sâmbătă, 28 iulie 2012

Dieta, esenţială în reglarea hiperacidităţii gastrice

Foto:  http://www.euforia.tv
* Un real discomfort al stării de sănătate este cel generat de dezechilibrul dintre mecanismele de secreţie ale acidului în stomac şi cele de protecţie ale acestuia *
Stomacul secretă un acid care ajută procesul de digestie, dar când glandele gastrice produc acid în exces, apare fenomenul cunoscut sub numele de aciditate, mai precis hiperaciditate gastrică. În cadrul acidităţii se produce o mişcare a sucurilor gastrice din stomac înspre esofagul inferior, fiind vorba de o situaţie ce apare în special când conţinutul de acid clorhidric se deplasează în sus, către esofag şi provoacă disfuncţionalităţi ale acestuia.
Arsuri şi dureri
Aciditatea gastrică este asociată cu o serie de simptome, la apariţia cărora e indicat să consultaţi un medic specialist. Senzaţiile de arsură sau durere la stomac apar cam la o oră după ce aţi mâncat, senzaţia frecventă fiind cea de foame şi durere constantă în abdomen. În plus, aciditatea este "trădată" de simptome precum regurgitare, greaţă, gust amar în gură, vărsături şi scăderea poftei de mâncare. Poate apărea şi fenomenul de piroză, adică o senzaţie de arsură în piept, în spatele sternului şi în gât, determinată de iritaţia esofagului. Acest fenomen apare imediat după masă şi poate fi agravat de creşterea presiunii intra-abdominale, când vă încordaţi sau când ridicaţi o greutate. “Hiperaciditatea gastrică poate apărea din cauza consumului excesiv de alcool sau în urma consumului de alimente bogate în grăsimi, mâncăruri de la fast food, prăjeli sau alimente foarte condimentate. Se poate declanşa şi dacă stomacul este ţinut gol pentru mult timp sau dacă obişnuiţi să săriţi peste micul dejun”, precizează Dana Dascăl, medic rezident medicină de familie.  
Dieta recomandată
În cazul în care suferiţi de hiperaciditate gastrică, mâncaţi mazăre, pere, mere, caise, piersici, prune şi cireşe, pepene, banane şi evitaţi mâncărurile prăjite, murăturile şi alimentele iuţi sau condimentate. Migdalele uscate, dulci, bine mestecate, reduc aciditatea sucului gastric, scăzând producerea de acid. La fel şi măslinele coapte (nu şi cele conservate în oţet), care pot fi folosite în cantitate de 4-6 la o masă. Sucurile alcaline, obţinute din varză, cartof, morcov, sfeclă roşie, castravete, urzică, nu ar trebui să vă lipsească din alimentaţie. Casnic, se obţin cu ajutorul storcătorului electric centrifugal. Se recomandă o cură de 2-3 zile, în care să se consume exclusiv aceste sucuri ce reduc aciditatea gastrică şi reglează digestia. Dacă organismul nu se acomodează la acest tratament, puteţi încerca o variantă mai uşoara: se beau câte 50 ml (un sfert de pahar) de suc de varză, înainte de fiecare masă cu 30 de minute, iar la o oră după masă suc de cartofi - 50 ml. La fel de important e să vă stabiliţi un program de masă şi să-l respectaţi întocmai, să beţi cât mai multă apă şi să nu săriţi peste mese. Renunţaţi la usturoi, ceapă, piper, ridichi şi varză şi mâncaţi mai multe legume verzi cu frunze. Obişnuiţi-vă să mâncaţi uşor pentru a permite sistemului digestiv să funcţioneze mai repede şi mai bine şi, nu în ultimul rând, renunţaţi la ţigări şi la alcool.
