marți, 4 ianuarie 2011

Mici trucuri, pentru un plus de vitalitate

* Schimbările minore din stilul de viaţă au, nu o dată, o importanţă covârşitoare pe termen lung *
Un studiu făcut în Albion relevă faptul că 20.000 de vieţi ar fi salvate anual dacă britanicii ar consuma cu un gram de sare mai puţin decât în prezent, ar mânca încă un fruct şi mai puţine grăsimi saturate. Fiindcă acest lucru nu se prea întâmplă, cotidianul 
Daily Mail a cerut sfatul specialiştilor, care au venit cu câteva trucuri amuzante, dar salvatoare de vieţi, perfect valabile şi pentru români.
Ieşiţi din casă, când sunteţi liber
Nu degeaba migrenele au cea mai mare rată în weekend, când oamenii dorm mai mult şi îşi dau peste cap programul ori chiar ceasul biologic. Iar explicaţia este aceea că schimbarea orarului de somn afectează hipotalamusul, responsabil cu echilibrul hormonilor. Dezechilibrele hormonale au ca urmare durerile de cap.
O altă posibilitate este aceea că organismul îşi cere porţia de cafea sau ceai cu care s-a învăţat dimineaţă de dimineaţă. Pentru a le evita, respectaţi pe cât posibil orarul obişnuit de somn, este sfatul specialiştilor. Dacă simţiţi că mai aveţi nevoie de odihnă, aţipiţi după prânz.
Alimentaţie în culorile curcubeului
Încercaţi să cumpăraţi, pe cât posibil, mâncare în toate culorile, fiecare nuanţă fiind asociată şi cu un anumit gen de antioxidanţi şi nutrienţi, care lucrează în sinergie.
De exemplu, fructele bogate în Vitamina C provenind din legumele verzi de genul spanacului şi chiar din carnea roşie cresc absorbţia de fier. Aveţi grijă ca în coşul dumneavoastră de cumpărături să fie tot spectrul de culori, este sfatul lui Adam Mead, dietician la Spitalul londonez Kingston. Sub nicio formă nu trebuie să lipsească galbenul, roşul şi verdele.
Staţi într-un picior când vă spălaţi pe dinţi
Pare o glumă, la prima vedere, numai că e bine să ştiţi că atunci cand vă spălaţi pe dinţi puteţi face mai multe lucruri benefice pentru propria persoană, nu doar igienizarea cavităţii bucale. Staţi într-un picior pentru ca muşchii abdominali să vi se întărească şi să vă protejeze spatele, explică Tim Hutchful, chiropractician.
Încercaţi să vă periaţi dinţii cu o mână şi să staţi pe piciorul opus timp de un minut, după care schimbaţi şi repetaţi. Aşa vă asiguraţi că şi dinţii sunt periaţi suficient de bine.
Purtaţi tocuri
Multe dintre problemele cu tălpile, picioarele şi spatele sunt cauzate de încălţămintea plată. Un toc de doi centimetri detensionează tendoanele şi genunchii, încurajând şi piciorul să stea drept. Şlapii şi încălţămintea plată nu fac decât să streseze coloana, explică specialiştii britanici.
Nu folosiţi creme de protecţie cu indice prea mare
Cremele ce oferă protecţie în faţa ultravioletelor sunt obligatorii, ultravioletele fiind cele care îmbătrânesc pielea, ele putând penetra norii şi sticla. Însă nu are sens să folosiţi o cremă cu un indice mai mare de 30, în zilele de vară, în rest 15 fiind îndeajuns, pentru că un indice de 50, de exemplu, nu oferă decât 0,5 puncte protecţie în plus. Mai mult, acest tip de loţiuni fiind şi lipicioase şi mai grase, o să vă vină greu să le folosiţi în mod regulat.
Nu vă clătiţi gura după periaj
Potrivit Dr. Philip Stemmer, din cadrul British Dental Association, cel mai bine pentru dantură este să nu ne clătim gura după ce am periat dinţii, pentru a nu îndepărta stratul protector de pastă de dinţi, care rămâne activ timp de mai multe ore.
Exersaţi în timpul pauzelor publicitare
Când priviţi la televizor, staţi aşezat pe o minge de fitness şi faceţi exerciţii de stabilitate şi pentru abdomen, care vă ajută să scăpaţi de durerile de spate şi nu numai. Rotiţi-vă şoldurile, realizaţi mişcări de du-te - vino în timpul pauzelor de publicitate. Ţineţi tălpile aşezate pe podea, îndoiţi genunchii şi aşezaţi-vă pe minge orizontal, cu privirea în tavan, rotind mingea dedesubt şi ţinându-vă echilibrul.
