duminică, 18 martie 2012

Răspunsul organismului, esenţial în structurarea curei de sucuri naturale


* Cel mai bun moment pentru consumarea sucului natural este dimineaţa, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă *
Sucul natural de fructe şi legume acţionează asupra creşterii uşoare a glicemiei. În cazul unui organism sănătos, el se asimilează rapid şi digestia este una normală. În caz contrar însă, există câteva reguli în consumarea sucurilor naturale, pentru ca ele să acţioneze precum un pansament. În cazul infecţiilor stomacale sau diabetului, sucurile de fructe pot dăuna. În acest caz, sfatul medicului curant devine absolut necesar, informează juicing-for-health.com
Surplus de energie, de la primele ore ale dimineţii
Când începeţi o dietă bazată pe sucuri şi legume proaspete, ţesuturile sănătoase le vor înlocui pe cele afectate. Veţi avea mai multă energie, pielea va fi netedă, curată, cu un aspect sănătos, iar stomacul va fi pe deplin protejat.
Dacă veţi înlocui cafeaua cu sucul proaspăt, veţi avea la început migrene supărătoare şi vă veţi simţi slăbit, dar acestea sunt primele semne ale eliminării toxinelor din organism. Tocmai de aceea trebuie să alegeţi fructele care au o acţiune treptată şi îndelungată, pentru a evita aceste şocuri. Cel mai important lucru al acestui tip de hidratare este să nu renunţaţi dacă înregistraţi aceste simptome, pentru că sunt primele semne ale procesului de regenerare al organismului.
Cel mai bun moment pentru consumarea sucului de fructe este dimineaţa, pe stomacul gol. Vitaminele şi mineralele tonicului vor fi absorbite în profunzime, fără să eliminaţi nimic. Contrar opiniei generale, citricele consumate dimineaţa nu vă vor ridica nivelul acidităţii stomacale, ci dimpotrivă, vor acţiona precum un pansament.
E de preferat să începeţi cu fructele care vă plac cel mai mult, pentru a vă motiva să le consumaţi în continuare. Merele, portocalele şi pepenele se absorb rapid în organism, deci puteţi începe cu ele. După o perioadă, puteţi extinde dieta la sucurile de morcovi, castraveţi, ţelină sau sfeclă. Dacă aveţi o zi obositoare, combinaţia de mere, roşii, morcovi şi portocale vă va ajuta să vă vitaminizaţi rapid.
Legumele verzi au o valoare nutritivă mai ridicată decât celelalte, deci le puteţi încerca în a doua etapă a dietei cu sucuri proaspete. Spanacul şi varza sunt cele mai potrivite legume pentru lipsa de energie, tenul îmbâcsit sau durerile stomacale supărătoare.
Ultimele secvenţe ale curei cu suc prosp
ăt
Pentru rezultate optime, sucurile de fructe şi legume vor fi combinate în aşa fel încât să obtineţi rezultatele aşteptate. Nu uitaţi că organismul are nevoie de aminoacizi, vitamine, minerale, enzime, acizi graşi, carbohidraţi, fibre şi apă, deci oferiţi-le treptat, pentru a se obişnui rapid cu ele.
Dieta cu suc proaspăt nu conţine mult zahăr, contrar opiniei generale. Valoarea indicelui glicemic este scăzută, deci nu sunteţi în pericol de a avea glicemia ridicată după câteva săptămâni de dietă, dacă nu suferiţi de nicio afecţiune.
Pentru o mai mare siguranţă, combinaţi pulpa obţinută cu puţină apă, în special în cazul copiilor, unde dieta are rol laxativ. Pentru a evita riscul pesticidelor sau îngrăşămintelor conţinute de fructe, faceţi o vizită la ţară şi făceţi-vă rezerve de fructe proaspete din grădină, pentru a avea siguranţa compoziţiei lor chimice.