Şase paşi de urmat în alimentaţie
1. Încercaţi să mâncaţi mai puţin, mese frecvente în locul celor 3 mese principale şi consistente. Cantităţile reduse de mâncare la fiecare masă vor necesita mai puţină muncă în stomac şi prin urmare va fi nevoie de secretarea unui cantităţi mai reduse de acid pentru digestie;
2. Asiguraţi-vă că veţi include alimente care au cantităţi ridicate de carbohidraţi la fiecare masă. Orezul, pâinea, pastele, reduc excesul acidului stomacal;
3. Evitaţi mesele bogate în grăsimi, precum alimentele de tip fast food. Ele rămân în stomac pentru mai mult timp şi e nevoie de mai mult acid pentru a le digera;
4. Nu vă supraalimentaţi;
5. Eliminaţi alcoolul din dieta zilnică sau reduceţi-i cantităţile la minim. Nu vă gândiţi că băutura trece rapid prin stomac, fără să afecteze producerea acidului gastric. Surprinzător, mai multe băuturi stimulează secreţia acidului, printre ele fiind  berea, vinul sau băuturile carbogazoase. Cea mai periculoasă dintre toate este berea, deoarece aceasta poate dubla aciditatea produsă de stomac în mai puţin de o oră;
6. Menţineţi-vă poziţia verticală în timp şi după ce aţi terminat de mâncat, timp de 45 de minute.
Cartoful, ideal în tratarea hiperacidităţii
Cartofii fierţi, înăbuşiţi sau copţi sunt o sursă bogată de energie, datorită faptului că aceste alimente conţin glucide complexe de tip amidon, menţionează nutriţioniştii. Cartoful scade şi aciditatea gastrică, pentru că are în compoziţia lui anumite substanţe alcalinizante. Este recomandat ca acest produs să fie consumat zilnic, într-o cantitate care să nu depăşească 200 de grame. Cartoful este bogat în vitamine precum C, K şi B, dar conţine şi numeroase minerale precum calciu, magneziu şi zinc, susţin nutriţioniştii. Aceştia menţionează că acest aliment este foarte bogat în apă şi de aceea este considerat un bun diuretic şi ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Plante medicinale ce scad aciditatea gastrică
* Ca remedii fitoterapeutice sunt recomandate infuziile de lemn dulce, gălbenele, salcâm, stejar şi răchitan. E de reţinut că infuziile de lemn dulce nu se recomandă hipertensivilor;
* Rezultate foarte bune se obţin dacă se consumă un amestec în părţi egale de salcâm, talpa gâştii, sunătoare, coada calului şi patlagină. Coada calului este diuretică şi prin această calitate este benefică în tratamentul ulcerului. Talpa gâştii este un calmant nervos şi de aceea este utilă, fiind cunoscut ca stresul declanşează crizele de hiperaciditate;
* În hiperaciditate pot fi folosite şi alte plante cum ar fi: zmeurul, (pentru aciditate crescută), stejarul (astringent şi cicatrizant), obligeana (calmant, analgezic, antispastic), tătăneasa (cicatrizant), merişorul (diuretic, astringent). Merişorul nu se administrează în timpul sarcinii;
* Câte 10 picături de tinctură de rostopască, luate de câteva ori pe zi, vor scădea hiperaciditatea gastrică şi vor calma crampele stomacale;
* Zeama de varză conţine mucilagii care constituie un pansament gastric, prin vitamina U conţinută. Se bea câte un pahar dimineaţa.
Lucerna
În această plantă se găsesc opt aminoacizi esenţiali. Conţine o cantitate mare de beta-caroten, vitamina - B, C, D, E si K, minerale - potasiu, fier, calciu, fosfor.
* Extractul natural de lucernă scade febra, este detoxifiant foarte bun, creşte imunitatea, puterea fizică şi pofta de viaţă. Prin conţinutul mare în vitamina K, previne sângerările şi facilitează coagularea sângelui;
* Ameliorează evident tulburările digestive acute şi cronice - balonarea, inapetenţa (lipsa poftei de mâncare);
* Se foloseşte frecvent în tratamentul ulcerului peptic (care apare la nivelul esofagului, stomacului sau intestinului subţire). Conţine mari cantităţi de vitamina U (la fel ca şi varza crudă sau zeama de varză);
* Extractul natural de lucernă are acţiune alcalinizantă, neutralizând aciditatea gastrică, este laxativ, combate diareea severă, care, de multe ori, poate fi cauzată de o carenţă de vitamina K. Este un foarte bun diuretic, util în terapia cistitelor acute şi cronice şi în tratamentul prostatitelor;
* Are efect antihipertiroidian. Facilitează absorbţia şi utilizarea glucidelor, a proteinelor şi a calciului;
* Fortifică sistemul imunitar şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Asigură un somn mai odihnitor.
Avand în vedere conţinutul crescut în numeroase vitamine liposolubile şi ştiindu-se că acestea se acumulează în organism, utilizarea extractului natural din frunze de lucernă se recomandă numai două-trei luni, după care se va face o pauză de o lună.