marți, 15 noiembrie 2011

Cum traversăm perioada postului fără probleme de sănătate


* Astăzi debutează Postul Crăciunului, ceea ce înseamnă că timp 40 de zile nu trebuie să mâncăm carne, ouă sau alte produse de origine animală *
Postul nu trebuie privit ca o perioadă a interdicţiilor, ci ca un bun prilej de a mânca sănătos, o perioadă în care aportul de glucide, lipide, proteine şi aminoacizi va fi echilibrat.
Combinaţii alimentare şi sugestii pentru meniul de post
Cele mai încercate în tot acest timp sunt gospodinele, pentru că trebuie să pună pe masă mâncare pe gustul întregii familii. Ele, în primul rând, e util să ştie că pot înlocui cu uşurinţă carnea cu produsele din soia; laptele poate fi înlocuit cu cel extras din boabele de soia, iar fructele şi legumele e de preferat să fie prezente la fiecare masă. Nucile, stafidele, seminţele sunt ideale în salate.
Întrucât dintre toate produsele vegetale, soia este singura care conţine proteine complete, în rest, pentru a asigura un aport suficient, atât calitativ, cât şi cantitativ al substanţelor nutritive de care are nevoie organismul, sunt indicate combinaţiile. Mai întâi, e bine să ştim care sunt principalele surse de proteine vegetale:
- cereale: grâu, orz, porumb, orez;
- legume cu frunze verzi: spanac;
- leguminoase: fasole, mazăre;
- nuci, castane, alune;
- alge: spirulina;
- soia şi derivate: tofu, lapte de soia, iaurt de soia etc.
Dacă vreţi să fiţi absolut siguri că mâncaţi suficiente proteine, folosiţi combinaţii din care rezultă proteine complete, cum ar fi:
- legume + seminţe;
- legume + nuci;
- cereale + legume.  
În eventualitatea în care sunteţi în căutarea unei diversităţi culinare pentru această perioadă, puteţi experimenta: ghiveci de legume, mâncare de ciuperci, mâncare de fasole, sarmale de soia în foi de varză, salată de crudităţi cu brânză tofu, chiftele de cartofi, ciuperci sau orez, cartofi cu soia, drob de soia etc.
Întregul meniu trebuie făcut ţinând cont de faptul că în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin, decât dacă se prăznuieşte vreun sfânt mare, trecut în calendar cu cruce neagră. Uleiul şi vinul sunt permise însă marţea şi joia. Sâmbătă şi duminică, până la 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la peşte şi preparate din peşte.
Beneficiile dietei de post
Se ridică întrebarea dacă alimentaţia permisă în timpul postului poate asigura o funcţionare normală a organismului. Răspunsul este că dieta vegetariană este suficientă, cu condiţia să fie cât mai diversificată. O dietă din care lipsesc alimentele de origine animală poate acoperi necesarul zilnic de proteine, lipide, glucide, vitamine şi minerale indispensabile organismului.
Necesarul de proteine l-am detaliat deja.
Glucidele se găsesc în zahăr, în miere şi în toate vegetalele, în diferite proporţii. Cele mai nesănătoase glucide sunt cele rafinate, din zahăr şi din produsele derivate.
Lipidele sunt prezente în cantităţi mici în alimentele vegetale. Excepţie fac uleiurile (măsline, floarea soarelui, dovleac, porumb etc), dar şi acestea conţin lipide mai sănătoase decât grăsimile animale. Este cunoscut faptul că lipidele, în special cele animale şi colesterolul, favorizează bolile cardiovasculare şi obezitatea. Postul este o perioadă în care riscurile cardiovasculare scad.
Vitaminele sunt, în marea lor majoritate, conţinute în alimentele vegetale, în special în cele proaspete. Excepţii sunt vitamina D, care nu se găseşte în plante, şi vitamina B 12, care se găseşte în cantităţi mici, insuficiente. Pe durata postului este bine să se consume suplimente din cele două vitamine.
Mineralele necesare organismului, cum sunt calciul, magneziul, zincul şi fierul se găsesc în cantităţi suficiente în alimentele de post.
În concluzie, dieta de post nu numai că asigură tot necesarul nutritiv şi caloric al organismului, dar este şi mai sănătoasă decât alimentaţia obişnuită şi are efecte benefice atât asupra trupului cât şi asupra sufletului.
