nostru va stoca surplusul de calorii ca pe grăsimi. De pildă, medicii ne recomandă ca, în cazul în care înainte de culcare vrem să mâncăm un snack, să facem înainte, mental, un bilanţ al tuturor caloriilor acumulate pe parcursul zilei;
2) Nu există alimente cu calorii negative
Aţi auzit cu siguranţă că există anumite alimente care, pentru că sunt greu de digerat, contribuie la slăbirea în greutate. Acesta este cazul aşa-numitelor “mâncăruri cu calorii negative”, cum ar fi citricele şi ţelina, care figurează pe majoritatea listelor cu alimente recomandate în diverse diete de slăbit. Însă, afirmaţia nu este pe deplin adevărată. În fapt, potrivit aceloraşi specialişti, caloriile arse de organism pentru a alimenta ciclul digestiv sunt minuscule, în comparaţie cu caloriile conţinute de alimente. Deşi mestecatul ţelinei pare o activitate extenuantă, de fapt în timpul acestui proces sunt arse tot atâtea calorii cât consumăm dacă privim cum creşte iarba, de pildă;
3) Caloriile din lichide contează
Un pahar de băuturi răcoritoare echivalează cu un fruct sau o felie de pâine, pentru că în medie conţine cam 150 de calorii. Un pahar de lapte are 260 de calorii, iar  un pahar mediu de margarita, de exemplu, depăşeşte 500 de calorii. Deci, aveţi grijă la ce şi când beţi, când vă ţineţi socoteala caloriilor!
4) Desertul poate înlocui cina
Dacă mergeţi la o cină festivă şi serviţi o îngheţată delicioasă, specialiştii vă recomandă ca, în aceste cazuri, să echilibraţi balanţa nutriţională eliminând cina, spre exemplu. Această recomandare funcţionează mai ales în cazul persoanelor care ţin diete prelungite;
5) Copiii uşor supraponderali nu trebuie puşi la diete restrictive
Dacă aveţi copii cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani şi sunt uşor supraponderali, nu intraţi în panică! Puteţi să le corectaţi alimentaţia şi stilul de viaţă (eliminându-le din agendă activităţile sedentare – privitul excesiv la televizor sau jocurile pe calculator), dar nu este cazul să daţi buzna în cabinetul unui nutriţionist. Puteţi să le introduceţi în alimentaţie mai multe fructe şi legume şi să eliminaţi dulciurile şi snacksurile. Astfel, îi ajutaţi să scadă în greutate, simultan cu creşterea în înălţime. Copiii şi adolescenţii au nevoie de nutrienţi şi activităţi dinamice, iar o dietă hipocalorică le poate pune în pericol sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a corpului;
6) Băuturile cu calorii “0” sunt cele care ne pot îngrăşa
Rafturile hipermarketurilor sunt pline cu băuturi ale căror etichete anunţă sus şi tare “0 calorii”. Sună tentant, dar v-aţi gândit că este mult mai sănătoasă o sticlă de apă plată, care nu are nici conservanţi şi nici acid? Specialiştii de la Centrul de sănătate San Antonio din cadrul Universităţii din Texas, Statele Unite, au efectuat un studiu timp de 8 ani pe 600 de persoane, cu vârste între 25 şi 64 de ani, şi au constatat că la un consum moderat de băuturi răcoritoare (2 litri zilnic) nu au scăzut în greutate, ba din contra, s-au îngrăşat treptat, comparativ cu persoanele care au băut doar apă plată. Cauza? Specialiştii consideră că este vorba de îndulcitorii şi coloranţii folosiţi în acest tip de băuturi, care afectează neurotransmiţătorii din creier. Explicaţia pare simplă. Creierul nostru funcţionează cel mai adesea pe baza principiului pedeapsă-recompensă. Când primeşte un semnal neuronal specific, de exemplu, consumul de zahăr, atunci se amplifică proporţional şi dorinţa şi apetitul pentru dulciuri;