Legumele sunt cele care absorb cele mai mari cantităţi de pesticide şi, dacă nu le puteţi culege din grădină, după ce le-aţi curăţat, lăsaţi-le zece minute în puţin oţet şi sare.
Cel mai important lucru în noua dietă este să urmăriţi răspunsul organismului. Astfel, evitaţi forţările sau consumul de sucuri care vă displac. Optaţi pentru fructele preferate şi legumele pe care le consumaţi cu regularitate, pentru ca dieta să fie eficientă.
Nu consumaţi sucul pe care l-aţi preparat cu o zi în urmă. Depozitarea la frigider pentru o perioadă mai mare de 24 de ore are ca efect distrugerea vitaminelor sucului.

Nu orice suc are efecte benefice
Există şi alegeri mai puţin inspirate care, de fapt, au efect contrar celui aşteptat, fie pentru că sucurile sunt prea dulci, ori pur şi simplu nu vă asigură necesarul de vitamine de care aveţi nevoie. Webmd.com oferă un ghid al celor mai bune alegeri de sucuri naturale, pentru ca să ştiţi ce puteţi bea, când şi în ce cantitate:
- Legumele sunt foarte sănătoase dacă se consumă proaspete, dar şi sucul lor face minuni pentru un organism slăbit, lipsit de energie şi apatic.
Pulpa legumelor este bogată în fibre şi astfel senzaţia de saţietate se instalează imediat. Sucul legumelor conţine mai puţin zahăr decât cel al fructelor şi are şi mai puţine calorii, deci îl puteţi consuma inclusiv la masa de prânz;
- Mixurile de fructe sunt poate cele mai nepotrivite alegeri. De regulă, aceste produse conţin o cantitate foarte mică de suc natural, au mulţi îndulcitori artificiali şi conţin multe calorii. De aceea, sunt un pericol pentru greutate, glicemie ori tensiune arterială;
- Sucul natural de rodie este o alegere excelentă, pentru că este o sursă sigură de antioxidanţi. Este benefic pentru activitatea cerebrală şi vă poate proteja împotriva cancerului;
- O altă alegere la fel de bună este sucul de afine, bogat în vitamina C, care face minuni pentru sistemul imunitar slăbit. Mai mult, este excelent pentru tratarea infecţiilor;
- Sucul de cireşe poate fi considerat un bun tratament complementar, pentru că are importante proprietăţi antiinflamatorii. Mai mult, studiile specialiştilor americani au arătat că sucul de cireşe poate fi aliatul de încredere al celor care fac multă mişcare, pentru că reduce durerile musculare şi are un rol important în creşterea anduranţei;
- Puteţi încerca şi sucul de prune, pentru că este un bun diuretic. Este bogat în fibre, fier şi potasiu şi are importante proprietăţi antioxidante. Poate cel mai popular suc de fructe este cel de portocale, bogat în vitamina C, D şi calciu. Conţine mai puţine calorii decât cel de grefe şi e la fel de benefic pentru sănătate ori în tratarea anemiilor.
Pentru copii, sucul este foarte important pentru că are multe vitamine, de care ei au nevoie în perioada de dezvoltare. Trebuie să ştiţi însă că, până la vârsta de şase ani, medicii nu recomandă mai mult de patru pahare pe zi, iar adolescenţilor cel mult opt pahare. Dacă le daţi mai mult, ei sunt tentaţi să reducă consumul de apă, foarte important în fiecare zi.
