Foto: www.gandul.info |
* Astenia de primăvară reprezintă o stare de
disconfort fizic şi psihic, ce se instalează de regulă la începutul lunii
martie *
Primele sale manifestări
sunt de ordin fiziologic. Apoi ele se combină cu: trezire dificilă (chiar şi
după 7-8 ore de somn), buimăceală, oboseală, lipsa energiei necesare
activităţilor din timpul zilei, delăsare, pasivitate, diminuarea puterii de
concentrare. Modificările psihice variază de la persoană la persoană, ele
putând fi: iritabilitate, nervozitate, melancolie, lipsă de tonus, dificultăţi
de comunicare, insomnie. Urmările se observă în activităţile cotidiene:
persoana afectată de astenie nu mai este la fel de ordonată, de atentă, de
rapidă şi precisă în rezolvarea unor sarcini; poate manifesta o anume
indiferenţă în relaţiile cu cei apropiaţi. De regulă, momentele critice sunt resimţite până
înspre ora 11 dimineaţa, ulterior, ne „intrăm în ritm”. Persoanele active
(25-55 de ani) resimt cel mai frecvent şi, adesea, cel mai acut aşa-numita
„astenie de primăvară”. Adolescenţii şi tinerii o depăşesc, de regulă, cu
uşurinţă, iar vârstnicii se simt avantajaţi de venirea primăverii, pentru că se
pot plimba din nou în voie, simţind chiar că „întineresc”. În ciuda unor
prejudecăţi, femeile nu sunt mai afectate decât bărbaţii; în schimb, ele sunt
cele care exteriorizează mai mult stările specifice asteniei, în vreme ce
bărbaţii preferă să-şi tăinuiască trăirile interioare. De fapt, şi femeile, şi
bărbaţii se confruntă cu simptome similare ale asteniei.
De la astenie la depresie sau la anemie nu-i decât
un pas
În această perioadă, organismul nostru trebuie să facă faţă nu doar schimbărilor de temperatură şi luminozităţii crescute, dar este nevoit să se adapteze unui nou stil de viaţă. Pentru aceasta, are nevoie de resurse energetice. În astfel de condiţii, dacă organismul se confruntă cu un deficit de vitamine şi minerale, atunci sunt şanse mari să fim “victime” ale asteniei. „Astenia apare, de multe ori, din cauza unei alimentaţii dezorganizate. Multe gospodine nu mai gătesc. Preferă să dea copiilor banane sau fast-food-uri şi uită cât de sănătoase sunt merele noastre sau că e mult mai bine să mâncăm unt în loc de margarină, ori dulceţurile bunicii în locul celor de prin magazine”, atrage atenţia dr. Irinel Rogalschi, medic specialist medicină de familie. Alte cauze ale asteniei sunt lipsa exerciţiilor fizice şi bolile de sezon, cum ar fi gripa. În momentul în care apar unul sau mai multe simptome ce indică o posibilă astenie (de genul oboseală, lipsă de energie, anxietate, cefalee şi palpitaţii, lipsa tonusului şi scăderea formei fizice, sentimentul de vinovăţie, scăderea sau creşterea poftei de mâncare şi, implicit, probleme de greutate, nevoia de a plânge), este bine să luăm în considerare faptul că astenia poate duce la afecţiuni mai grave, cum ar fi depresia. Aceasta se caracterizează printr-o stare de tristeţe acută, de pierdere a încrederii în sine. Partea gravă este că, după dispariţia asteniei, depresia rămâne, ea necesitând, în cele mai multe cazuri, tratament de specialitate. “Îngrijorător e că apar forme de depresie şi la tineri, fără cauze obiective. E posibil să fie de vină nivelul de stres din ce în ce mai mare, senzaţia că timpul s-a comprimat nepermis de mult, ceea ce duce la o adaptare din ce în ce mai dificilă, inclusiv la schimbarea anotimpurilor”, completează medicul botoşănean. Tulburările au efecte negative şi asupra sănătăţii noastre fizice, una dintre bolile pe care le determină fiind anemia. Cauzele acesteia se regăsesc, evident, în deficitul de vitamine şi minerale cu care ne confruntăm în această perioadă.
