duminică, 19 iunie 2011

Consumate cu măsură, vişinele sunt benefice în numeroase maladii

 Cea mai veche mentiune scrisa despre visin dateaza din anul 340 i.Hr, intr-o lucrare a lui Aristotel, in care este descrisa tehnica de inmultire a acestuia.
Visinul este un copac din aceeasi familie cu ciresul, dar este mai putin inalt, are frunze lucioase si dintate pe margini, flori albe si este cultivat pentru fructele sale globuloase, de culoare visinie, mai mult acre decat dulci.
In scopuri medicinale, de la visin se folosesc coditele fructelor, frunzele si scoarta ramurilor tinere. Coditele contin potasiu, derivati flavonici si tanin. Se folosesc in ceaiuri diuretice, sub forma de infuzie. Datarita taninului din compozitie, ceaiul de codite de visine are proprietati astringente, folosindu-se si in caz de diaree.
Frunzele de visin, bine uscate si maruntite, se folosesc, sub forma de decoct, prin fierbere, la foc mic, timp de 15 minute, pentru un ceai diuretic. Datorita iodului si potasiului din compozitie, ceaiul se foloseste si in tratarea afectiunilor cardiace si a diareei.
Ceai de codite, contra febrei
Scoarta bine uscata de pe ramurile tinere se fierbe, scrie www.ziare.com, obtinandu-se un excelent ceai impotriva febrei. De altfel, ceaiul din scoarta de visin se recomanda, din cand in cand, si oamenilor sanatosi, in scopul prevenirii bolilor de rinichi.
E recomandat sa se consume visine atat proaspete, cand le este vremea, cat si congelate, deoarece contin o mare cantitate de potasiu, care contribuie la stabilizarea ritmului cardiac si la sanatatea pielii. Apoi, ajuta in boli de rinichi, stomac si ale cailor respiratorii, scad colesterolul, scad nivelul de acid uric din sange, ajutand astfel la prevenirea atacurilor de guta, detoxifica organismul, au actiune usor laxativa.
Contraindicatii
Nu trebuie insa exagerat, 200 de grame de visine pe zi fiind suficiente. Visinele trebuie consumate cu mare prudenta de persoanele care au o aciditate ridicata a sucului gastric, de cele care sufera de diaree sau diabet, obezitate ori afectiuni cronice ale plamanilor.

Antidoturi pentru răcelile verii

E drept ca vara racim mai rar deoarece, sub actiunea razelor de soare, organismul produce vitamina D care ne protejeaza de viroze. Si totusi se raceste si atunci cand de caldura prea mare simti sub talpi cum clocoteste asfaltul si cauzele pot fi multiple.
Trecerea brusca de la caldura de afara intr-o incapare cu aer conditionat sau invers, consumul de lichide foarte reci, multa inghetata, statul prea mult in apa la strand ori piscina, mersul in masina cu toate geamurile deschise, baia prelungita cu apa rece pot fi doar cateva cauze ale unei raceli caniculare.
Ca si cea de iarna, raceala de vara se caracterizeaza prin frisoane, dureri in gat, tuse, nas infundat, febra si asta se datoreaza sistemului imunitar deficitar. Ca sa fii mai rezistent in fata virozelor, trebuie sa consumi si vara alimente si bauturi vitaminizate. Tarabele pietelor sunt pline de fructe, legume si verdeturi proaspete de care este pacat sa nu profiti.
Daca se intampla sa racesti, scrie www.ziare.com, solutii sunt multe si toate la indemana. Un pahar de lapte cald cu un varf de lingurita de miere de albine hraneste organismul cu vitamine si previne deshidratarea care, de regula, apare in starile febrile.
Nasul infundat se trateaza cu inhalatii cu plante puternic aromate, in combinatie sau numai o singura planta. Se sta cu un prosop sau cearsaf pe cap deasupra unui vas cu infuzie de busuioc, cimbru, menta sau soc.
O alta solutie pentru nas infundat mult mai potrivita pentru zilele fierbinti este un ceai de galbenele, mai concentrat decat de obicei, in care sa pui cateva picaturi de zeama de lamaie. Acest amestec se pune in nas cu pipeta, cu conditia ca nasul sa nu fie iritat in interior. Ustura dar garantat, face bine si usureaza respiratia si, spre deosebire de picaturile pentru nas de la farmacie, nu da dependenta.
Impotriva febrei se recomanda ceaiul de tei ori de soc si o frectie buna cu otet de mere. Pentru dureri de cap se ia o aspirina efervescenta, cel mai eficient tratament impotriva racelilor deoarece are proprietati analgezice si antiinflamatoare, se absoarbe usor si efectele sunt rapide.
Fagurele de miere, mestecat precum guma, desfunda nasul, calmeaza durerile de gat si tusea. Specialistii spun ca mierea de albine are efect mai rapid si mult mai benefic decat siropul de tuse. In lipsa de fagure, pentru aceleasi suferinte se recomanda infuzia de patlagina, planta recunoscuta pentru efectele vindecatoare ale bolilor aparatului respirator.
In caz de raceala dar, in general, vara, lichidele - ceaiul, laptele, supa - se consuma calde si nu fierbinti. Lichidul fierbinte nu face decat sa irite si mai tare gatul si sa intarzie vindecarea. Sucurile de fructe si apa pentru hidratare se beau la temperatura camerei.
Tine bidonul de apa langa frigider si nu in frigider.
Cat esti racit, evita apa minerala care, la fel, irita gatul si, in cantitate mare, baloneaza si constipa. Renunta, in aceasta perioada, la cafea si ceaiul verde, deoarece cofeina nu te lasa sa te odihnesti ori acum, organismul are nevoie de somn mult ca sa se refaca.

