luni, 18 martie 2013

Unul din trei români face sinuzită de-a lungul existenţei

Foto: www.itsmyhealth.com.au
* sinuzita reprezintă una dintre cele mai comune probleme medicale *
Sinuzita este o inflamaţie a mucoasei ce căptuşeşte sinusurile pe interior (identică cu cea nazală) şi apare când, datorită unui obstacol, micile orificii ce fac legătura dintre nas şi sinusuri se obstruează. Astfel, mucusul se acumulează în interiorul sinusului afectat, de unde senzaţia de presiune sau chiar durere. Obstacolul poate fi un corp străin sau doar o inflamaţie a mucoasei. Mucusul fiind un mediu de cultură excelent pentru bacterii, se întâlneşte des şi sinuzita bacteriană. Dacă secreţiile "blocate" la nivelul sinusului nu se elimină rapid, următorul pas este instituirea unui abces la nivelul sinusului afectat - complicaţie destul de serioasă.
Cauze multiple
La capitolul “cauze” pot fi enumerate răceala sau alergia, fibroza chistică (afecţiune genetică în care sunt perturbate secreţia şi eliminarea mucusului), astmul bronşic, infecţia cu HIV. Sinuzita poate să mai apară după chimioterapie, în urma expunerii frecvente la poluanţi atmosferici şi la fum de ţigară, în timpul sarcinii, ori din cauza înotatului frecvent şi a scufundărilor. “Sinuzita e favorizată deseori de probleme ORL, de deviaţia de sept nazal ori de prezenţa polipilor. Infecţiile stomatologice stau la baza sinuzitei maxilare, multe probleme apărând la schimbările de temperatură rece – cald”, precizează Dorina Mandanac, medic specialist medicină de familie.   
Simptome
O răceală care durează peste 10 zile sau care pare să treacă dar se înrăutăţeşte brusc poate fi semn de sinuzită. Cel mai frecvent simptom ce indică faptul că aveţi sinuzită este durerea localizată la nivelul sinusurilor afectate. Durerea care afectează jumătate de faţă sau care apare când vă aplecaţi cu capul în jos poate fi semn de sinuzită acută. “Forma acută este una tranzitorie. Sinuzita cronică este o afecţiune pe care o duci pe picioare, când există factori favorizanţi. Dacă nu este tratată corect, mucoasa se “îngroaşă” şi sinuzita devine acută” completează Dorina Mandanac. În sinuzita maxilară, durerea este localizată în pomeţii obrajilor, la nivelul dinţilor superiori şi a orbitei. Durerea situată la nivelul frunţii, deasupra ochilor, este semn de sinuzită frontală, iar cea localizată "între ochi" - însoţită de umflarea pleoapelor, înfundarea nasului şi pierderea temporară a mirosului - sugerează o sinuzită etmoidală. Ar mai fi sinuzita sfenoidală, care apare mai rar şi care produce o durere în urechi, de gât şi de cap. Dacă infecţia se înrăutăţeşte, pot apărea febra, secreţia nazală incoloră sau galben-verzuie, dureri de cap, de urechi, tuse (mai ales noaptea), dureri de gât, dureri dentare, respiraţie urât mirositoare, oboseală şi senzaţie generală de rău.
Diagnostic şi tratament
Pentru stabilirea diagnosticului, se impune un consult ORL şi eventual radiografii ale sinusurilor afectate.
Dacă medicul consideră necesar, se poate face şi o tomografie computerizată. Sinuzita acută durează cam trei săptămâni (dar se poate prelungi şi 3 luni), iar cea cronică durează peste 3 luni - chiar ani. Tratamentul vizează în primul rând ameliorarea simptomelor. Pentru calmarea durerii, se prescriu medicamente antiinflamatoare. Când e vorba de sinuzită bacteriană acută, soluţia e tratamentul antibiotic timp de 10-14 zile. În cazul în care medicul consideră necesar, veţi face o cultura din secreţia nazală purulentă pentru identificarea germenului care a produs infecţia şi a antibioticului la care este sensibil. “Atunci când există lichid, se impune puncţia, atât înainte cât şi după fiind indicat tratamentul cu antibiotice cu spectru larg de acţiune”, încheie medicul specialist botoşănean.
