duminică, 18 martie 2012

Răspunsul organismului, esenţial în structurarea curei de sucuri naturale


* Cel mai bun moment pentru consumarea sucului natural este dimineaţa, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă *
Sucul natural de fructe şi legume acţionează asupra creşterii uşoare a glicemiei. În cazul unui organism sănătos, el se asimilează rapid şi digestia este una normală. În caz contrar însă, există câteva reguli în consumarea sucurilor naturale, pentru ca ele să acţioneze precum un pansament. În cazul infecţiilor stomacale sau diabetului, sucurile de fructe pot dăuna. În acest caz, sfatul medicului curant devine absolut necesar, informează juicing-for-health.com
Surplus de energie, de la primele ore ale dimineţii
Când începeţi o dietă bazată pe sucuri şi legume proaspete, ţesuturile sănătoase le vor înlocui pe cele afectate. Veţi avea mai multă energie, pielea va fi netedă, curată, cu un aspect sănătos, iar stomacul va fi pe deplin protejat.
Dacă veţi înlocui cafeaua cu sucul proaspăt, veţi avea la început migrene supărătoare şi vă veţi simţi slăbit, dar acestea sunt primele semne ale eliminării toxinelor din organism. Tocmai de aceea trebuie să alegeţi fructele care au o acţiune treptată şi îndelungată, pentru a evita aceste şocuri. Cel mai important lucru al acestui tip de hidratare este să nu renunţaţi dacă înregistraţi aceste simptome, pentru că sunt primele semne ale procesului de regenerare al organismului.
Cel mai bun moment pentru consumarea sucului de fructe este dimineaţa, pe stomacul gol. Vitaminele şi mineralele tonicului vor fi absorbite în profunzime, fără să eliminaţi nimic. Contrar opiniei generale, citricele consumate dimineaţa nu vă vor ridica nivelul acidităţii stomacale, ci dimpotrivă, vor acţiona precum un pansament.
E de preferat să începeţi cu fructele care vă plac cel mai mult, pentru a vă motiva să le consumaţi în continuare. Merele, portocalele şi pepenele se absorb rapid în organism, deci puteţi începe cu ele. După o perioadă, puteţi extinde dieta la sucurile de morcovi, castraveţi, ţelină sau sfeclă. Dacă aveţi o zi obositoare, combinaţia de mere, roşii, morcovi şi portocale vă va ajuta să vă vitaminizaţi rapid.
Legumele verzi au o valoare nutritivă mai ridicată decât celelalte, deci le puteţi încerca în a doua etapă a dietei cu sucuri proaspete. Spanacul şi varza sunt cele mai potrivite legume pentru lipsa de energie, tenul îmbâcsit sau durerile stomacale supărătoare.
Ultimele secvenţe ale curei cu suc prosp
ăt
Pentru rezultate optime, sucurile de fructe şi legume vor fi combinate în aşa fel încât să obtineţi rezultatele aşteptate. Nu uitaţi că organismul are nevoie de aminoacizi, vitamine, minerale, enzime, acizi graşi, carbohidraţi, fibre şi apă, deci oferiţi-le treptat, pentru a se obişnui rapid cu ele.
Dieta cu suc proaspăt nu conţine mult zahăr, contrar opiniei generale. Valoarea indicelui glicemic este scăzută, deci nu sunteţi în pericol de a avea glicemia ridicată după câteva săptămâni de dietă, dacă nu suferiţi de nicio afecţiune.
Pentru o mai mare siguranţă, combinaţi pulpa obţinută cu puţină apă, în special în cazul copiilor, unde dieta are rol laxativ. Pentru a evita riscul pesticidelor sau îngrăşămintelor conţinute de fructe, faceţi o vizită la ţară şi făceţi-vă rezerve de fructe proaspete din grădină, pentru a avea siguranţa compoziţiei lor chimice.
Legumele sunt cele care absorb cele mai mari cantităţi de pesticide şi, dacă nu le puteţi culege din grădină, după ce le-aţi curăţat, lăsaţi-le zece minute în puţin oţet şi sare.
Cel mai important lucru în noua dietă este să urmăriţi răspunsul organismului. Astfel, evitaţi forţările sau consumul de sucuri care vă displac. Optaţi pentru fructele preferate şi legumele pe care le consumaţi cu regularitate, pentru ca dieta să fie eficientă.
Nu consumaţi sucul pe care l-aţi preparat cu o zi în urmă. Depozitarea la frigider pentru o perioadă mai mare de 24 de ore are ca efect distrugerea vitaminelor sucului.