Înainte de a vă decide să ţineţi post este bine să consultaţi totuşi un medic care să vă asigure că starea dumneavoastră de sănătate vă permite acest lucru.
Efectele postului asupra stării de sănătate
Încă din timpuri foarte vechi, practicarea postului a fost legată de menţinerea şi de redobândirea sănătăţii, precum şi de purificarea spirituală. A existat totdeauna credinţa că postul măreşte performanţele fizice şi psihice ale celor ce îl practică.
Totul porneşte de la faptul că în timpul postului nu se consuma alimente de origine animală (carne, lactate, ouă). Aceste alimente au nu numai o mare putere nutritivă, ci şi multe toxine, a căror eliminare necesită un efort mare din partea organismului. Astfel, postul devine o perioadă de detoxificare. Abstinenţa de la alcool şi tutun contribuie de asemenea la aceasta detoxifiere.
O alimentaţie fără produse de origine animală scade procesele de fermentaţie şi de putrefacţie din intestin, ceea ce are drept consecinţă reducerea populaţiei de microbi şi a toxinelor din tubul digestiv. Consumul crescut de alimente bogate în fibre, enunţă Realitatea TV, contribuie de asemenea la curăţarea intestinului şi asigură o mai bună funcţionare a tubului digestiv. Consumul mare de lichide (apă, ceaiuri, supe), hidratează organismul, măreşte diureza şi detoxificarea.
Recomandarea de a evita conflictele şi de a căuta împăcarea are ca scop realizarea unui echilibru psihic, care se răsfrânge pozitiv şi asupra funcţionării generale a organismului.
Reguli pentru un post sănătos, pe categorii de vârstă
În primul rând, trebuie să ştiţi că nu toate persoanele au voie să ţină post. După sfaturile medicilor, nu au voie să ţină post lăuzele, copiii, bolnavii cu sindrom nefrotic (deoarece ei pierd proteine prin urină şi au nevoie de o cantitate suplimentară), bolnavii cu afecţiuni cronice, cei deprimaţi imun, cei subnutriţi sau cei care sunt în convalescenţă, bolnavii de cancer sau cei cu afecţiuni auto-imune.
Apoi, în ceea ce priveşte copiii, dacă totuşi doriţi ca şi cel mic să treacă printr-o mică perioadă de post, trebuie să ştiţi că această perioadă nu trebuie să treacă în niciun caz de patru zile. În perioada postului, copilul este privat de proteine animale şi, dacă acest lucru se întâmplă pe o perioadă mai lungă, se poate dezvolta o dereglare a secreţiei de hormoni de creştere, care sunt dependenţi de aminoacizii esenţiali care se găsesc în carne.
Nici adolescenţii nu ar trebui să ţină un post foarte strict, întrucât perioada adolescenţei este o perioadă a transformărilor neuro-hormonale. Astfel, perioada de post nu ar trebui să fie mai lungă de şase zile.
În ceea ce priveşte adulţii, scrie sanatos.gustos.ro, dacă persoana care ţine post are un organism mai fragil, dar vrea totuşi să treacă prin această perioadă de purificare trupească şi spirituală, este indicat să ţină un post mai puţin strict. Astfel, e recomandat, o dată la patru zile, să consume măcar 150 g de carne şi, dacă e posibil, să nu renunţe la lapte şi produse lactate, care pot suplini lipsa proteinelor din carne. De asemenea, după sfârşitul postului, e important să se reînceapă o alimentaţie mixtă, în care să nu se faca abuz de carne dintr-odată, întrucat sistemul digestiv şi întreg metabolismul nu se reacomodează foarte uşor şi se pot instala probleme digestive. În plus, după un post lung, e recomandat să beţi multă apă minerală. Sărurile din apa minerală grăbesc refacerea deficienţelor de aminoacizi şi cresc eficienţa absorbţiei lor în alimente.
Pentru persoanele trecute de 54 de ani, postul nu ar trebui să dureze mai mult de 5 zile, alimentaţia de după post fiind crucială pentru refacerea metabolismului. E recomandat ca, după post, să se bea lapte acrit, cel puţin 200 ml pe zi, întrucât gustul acru stimulează absorbţia rapidă de aminoacizi esenţiali.
La prânz, puteţi consuma supe sau ciorbe cu carne, acrite bine.