marți, 4 ianuarie 2011

Trucuri pentru accelerarea vitezei de învăţare

* Trecerea de la vacanţă la un nou an şcolar presupune un soi de inerţie, greu de depăşit fără sfaturile specialiştilor *
Nu suntem cu toţii genii, motiv pentru care mintea “porneşte la drum” ceva mai greu după o perioadă de repaos. E o realitate perfect valabilă pentru elevii şi studenţii ce revin la şcoală după o lungă vacanţă, o serie de sfaturi pentru “ieşirea din impas” fiind oferite de psihologii de la clinica TerapiaM:
- Orice om reţine 10% din ceea ce citeşte şi 90% din ceea ce face, de aceea este indicat ca, după ce terminaţi de lecturat, să vă notaţi ideile principale pe o foaie sau să faceţi o schemă, fiindcă aşa veţi memora mai multe informaţii. În cazul în care trebuie să reţineţi ani, puteţi face asocieri cu date importante din viaţa voastră sau să vă jucaţi cu cifrele;
- Încercaţi să memoraţi creând o poveste din datele şi informaţiile ce trebuie învăţate, apoi spuneţi cu voce tare ceea ce aţi reţinut. Această tehnică dă rezultate mai ales atunci când învăţaţi la istorie, la română ori la geografie. Încercaţi să înţelegeţi;
- La matematică şi fizică trebuie să memoraţi formulele ca atare, însă nu înainte de a înţelege ce înseamnă fiecare formulă şi cum o puteţi aplica;
- Folosiţi metoda cuvântului- cheie: dacă nu izbutiţi să ţineţi minte un termen sau un cuvânt într-o limbă străină, asociaţi-l cu un alt cuvânt. Atunci când trebuie să vă reamintiţi ceea ce aţi memorat, faceţi apel la cuvântul- cheie;
- Foarte important e să înţelegeţi ceea ce citiţi, nu să tociţi. Nu este obligatoriu să reproduceţi cu exactitate un rezumat sau o lecţie, ci să încercaţi să povestiţi cu expresiile voastre ce aţi înţeles.
Exerciţii de memorie şi accent pe memoria auditivă
Psihologia a dezvoltat o serie de exerciţii, care ajută copilul să înveţe mult mai repede şi mai uşor. De-a lungul anilor aceste metode au fost testate în şcoli. În procesul de învăţare se pot folosi cu succes memoria vizuală şi memoria auditivă.
Un exemplu elocvent ar fi acela în care unor subiecţi li s-a cerut să înveţe un text scris pe o coală albă de hârtie scris cu pix negru, iar altora li s-a cerut să înveţe acelaşi text, dar scris pe foi colorate. Cei care au învăţat de pe foile colorate au reuşit să o facă într-un timp mult mai scurt şi au reţinut textul o perioadă mai lungă decât ceilalţi. Acest lucru s-a întâmplat datorită impactului vizual asupra creierului. Acesta va reţine mult mai uşor o informaţie care este pusă în valoare prin culoare decât una alb-negru.
Memoria auditivă, la rândul ei, intervine atunci când citim un text cu voce tare sau îl auzim de mai multe ori. Mulţi copii se confruntă cu probleme când vine vorba de memoria auditivă, deoarece profesorii, în loc să explice, dictează, iar copilul scrie mecanic, fără să proceseze informaţia ce i se oferă. Memoria auditivă poate fi educată prin ascultarea muzicii instrumentale atât în afară, cât şi în timpul procesului de învăţare.
Sublinierea, în vogă
Altă metodă des uzitată de tinerii care s-au obişnuit să înveţe eficient este metoda sublinierii unor cuvinte atent alese. E de preferat să evitaţi încărcarea paginii cu culori.
Mai degraba orientaţi-vă înspre sublinierea celui mai important cuvânt dintr-o frază, aşa-numitul cuvânt-cheie. În momentul reactualizării vizuale va “trage” după sine toată fraza.
Acest cuvânt important poate fi: subiectul frazei (se subliniază cel mai adesea); atributele şi complementele care aduc o precizare absolut necesară; criteriile de clasificare; alte cuvinte a caror semnificaţie este foarte importantă în context.