Sucuri care vă întăresc organismul
Nutriţioniştii consultaţi de The Telegraph vă prezintă câteva reţete noi, simple şi rapide, de sucuri naturale care vă pot revigora:
- Mixaţi două bucăţi de sfeclă roşie de dimensiunile unei mingi de ping-pong cu doi morcovi şi o jumătate de castravete. Veţi obtine un suc dens, roşu sângeriu, care este bogat în antioxidanţi şi reduce presiunea sanguină;
- Mixaţi un măr, o felie groasă de circa un centimetru de lămâie cu coajă cu tot (de la mijloc, nu capăt, pentru mai multă zeamă), şi apoi încă un măr. Adăugaţi apă minerală în funcţie de consistenţa dorită. Amestecul are o aromă specială, de şerbet de lămâie şi este ideal pentru o curăţarea tenului şi o bună digestie;
- Dacă aveţi probleme cu sistemul imunitar, răciţi des şi suferiţi de inflamarea frecventă a gâtului, următorul amestec este ideal pentru prevenirea acestor neplăceri. Mixaţi un morcov, o bucată de ghimbir de mărimea unei nuci, încă un morcov (pentru a păstra cât mai mult savoarea ghimbirului) şi o portocală întreagă. Amestecaţi mai mult.
Beneficii multiple pentru sănătate
- Sucul de mere acre, creţeşti, scrie
Ayushveda.com, este cel mai bun tratament al diabeticilor şi obezilor. Merele au beneficii directe şi asupra bolilor cardiovasculare, de ficat şi rinichi;
- Sucul de sfeclă este ideal pentru tratarea constipaţiei, anemiei şi afecţiunilor digestive;
- Morcovul conţine vitamina A şi este recomandat de medici pentru tratarea problemelor de vedere;
- Pentru combaterea stresului şi relaxare totală, sucul de struguri este cea mai bună alegere;
- Ananasul, lămâile, portocalele şi cireşele au rolul de a menţine vitalitatea organismului şi a-i asigura necesarul zilnic de minerale.

Detoxifiere, fortifiere şi revitalizare “de primăvară”

Foto: www.ziare.com
* O iarnă, dură, precum cea ce se încheie, îi lasă pe mulţi dintre noi apatici şi lipsiţi de vlagă *
Anotimpul friguros aduce, chiar şi pentru cei preocupaţi de un stil de viaţă sănătos, o acumulare de toxine care trebuie “rezolvată” pentru a ne regăsi tonusul odată cu instalarea primăverii. Acesta e, de altfel, şi anotimpul când e extrem de indicată o
cură de detoxifiere cu o durată de 3-5 zile.
În acest răstimp, trebuie urmate cateva mici reguli:
 - alcoolul va fi interzis pe perioada curei de detoxifiere. Ideal ar fi să se renunţe şi la fumat, dar dacă această condiţie nu poate fi îndeplinită, reducerea numărului de ţigări ar ajuta totuşi;
- se vor consuma 2 litri de apă zilnic şi se vor exclude toate băuturile dulci (sucuri), dar şi cafeaua;
- este interzis consumul de carne;
- se vor consuma multe fructe şi legume, pe cât posibil în stare proaspătă;
- sunt, de asemenea, recomandate ceaiurile din plante care accelerează procesul de detoxifiere.
Mai aveţi în vedere şi că:
- Odihna este extrem de importantă într-o astfel de cură. Încercaţi să dormiţi minim 8 ore pe noapte în perioada în care vă hotărâţi să o urmaţi. Tocmai de aceea este indicat ca detoxifierea să fie făcută într-un weekend sau într-o vacanţă. În plus, stresul trebuie să fie îndepărtat la maximum;
- Puteţi stimula procesul de eliminare a toxinelor şi prin sport. Faceţi măcar câteva exerciţii în fiecare dimineaţă, în faţa ferestrei deschise şi veţi vedea că vă veţi simţi mai bine;
- Multă lume spune că lămâia ar fi foarte bună într-o astfel de cură. Puteţi încerca şi această variantă, pentru că oricum vitaminele din sucul de lămâie ajută. Un pahar de limonadă proaspătă nu poate aduce decât beneficii organismului;
- Nu uitaţi de ceaiul verde! El este un aliat de nădejde într-o cură de detoxifiere. Consumaţi două căni zilnic, dimineaţa şi seara. Alte ceaiuri indicate ar fi cel de muşeţel sau de soc. Înainte de a începe o cură de detoxifiere este recomandat să vă consultaţi medicul de familie.
