vineri, 25 martie 2011

Sfaturi pentru o memorie cât mai "elastică"

* În timpuri extreme de stresante, problemele de memorie nu mai sunt, ca altădată, doar apanajul vârstei a treia *
Câţi dintre dumneavoastră nu v-aţi trezit în mijlocul frazei, uitând ce aţi vrut să spuneţi sau cum v-aţi construit în gând argumentaţia? Iar reţinerea zilelor de naştere a devenit, cumva, o provocare? Nu disperaţi, nu sunteţi singurii cu asemenea probleme. Astfel de episoade sunt normale şi pot fi rezultatul oboselii, anxietăţii sau stresului (pe lângă vârstă, bineînţeles). Vestea bună e că puteţi îmblânzi şi chiar preveni aceste simptome. Cercetările au arătat că există strategii simple ce pot să vă mărească puterea de concentrare, indiferent de vârsta pe care o aveţi.
1. Mai tăiaţi din calorii
Un studiu realizat în Germania, publicat în jurnalul "Proceedings of the National Academy of Sciences", a arătat că femeile sănătoase cu vârsta cuprinsă între 50 şi 80 de ani, care şi-au redus aportul caloric cu 30% timp de trei luni, au avut rezultate cu 20% mai bune la testele de memorie (asta pe lângă faptul că au şi slăbit). Potrivit cercetătorilor, femeile care mai taie din calorii devin mai sensibile la insulină (ce afectează funcţionarea creierului) şi au o concentraţie mai mică a unei proteine direct legată de îmbunătăţirea funcţionării creierului;
2. Nu excludeţi grăsimile din alimentaţie
Câteva grăsimi, fără a exagera însă, fac adevărate minuni pentru creier, spun cercetătorii de la Universitatea California. Aceştia au descoperit că un hormon secretat în timpul digestiei anumitor alimente ajută la formarea memoriilor pe termen lung. Este vorba despre un hormon care se eliberează în momentul digestiei acizilor graşi mononesaturaţi (de genul celor care se găsesc în uleiul de măsline şi avocado);
3. Luaţi suplimente de magneziu
Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit că un nivel mai mare de magneziu măreşte capacitatea de a învăţa şi îmbunătăţeşte memoria, atât în cazul celor tineri, cât şi în cazul celor mai puţin tineri. După cum a explicat autorul studiului, Guosong Liu, pierderile de memorie, care caracterizează o parte tot mai mare din populaţie, sunt provocate chiar de carenţele de magneziu din alimentaţie. Se recomandă ca zilnic bărbaţii să aibă parte de 420 de mg de magneziu, iar femeile de 320 de mg. Magneziul se întâlneşte în peşte, mere, banane şi cereale integrale, însă la nevoie se poate apela şi la un supliment.
Starea de sănătate a organismului, un barometru pentru memorie
Site-ul prevention.com, bazat pe lucrări ştiinţifice, oferă o serie de sfaturi pentru o memorie mai bună:
1. Verificaţi nivelul de fier din organism
Un test realizat cu ajutorul a 149 de femei, dintre care unele aveau un nivel normal de fier în sânge, iar altele unul scăzut, a scos la iveală faptul că cele cu mai puţin fier au ratat de două ori mai multe răspunsuri decât femeile cu o cantitate suficientă de fier în organism.
În plus, după ce femeile care au greşit răspunsuri mai multe au luat suplimente de fier timp de patru luni, acestea (cele mai multe dintre ele) s-au descurcat la fel de bine ca şi cele care au avut rezultate mai bune de la început;
2. Aveţi grijă la colesterol
Nivelul normal al acestuia este esenţial pentru o funcţionare bună a creierului, la fel cum este pentru sistemul cardiovascular. Şi asta deoarece, atunci când plăcile cauzate de un nivel crescut al colesterolului "rău" (LDL) se depun pe vasele de sânge, creierul este privat de nutrienţii necesari şi de oxigen într-un grad mai mic sau mai mare, în funcţie de gravitatea depunerilor;
3. Citiţi atent prospectele medicamentelor
Multe dintre medicamente au, printre reacţiile adverse, şi pierderile de memorie. Este vorba în principal de antidepresive, antispasmodice, betablocante, medicamentele pentru Parkinson sau cele pentru chimioterapie, somniferele, analgezicele, antihistaminicele şi altele. În cazul în care medicul vi le poate înlocui, efectele negative asupra memoriei dispar în scurt timp;
4. Consumaţi acizi graşi omega-3
Aceştia reduc pierderile de memorie cauzate de vârstă, micşorează riscul de apariţie a maladiei Alzheimer, scad riscul de depresie şi te fac mai rapid în gândire. Cele mai bune surse de omega-3 sunt somonul şi crapul;
5. Mâncaţi cel puţin un măr pe zi
Merele conţin un antioxidant care creşte nivelul acetilcolinei - o substanţă cu rol de neurotransmiţător, esenţială pentru memorie, care tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă. În plus, aceste fructe ajută la protejarea memoriei de efectele negative ale radicalilor liberi. Alte alimente care ajută memoria la orice vârstă sunt: sparanghelul, afinele, cacaua, cafeaua, gălbenuşurile de ou, rozmarinul, vinul roşu, somonul, sosul de roşii, nucile;
6. Faceţi exerciţii aerobice
Conform unui studiu realizat în statul american Illinois, cei care au făcut exerciţii aerobice de trei ori pe săptămână timp de o oră au avut rezultate mai bune la testele de memorie şi atenţie decât cei care au petrecut acelaşi timp făcând alt tip de mişcare, cum ar fi stretching. Aproximativ aceleaşi beneficii le puteţi obţine şi mergând în pas vioi timp de o oră, de trei ori pe săptămână.