Atenţia la ore şi odihna, extrem de utile
Tot un secret pentru a îmbunătăţi procesul de învăţare, scrie www.afladespre.ro, este simplificarea lui, schematizarea. Mai întâi ideile principale, cele mai importante, şi abia apoi detaliile. Elevului i-ar fi mult mai uşor să înveţe acasă dacă ar fi foarte atent la ceea ce vorbeşte profesorul în timpul orelor de curs. S-a demonstrat, de asemenea, că se învaţă cel mai bine când predai ceva, de aceea, nu ezitaţi în a-l încuraja să explice colegilor săi lecţia din nou.
Somnul este un factor realmente important, care poate duce la performanţe. Cele mai bune ore de dormit sunt între 22.00 şi 1.00, deoarece în acest interval corpul secretă anumiţi hormoni, ce restabilesc echilibrul şi relaxează mintea. Încercaţi să vă determinaţi copilul să se culce în jur de ora 22.00-22.30.
Util este să transformaţi procesul de învăţare la copii într-o experienţă interesantă, plăcută şi distractivă, fără să apară ideea de a-l obliga sau forţa să înveţe.
 Accent pe lumina naturală
Un lucru important legat de aspectul vizual al studiului este lumina. Este de preferat ca procesul de învăţare să se desfăşoare în lumina naturală, în schimb, dacă acest lucru nu este posibil, lumina de la bec trebuie întotdeauna să bată din partea dreaptă sau de sus. Faţa de masă a mesei de studiu ar trebui în cel mai bun caz să aibă culoare galbenă. Culoarea galbenă stimulează atenţia, lucru de care este nevoie la maximum în timp ce se studiază. De aceea este recomandat ca înaintea învăţării elevul să-şi golească mintea de problemele sale, să facă respiraţii adânci, şi de-abia după aceea să se apuce de studiu. Este mult mai bine ca el să îşi păstreze această atenţie maximă timp de zece minute şi să înveţe cât mai mult, decât să îşi lase gândurile să hoinărească şi în aceste zece minute să nu înveţe decât două propoziţii.
Utilizarea suconştientului
După o zi întreagă de învăţat şi luat notiţe, este preferabil să vă întoarceţi acasă şi să vă relaxaţi un timp mai îndelungat. O pauză de o oră, pe care o acordaţi propriei persoane, nu poate să vă faca decât bine. După această perioadă de deconectare, veţi reuşi să "absorbiţi" mai multe informaţii si veţi da un randament mai mare. Organizarea şi revizuirea notiţelor este importantă înainte de a merge la culcare. În acest fel, subconştientul va "acumula" mai multe idei, pe care le va "depozita" proaspete în memorie, pentru a doua zi.
Lucrul în echipă
Învăţarea prin "colaborare" sau grupurile de studiu reprezintă un procedeu de echipă cu ajutorul căruia elevii care studiază acelaşi domeniu, temă sau subiect se sprijină, se susţin şi se ajută unul pe celălalt în eforturile lor de învăţare. Este bine ca echipele să fie alcătuite din trei până la maximum cinci personae. Cu cât grupul este mai mare, cu atât va fi mai dificil să îi implicaţi în aceasta activitate pe fiecare în parte.
Fiecare membru al grupului îl "împuterniceşte" pe celălalt să vorbească şi să contribuie la efortul comun şi, de asemenea, caută soluţii pentru rezolvarea problemelor şi pentru extinderea cunoştinţelor legate de subiectul studiat.
Nu uitaţi alimentaţia raţională
Afirmaţia "Eşti ceea ce mănânci" conţine foarte mult adevăr. Ca atare, cu o noapte înainte de un examen, nu începeţi să vă îndopaţi cu mâncare nesănătoasă, de la fast-food sau cu snack-uri. De asemenea, prea mult zahar vă poate "înceţoşa" creierul şi vă va face să vă simţiţi lent şi obosit în ziua examenului. Peştele nu face parte din meniul preferat al adolescenţilor, însă nutriţioniştii vă recomanda să mâncaţi din plin peşte. Carnea sa este plină de vitamine, care sunt benefice activităţii cerebrale şi reprezintă o mâncare ideală pentru seara dinaintea examenului.

Mici trucuri, pentru un plus de vitalitate

* Schimbările minore din stilul de viaţă au, nu o dată, o importanţă covârşitoare pe termen lung *
Un studiu făcut în Albion relevă faptul că 20.000 de vieţi ar fi salvate anual dacă britanicii ar consuma cu un gram de sare mai puţin decât în prezent, ar mânca încă un fruct şi mai puţine grăsimi saturate. Fiindcă acest lucru nu se prea întâmplă, cotidianul 
Daily Mail a cerut sfatul specialiştilor, care au venit cu câteva trucuri amuzante, dar salvatoare de vieţi, perfect valabile şi pentru români.