Legumele de sezon fortifică organismul
O dată cu venirea primăverii, nu ignoraţi verdeturile care cresc spontan imediat de cum dă căldura – urzica, bănuţeii, leurda. Ele sunt “alimente-medicament”, folosite în preparate culinare, dar şi sub forme farmaceutice cu indicaţii pentru diferite afecţiuni. Toate aceste ierburi de primăvară, scrie avantaje.ro, au pe lângă rol vitaminizant, un rol depurativ, de detoxifiere, de drenare a căilor biliare şi urinare, de curăţare a pereţilor vaselor sangvine, chiar rol antiinfecţios.
De proprietăţile lor pot profita pacienţii cu afecţiuni hepatice, renale, cu dislipidemii, cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni reumatice, afecţiuni respiratorii de tip bronşite, astm bronşic, pacienţii cu diferite alergii, chiar şi cei cu alergii de primăvară, pentru că este întărită imunitatea.
Au şi un puternic rol antidepresiv, ajutând să trecem mai repede peste aşa-zisa astenie de primăvară, care este de fapt reacţia adaptativă a sistemului nervos şi a organismului în ansamblu la schimbarea de anotimp.
Verdeţurile ca mărarul sau pătrunjelul sunt o sursă importantă de vitamina C. 100 grame mărar conţin 100 mg vitamina C, iar 100 grame pătrunjel 100 mg vitamina C, necesarul zilnic fiind de 40 mg. Au rol în reglarea funcţiilor glandelor tiroidă şi suprarenale, în cataractă sau retinopatii degenerative, având un puternic rol antioxidant.
Aceleaşi proprietăţi benefice le au şi alte verdeţuri, cum ar fi spanacul, o relativ importantă sursă de fier şi oligoelemente sau salata de sezon. Urmează toate celelalte legume aflate în faza de creştere şi dezvoltare, neajunse la maturitate, care sunt mult mai bogate în nutrienţi decât legumele mature.
Se pot prepara şi sucuri din legume, adevărate concentrate de sănătate, cu atenţie la dozaj în unele cazuri. De exemplu sucul de pătrunjel – nu mai mult de 100 mililitri pe zi, pătrunjelul fiind extrem de concentrat în principii active, sau cel de morcovi – maxim 150- 200 mililitri, cu pericolul ca pielea să capete o culoare gălbuie din cauza beta-carotenului, dar care trece după încetarea curei.
Întâmpinaţi primăvara cu un păr strălucitor
Având în vedere că vremea frumoasă se va instala treptat, treptat, aveţi nevoie ca părul dumneavoastră sa scape de tot ceea ce a “strâns” pe timp de iarnă, când a avut de îndurat ger, vânt, căciuli, deshidratare intensă şi multe altele. Pe lângă toate acestea, scrie divahair.ro, mai sunt destule lucruri care pot declanşa degradarea părului: o alimentaţie necorespunzătoare, stresul, medicamentele, poluarea şi razele solare. Pentru ca părul să-şi recapete supleţea şi strălucirea, aveţi în vedere:
1. Hidratarea
Atât intern (multă apă şi ceaiuri pe bază de antioxidanţi şi vitamina C ), cât şi extern. Cel mai indicat ar fi uleiul de măsline în combinaţie cu uleiul de ricin sau cel de migdale. Încălziţi puţin uleiul, îl întindeţi pe toată lungimea părului, mai puţin la rădăcini şi îl înveliţi într-un prosop călduţ. Căldura e benefică, ajutând uleiul să pătrundă cât mai bine în păr;
2.
