sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Aerofagia, boala oamenilor grăbiţi

* de cele mai multe ori, deşi cauzează disconfort, aerofagia nu este o problemă majoră,rezolvarea fiind dată de corijarea viciilor de alimentaţie *
Abdomenul umflat şi senzaţia de balonare sunt două siptome care vă indică faptul că aveţi o problemă de digestie sau că vă confruntaţi cu aerofagia. Dezagreabilă pentru organism şi jenantă în societate, aerofagia este provocată de un act reflex, caracterizat prin pătrunderea în stomac a unei cantităţi de aer. În momentul în care deshideţi gura, fie că vorbiţi, mâncaţi sau beţi, înghiţiţi aer. Acest fapt este cât se poate de normal, doar că, în momentul în care mâncaţi prea repede sau vorbiţi în timp ce mestecaţi, înghiţiţi şi o cantitate de aer mult mai mare. Acesta coboară de-a lungul esofagului şi se alătură alimentelor care trebuie digerate, aflate în stomac. Odată ce aerul ajunge în stomac, acesta din urmă se umflă, iar organismul se simte stânjenit, confruntându-se cu balonarea.
Cauze uzuale
„O categorie predispusă aerofagiei e reprezentată de fumători, care odată cu fumul înghit şi mult aer. Se întâmplă, practic, acelaşi lucru ca şi în cazul celor care mănâncă „pe nemestecate”. Consecinţa este o distensie a stomacului, care apasă pe diafragmă, ceea ce generează dureri toracice, palpitaţii, „sete de aer””, atrage atenţia dr. Doina Darie, medic primar medicină de familie. Alte cauze ale balonărilor pot fi:
- poziţia defectuoasă în timpul meselor, ceea ce duce la perturbarea funcţionalităţii normale a sfincterului cardial (inelul musculos aflat la trecerea din esofag în stomac);
- ingurgitarea mâncării în grabă, eventual desfăşurând şi alte activităţi în acest timp (prototipul omului grăbit, care înghite un hamburgher într-un fast-food în pauza de 10 minute, interval în care a dat două telefoane, a cumpărat un ziar şi a citit şi titlurile mari şi articolul de fond);
- utilizarea în exces a băuturilor carbogazoase;
- defecte ale dentiţiei, afecţiuni ale gingiilor, care duc la o masticaţie insuficientă şi defectuoasă a alimentelor;
- consumul unor alimente greu digerabile, bogate în fibre, insuficient prelucrate termic sau prelucrate în exces (arse);
- stări conflictuale în timpul meselor;
- mestecatul “in gol” (guma de mestecat);
- tulburări funcţionale (spasme) sau anatomice (tumori, stricturi, iritaţii, ulcere etc.) ale tractului digestiv superior (faringe, esofag, sfincter cardial, stomac);
- o situaţie particulară se întâlneşte la sugari, care în timpul suptului ingurgitează şi mici cantităţi de aer. Pe de altă parte, laptele matern supt în forţă devine spumos, conţinând el însuşi bule de aer. Din acest motiv, după supt, bebeluşii trebuie ţinuţi în poziţie verticală şi ajutaţi să eructeze.
Soluţii la îndemâna tuturor
1. În cele mai multe cazuri, aerofagia este o urmare a stresului. Aşadar, este esenţial să încercaţii să identificaţi cauzele stresului şi să le eliminaţi. Relaxaţi-vă când sunteţi acasă, iar în timp ce lucraţi, luaţi-vă pauze cât mai dese, care să vă detensioneze. Astfel, veţi evita crizele neaşteptate care vă sporesc starea de nervozitate. Înainte de culcare, faceţi o baie şi un masaj relaxant. Sunt indicate şi plantele, cum ar fi ierburile aromatice şi valeriana;
2. Mâncaţi şi mestecaţi încet. Acest lucru vă va ajuta să diminuaţi cantitatea de aer care vă pătrunde în stomac în timp ce mâncaţi. Dacă aveţi grijă ca fiecare masă să dureze 30 de minute, cu timpul veţi scăpa de neplăcuta senzaţie de balonare;
3. Nu vorbiţi în timp ce mâncaţi. În primul rând, nu este politicos să vorbiţi cu gura plină, iar în al doilea rând, vă faceţi rău singuri. Vorbind în timp ce mâncaţi, veţi înghiţi o cantitate de aer pe care stomacul o va suporta cu greu. E de preferat ca să respiraţi mai mult pe nas decât pe gură;
4. Evitaţi băuturile carbogazoase. Pe lângă faptul ca nu sunt deloc sănătoase, conţin şi foarte multe bule de gaz, după cum indică şi numele... Odată ce acestea ajung în stomac, nu vor face decât să îl umfle, motiv pentru care vă veţi confrunta cu o senzaţie neplăcută de greutate şi balonare a abdomenului;
5. Beţi apă plată. La restaurant, comandaţi doar apă plată sau cel mult un suc natural de fructe, fără îndulcitori. Nu beţi niciodată apă înainte de masă sau în timpul acesteia! Ideal este să consumaţi apă doar între mese, deoarece, astfel, apa favorizează digestia.
6. Mâncaţi la masă. Staţi pe scaun şi evitaţi să faceţi altceva şi chiar să vă plimbaţi prin bucătărie. Înainte de a mânca, pregătiţi tot ce aveţi nevoie, astfel încât să nu fiţi nevoiţi să vă ridicaţi de la masă. Mişcările, ridicarea şi anumite gesturi ample favorizează pătrunderea aerului în stomac.