Sfaturi pentru cei afectaţi
- folosiţi un umidificator de cameră sau ţineţi un vas cu apă pe calorifer, mai ales pe timpul iernii;
- folosiţi un spray salin nazal de câteva ori pe zi (dar nu mult timp, pentru că înrăutăţeşte congestia nazală);
- faceţi o "cură de aburi" de 2 - 4 ori pe zi (puteţi inhala aburul dintr-o infuzie cu ceai sau puteţi face un duş fierbinte);
- beţi multe lichide (minim opt pahare cu apă pe zi), pentru fluidificarea mucusului;
- ţineţi un prosop înmuiat în apă fierbinte pe partea dureroasă; căldura calmează durerea şi drenează secreţiile;
- o picătură de ulei de eucalipt pusă în apa fierbinte ai cărei vapori îi inhalaţi are efect decongestionant;
- evitaţi transportul cu avionul dacă aveţi probleme cu sinusurile.
Masajul reflexogen
Foto: www.transformyourhealth.net 
Puţini ştiu că la chinezi se întâlneşte foarte rar sinuzita. Şi asta deoarece în China există un obicei pe care foarte mulţi îl respectă: în fiecare zi - dimineaţa sau la orice altă oră din zi - se efectuează un masaj al feţei, ce atinge mai toate punctele reflexogene legate de meridianele ochilor, urechilor, cavităţii nazale şi sinusurilor. Practic, mai întâi se execută un fel de spălare a feţei - dar fără apă - astfel încât toată faţa să fie masată cu palmele, de sus în jos, atât frontal, cât şi lateral. Apoi, cu buricul degetelor ambelor mâini, masaţi pe arcadele sprâncenelor, apăsând puternic dinspre rădăcina nasului spre tâmple. Urmează un masaj prin care descrieţi un opt în jurul ochilor, pe conturul foselor orbitale, apăsând cu nădejde pe toate punctele întâlnite în cale - mai ales, cele de la colţurile interioare ale ochilor şi cele de sub orbite. Se parcurge traseul în ambele sensuri, de câte 9 ori. De altfel, şi celelalte manevre se repetă tot de câte 9 ori. Încheiaţi cu o batere a feţei, în zona de sub orbite, cu buricele degetelor. Acoperiţi cu bătăile toată zona tenului, de la sinusurile faciale în jos, până la nivelul buzei superioare. Astfel veţi putea preveni apariţia oricărei forme de sinuzită.
Mierea face minuni
Produsele apicole i-au fascinat pe chinezi, la fel ca şi pe europeni. Specialiştii chinezi au observat că aplicarea masajelor, urmate de cataplasme cu miere, poate da rezultate foarte bune în sinuzita acută. Tinctura de propolis - concentraţie 10% - poate avea efecte miraculoase în cazurile cronicizate, dacă se toarnă zilnic câte 4 - 5 picături în fiecare nară, dimineaţa şi seara.
Alte tratamente cu produse apicole:
-  dimineaţa se frecţionează fruntea, partea superioară a nasului şi pomeţii obrajilor cu oţet de mere şi miere;
- de 6 ori/zi mestecaţi (20 minute) câte 2 linguriţe de căpăceală;
-  în fiecare seară faceţi inhalaţii cu infuzie de gălbenele şi luaţi câte un centimetru dintr-un baton de propolis şi o linguriţă de miere;
- în fiecare seară puneţi în nas câte 1-2 picături de miere propolizată (ustură puţin dar este eficientă);
- de 2 ori/zi luaţi un amestec din 30 picături tinctură de propolis şi miere.