Ieşiţi din casă, când sunteţi liber
Nu degeaba migrenele au cea mai mare rată în weekend, când oamenii dorm mai mult şi îşi dau peste cap programul ori chiar ceasul biologic. Iar explicaţia este aceea că schimbarea orarului de somn afectează hipotalamusul, responsabil cu echilibrul hormonilor. Dezechilibrele hormonale au ca urmare durerile de cap.
O altă posibilitate este aceea că organismul îşi cere porţia de cafea sau ceai cu care s-a învăţat dimineaţă de dimineaţă. Pentru a le evita, respectaţi pe cât posibil orarul obişnuit de somn, este sfatul specialiştilor. Dacă simţiţi că mai aveţi nevoie de odihnă, aţipiţi după prânz.
Alimentaţie în culorile curcubeului
Încercaţi să cumpăraţi, pe cât posibil, mâncare în toate culorile, fiecare nuanţă fiind asociată şi cu un anumit gen de antioxidanţi şi nutrienţi, care lucrează în sinergie.
De exemplu, fructele bogate în Vitamina C provenind din legumele verzi de genul spanacului şi chiar din carnea roşie cresc absorbţia de fier. Aveţi grijă ca în coşul dumneavoastră de cumpărături să fie tot spectrul de culori, este sfatul lui Adam Mead, dietician la Spitalul londonez Kingston. Sub nicio formă nu trebuie să lipsească galbenul, roşul şi verdele.
Staţi într-un picior când vă spălaţi pe dinţi
Pare o glumă, la prima vedere, numai că e bine să ştiţi că atunci cand vă spălaţi pe dinţi puteţi face mai multe lucruri benefice pentru propria persoană, nu doar igienizarea cavităţii bucale. Staţi într-un picior pentru ca muşchii abdominali să vi se întărească şi să vă protejeze spatele, explică Tim Hutchful, chiropractician.
Încercaţi să vă periaţi dinţii cu o mână şi să staţi pe piciorul opus timp de un minut, după care schimbaţi şi repetaţi. Aşa vă asiguraţi că şi dinţii sunt periaţi suficient de bine.
Purtaţi tocuri
Multe dintre problemele cu tălpile, picioarele şi spatele sunt cauzate de încălţămintea plată. Un toc de doi centimetri detensionează tendoanele şi genunchii, încurajând şi piciorul să stea drept. Şlapii şi încălţămintea plată nu fac decât să streseze coloana, explică specialiştii britanici.
Nu folosiţi creme de protecţie cu indice prea mare
Cremele ce oferă protecţie în faţa ultravioletelor sunt obligatorii, ultravioletele fiind cele care îmbătrânesc pielea, ele putând penetra norii şi sticla. Însă nu are sens să folosiţi o cremă cu un indice mai mare de 30, în zilele de vară, în rest 15 fiind îndeajuns, pentru că un indice de 50, de exemplu, nu oferă decât 0,5 puncte protecţie în plus. Mai mult, acest tip de loţiuni fiind şi lipicioase şi mai grase, o să vă vină greu să le folosiţi în mod regulat.
Nu vă clătiţi gura după periaj
Potrivit Dr. Philip Stemmer, din cadrul British Dental Association, cel mai bine pentru dantură este să nu ne clătim gura după ce am periat dinţii, pentru a nu îndepărta stratul protector de pastă de dinţi, care rămâne activ timp de mai multe ore.
Exersaţi în timpul pauzelor publicitare
Când priviţi la televizor, staţi aşezat pe o minge de fitness şi faceţi exerciţii de stabilitate şi pentru abdomen, care vă ajută să scăpaţi de durerile de spate şi nu numai. Rotiţi-vă şoldurile, realizaţi mişcări de du-te - vino în timpul pauzelor de publicitate. Ţineţi tălpile aşezate pe podea, îndoiţi genunchii şi aşezaţi-vă pe minge orizontal, cu privirea în tavan, rotind mingea dedesubt şi ţinându-vă echilibrul.
Sănătate, construită din gesturi mărunte
Evident, nu veţi putea ignora cele 30 de minute de sport pe zi şi nici somnul de 7 - 8 ore pe noapte. Numai că e bine să aveţi în vedere că sunt şi lucruri pe care le puteţi face pentru propria sănătate în numai 90 de secunde. “Prevention” vă spune şi care anume:
Nu mai decojiţi mărul
În acest caz, nu numai că nu mai pierdeţi cele 90 de secunde, chiar le câştigaţi. Nutriţioniştii vă sfătuiesc să nu mai decojiţi merele pe care le consumaţi, pentru că mai tot ce e bun în fruct se găseşte în coajă.