Cum ne tonifiem pielea lăsată

Pielea lasata este inevitabila intr-o anumita perioada din viata oricarei persoane, in special in anumite zone mai sensibile, cum ar fi bratele, sanii, abodomenul sau fesele. Acestea sunt locurile unde se poate observa cel mai usor, dar fermitatea lor poate fi imbunatatita cu ajutorul exercitiilor potrivite.
In general, pierderea elasticitatii pielii este cauzata de o degradare a fibrelor de colagen si elastina. Cand tesutul epidermic isi pierde tonusul, poti observa aspectul neplacut al cojii de portocala.
Potrivit
Hello Magazine, in functie de situatie, poti lua diverse masuri pentru a preveni acest fenomen. Vointa si perseverenta sunt insa obligatorii in toate cazurile.
Intai trebuie sa iti dai seama daca problema este numai la suprafata pielii. Dupa pierderile mari in greutate sau dupa sarcini, aceasta poate avea dificultati in a-si reveni la forma initiala. In acest caz, cea mai buna optiune este sa folosesti zilnic produse hidratante si care sa ajute la recapatarea fermitatii pielii. In plus, la sfarsitul fiecarui dus, stai cateva secunde sub apa rece pentru a imbunatati tonusul.
Daca si tonicitatea muschilor este afectata, este nevoie de exercitii fizice. In cazul in care abdomenul este problema, apeleaza la abdomene si flotari.
Pentru bune rezultate, nu uita ca nu este bine sa intri intr-o rutina, ci este necesar sa iti schimbi periodic programul de sport. Altfel, corpul se va obisnui cu miscarile si nu ma mai reactiona pozitiv la acestea.
Pentru abdomen ai nevoie de exercitii care sa stimuleze muschii inferiori, superiori, dar si pe cei oblici, care de cele mai multe ori sunt uitati, desi au un rol foarte important in sublinierea taliei.

Cum scăpăm de insomnii pe caniculă

Vara, cand in timpul zilei temperaturile depasesc, la umbra, 35 de grade, noptile chinuite devin un cosmar chiar si pentru persoanele care, de regula, au un somn sanatos si in restul anului nu se plang de insomnii.
Caldura de peste zi, dar si poluarea care se simte puternic declanseaza stari de stres, astenie fizica si nervoasa, migrene si mai ales imposibilitatea de a dormi, de a te odihni suficient.
Organismul este atat de tensionat incat apar dificultati de relaxare si neputinta de a adormi combinata cu aerul sufocant din incapere, specific locuintelor lipsite de sistem de ventilare, sporeste nervozitatea si somnul fuge.
O persoana matura are nevoie de sase, opt ore de somn, copiii si varstnicii de opt, zece ore. Se spune ca somnul bun se pregateste inca din timpul zilei. Aerisirea camerei de dormit trebuie sa se faca dimineata devreme, si seara, inainte de culcare.
Peste zi trebuie sa se faca o hidratare corecta a organismului. Vara, omul matur si sanatos, bea si pana la trei, patru litri de lichid pe zi, apa, ceaiuri, sucuri naturale. O cauza a lipsei de somn ar putea fi consumul mic de lichide de peste zi care noaptea poate provoca o deshidratare severa.
Pentru un somn sanatos se recomanda ca asternutul de pat si pijamalele sa nu fie din materiale sintetice si nici din matase ori satin deoarece pe timpul noptii se lipesc de corp si retin caldura. Cea mai buna lenjerie este cea din bumbac suta la suta, pentru ca bumbacul este un absorbant excelent.
Una din cele mai bune plante care trateaza insomnia este menta. Are efect de relaxare, calmeaza durerile de cap si racoreste. Pune pe masa, intr-o vaza, fara apa, cateva crengute proaspete de menta. Aerul fierbinte din camera va deveni mai respirabil si inmiresmat si incaperea va capata un aspect mai prietenos.
Ceaiul de levantica este o sursa de sanatate pentru sistemul nervos, calmeaza si induce somnul. Se prepara turnand o cana de apa clocotita peste doua linguri de planta uscata si maruntita sau un plic la o cana de apa. Fa un saculet din tifon, umple-l cu flori de levantica si pune-l langa perna pe care dormi. Te va ajuta sa adormi mai repede si sa ai un somn sanatos, linistit si odihnitor.
Sunatoarea este, de asemenea, indicata impotriva insomniei. Se face o infuzie in care se adauga un varf de lingurita de miere de albine, cand ceaiul este cald, si se stoarce putina zeama de lamaie.
Vara, ceaiurile se beau calde si, daca se poate, neindulcite. Ceaiurile fierbinti favorizeaza transpiratia si-n acest fel te poti capata cu alta noapte de nesomn. Apa nu se tine la frigider, ci langa frigider. Nu va amagiti ca apa foarte rece racoreste. Se poate face o combinatie din apa de la frigider si apa de langa frigider ca sa se obtina temperatura ideala a apei de baut. In zilele caniculare, evitati ceaiul verde si cafeaua. Cafeina din compozitie nu face bine si poate fi una din cauzele insomniei.
O baie calda, un dus sau o simpla baie la picioare te-ar putea scapa de cosmarul noptilor nedormite. Daca preferi o baie, prepara o infuzie de menta, busuioc sau levantica si adaug-o in apa din cada. Plantele puternic aromate calmeaza, relaxeaza, alunga stresul acumulat peste zi, racoresc si te pregatesc pentru o noapte linistita. (Sursa: www.ziare.com)