Cura de minerale şi vitamine
Benefică ar fi, în special, o cură cu seleniu şi zinc. Ambele previn casarea părului şi întăresc firul. Ca să intensificaţi acţiunea şamponului pe care îl folosiţi, puneţi în el 5 fiole de vitamina B1 şi 5 fiole de vitamina B6, sau aplicaţi-le direct pe păr înainte de spălare. Ca să nu existe riscul ruperii firelor de păr atunci când vă spălaţi, asiguraţi-vă că părul este ud înainte de aplicarea şamponului;
3. Măşti pe bază de miere de albine
Mierea este un alt element cu proprietăţi miraculoase pentru păr. Îi dă strălucire, îl hidratează şi îl face mult mai uşor de coafat. De obicei masca cu miere se aplică după spălare, o lăsaţi să acţioneze timp de 15 minute, după care clătiţi cu apă călduţă spre rece, atât cât suportaţi. Atenţie! Nu clătiţi părul cu apă fierbinte, aceasta nu face altceva decât să îl usuce şi mai tare;
4. Protecţie solară pentru păr
Având în vedere că de-acum încolo soarele îşi va face simţită prezenţa tot mai des, e bine să avem în vedere şi protecţia solară pentru păr. Puteţi apela la:
a) Masca de avocado: înainte de a expune părul la soare, amestecaţi jumătate de avocado, o lingură de ulei de măsline şi un gălbenuş de ou. Lăsaţi-le să acţioneze asupra părului o jumătate de oră înainte de a-l spăla;
b) Ulei de migdale: aplicaţi uleiul de migdale pe păr înainte de a-l expune la soare. Acţionează ca o protecţie solară.
Revitalizarea tenului
Pentru că după ieşirea din iarnă faţa trebuie rehidratată pentru a-şi căpăta strălucirea pierdută datorită frigului, puteţi încerca, înafara tradiţionalelor creme, şi măşti făcute în casă:
1. Mască cu portocală. Folosiţi 2 linguriţe zeamă de portocală, o linguriţă de miere, o linguriţă lapte praf, o fiolă de vitamina E. Omogenizând şi aplicând această mască cu efect astringent, veţi avea supleţe şi tenul va fi vitaminizat;
2. Mască cu banană. Folosiţi un sfert de banană, un ou (gălbenuş pentru tenurile uscate şi albuş pentru tenurile grase), o linguriţă cu miere, caimac de lapte. Această mască este potrivită pentru tenurile veştejite şi nevitalizate după iarnă;
3. Mască cu morcov. Morcovul este bogat în vitamina A şi ajută la refacerea epidermei. Trebuie dat prin răzătoare un morcov şi stors printr-un tifon cu care se şterge faţa. Este folositor pentru tenuri obosite, lipsite de prospeţime. Morcovul mai poate fi amestecat cu caimac de lapte/ smântână sau drojdie de bere. Astfel combinat, revitalizează tenul, îl tonifică, înmoaie şi catifelează pielea.

Deficitul hibernal de vitamine creează probleme la schimbarea anotimpului

Foto: www.gandul.info
* Astenia de primăvară reprezintă o stare de disconfort fizic şi psihic, ce se instalează de regulă la începutul lunii martie *
Primele sale manifestări sunt de ordin fiziologic. Apoi ele se combină cu: trezire dificilă (chiar şi după 7-8 ore de somn), buimăceală, oboseală, lipsa energiei necesare activităţilor din timpul zilei, delăsare, pasivitate, diminuarea puterii de concentrare. Modificările psihice variază de la persoană la persoană, ele putând fi: iritabilitate, nervozitate, melancolie, lipsă de tonus, dificultăţi de comunicare, insomnie. Urmările se observă în activităţile cotidiene: persoana afectată de astenie nu mai este la fel de ordonată, de atentă, de rapidă şi precisă în rezolvarea unor sarcini; poate manifesta o anume indiferenţă în relaţiile cu cei apropiaţi. De regulă, momentele critice sunt resimţite până înspre ora 11 dimineaţa, ulterior, ne „intrăm în ritm”. Persoanele active (25-55 de ani) resimt cel mai frecvent şi, adesea, cel mai acut aşa-numita „astenie de primăvară”. Adolescenţii şi tinerii o depăşesc, de regulă, cu uşurinţă, iar vârstnicii se simt avantajaţi de venirea primăverii, pentru că se pot plimba din nou în voie, simţind chiar că „întineresc”. În ciuda unor prejudecăţi, femeile nu sunt mai afectate decât bărbaţii; în schimb, ele sunt cele care exteriorizează mai mult stările specifice asteniei, în vreme ce bărbaţii preferă să-şi tăinuiască trăirile interioare. De fapt, şi femeile, şi bărbaţii se confruntă cu simptome similare ale asteniei.