Într-un experiment realizat în SUA, la Universitatea Cornell, s-a descoperit că substanţele aflate în coaja unui măr local aveau capacitatea de a opri dezvoltarea celulelor canceroase localizate la nivelul pieptului, ficatului şi colonului. Se bănuieşte că şi alte soiuri de mere au o coajă la fel de benefică, cu condiţia să fie organice. Celelalte ar putea conţine pesticide.
Suplimente de calciu şi Vitamina D
Vă ia chiar mai puţin de 90 de secunde să vă luaţi suplimentele de calciu şi Vitamina D, care reduc considerabil riscul de cancer, după cum a demonstrat un studiu de patru ani realizat la Universitatea Creighton. S-a demonstrat că femeile care au urmat acest sfat, luând suplimentele, şi-au redus riscul de boală cu 77%.
Vitamina D măreşte răspunsul sistemului imunitar atunci când e nevoie, aceasta fiind linia de apărare a organismului când vine vorba de cancer. Deşi pielea este capabilă să fabrice această vitamină când este expusă la soare, pentru a vă asigura că nu aveţi carenţe, luaţi un supliment. 
Lavandă şi rozmarin, pentru un plus de tinereţe
Aroma lavandei vă ajută să dormiţi fără probleme întreaga noapte, însă aceasta nu este singura capacitate a plantei. În cadrul unui studiu, voluntarilor care au mirosit ulei esenţial de lavandă şi rozmarin timp de 5 minute le-a scăzut nivelul de cortizol din salivă cu 24%. Cortizolul este vinovat de presiunea arterială mare şi de slăbirea sistemului imunitar. Mai mult, concentraţiile mici de lavandă şi cele ridicate de rozmarin ajută organismul în lupta cu radicalii liberi, care grăbesc îmbătrânirea şi apariţia bolilor.
Fistic în salată
Cercetătorii de la Universitatea de stat din Pennsylvania au cerut voluntarilor să consume zilnic câte o mână de fistic, respectiv până în 50 de grame, timp de 4 săptămâni. După această perioadă de timp, cei care s-au conformat şi-au redus colesterolul per total cu 6,7%, iar pe cel rău cu 11,6%.
Reducerea colesterolului prezintă numeroase beneficii: un nivel mai scăzut cu doar 7% reduce riscul de boli de inimă cu 14%. Tot ce trebuie să ţineţi minte e că 30 de grame de fistic conţin aproximativ 160 de calorii, aşa că renunţaţi la sosul din salată şi presăraţi doar fistic, daca vă place combinaţia.
Ouă pentru o vedere mai bună
Şi morcovii sunt buni, doar că un studiu recent arată că ouăle reprezintă o sursă şi mai buna de antioxidanţi cunoscuţi sub numele de carotenoide, cruciale pentru vedere.
Chiar dacă există legume care sunt mai bogate în aceste substanţe, cum ar fi cele verzi, cu frunze, organismul le absoarbe mai bine pe cele aflate în ouă, explică specialiştii de la Universitatea Tufts.
Cereale integrale anti - inflamaţii
Cerealele integrale chiar vă pot salva viaţa. Într-un studiu realizat în Iowa pe 42.000 de femei care intraseră deja la menopauză, monitorizate timp de 15 ani, s-a arătat că acelea care mâncau cereale integrale de 11 ori pe săptămână erau cu o treime mai protejate de decesul din cauza diabetului, astmului sau bolilor de inimă. Excelente alegeri sunt mâncarea din ovăz, orezul brun, pâinea integrală, cerealele de dimineaţă şi popcornul.

