duminică, 18 martie 2012

Detoxifiere, fortifiere şi revitalizare “de primăvară”

Foto: www.ziare.com
* O iarnă, dură, precum cea ce se încheie, îi lasă pe mulţi dintre noi apatici şi lipsiţi de vlagă *
Anotimpul friguros aduce, chiar şi pentru cei preocupaţi de un stil de viaţă sănătos, o acumulare de toxine care trebuie “rezolvată” pentru a ne regăsi tonusul odată cu instalarea primăverii. Acesta e, de altfel, şi anotimpul când e extrem de indicată o
cură de detoxifiere cu o durată de 3-5 zile.
În acest răstimp, trebuie urmate cateva mici reguli:
 - alcoolul va fi interzis pe perioada curei de detoxifiere. Ideal ar fi să se renunţe şi la fumat, dar dacă această condiţie nu poate fi îndeplinită, reducerea numărului de ţigări ar ajuta totuşi;
- se vor consuma 2 litri de apă zilnic şi se vor exclude toate băuturile dulci (sucuri), dar şi cafeaua;
- este interzis consumul de carne;
- se vor consuma multe fructe şi legume, pe cât posibil în stare proaspătă;
- sunt, de asemenea, recomandate ceaiurile din plante care accelerează procesul de detoxifiere.
Mai aveţi în vedere şi că:
- Odihna este extrem de importantă într-o astfel de cură. Încercaţi să dormiţi minim 8 ore pe noapte în perioada în care vă hotărâţi să o urmaţi. Tocmai de aceea este indicat ca detoxifierea să fie făcută într-un weekend sau într-o vacanţă. În plus, stresul trebuie să fie îndepărtat la maximum;
- Puteţi stimula procesul de eliminare a toxinelor şi prin sport. Faceţi măcar câteva exerciţii în fiecare dimineaţă, în faţa ferestrei deschise şi veţi vedea că vă veţi simţi mai bine;
- Multă lume spune că lămâia ar fi foarte bună într-o astfel de cură. Puteţi încerca şi această variantă, pentru că oricum vitaminele din sucul de lămâie ajută. Un pahar de limonadă proaspătă nu poate aduce decât beneficii organismului;
- Nu uitaţi de ceaiul verde! El este un aliat de nădejde într-o cură de detoxifiere. Consumaţi două căni zilnic, dimineaţa şi seara. Alte ceaiuri indicate ar fi cel de muşeţel sau de soc. Înainte de a începe o cură de detoxifiere este recomandat să vă consultaţi medicul de familie.
Legumele de sezon fortifică organismul
O dată cu venirea primăverii, nu ignoraţi verdeturile care cresc spontan imediat de cum dă căldura – urzica, bănuţeii, leurda. Ele sunt “alimente-medicament”, folosite în preparate culinare, dar şi sub forme farmaceutice cu indicaţii pentru diferite afecţiuni. Toate aceste ierburi de primăvară, scrie avantaje.ro, au pe lângă rol vitaminizant, un rol depurativ, de detoxifiere, de drenare a căilor biliare şi urinare, de curăţare a pereţilor vaselor sangvine, chiar rol antiinfecţios.
De proprietăţile lor pot profita pacienţii cu afecţiuni hepatice, renale, cu dislipidemii, cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni reumatice, afecţiuni respiratorii de tip bronşite, astm bronşic, pacienţii cu diferite alergii, chiar şi cei cu alergii de primăvară, pentru că este întărită imunitatea.
Au şi un puternic rol antidepresiv, ajutând să trecem mai repede peste aşa-zisa astenie de primăvară, care este de fapt reacţia adaptativă a sistemului nervos şi a organismului în ansamblu la schimbarea de anotimp.
Verdeţurile ca mărarul sau pătrunjelul sunt o sursă importantă de vitamina C. 100 grame mărar conţin 100 mg vitamina C, iar 100 grame pătrunjel 100 mg vitamina C, necesarul zilnic fiind de 40 mg. Au rol în reglarea funcţiilor glandelor tiroidă şi suprarenale, în cataractă sau retinopatii degenerative, având un puternic rol antioxidant.
Aceleaşi proprietăţi benefice le au şi alte verdeţuri, cum ar fi spanacul, o relativ importantă sursă de fier şi oligoelemente sau salata de sezon. Urmează toate celelalte legume aflate în faza de creştere şi dezvoltare, neajunse la maturitate, care sunt mult mai bogate în nutrienţi decât legumele mature.