7. Evitaţi guma de mestecat. Când mestecaţi gumă, produceţi salivă şi, pentru că nu aveţi ce să înghiţiţi, va intra în stomac doar aerul. Fapt ce va fi cu atât mai rău pentru digestie;
8. Reduceţi consumul de alcool, cafea şi ţigări. Aceşti excitanţi sunt cunoscuţi ca factori care agravează aerofagia.
9. Treceţi cu bine de crize. Dacă simţi că se apropie o criză de eructaţie (eliminarea aerului pe gură), întindeţi-vă pe burtă, apăsând pe stomac. Aceste mişcări vor opri fenomenul.
10. Sunt recomandate plimbări în aer liber şi gimnastica respiratorie. De asemeni, sunt indicate exerciţiile fizice în aer liber sau practicarea unui sport relaxant (înot, mersul pe bicicletă). Mai e de preferat o îmbrăcăminte lejeră şi bretele în loc de curea la pantaloni.
Sfaturi practice
- Beţi zilnic cel puţin 2 litri de apă între mese. Îmbunătăţesc funcţia renală şi elimină totodată şi toxinele;
- Atenţie la alimentele bogate în fibre, de exemplu la cereale, care constipă organismul. Consumaţi cât de des puteţi un pahar de suc de fructe, vă veţi simţi cu mult mai bine;
- Legumele pot fi digerate mai uşor dacă se lasă în apă pe parcursul unei nopţi, iar apoi se gătesc la foc mic;
- Problemele gastrice pot fi combătute cu capsule naturale de mărar sau carbon active;
- În zilele premergătoare menstruaţiei, se produce o importantă reţinere de lichide. Pentru a o combate, beţi minim 2 litri de apă zilnic, ce vă ajută să eliminaţi toxinele. Evitaţi diureticele, care pot provoca pierderea de micronutrienţi, foarte importanţi pentru sănătate;
- Evitaţi sarea în exces şi alimentele bogate în ea. Natriul din sare nu permite păstrarea apei în celulele din organism, cauzând binecunoscuta senzaţie de balonare.
Regimul alimentar recomandat
La bolnavii cu probleme abdominale se recomandă o cură de 5 zile cu legume (mărar, pătrunjel) şi sucuri de fructe (gutui, portocale), la care se adaugă suc de orz verde, suc de morcov şi o lingură de cărbune de tei. Înainte de mesele principale se vor mesteca 2 boabe de ienupăr sau o jumătate de linguriţă cu fructe de anason.
Printre alimentele permise se recomandă: carne slabă fiartă, peşte alb, pâine albă, fasole verde, salată, spanac, băuturi neîndulcite şi negazoase. Se vor evita alimentele mai greu digerabile (fasole boabe, ridichi, mazăre), pâine neagră, produse făinoase de patiserie, condimente iuţi sau alimentele care fermentează direct în stomac şi intestine (lapte dulce, brânzeturi, ceapă, varză, conopidă, pepenele galben, ceapă crudă, castraveţii). Se va reduce consumul de băuturi dulci şi fermentate (bere, cidru), ape minerale, sifon, alcooluri tari. Sunt indicate 5 - 6 mese pe zi, la ore regulate, fără stări de stres şi enervare. În opinia medicului de familie Doina Darie, dieta alimentară e indicat să fie însoţită de renunţarea la fumat, în cazul celor care suferă de aerofagie. Mai mult, se exclude cititul ziarelor în timpul mesei şi urmărirea programelor TV.
Farmacia verde
Ceaiul de mentă (infuzie) calmant se va alterna cu alte ceaiuri de plante:
- infuzie de măghiran, 20 g la 1 l apă fierbinte;
- infuzie de tarhon, 15 g la 1 l apă fierbinte;
- infuzie de anason verde, o linguriţă la o ceaşcă de apă fierbinte;
- infuzie de mărar, 15 g sămânţă la 1 l apă fierbinte;
- ceaiuri de anason, fenicul, scorţişoară şi praf de revent, toate în cantităţi egale; se pune o linguriţă de amestec la o cană de apă;
- 2-3 căni/zi de infuzie de coada-şoricelului;
- infuzie din 1-2 linguriţe de flori de muşeţel la o cană de apă; se beau 1-2 căni pe zi;
- infuzie din o linguriţă de frunze de salvie la o cană de apă; se beau 2-3 căni pe zi;
- infuzie din o linguriţă de busuioc la o cană de apă; se beau 2 căni pe zi;
- infuzie de lămâie, 3 rondele de lămâie la 200 ml apă.
Reţete naturiste
* Câteva frunze de ţelină mărunţită se infuzează 5 minute, practic fiind vorba de o lingură de plantă la 150 ml apă clocotită; se strecoară şi se bea zilnic o ceaşcă la o oră după masa de prânz şi seară;
* Luaţi 50 g de pulbere de cuişoare - ajută la eliminarea gazelor din stomac şi intestin - sau 5 picături de tinctură într-un pahar cu apă, sau ceai din 5-10 g la 200 ml apă. Acest remediu este contraindicat femeilor însărcinate, copiilor şi persoanelor nervoase;
* Preparaţi un vin de anason, din 100 g de seminţe care se pun la macerat 8 zile, într-un litru de vin alb; se bea câte un păhărel înainte de mesele principale;
* Amestecaţi 50 grame de gutuie cu 50 grame de pătrunjel şi alte 50 grame de varză. Sfărâmaţi-le într-un castron şi adăugaţi puţin vin. Lăsaţi-le la macerat şi beţi un pahar din acest preparat după fiecare masă;
* Mixaţi 20 g rădăcină de valeriană, 30 g talpa gâştii, 30 g roiniţă, 10 g fructe de chimion, 10 g fructe de fenicul; faceţi o infuzie din o lingură de amestec la o cană de apă; se beau 2 căni pe zi.