Sănătatea părului, între dieta adecvată şi tratament cu celule stem

* Un bărbat din doi şi o femeie din trei au probleme cu căderea părului *
Specialiştii japonezi ai laboratoarelor National Institute of Genetics, din Tokio, au anunţat anul trecut că au descoperit gena răspunzătoare de instalarea calviţiei şi că tratamentul împotriva căderii părului e doar o chestiune de timp! Numai că nu e indicat să vă lăsaţi doar în seama lor, ci să acordaţi atenţie cauzelor “de zi cu zi” şi să încercaţi, pe cât posibil, să le evitaţi:  
- Dietele neechilibrate, stabilite fără acordul unui nutriţionist, pot cauza probleme de alimentaţie, iar una dintre afecţiunile colaterale este căderea părului;
- Anumite medicamente folosite pentru tratarea gutei, artritei, depresiilor, problemelor de inimă şi circulaţia sangvină neregulată pot fi cause ale căderii părului la femei; Anticoncepţionalele pot face parte din aceeaşi categorie;
- Diabetul şi lupus-ul pot cauza căderea părului;
- Anumite tratamente pe bază de Thaliu, antitiroidiene de sinteză, anticoagulante, citostatice, antipsihotice, hipervitamina A, acid boric ş.a. pot conduce la alopecie. După terminarea acestor tratamente, părul îşi reia cursul de regenerare şi creştere;
- Schimbările hormonale pot cauza căderea temporară a părului. Acestea pot avea loc în timpul unei sarcini, naşteri, încetarea administrării de anticoncepţionale, începerea menopauzei, sau în cazul unei tiroide. Corectarea acestui dezechilibru hormonal poate stopa căderea părului;
- Chimicalele folosite pentru decolorarea, vopsirea, îndreptarea şi ondularea permanentă poate cauza multe dezastre părului, dacă nu sunt folosite adecvat. Stilizarea în exces sau perierea brutală pot duce, de asemenea, la căderea părului;
- Infecţii cum e herpesul, ce poate "invada" părul şi pielea de pe cap, poate duce la căderea părului. Odată ce infecţia este tratata, părul îşi reia procesul de creştere şi regenerare. Herpesul e o ciupercă, ce poate fi tratată, de regulă, cu antibiotice speciale.
E momentul să purtaţi o discuţie cu medical curant atunci când observaţi mănunchiuri de păr căzute de pe scalp dintr-o dată, atunci când vă periaţi părul sau îl spălaţi.
Sfaturi pentru menţinerea vitalităţii părului
Masaţi-vă pielea capului în fiecare seară. Masajul se va executa cu buricele degetelor şi cu palmele, circa 10 minute, până veţi simţi o senzaţie de căldură. Masarea pielii capului cu produse pe bază de uleiuri esenţiale întăreşte rădăcina firului de păr şi păstrează sănătatea scalpului.
Pielea capului, care reprezintă un strat nutritiv pentru păr, trebuie să fie ţinută la distanţă de sebum (grăsime revărsată din foliculii pilosebaceici, vinovată de căderea părului) sau mătreaţă. Specialiştii spun că tocmai de prezenţa sau absenţa acestei "grăsimi" trebuie să ţinem cont atunci când ne spălăm părul. Astfel:
- Părul uscat se spală o dată la două săptămâni, cu şamponuri pe bază de gălbenuşuri de ou şi extracte de plante. Nu se recomandă spălatul cu săpun, deoarece acesta usucă excesiv părul. Pentru hrănirea firelor de păr, înainte de spălare se recomandă o împachetare cu ulei (de ricin sau de măsline). Părul se spală după trei ore şi se clăteşte circa 10 minute. În apa de clătit se poate adăuga o linguriţă de oţet sau zeama unei jumătăţi de lămâie;
- Părul gras se spală o dată pe săptămână. Obiceiul de a ne spăla pe cap la două-trei zile este nesănătos, deoarece acesta stimulează secreţia glandelor sebacee. Se recomandă un şampon sau săpun destinat acestui tip de păr. Dacă spălarea se face cu săpun, acesta nu se va freca direct de păr. Se va face o spumă, cu care se va freca pielea capului. În apa de clătit se va adăuga oţet, pentru a neutraliza urmele de săpun.
Ulterior, evitaţi folosirea excesivă a uscătorului, deoarece căldura distruge părul. Părul gras trebuie periat mai puţin, iar persoanele cu părul scurt pot renunţa la pieptene, în favoarea periei. Nu se recomandă periatul în timp ce părul este ud, deoarece acesta este mai fragil şi se poate rupe mai uşor.