De la astenie la depresie sau la anemie nu-i decât un pas
În această perioadă, organismul nostru trebuie să facă faţă nu doar schimbărilor de temperatură şi luminozităţii crescute, dar este nevoit să se adapteze unui nou stil de viaţă. Pentru aceasta, are nevoie de resurse energetice. În astfel de condiţii, dacă organismul se confruntă cu un deficit de vitamine şi minerale, atunci sunt şanse mari să fim “victime” ale asteniei.
„Astenia apare, de multe ori, din cauza unei alimentaţii dezorganizate. Multe gospodine nu mai gătesc. Preferă să dea copiilor banane sau fast-food-uri şi uită cât de sănătoase sunt merele noastre sau că e mult mai bine să mâncăm unt în loc de margarină, ori dulceţurile bunicii în locul celor de prin magazine”, atrage atenţia dr. Irinel Rogalschi, medic specialist medicină de familie. Alte cauze ale asteniei sunt lipsa exerciţiilor fizice şi bolile de sezon, cum ar fi gripa. În momentul în care apar unul sau mai multe simptome ce indică o posibilă astenie (de genul oboseală, lipsă de energie, anxietate, cefalee şi palpitaţii, lipsa tonusului şi scăderea formei fizice, sentimentul de vinovăţie, scăderea sau creşterea poftei de mâncare şi, implicit, probleme de greutate, nevoia de a plânge), este bine să luăm în considerare faptul că astenia poate duce la afecţiuni mai grave, cum ar fi depresia. Aceasta se caracterizează printr-o stare de tristeţe acută, de pierdere a încrederii în sine. Partea gravă este că, după dispariţia asteniei, depresia rămâne, ea necesitând, în cele mai multe cazuri, tratament de specialitate. Îngrijorător e că apar forme de depresie şi la tineri, fără cauze obiective. E posibil să fie de vină nivelul de stres din ce în ce mai mare, senzaţia că timpul s-a comprimat nepermis de mult, ceea ce duce la o adaptare din ce în ce mai dificilă, inclusiv la schimbarea anotimpurilor”, completează medicul botoşănean. Tulburările au efecte negative şi asupra sănătăţii noastre fizice, una dintre bolile pe care le determină fiind anemia. Cauzele acesteia se regăsesc, evident, în deficitul de vitamine şi minerale cu care ne confruntăm în această perioadă.
Modalităţi de combatere ale efectelor asteniei
Cele mai bune remedii pentru tratarea asteniei de primăvară se regăsesc în alimentaţie, în odihnă şi în exerciţiile fizice.
1. Alimentaţia
Printre alimentele care ajută organismul să depăşească starea de oboseală specifică asteniei de primăvară, întărindu-l şi având un aport considerabil de minerale şi vitamine, se numără carnea de vită, gălbenuşul de ou, cerealele (grâu germinat), spanacul, urzicile, pătrunjelul, hreanul, sfecla, morcovul, prazul, merele, fructele de cătină albă, măslinele, ciupercile şi nucile;
2. Cura de vitamine şi minerale
Dacă suferim de simptome severe ale asteniei, atunci s-ar putea ca vitaminele pe care organismul nostru le ia din alimente să nu fie suficiente.