Farmacia verde 
Foto: http://healthy.kudika.ro
În cazurile cronice de sinuzită se pot aplica următoarele remedii:
1) Picături de suc de varză albă proaspată. Se toarnă câte 6 picături în fiecare nară, seara, înainte de culcare.
2) Comprese pe frunte cu un macerat din mai multe plante medicinale, echivalent cu Bitter-ul suedez (se poate folosi şi cel de fabricaţie românească). Înainte de a adormi, se aplică unguent cu gălbenele - se masează puţin fruntea cu cremă - apoi se aplică o compresă cu Bitter suedez. Se lasă toată noaptea.
3) Inhalaţii cu un amestec de picături din următoarele uleiuri: brad (10 picături), cătină (15 p), gălbenele (15 p),  mentă (10 p), sunătoare (15 p). Se pun picăturile în 2 litri de apă fierbinte, apoi se fac inhalaţiile. Tratamentul se efectuează seara. Durata este de 12 zile, putând fi repetat, la nevoie.
4. Sucuri de legume:
- morcov + sfeclă + spanac (curăţă sângele);
- hrean ras + lămâie (dizolvă mucozităţile);
- morcov + sfeclă + castravete (elimină mucozităţile);
-  suc de morcov (conţine vitamina A).
 Leacuri „băbeşti”
1. Cataplasmă cu ghimbir, făină de muştar sau hrean
Activează circulaţia la nivelul sinusurilor şi are efect de eliminare a secreţiilor. Se presară pe un şerveţel un pumn de boabe de muştar măcinate şi se aşează pe un ştergar de bucătărie. Împăturiţi şervetul şi turnaţi peste el apă fierbinte, până se înmoaie. În locul muştarului puteţi folosi hrean ori ghimbir ras. Ungeţi-vă nasul şi obrajii cu o cremă, apoi puneţi şervetul cât mai cald pe zona nasului, acoperindu-l cu un prosop pluşat. Ţineţi cataplasma până simţiţi că v-aţi încălzit. O înroşire moderată a pielii nu trebuie să vă alarmeze, este chiar de dorit. Protejaţi-vă ochii, eventual acoperindu-i cu comprese umede. Aplicarea necorespunzătoare a cataplasmei poate provoca arsuri pe piele, de aceea e bine s-o scoateţi după 5 sau 10 minute.
2. S-a dovedit că apa sărată contribuie la prevenirea şi tratarea sinuzitei. Sarea reţine apa şi ajută la dezinflamarea mucoaselor nazale. Practic, se dizolvă 9 grame de sare marină într-un litru de apă fiartă şi se clateşte nasul cu ea, de 3 - 4 ori pe zi. În acelaşi timp, beţi multe lichide. Există un duş special pentru nas, însă clătirea se poate face şi cu un pai, astfel: se introduce paiul într-o nară, cealaltă se închide, apăsând cu degetul, apoi se trage apa pe nas, de 2 - 3 ori. Se repetă operaţiunea şi pe a doua nară. La primele încercări, e posibil ca apa sărată să pătrundă în faringe, ceea ce este neplăcut, însă cu exerciţiu veţi reuşi din ce în ce mai bine şi, după ce veţi constata efectul, nu vă vor mai deranja micile necazuri colaterale.
3. Încercaţi şi aşa: radeţi un cartof crud, amestecaţi cu sare grunjoasă şi ţuică şi puneţi totul într-un tifon care se aşează pe frunte. Pe deasupra se pune un fular de lână şi un cojocel de miel. Se ţin până dimineaţa. Se repetă procedeul de 2-3 ori. Se face şi inhalaţie cu drob de sare ars pe foc până se înroşeşte, ce se pune apoi într-o oală cu apă. Se trag pe nas aburii, având pe cap un prosop. O altă variantă este inhalaţia cu infuzie concentrată de muşeţel şi 4-5 linguri cu sare, în fiecare seară. Se repetă procedeul până la vindecare.
4. La dureri mari, se bea, lent, un pahar cu apă cu 2 linguriţe oţet de mere cu miere.