Se pot prepara şi sucuri din legume, adevărate concentrate de sănătate, cu atenţie la dozaj în unele cazuri. De exemplu sucul de pătrunjel – nu mai mult de 100 mililitri pe zi, pătrunjelul fiind extrem de concentrat în principii active, sau cel de morcovi – maxim 150- 200 mililitri, cu pericolul ca pielea să capete o culoare gălbuie din cauza beta-carotenului, dar care trece după încetarea curei.
Întâmpinaţi primăvara cu un păr strălucitor
Având în vedere că vremea frumoasă se va instala treptat, treptat, aveţi nevoie ca părul dumneavoastră sa scape de tot ceea ce a “strâns” pe timp de iarnă, când a avut de îndurat ger, vânt, căciuli, deshidratare intensă şi multe altele. Pe lângă toate acestea, scrie divahair.ro, mai sunt destule lucruri care pot declanşa degradarea părului: o alimentaţie necorespunzătoare, stresul, medicamentele, poluarea şi razele solare. Pentru ca părul să-şi recapete supleţea şi strălucirea, aveţi în vedere:
1. Hidratarea
Atât intern (multă apă şi ceaiuri pe bază de antioxidanţi şi vitamina C ), cât şi extern. Cel mai indicat ar fi uleiul de măsline în combinaţie cu uleiul de ricin sau cel de migdale. Încălziţi puţin uleiul, îl întindeţi pe toată lungimea părului, mai puţin la rădăcini şi îl înveliţi într-un prosop călduţ. Căldura e benefică, ajutând uleiul să pătrundă cât mai bine în păr;
2.
Cura de minerale şi vitamine
Benefică ar fi, în special, o cură cu seleniu şi zinc. Ambele previn casarea părului şi întăresc firul. Ca să intensificaţi acţiunea şamponului pe care îl folosiţi, puneţi în el 5 fiole de vitamina B1 şi 5 fiole de vitamina B6, sau aplicaţi-le direct pe păr înainte de spălare. Ca să nu existe riscul ruperii firelor de păr atunci când vă spălaţi, asiguraţi-vă că părul este ud înainte de aplicarea şamponului;
3. Măşti pe bază de miere de albine
Mierea este un alt element cu proprietăţi miraculoase pentru păr. Îi dă strălucire, îl hidratează şi îl face mult mai uşor de coafat. De obicei masca cu miere se aplică după spălare, o lăsaţi să acţioneze timp de 15 minute, după care clătiţi cu apă călduţă spre rece, atât cât suportaţi. Atenţie! Nu clătiţi părul cu apă fierbinte, aceasta nu face altceva decât să îl usuce şi mai tare;
4. Protecţie solară pentru păr
Având în vedere că de-acum încolo soarele îşi va face simţită prezenţa tot mai des, e bine să avem în vedere şi protecţia solară pentru păr. Puteţi apela la:
a) Masca de avocado: înainte de a expune părul la soare, amestecaţi jumătate de avocado, o lingură de ulei de măsline şi un gălbenuş de ou. Lăsaţi-le să acţioneze asupra părului o jumătate de oră înainte de a-l spăla;
b) Ulei de migdale: aplicaţi uleiul de migdale pe păr înainte de a-l expune la soare. Acţionează ca o protecţie solară.
Revitalizarea tenului
Pentru că după ieşirea din iarnă faţa trebuie rehidratată pentru a-şi căpăta strălucirea pierdută datorită frigului, puteţi încerca, înafara tradiţionalelor creme, şi măşti făcute în casă:
1. Mască cu portocală. Folosiţi 2 linguriţe zeamă de portocală, o linguriţă de miere, o linguriţă lapte praf, o fiolă de vitamina E. Omogenizând şi aplicând această mască cu efect astringent, veţi avea supleţe şi tenul va fi vitaminizat;
2. Mască cu banană. Folosiţi un sfert de banană, un ou (gălbenuş pentru tenurile uscate şi albuş pentru tenurile grase), o linguriţă cu miere, caimac de lapte. Această mască este potrivită pentru tenurile veştejite şi nevitalizate după iarnă;
3. Mască cu morcov. Morcovul este bogat în vitamina A şi ajută la refacerea epidermei. Trebuie dat prin răzătoare un morcov şi stors printr-un tifon cu care se şterge faţa. Este folositor pentru tenuri obosite, lipsite de prospeţime. Morcovul mai poate fi amestecat cu caimac de lapte/ smântână sau drojdie de bere. Astfel combinat, revitalizează tenul, îl tonifică, înmoaie şi catifelează pielea.