În această perioadă, organismul nostru trebuie să facă faţă nu doar schimbărilor de temperatură şi luminozităţii crescute, dar este nevoit să se adapteze unui nou stil de viaţă. Pentru aceasta, are nevoie de resurse energetice. În astfel de condiţii, dacă organismul se confruntă cu un deficit de vitamine şi minerale, atunci sunt şanse mari să fim “victime” ale asteniei. „Astenia apare, de multe ori, din cauza unei alimentaţii dezorganizate. Multe gospodine nu mai gătesc. Preferă să dea copiilor banane sau fast-food-uri şi uită cât de sănătoase sunt merele noastre sau că e mult mai bine să mâncăm unt în loc de margarină, ori dulceţurile bunicii în locul celor de prin magazine”, atrage atenţia dr. Irinel Rogalschi, medic specialist medicină de familie. Alte cauze ale asteniei sunt lipsa exerciţiilor fizice şi bolile de sezon, cum ar fi gripa. În momentul în care apar unul sau mai multe simptome ce indică o posibilă astenie (de genul oboseală, lipsă de energie, anxietate, cefalee şi palpitaţii, lipsa tonusului şi scăderea formei fizice, sentimentul de vinovăţie, scăderea sau creşterea poftei de mâncare şi, implicit, probleme de greutate, nevoia de a plânge), este bine să luăm în considerare faptul că astenia poate duce la afecţiuni mai grave, cum ar fi depresia. Aceasta se caracterizează printr-o stare de tristeţe acută, de pierdere a încrederii în sine. Partea gravă este că, după dispariţia asteniei, depresia rămâne, ea necesitând, în cele mai multe cazuri, tratament de specialitate. “Îngrijorător e că apar forme de depresie şi la tineri, fără cauze obiective. E posibil să fie de vină nivelul de stres din ce în ce mai mare, senzaţia că timpul s-a comprimat nepermis de mult, ceea ce duce la o adaptare din ce în ce mai dificilă, inclusiv la schimbarea anotimpurilor”, completează medicul botoşănean. Tulburările au efecte negative şi asupra sănătăţii noastre fizice, una dintre bolile pe care le determină fiind anemia. Cauzele acesteia se regăsesc, evident, în deficitul de vitamine şi minerale cu care ne confruntăm în această perioadă.
Modalităţi
de combatere ale efectelor asteniei
Cele mai bune
remedii pentru tratarea asteniei de primăvară se regăsesc în alimentaţie, în odihnă
şi în exerciţiile fizice.
1.
Alimentaţia
Printre alimentele care ajută organismul să depăşească starea de oboseală specifică asteniei de primăvară, întărindu-l şi având un aport considerabil de minerale şi vitamine, se numără carnea de vită, gălbenuşul de ou, cerealele (grâu germinat), spanacul, urzicile, pătrunjelul, hreanul, sfecla, morcovul, prazul, merele, fructele de cătină albă, măslinele, ciupercile şi nucile;
Printre alimentele care ajută organismul să depăşească starea de oboseală specifică asteniei de primăvară, întărindu-l şi având un aport considerabil de minerale şi vitamine, se numără carnea de vită, gălbenuşul de ou, cerealele (grâu germinat), spanacul, urzicile, pătrunjelul, hreanul, sfecla, morcovul, prazul, merele, fructele de cătină albă, măslinele, ciupercile şi nucile;
2. Cura
de vitamine şi minerale
Dacă suferim de simptome severe ale asteniei, atunci s-ar putea ca vitaminele pe care organismul nostru le ia din alimente să nu fie suficiente. Prin urmare, avem nevoie de suplimente nutritive. De reţinut este faptul că acestea nu înlocuiesc o alimentaţie variată, ci o completează. Astfel, vitaminele A şi C cresc rezistenţa organismului la infecţii, iar vitamina B12 combate anemia. Fierul creşte rezistenţa organismului la infecţii şi îmbunătăţeşte vederea;
Dacă suferim de simptome severe ale asteniei, atunci s-ar putea ca vitaminele pe care organismul nostru le ia din alimente să nu fie suficiente. Prin urmare, avem nevoie de suplimente nutritive. De reţinut este faptul că acestea nu înlocuiesc o alimentaţie variată, ci o completează. Astfel, vitaminele A şi C cresc rezistenţa organismului la infecţii, iar vitamina B12 combate anemia. Fierul creşte rezistenţa organismului la infecţii şi îmbunătăţeşte vederea;
3.