7) Slăbim mai mult toamna şi iarna
Unii oameni jură că se îngraşă mai mult iarna. Probabil argumentul este că nu prea avem activităţi în aer liber în acest anotimp. Dar, în realitate, metabolismul este mult mai activ în această perioadă, pentru că nevoia de căldură a organismului este mai mare şi acest fapt implică un consum mai mare de calorii;
8) Efectul Yo-Yo nu ne distruge metabolismul
Multe dintre persoanele care au ţinut diete de slăbit au un inamic comun: efectul yo-yo! Este vorba de îngrăşarea rapidă după terminarea regimului, care apare uneori imediat sau alteori după ani de zile. Dar nu trebuie să vă îngrijoraţi. În vreme ce dietele hipocalorice scad temporar metabolismul, studii efectuate recent relevă faptul că acest tip de efecte nu ţin prea mult. Cercetătorii din Canada au analizat situaţia a 52 de femei supraponderale care au ţinut diverse diete timp de 18 ani. Concluzia? Oricât de des ar putea apărea efectul yo-yo, acesta este reversibil şi nu pune în pericol silueta pe termen lung;
9) Nu trebuie să introducem carnea roşie pe lista alimentelor interzise
Deşi este adevărată afirmaţia că în general carnea are un conţinut mare de grăsimi, produsele din carne slabă pot fi consumate fără restricţii. Mai mult, carnea de vită slabă, de exemplu, conţine cu 30% mai puţine calorii decât alte alimente care conţin grăsimi animale;
10) Dietele de slăbit sunt eficiente
Ideea că dietele sunt o pierdere de vreme sau un moft este folosită obsesiv în diverse sloganuri. Adevărul este însă că putem să ne ţinem sub control greutatea doar având o agendă zilnică a ceea ce consumăm şi a activităţilor fizice necesare pierderii caloriilor excedentare. De fapt, orice regim de slăbit trebuie personalizat şi armonizat cu stilul de viaţă specific fiecărei persoane. Adaptarea unei diete la nevoile personale este cea mai indicată tehnică pentru menţinerea unei greutăţi corporale adecvate vârstei şi temperamentului fiecăruia dintre noi.

Cum putem atenua efectele gerului

* Atunci când sunt temperaturi scăzute şi nu putem evita ieşirea din casă, e de preferat să o facem cu maxim de precauţie *
Când e ger, au de suferit mai ales bolnavii de angină pectorală. Pentru ei, se recomandă ca atunci când ies afară, de la cald la frig, să pună sub limbă o pastilă de nitroglicerină. Astfel, pot evita inclusiv riscul unui stop cardiac. De asemenea, trebuie să fie foarte atenţi pacienţii care suferă de arterită şi care au vasele de sânge de la picioare înfundate. Dacă nu pot evita ieşirile în frig, trebuie să folosească încălţăminte călduroasă şi largă, care să nu le producă la nivelul degetelor de la picioare răni care nu se mai vindecă. E recomandat să încalţe şi şosete de lână, fără elastic sau cu elasticul tăiat, pentru ca nici acela să nu le stânjenească, în vreun fel, circulaţia sanguină. De altfel, tuturor bolnavilor cronici li se recomandă să evite expunerile îndelungate la frig, dar şi aglomeraţiile în mijlocul cărora ar putea contracta diverse virusuri. Bolile bronhopulmonare cu care s‑ar putea molipsi, agravează bolile cronice. Spre exemplu, dacă la diabet zaharat sau ciroză se adaugă şi o infecţie bronho‑pulmonară, ea se decompensează şi se poate ajunge, urgent, la internare.