Prin urmare, avem nevoie de suplimente nutritive. De reţinut este faptul că acestea nu înlocuiesc o alimentaţie variată, ci o completează. Astfel, vitaminele A şi C cresc rezistenţa organismului la infecţii, iar vitamina B12 combate anemia. Fierul creşte rezistenţa organismului la infecţii şi îmbunătăţeşte vederea;
3. Odihna
Pentru că în timpul somnului organismul nostru se reface şi acumulează energie pentru ziua următoare, este important să ne respectăm orele de somn. Astfel, vom face faţă mai bine efectelor negative ale asteniei;
4. Mişcarea
Fie că mergem la sală, fie că preferăm o plimbare prin parc, în aer liber, mişcarea este esenţială în această perioadă.
Astfel, ne vom ajuta organismul să se adapteze mai uşor la schimbările cărora trebuie să le facă faţă. În plus, mişcarea este o sursă de energie, de care avem atât de mare nevoie la început de primăvară.
Cura naturistă de primăvară
Pentru a depăşi cu bine schimbarea de anotimp şi inevitabila astenie, fitoterapeuţii recomandă următoarele preparate din plante:
- Maceratul la rece de busuioc. Se prepară din 4-8 linguriţe de plantă făcută pulbere la o cană cu apă, ce se lasă la macerat timp de 8 ore. Apoi se filtrează şi bea numai dimineaţa, pe stomacul gol;
- Pulberea de busuioc are o capacitate miraculoasă de îmbunătăţire a stării psihice. Este tonică şi stimulează sistemul nervos, având acţiune înviorătoare şi echilibrantă asupra stării psihice, mărind capacitatea de control asupra emoţiilor şi reducând sensibilitatea la stress. În această perioadă, faceţi o cură de minimum 14 zile, timp în care luaţi, de 4 ori pe zi, câte o linguriţă rasă de pulbere de busuioc cu apă. Preferabil ar fi ca pulberea să fie cernută şi să fie ţinută sub limbă timp de 10 minute, înainte de a fi înghiţită;
- Lăptişorul de matcă influenţează puternic activitatea psihică. După doar 24 de zile de tratament, se pot constata efecte clare de ameliorare a stării interioare. Datorita efectelor sale stimulative şi energizante, ajută la depăşirea stărilor de inerţie, de apatie, care pot apărea primăvara. Doza de întreţinere este de 2 mg pe zi. Cea mai bună conservare a lăptişorului de matcă se face prin amestecarea lui cu miere, în proporţie de 2%;
- Primăvara, aveţi nevoie de măceşe, coacăze negre, fructe de cătină, stafide, smochine, curmale, fructe de păducel, toate uscate şi mărunţite fin, cu râşniţa de cafea. Se ia o lingură de amestec, se pune într-o cană cu apă şi se lasă la macerat 8 ore. Maceratul se bea dimineaţa, adăugând o linguriţă de miere, iar la sfârşit se consumă şi pasta care rămâne pe fundul cănii. Ideal ar fi să faceţi o cură de cel puţin 21 de zile, în care să consumaţi, în fiecare dimineaţă, doar acest preparat şi, eventual, după o oră, fructe proaspete ori sucuri naturale;
- Foarte bun tonic şi vitaminizant este un amestec din sucuri de legume şi fructe: 2-3 morcovi, 1 lămâie, 1 portocală, 3-4 mere, 1 lingură miere de albine polifloră şi 10 g drojdie de bere. O ceaşcă din acest macerat risipeşte somnul greu de dimineaţă, ne împrospătează şi ne dă o stare o vioiciune;
- Contra asteniei se mai poate consuma pulbere de rozmarin – o lingură, dimineaţa, pe stomacul gol, ceai de măghiran – infuzie din 2-3 linguriţe plantă la o cană de apă sau tije de păpădie – zilnic, 8-10 tije proaspete, mărunţite şi amestecate cu miere.