Alimente pentru sănătatea părului
- Apa este importantă pentru sănătatea întregului corp şi în special pentru păr. O pătrime din greutatea părului o reprezintă apa. Ar trebui să beţi între 6 şi 8 pahare de apă zilnic, dar dacă găsiţi acest lucru dificil, puteţi compensa cu anumite alimente bogate în lichide. Un fir de păr bine hidratat se recunoaşte prin supleţea acestuia;
- Laptele şi brânza de vaci sunt bogate în calciu şi caseină. Mineralele şi proteinele din lapte, iaurt, zăr şi brânză ajută la mărirea ritmului de creştere a părului. Persoanele active care petrec foarte mult timp la birou pot profita de faptul că un pahar cu lapte reprezintă o gustare rapidă şi sănătoasă;
- Pentru persoanele care au un nivel normal al colesterolului, este indicată consumarea cărnii de vită de 2 ori pe săptămână. Efectul asupra părului este unul pozitiv, deoarece carnea roşie, precum cea de vită, este bogată în vitamina B, fier, zinc, proteine şi alte minerale necesare părului. Carnea de pui (şi aici trebuie să adăugăm şi ouăle), sunt bogate în proteine. Carnea de pui este bogată în fier, iar ouăle, indiferent dacă le mâncaţi fierte sau prăjite, sunt bogate în vitamina B12. Somonul este bogat în vitamine, minerale şi proteine benefice părului. Dacă aveţi ocazia, încercaţi stridiile, bogate în zinc, un foarte puternic antioxidant;
- La capitolul “legume şi fructe”, trebuie menţionate fasolea, spanacul, broccoli, morcovii şi nucile. Purtătorul de cuvânt al “American Dietetic Association” spune despre fasole, de exemplu, că ar trebui consumate cel puţin 3 ceşti săptămânal;
- La fel ca în cazul laptelui, este foarte uşor să luăm cu noi o gustare bogată în cereale integrale. Gustarea aceasta nu numai că ne va da un puseu de energie în momentele când nu am avut încă timp să stăm la masă, dar este şi bogată în zinc, fier şi vitamina B.
 Soluţii naturiste, la îndemâna oricui
- Clătiţi părul cu un amestec de oţet de mere şi ceai din salvie. Frecaţi puternic chelia cu ceapă, până scalpul devine roşu. Aplicaţi apoi miere pe toată suprafaţa capului;
- Pisaţi sâmburi de lămâie verde şi piper în cantităţi egale, amestecaţi-le cu apă şi aplicaţi pe pielea capului;
- Formaţi o pastă amestecând ulei de măsline, miere şi scorţişoară pudră. Masaţi pe scalp şi lăsaţi pentru 15 minute. Clătiţi apoi părul folosind un şampon pentru scalp sensibil. Repetaţi de 3 ori pe săptămână;
- Uleiul de măsline se poate folosi şi în combinaţie cu usturoiul, sub forma de mască care se lasă pe păr timp de 3 sau 4 ore, după care se spală părul cu apă călduţă;
- Rozmarinul este una din plantele care pot fi folosite împotriva căderii părului. Faceţi o infuzie din 50 de grame de rozmarin, peste care se toarnă 500 grame de apă clocotită. Se acoperă timp de 30 minute. După strecurare, folosiţi lichidul pentru a vă spăla pe cap. În acelaşi fel mai pot fi folosite urzica, sporiciul, frunza de nuc, năsturelul.
Tratamente spa
Sunt destinate atât femeilor, cât şi bărbaţilor cu alopecie uşoară. Acestea presupun folosirea unor produse de tratare a părului şi a pielii capului, pe baza de gutuie, şofran, alună, ricin, soia, susan şi uleiuri esenţiale: lămâie, eucalipt, cuişoare, lavandă, mentă, rozmarin sau busuioc. Prin masarea pielii capului, cu ajutorul acestor produse naturale se deschid capilarele şi se hrăneşte scalpul în profunzime.
Celulele stem, ultima descoperire
Despre noua tehnică s-a vorbit vara trecută, la cel de-al IX-lea Congres internaţional de chirurgie estetica mini-invazivă, lasere şi noi tehnologii, organizat la Bucureşti. Celulele stem recoltate din ţesutul adipos pot fi utilizate în tratamentul alopeciei (cheliei) la femei şi la bărbaţi, a declarat dr. Dana Jianu, citată de Agerpres. Specialistul a subliniat însă că efectul este mai bun în cazul femeilor decât al bărbaţilor şi are rezultate mai eficiente pentru zona din creştetul capului. Prin acest tratament se îmbunătăţeşte şi calitatea firelor de păr care nu au căzut. Tratamentul este definitiv şi se face în mai multe şedinţe, de obicei şase. O şedinţă în Japonia, unde se aplică deja acest tratament, costă între 400 şi 500 de euro.