Atenţie la degerături
Faţa, urechile, mâinile şi picioarele se înroşesc mai ales la temperaturi mai mici de -10 grade, deoarece circulaţia sangvină spre acestea este redusă sau absentă din cauza gerului. Degerăturile apar mai des la persoanele care lucrează în frig, la cele care călătoresc sau practică sporturi de iarnă. Pentru a vă proteja, trebuie să purtaţi neapărat mănuşi, fular, căciulă şi ciorapi groşi, din bumbac sau lână. În­călţă­mintea trebuie să aibă talpa groasă şi să fie bine căptuşită. Medicii recomandă ca încălzirea zonelor degerate să se facă treptat, pentru ca expunerea bruscă la căldură generează vasodilataţie peri­ferică şi, implicit, ruperea vaselor de sânge.
În cazurile grave se poate ajunge şi la amputarea părţilor afectate. Puteţi ţine degerăturile la distanţă urmând o serie de sfaturi:
1. Înainte de expunerea la frig, faceţi băi călduţe la mâini şi picioare, urmate
de masaj;
2. Pe timpul expunerii la ger, faceţi cât mai multe exerciţii fizice, pentru a vă îmbunătăţi circulaţia sângelui;
3. Purtaţi şosete de lână şi mănuşi când staţi în frig. Degetele, urechile şi vârful nasului pot fi unse cu un unguent special împotriva degerăturilor, la recomandarea medicului;
4. Dacă pielea vă este crăpată, folosiţi o faşă antiseptică pentru a preveni infectarea zonei;
5. Folositi branturi (bucăţi de piele, de carton sau de plută care se aplică în interiorul încălţamintei, peste talpa propriu-zisă);
6. Nu vă expuneţi pielea la nicio sursă de căldură (sticle cu apă fiartă sau calorifere), mai ales dacă mâinile sau picioarele vă sunt îngheţate.
Mâncare caldă şi fructele, esenţiale când e frig
Nutriţioniştii recomandă, în această perioadă, supe calde sau mâncare gătită. Fructele sunt foarte importante în sezonul rece, mai ales citricele, pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar. Din alimentaţie nu trebuie să lipsească cartofii, ceapa sau rădăcinoasele, deoarece au proprietăţi antiseptice. Potrivit specialiştilor americani, primul loc în topul condimentelor care vă feresc de ger îl ocupă piperul, apoi usturoiul care asigură o bună circulaţie a sângelui şi protejează organismul uman împotriva infecţiilor de sezon, ghimbirul care este un antioxidant natural, iar ardeiul roşu adăugat în mâncare sau proaspăt este ideal. Ceaiul de coada calului ajută la digestie şi desfundă nasul. Seminţele şi fructele uscate sunt ideale pentru desert sau gustarea dintre mese.
O repriză de somn, benefică
 Somnul scurt de după-amiază, care ar trebui să dureze în jur de 30 de minute, este un fel de porţie de hibernare. Influenţa lui pozitiva asupra corpului şi a psihicului s-a demonstrat ştiinţific: potrivit unui studiu publicat recent în Grecia, câte o siestă de trei ori pe săptămână îmbunătăţeşte productivitatea, impulsionează buna dispoziţie, reduce stresul şi protejeaza inimă. În SUA, firmele au amenajat camere de odihnă pentru “aţipeala” angajaţilor la birou. Căutaţi o încăpere mai retrasă, unde puteţi încuia uşa şi aţipiţi cu capul pe un birou, folosindu-vă braţele drept pernă.