Sănătate, construită din gesturi mărunte
Evident, nu veţi putea ignora cele 30 de minute de sport pe zi şi nici somnul de 7 - 8 ore pe noapte. Numai că e bine să aveţi în vedere că sunt şi lucruri pe care le puteţi face pentru propria sănătate în numai 90 de secunde. “Prevention” vă spune şi care anume:
Nu mai decojiţi mărul
În acest caz, nu numai că nu mai pierdeţi cele 90 de secunde, chiar le câştigaţi. Nutriţioniştii vă sfătuiesc să nu mai decojiţi merele pe care le consumaţi, pentru că mai tot ce e bun în fruct se găseşte în coajă.
Într-un experiment realizat în SUA, la Universitatea Cornell, s-a descoperit că substanţele aflate în coaja unui măr local aveau capacitatea de a opri dezvoltarea celulelor canceroase localizate la nivelul pieptului, ficatului şi colonului. Se bănuieşte că şi alte soiuri de mere au o coajă la fel de benefică, cu condiţia să fie organice. Celelalte ar putea conţine pesticide.
Suplimente de calciu şi Vitamina D
Vă ia chiar mai puţin de 90 de secunde să vă luaţi suplimentele de calciu şi Vitamina D, care reduc considerabil riscul de cancer, după cum a demonstrat un studiu de patru ani realizat la Universitatea Creighton. S-a demonstrat că femeile care au urmat acest sfat, luând suplimentele, şi-au redus riscul de boală cu 77%.
Vitamina D măreşte răspunsul sistemului imunitar atunci când e nevoie, aceasta fiind linia de apărare a organismului când vine vorba de cancer. Deşi pielea este capabilă să fabrice această vitamină când este expusă la soare, pentru a vă asigura că nu aveţi carenţe, luaţi un supliment. 
Lavandă şi rozmarin, pentru un plus de tinereţe
Aroma lavandei vă ajută să dormiţi fără probleme întreaga noapte, însă aceasta nu este singura capacitate a plantei. În cadrul unui studiu, voluntarilor care au mirosit ulei esenţial de lavandă şi rozmarin timp de 5 minute le-a scăzut nivelul de cortizol din salivă cu 24%. Cortizolul este vinovat de presiunea arterială mare şi de slăbirea sistemului imunitar. Mai mult, concentraţiile mici de lavandă şi cele ridicate de rozmarin ajută organismul în lupta cu radicalii liberi, care grăbesc îmbătrânirea şi apariţia bolilor.
Fistic în salată
Cercetătorii de la Universitatea de stat din Pennsylvania au cerut voluntarilor să consume zilnic câte o mână de fistic, respectiv până în 50 de grame, timp de 4 săptămâni. După această perioadă de timp, cei care s-au conformat şi-au redus colesterolul per total cu 6,7%, iar pe cel rău cu 11,6%.
Reducerea colesterolului prezintă numeroase beneficii: un nivel mai scăzut cu doar 7% reduce riscul de boli de inimă cu 14%. Tot ce trebuie să ţineţi minte e că 30 de grame de fistic conţin aproximativ 160 de calorii, aşa că renunţaţi la sosul din salată şi presăraţi doar fistic, daca vă place combinaţia.
Ouă pentru o vedere mai bună
Şi morcovii sunt buni, doar că un studiu recent arată că ouăle reprezintă o sursă şi mai buna de antioxidanţi cunoscuţi sub numele de carotenoide, cruciale pentru vedere.
Chiar dacă există legume care sunt mai bogate în aceste substanţe, cum ar fi cele verzi, cu frunze, organismul le absoarbe mai bine pe cele aflate în ouă, explică specialiştii de la Universitatea Tufts.
Cereale integrale anti - inflamaţii
Cerealele integrale chiar vă pot salva viaţa. Într-un studiu realizat în Iowa pe 42.000 de femei care intraseră deja la menopauză, monitorizate timp de 15 ani, s-a arătat că acelea care mâncau cereale integrale de 11 ori pe săptămână erau cu o treime mai protejate de decesul din cauza diabetului, astmului sau bolilor de inimă. Excelente alegeri sunt mâncarea din ovăz, orezul brun, pâinea integrală, cerealele de dimineaţă şi popcornul.