Apiterapia, adevărată infuzie de sănătate pentru organism

* Mierea, polenul, ceara, lăptişorul de matcă, propolisul, veninul albinelor, dar şi alte produse ale stupului dau viaţă unei terapii tradiţionale, numită apiterapie *
Cel mai cunoscut dintre ele este mierea, des folosită datorită importantelor sale efecte terapeutice. Extrem de apreciata miere de salcâm are un gust plăcut, dulce, este vâscoasă şi fluidă şi nu prezintă semne de cristalizare când este proaspătă. Se cristalizează după 1,5 - 2 ani, dar nici atunci în totalitate. Mirosul mierii de salcâm este specific, numai că trebuie să fiţi atenţi că un miros pronunţat de salcâm este semn că mierea a fost falsificată, prin introducerea unei infuzii de flori de salcâm. Are efect de calmare a tusei, antiseptic, în tratamentul asteniei şi a nevrozelor.
Benefice pentru organism sunt şi:
- Mierea de salcâm galben japonez, ce este antihemoragică - micşorând timpul de coagulare şi reglând menstruaţia. Ea influenţează, de asemenea, funcţiile digestive;
- Mierea de tei păstrează aroma puternică a teiului şi are reflexe galben - portocalii. Este calmantă şi sedativă;
- Mierea de castan decongestionează ficatul şi prostata, favorizând circulaţia sanguină;
- Mierea de măr este tonică şi antidiareică;
- Mierea de păpădie este depurativă şi uşor laxativă;
- Mierea de rapiţă este indicată în tratamentul local al ulcerelor varicoase;
- Mierea de mure este tonică şi antidiareică;
- Mierea de cimbrişor este antiseptică şi afrodisiacă.
Mierea este, în acelaşi timp, un aliment foarte sănătos. Ea se poate consuma ca atare sau ca adaos la ceai, lapte, alte băuturi, sub formă de tartine. Cu ajutorul mierii se pot prepara prăjituri perfect tolerabile, care, în opinia nutriţioniştilor, pot înlocui prăjiturile obişnuite, care sunt în general stimulatoare ale acidităţii.
Asupra aparatului cardiovascular mierea are un puternic rol de lubrifiant al vaselor de sânge, ajutând în acelaşi timp şi la optimizarea funcţionării cordului. Lăptişorul de matcă în amestec cu mierea are funcţii vasodilatatoare.
Hrana reginei”
Un alt produs apicol des întrebuinţat este lăptişorul de matcă. Acesta reprezintă substanţa complexă produsă de albinele lucrătoare pentru a hrăni regina stupului (matca). Concentratul de nutrienţi, se menţionează pe sfaturimedicale.ro, îi permite reginei să supravieţuiască peste 5 ani, în timp ce durata medie de viaţă a unei albine lucrătoare este de doar 2-4 luni de zile. Lăptişorul de matcă conţine întregul complex al vitaminelor B, vitamina B5 (acidul pantotenic) şi vitamina B6 găsindu-se într-o concentraţie mai mare. Este, de asemenea, singura sursă naturală de acetilcolină. Lăptişorul de matcă mai conţine vitaminele A, C, D, E, minerale, enzime şi 18 tipuri de aminoacizi. Revigorează organismul, menţine starea de sănătate a oaselor, a musculaturii şi este un excelent tonic şi întăritor al sistemului imunitar. Este, de asemenea, un supliment deosebit pentru îmbunătăţirea performanţei sportive. El are efect benefic în ateroscleroză, disfuncţii sexuale, hematopatii, gastrite, în prevenirea astmului bronşic, este hepatoprotector şi vitaminizant. Mai mult, numeroase lucrări ştiinţifice au arătat eficacitatea lăptişorului de matcă în prevenirea instalării premature a tulburărilor de memorie, benefice în acest sens fiind vitamina E şi acetilcolina - conţinute de “hrana reginei”. Tratamentul de întreţinere cu lăptişor de matcă trebuie început imediat ce apar primele «găuri de memorie». Chiar dacă acestea sunt doar ocazionale, nu poate fi decât benefic. Este, de asemenea, foarte important ca aceste cure să fie suficient de prelungite şi regulate.
Prin conţinutul său în vitamine B, în vitamina E şi în fosfolipide precum şi în flavonoizi, polenul recoltat de albine şi păstura – derivatul său natural – exercită, la rândul lor, o acţiune remarcabilă asupra procesului de îmbătrânire aflat frecvent la originea pierderilor de memorie. Această valoroasă proprietate este explicată şi prin prezenţa unor importante cantităţi de acid glutamic în cele două produse - capabil să stimuleze activitatea neuronală.