Protejaţi-vă pielea si sănătatea părului
* Zeama de lămâie readuce luciul părului degradat de frig, de purtarea căciulii şi de aerul uscat al iernii. Stoarceţi o jumătate de lămâie în jumătate de litru de apă caldă. După ce v-aţi spălat pe cap (folosind un şampon neagresiv), turnaţi pe păr apă cu lămâie, fără a mai clăti după aceea;
* Cu cât este mai bună circulaţia sângelui la nivelul buzelor, cu atât mai curand se regenerează pielea, iar micile crăpături se vindecă mai repede. În loc să folosiţi mereu strugurelul, făceţi-vă obiceiul să strângeţi puternic buzele, apăsându-le una de alta, cu dinţii, să le muşcaţi uşor sau să le masaţi cu o perie moale, de mai multe ori pe zi;
* Dacă vi se aspresc mâinile iarna, cumpăraţi o pereche de mănuşi chirurgicale de bumbac şi tăiaţi-le vârfurile degetelor. Seara, puneţi-le pe mâini şi înmuiaţi-le în ulei de măsline, exact pe porţiunile unde pielea e asprită. Cu vârfurile degetelor libere, le puteţi purta şi în cursul zilei, telefonând, lucrând la calculator sau citind, în vreme ce substanţele vegetale hrănitoare şi calmante pătrund în pielea degradată şi reduc inflamaţia;
* Ca să vă hrăniţi pielea de pe întreg corpul, preparaţi-vă un adaos de baie dintr-un litru de lapte gras ori un pahar de smântână, plus cel puţin trei linguri de miere, dizolvate mai înainte într-o cană de apă clocotită. Turnaţi ingredientele pe rând în apa de baie, încălzită la aproximativ 350C. Rămâneţi în cadă între cinci şi douăzeci de minute, apoi ştergeţi-vă bine cu prosopul şi băgaţi-vă în pat;
* Picioarele reci se pot încălzi cu un masaj de ulei de molid sau ienupăr. Suplimentar, adăugaţi ulei de migdale în proporţie de 1:10 şi masaţi-vă alternativ labele picioarelor, energic, dar cu blândeţe, timp de câteva minute. Uleiul de migdale catifelează pielea şi împiedică formarea bătăturilor.
Alimente – medicament pentru temperaturi scăzute
* Contra durerilor de gât sunt utile merele coapte. Luaţi trei mere, scobiţi-le în mijloc şi scoateţi-le sâmburii, ungeţi-le cu miere şi lăsaţi-le să se coacă aproximativ 30 de minute în cuptorul dinainte încălzit la 180 C. Îndată ce s-au răcit, mâncaţi-le pe toate trei, ca să introduceţi în organism suficientă pectină;
* Curăţaţi de coajă doi-trei cartofi, fierbeţi-i până se fac foarte moi, puneţi-i într-un castron cu puţin lapte şi zdrobiţi-i. Întindeţi pasta fierbinte, de grosimea unui deget, pe două batiste, puse una peste alta. Împăturiţi batistele, făcând din ele un pacheţel alungit şi aşezaţi-l pe nas, cât mai cald. Imediat ce cataplasma s-a răcit, schimbaţi-o;
* Uleiurile eterice din ceapă dezinfectează şi uşurează respiraţia. Înainte să mergeţi la culcare, puneţi într-o farfurie adâncă o ceapă mare, tăiată în rondele, şi aşezaţi-o lângă pat, la înălţimea capului. Terapia cu aromă de ceapă are efect doar dacă nu deschideţi fereastra;
* Extractul de soc face ca răceala să treacă mai repede cu trei-patru zile şi poate combate chiar gripa. Reţeta e următoarea: jumătate de litru de suc de soc se amestecă cu jumătate de litru de apă şi se înfierbântă bine. Se asezonează cu două cuişoare, un bastonaş de scorţişoară, precum şi cu sucul şi coaja rasă ale unei portocale proaspete. Îndulciţi cu miere;
* Înmuiaţi o batistă de hârtie în oţet, până se îmbibă toată, presăraţi pe ea piper negru proaspăt măcinat şi aşezaţi-o pe piept, faţa cu piper fiind îndreptată în jos. Rămâneţi în repaos 20 de minute, după care vă puteţi şterge pielea cu un prosop cald;
* Sfecla şi hreanul eliberează sinusurile înfundate: beţi zilnic 1/4 l suc de sfeclă roşie, mâncând alături 20 g de hrean ras chiar atunci. Pigmentul betanină, conţinut în sfeclă, ajută la desprinderea bacteriilor fixate pe mucoase. Uleiurile volatile din hrean neutralizează germenii.