vineri, 25 martie 2011

“Leacuri din natură” pentru reumatism

Reumatismul este o boală des întâlnită mai ales în rândul celor vârstnici, durerile ce o însoţesc afectând sensibil calitatea vieţii. Potrivit specialiştilor durerile articulaţiilor provocate de schimbările de vreme pot fi ameliorate, cel mai des, cu “leacuri din natură”.
Sucul unui cartof crud este privit ca un tratament excelent pentru reumatism. Cel mult două linguriţe de suc, făcut prin presarea cartofilor cruzi, trebuie luate înainte de principalele mese ale zilei. Sucul de cartof ajută la eliminarea factorilor toxici şi ameliorează reumatismul. Coaja de cartof, de asemenea, este un excelent remediu împotriva reumatismului, deoarece aceasta este extrem de bogată în săruri minerale vitale. Unul din cele mai bune medicamente pentru prevenirea bolilor cauzate de excesul materiei toxice din organism este apa în care sunt fierte cojile de cartofi. Aproximativ 30 grame de coajă de cartof trebuie spălate din abundenţă şi fierte în jumătate de litru de apă până când scade la jumătate. Apoi, decoctul este strecurat şi băut. Zilnic trebuie consumate 3-4 pahare de decoct, preparat similar;
Sucul de dovleac este considerat benefic în tratamentul reumatismului. Un pahar de suc, extras din legumă, trebuie amestecat cu o linguriţă de miere şi consumat zilnic pentru ameliorarea acestei boli. Tratamentul trebuie continuat timp de cel puţin trei luni, pentru rezultate favorabile;
Ţelina este un alt remediu naturist eficient pentru reumatism. Un extract din seminţe de ţelină este mult mai puternic decât leguma crudă, care are efect tonic asupra stomacului şi rinichilor. Între cinci şi 10 picături de extract de seminţe sunt adăugate în apă fierbinte şi luate înainte de masă;
Şi lămâile sunt benefice în tratamentul pentru reumatism. Pacienţii trebuie să consume sucul a două, trei lămâi pe zi pentru ca tratamentul să dea rezultate maxime;
Rezultate date şi de ceaiul antireumatic
Licoarea şi-a dovedit eficacitatea în reumatismul cronic. Ingrediente: 40 grame păpădie cu rădăcină cu tot, 20 grame flori de porumbar, 20 grame mentă, 20 grame rădăcină de rogoz şi 20 grame trei-fraţi-pătaţi. Se amestecă plantele. Se pune apa la fiert şi se opăreşte amestecul (1/4 litru apă la 1-2 linguriţe de amestec) şi se lasă zece minute la infuzat. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se beau dimineaţa şi seara câte o cană.
Hreanul reduce durerile
Hreanul este planta cea mai folosită în popor contra reumatismului, pentru că este pe cât de puternică, pe atât de accesibilă. Mod de folosire: rădăcinile de hrean rase se pun într-o bucată de pânză, care apoi se aplică pe articulaţia dureroasă, cât timp se poate suporta, dar fără să apară leziuni la nivelul pielii. Aplicaţia se repetă de cel mult două ori pe zi, până la dispariţia inflamaţiei articulare. Este eficientă mai ales în cazul bolnavilor la care puseele reumatice apar şi se agravează pe fondul frigului şi al umezelii;
Untul - pământului. Numele îi vine de la uriaşele rădăcini pe care această plantă le dezvoltă în pământurile pietroase în care creşte. Proprietatea interesantă a acestei rădăcini este că în contact cu pielea umană are un “efect rubefiant”, producând o uşoară reacţie iritativă, stimulând circulaţia sângelui şi încălzind locul tratat. O formulă de tratament cu untul-pământului e următoarea: se rad rădăcini şi se pun într-o sticlă peste care se pune ţuică de 30- 40 grade, cât să le acopere, apoi se lasă la macerat o săptămână. După filtrare se fac fricţionări cu această soluţie, pe locurile dureroase. Alt tratament cu untul-pământului: se combină în părţi egale suc de rădăcină cu lanolină, obţinându-se o alifie cu care se ung locurile dureroase. După un tratament de două săptămâni apar ameliorări ale durerilor şi creşterea elasticităţii articulaţiilor;
Uleiul de usturoi are efect vasodilatator şi ajută în durerile reumatismale. Ingrediente: 3-4 căţei de usturoi, 3-4 linguri ulei comestibil şi 2-3 linguri untură (de porc). Se zdrobeşte usturoiul şi se mixează cu uleiul şi cu untura. Amestecul se aplică pe locul dureros şi se masează viguros;
 Specialiştii recomandă dieta predilect vegetariană
Cei care suferă de reumatism este bine să ştie că alimentele de bază trebuie să fie zarzavaturile, mai ales cele crude, precum şi sucurile de legume sau fructe.
Tărâţele de grâu făcute pastă, cu puţină apă şi miere, sunt foarte eficiente, atât intern, cât şi extern, pentru aplicaţii pe zona afectată.
Varza, păpădia şi urzicile au mult calciu, la fel smochinele, seminţele de floarea-soarelui şi laptele, de aceea nu trebuie să lipsească din dieta reumaticului.
Cartofii, mai ales copţi sau fierţi în coajă şi ceapa trebuie consumate zilnic. Aportul de carne trebuie să fie moderat.
Toporaşii au efect antireumatic
 Primăvara, imediat după ce apar ghioceii, înfloresc şi toporaşii, în pădure sau la marginea pădurii, pe malurile apelor, pe câmpii şi chiar în grădini.
Fiind bogaţi în uleiuri volatile şi mucilagii, aceştia au acţiune emolientă. Datorită conţinutului de acid salicilic, toporaşii au efect antiinflamator şi antireumatic.
Decoctul din rădăcină uscată de toporaşi calmează durerile reumatice. Cura trebuie să fie de lungă durată ca să aibă efectul scontat. O lingură de rădăcină mărunţită se fierbe, timp de cinci minute, într-un sfert de litru de apă. Decoctul poate fi folosit şi în caz de constipaţie, având efect laxativ.