Nu orice suc are efecte benefice
Există şi alegeri mai puţin inspirate care, de fapt, au efect contrar celui aşteptat, fie pentru că sucurile sunt prea dulci, ori pur şi simplu nu vă asigură necesarul de vitamine de care aveţi nevoie. Webmd.com oferă un ghid al celor mai bune alegeri de sucuri naturale, pentru ca să ştiţi ce puteţi bea, când şi în ce cantitate:
- Legumele sunt foarte sănătoase dacă se consumă proaspete, dar şi sucul lor face minuni pentru un organism slăbit, lipsit de energie şi apatic.
Pulpa legumelor este bogată în fibre şi astfel senzaţia de saţietate se instalează imediat. Sucul legumelor conţine mai puţin zahăr decât cel al fructelor şi are şi mai puţine calorii, deci îl puteţi consuma inclusiv la masa de prânz;
- Mixurile de fructe sunt poate cele mai nepotrivite alegeri. De regulă, aceste produse conţin o cantitate foarte mică de suc natural, au mulţi îndulcitori artificiali şi conţin multe calorii. De aceea, sunt un pericol pentru greutate, glicemie ori tensiune arterială;
- Sucul natural de rodie este o alegere excelentă, pentru că este o sursă sigură de antioxidanţi. Este benefic pentru activitatea cerebrală şi vă poate proteja împotriva cancerului;
- O altă alegere la fel de bună este sucul de afine, bogat în vitamina C, care face minuni pentru sistemul imunitar slăbit. Mai mult, este excelent pentru tratarea infecţiilor;
- Sucul de cireşe poate fi considerat un bun tratament complementar, pentru că are importante proprietăţi antiinflamatorii. Mai mult, studiile specialiştilor americani au arătat că sucul de cireşe poate fi aliatul de încredere al celor care fac multă mişcare, pentru că reduce durerile musculare şi are un rol important în creşterea anduranţei;
- Puteţi încerca şi sucul de prune, pentru că este un bun diuretic. Este bogat în fibre, fier şi potasiu şi are importante proprietăţi antioxidante. Poate cel mai popular suc de fructe este cel de portocale, bogat în vitamina C, D şi calciu. Conţine mai puţine calorii decât cel de grefe şi e la fel de benefic pentru sănătate ori în tratarea anemiilor.
Pentru copii, sucul este foarte important pentru că are multe vitamine, de care ei au nevoie în perioada de dezvoltare. Trebuie să ştiţi însă că, până la vârsta de şase ani, medicii nu recomandă mai mult de patru pahare pe zi, iar adolescenţilor cel mult opt pahare. Dacă le daţi mai mult, ei sunt tentaţi să reducă consumul de apă, foarte important în fiecare zi.
Sucuri care vă întăresc organismul
Nutriţioniştii consultaţi de The Telegraph vă prezintă câteva reţete noi, simple şi rapide, de sucuri naturale care vă pot revigora:
- Mixaţi două bucăţi de sfeclă roşie de dimensiunile unei mingi de ping-pong cu doi morcovi şi o jumătate de castravete. Veţi obtine un suc dens, roşu sângeriu, care este bogat în antioxidanţi şi reduce presiunea sanguină;
- Mixaţi un măr, o felie groasă de circa un centimetru de lămâie cu coajă cu tot (de la mijloc, nu capăt, pentru mai multă zeamă), şi apoi încă un măr. Adăugaţi apă minerală în funcţie de consistenţa dorită. Amestecul are o aromă specială, de şerbet de lămâie şi este ideal pentru o curăţarea tenului şi o bună digestie;
- Dacă aveţi probleme cu sistemul imunitar, răciţi des şi suferiţi de inflamarea frecventă a gâtului, următorul amestec este ideal pentru prevenirea acestor neplăceri. Mixaţi un morcov, o bucată de ghimbir de mărimea unei nuci, încă un morcov (pentru a păstra cât mai mult savoarea ghimbirului) şi o portocală întreagă. Amestecaţi mai mult.
Beneficii multiple pentru sănătate
- Sucul de mere acre, creţeşti, scrie
Ayushveda.com, este cel mai bun tratament al diabeticilor şi obezilor. Merele au beneficii directe şi asupra bolilor cardiovasculare, de ficat şi rinichi;
- Sucul de sfeclă este ideal pentru tratarea constipaţiei, anemiei şi afecţiunilor digestive;
- Morcovul conţine vitamina A şi este recomandat de medici pentru tratarea problemelor de vedere;
- Pentru combaterea stresului şi relaxare totală, sucul de struguri este cea mai bună alegere;
- Ananasul, lămâile, portocalele şi cireşele au rolul de a menţine vitalitatea organismului şi a-i asigura necesarul zilnic de minerale.