Propolisul – veritabil antibiotic natural
Efectele bactericide ale propolisului se cunosc încă de la apariţia primelor scrieri istorice, grecii, romanii şi egiptenii antici utilizându-l în special pentru proprietatile sale curative asupra unor leziuni ale pielii. În ziua de azi, aceste proprietăţi au fost demonstrate ştiinţific. Este un antibiotic la fel de eficient ca streptomicina şi penicilina, administrate frecvent, de reţinut fiind că propolisul nu prezintă efecte adverse. Ca şi antibioticele obţinute industrial, are acţiune decisivă asupra unui mase de germeni, precum stafilococii, streptococii, dar şi alte bacterii.
Se consideră că efectul antibiotic al propolisului este datorat conţinutului ridicat de flavonoide (41 de tipuri). Flavonoidele mai au rol şi în creşterea părului, stimulează circulaţia sangvină. De asemenea, stimulează eliminarea bilei, a urinei şi secreţia endocrină, mai ales la nivelul glandei tiroide, pancreas, suprarenale - cu efect asupra întregului organism. Astfel, flavonoidele nu sunt doar substanţe cu efect antibiotic, ele dau rezultate bune şi în tratarea gastritei, a ulcerului, reumatismului, a răcelii şi gripei.
Datorită puternicei sale acţiuni anestezice şi anti-inflamatoare, propolisul poate diminua, în anumite cazuri, durerile cronice. Se recomandă administrarea acestuia pe cale internă.
Terapie cu venin
Practic, veninul este un produs toxic al albinelor, destinat duşmanilor stupului. Conţine substanţe neurotoxice şi corozive, ca acidul fosforic, acid formic, histidina, fosfataza D şi melitina, care produce inflamarea ţesutului în care a fost injectat veninul. În doze terapeutice, acelaşi venin poate avea efecte benefice, mai ales ca antiinflamator, motiv pentru care este folosit în tratamentul reumatismului.
Utilizarea veninului de albine pentru tratarea durerilor cronice datorate artritelor, tendinitelor, nevritelor, nevralgiilor şi traumatismelor, chiar dacă aceasta este încă controversată, a oferit rezultate încurajatoare în cazul a numeroase studii clinice. Apitoxina veninului de albine, scrie saptamana-medicala.blogspot.com, ajută la diminuarea durerilor şi, în general, nu provoacă efecte secundare indezirabile.
Suport pentru sistemul imunitar
Apiterapia deţine numeroase soluţii ce pot ameliora sau chiar vindeca infecţiile respiratorii, fie ale căilor superioare (faringite, laringite, sinuzite, rinite) fie cele ale aparatului bronhopulmonar (bronşite, traheite, pneumonii). Puteţi încerca:
- O cură cu lăptişor de matcă: 600-900 mg sublingual, sub formă pură şi proaspătă, sau 200-300 mg capsule, care se înghit, dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 6 săptămâni. Cura se poate reînnoi la începutul fiecărui trimestru, dar mai ales în sezonul de toamnă, iarnă şi primăvara;
- Când simţiţi că vă prinde o răceală sau un guturai, încercaţi să beţi un grog. Iată reţeta: într-un pahar mare de sticlă, turnaţi un păhărel de rom, o lingură de miere, apoi apă fierbinte şi o felie de lămâie. Se consumă cât mai fierbinte;
- Pentru tratamentul durerilor de gât, răceli şi gripă, lăsaţi o linguriţă de miere să se topească în gură, asigurându-se astfel un bun pansament pentru gât. Acest lucru se face de patru ori pe zi. Apoi, timp de 30 de minute, nu mâncaţi şi nu beţi nimic;
- O doză zilnică de 500 mg de propolis (sub formă de capsule) sau echivalentul a 30 picături de tinctură de propolis, luate în monodoză cu suc de fructe şi vitamina C (circa 500 mg), sau în trei doze a câte 10 picături (dozele pot fi crescute până la 90 picături pe zi, în trei prize a câte 30 picături) pot contribui la întărirea sistemului imunitar.

Alt inceput

Se vede ca am o stare de neliniste in iarna asta, pentru ca e deja al patrulea blog nou cu care pornesc la drum. Voi incepe cu articole pe care le-am publicat in ultimii ani in Monitorul de Botosani si voi continua cu tot ce apare nou in domeniu. Cu niscaiva perseverenta, blogul va deveni, indraznesc sa cred, unul ce va fi bagat in seama in lumea internautilor...