Odihna
Pentru că în timpul somnului organismul nostru se reface şi acumulează energie pentru ziua următoare, este important să ne respectăm orele de somn. Astfel, vom face faţă mai bine efectelor negative ale asteniei;
Pentru că în timpul somnului organismul nostru se reface şi acumulează energie pentru ziua următoare, este important să ne respectăm orele de somn. Astfel, vom face faţă mai bine efectelor negative ale asteniei;
4.
Mişcarea
Fie că mergem la sală, fie că preferăm o plimbare prin parc, în aer liber, mişcarea este esenţială în această perioadă. Astfel, ne vom ajuta organismul să se adapteze mai uşor la schimbările cărora trebuie să le facă faţă. În plus, mişcarea este o sursă de energie, de care avem atât de mare nevoie la început de primăvară.
Fie că mergem la sală, fie că preferăm o plimbare prin parc, în aer liber, mişcarea este esenţială în această perioadă. Astfel, ne vom ajuta organismul să se adapteze mai uşor la schimbările cărora trebuie să le facă faţă. În plus, mişcarea este o sursă de energie, de care avem atât de mare nevoie la început de primăvară.
Cura naturistă de primăvară
Pentru a depăşi
cu bine schimbarea de anotimp şi inevitabila astenie, fitoterapeuţii recomandă
următoarele preparate din plante:
- Maceratul la rece de busuioc. Se prepară din 4-8 linguriţe de plantă
făcută pulbere la o cană cu apă, ce se lasă la macerat timp de 8 ore. Apoi se
filtrează şi bea numai dimineaţa, pe stomacul gol;
- Pulberea de busuioc are o capacitate miraculoasă de îmbunătăţire a
stării psihice. Este tonică şi stimulează sistemul nervos, având acţiune
înviorătoare şi echilibrantă asupra stării psihice, mărind capacitatea de
control asupra emoţiilor şi reducând sensibilitatea la stress. În această
perioadă, faceţi o cură de minimum 14 zile, timp în care luaţi, de 4 ori pe zi,
câte o linguriţă rasă de pulbere de busuioc cu apă. Preferabil ar fi ca
pulberea să fie cernută şi să fie ţinută sub limbă timp de 10 minute, înainte
de a fi înghiţită;
- Lăptişorul de matcă influenţează puternic activitatea psihică. După
doar 24 de zile de tratament, se pot constata efecte clare de ameliorare a
stării interioare. Datorita efectelor sale stimulative şi energizante, ajută la
depăşirea stărilor de inerţie, de apatie, care pot apărea primăvara. Doza de
întreţinere este de 2 mg pe zi. Cea mai bună conservare a lăptişorului de matcă
se face prin amestecarea lui cu miere, în proporţie de 2%;
- Primăvara, aveţi nevoie de măceşe, coacăze negre, fructe de cătină,
stafide, smochine, curmale, fructe de păducel, toate uscate şi mărunţite fin,
cu râşniţa de cafea. Se ia o lingură de amestec, se pune într-o cană cu apă şi
se lasă la macerat 8 ore. Maceratul se bea dimineaţa, adăugând o linguriţă de
miere, iar la sfârşit se consumă şi pasta care rămâne pe fundul cănii. Ideal ar
fi să faceţi o cură de cel puţin 21 de zile, în care să consumaţi, în fiecare
dimineaţă, doar acest preparat şi, eventual, după o oră, fructe proaspete ori
sucuri naturale;
- Foarte bun tonic şi vitaminizant este un amestec din sucuri de legume
şi fructe: 2-3 morcovi, 1 lămâie, 1 portocală, 3-4 mere, 1 lingură miere de
albine polifloră şi 10 g drojdie de bere. O ceaşcă din acest macerat risipeşte
somnul greu de dimineaţă, ne împrospătează şi ne dă o stare o vioiciune;
- Contra asteniei se mai poate consuma pulbere de rozmarin – o lingură,
dimineaţa, pe stomacul gol, ceai de măghiran – infuzie din 2-3 linguriţe plantă
la o cană de apă sau tije de păpădie – zilnic, 8-10 tije proaspete, mărunţite
şi amestecate cu miere.