vineri, 6 ianuarie 2012

Cum ţinem greutatea sub control

Foto: www.kudika.ro
* E foarte important să existe un echilibru  între numărul de calorii intrate în organism şi cele arse în procesele interne *
Obezitatea, la copii şi la adulţi, conturează de ani buni statistici îngrijorătoare ale Organizaţiei Mondiale ale Sănătăţii. Pentru ca oglinda să nu vă întoarcă o imagine “de coşmar”, e mai bine să preveniţi ca acul cântarului să se dea peste cap, urmând câţiva paşi simpli:
- Înlocuiţi sucurile acide şi dulci cu o apă minerală sau plată, după gust. Adăugaţi-i gheaţă şi puţină lămâie pentru a fi mai plăcută la gust;
- Scăpaţi de grăsimi. Acasă: Umpleţi frigiderul şi bufetul cu fructe şi legume, cu iaurturi şi brânzeturi cu puţină grăsime, popcorn. Alegeţi varianta degresată a laptelui, carnea de pui, fără piele, gătiţi-le la aburi sau în mâncăruri care presupun mai multă fierbere decât prăjire. La serviciu: înlocuiţi fast-food-urile de la colţ cu pachetelul de acasă, în care v-aţi asigurat o proporţie majoritară în favoarea fructelor şi legumelor;
- Beţi apă suficientă, în medie între 6 şi 8 pahare de apă pe zi. Sucurile, ceaiurile şi cafeaua nu intră la “categoria” apă;
- Beţi cafeaua şi ceaiul fără zahăr;
- Înlocuiţi mesele rare şi consistente cu mese dese în care mâncaţi de fiecare dată câte puţin;
- Reduceţi stresul zilnic, acesta fiind unul din factorii care dă peste cap metabolismul. Folosiţi tehnici de relaxare, faceţi o baie fierbinte, alergaţi timp de 10-20 de minute sau ascultaţi muzică pentru a vă elibera de starea de tensiune;
- Succesul unei diete ţine şi de odihna ta zilnică, deoarece oboseala dereglează metabolismul şi cere mai multă energie decât un corp odihnit. Dormiţi între 6 şi 8 ore pe zi;
- Faceţi exerciţii zilnic, cel puţin 30 minute;
- Mergeţi pe jos la serviciu. Dacă aveţi un program încărcat, puteţi folosi drumul pe jos spre serviciu pentru telefoanele pe care le aveţi de dat, sau pentru a vă pune gândurile în ordine, în linişte.
10 adevăruri nespuse despre dietele de slăbit
1) Putem mânca după ora 8 seara
Deşi multe diete recomandă excluderea meselor după ora 6:00 seara, de fapt nu contează foarte mult la ce ore din timpul zilei mâncăm. În schimb, este foarte important să fim restrictivi în privinţa cantităţii şi a calităţii alimentelor consumate, dar şi a diverselor combinaţii între acestea. Nutriţioniştii, citaţi de revista “Time”, susţin că, indiferent de tipul alimentelor consumate, organismul nostru va stoca surplusul de calorii ca pe grăsimi. De pildă, medicii ne recomandă ca, în cazul în care înainte de culcare vrem să mâncăm un snack, să facem înainte, mental, un bilanţ al tuturor caloriilor acumulate pe parcursul zilei;
2) Nu există alimente cu calorii negative
Aţi auzit cu siguranţă că există anumite alimente care, pentru că sunt greu de digerat, contribuie la slăbirea în greutate. Acesta este cazul aşa-numitelor “mâncăruri cu calorii negative”, cum ar fi citricele şi ţelina, care figurează pe majoritatea listelor cu alimente recomandate în diverse diete de slăbit. Însă, afirmaţia nu este pe deplin adevărată. În fapt, potrivit aceloraşi specialişti, caloriile arse de organism pentru a alimenta ciclul digestiv sunt minuscule, în comparaţie cu caloriile conţinute de alimente. Deşi mestecatul ţelinei pare o activitate extenuantă, de fapt în timpul acestui proces sunt arse tot atâtea calorii cât consumăm dacă privim cum creşte iarba, de pildă;
3) Caloriile din lichide contează
Un pahar de băuturi răcoritoare echivalează cu un fruct sau o felie de pâine, pentru că în medie conţine cam 150 de calorii. Un pahar de lapte are 260 de calorii, iar  un pahar mediu de margarita, de exemplu, depăşeşte 500 de calorii. Deci, aveţi grijă la ce şi când beţi, când vă ţineţi socoteala caloriilor!
4) Desertul poate înlocui cina
Dacă mergeţi la o cină festivă şi serviţi o îngheţată delicioasă, specialiştii vă recomandă ca, în aceste cazuri, să echilibraţi balanţa nutriţională eliminând cina, spre exemplu. Această recomandare funcţionează mai ales în cazul persoanelor care ţin diete prelungite;
5) Copiii uşor supraponderali nu trebuie puşi la diete restrictive
Dacă aveţi copii cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani şi sunt uşor supraponderali, nu intraţi în panică! Puteţi să le corectaţi alimentaţia şi stilul de viaţă (eliminându-le din agendă activităţile sedentare – privitul excesiv la televizor sau jocurile pe calculator), dar nu este cazul să daţi buzna în cabinetul unui nutriţionist. Puteţi să le introduceţi în alimentaţie mai multe fructe şi legume şi să eliminaţi dulciurile şi snacksurile. Astfel, îi ajutaţi să scadă în greutate, simultan cu creşterea în înălţime. Copiii şi adolescenţii au nevoie de nutrienţi şi activităţi dinamice, iar o dietă hipocalorică le poate pune în pericol sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a corpului;
6) Băuturile cu calorii “0” sunt cele care ne pot îngrăşa
Rafturile hipermarketurilor sunt pline cu băuturi ale căror etichete anunţă sus şi tare “0 calorii”. Sună tentant, dar v-aţi gândit că este mult mai sănătoasă o sticlă de apă plată, care nu are nici conservanţi şi nici acid? Specialiştii de la Centrul de sănătate San Antonio din cadrul Universităţii din Texas, Statele Unite, au efectuat un studiu timp de 8 ani pe 600 de persoane, cu vârste între 25 şi 64 de ani, şi au constatat că la un consum moderat de băuturi răcoritoare (2 litri zilnic) nu au scăzut în greutate, ba din contra, s-au îngrăşat treptat, comparativ cu persoanele care au băut doar apă plată. Cauza? Specialiştii consideră că este vorba de îndulcitorii şi coloranţii folosiţi în acest tip de băuturi, care afectează neurotransmiţătorii din creier. Explicaţia pare simplă. Creierul nostru funcţionează cel mai adesea pe baza principiului pedeapsă-recompensă. Când primeşte un semnal neuronal specific, de exemplu, consumul de zahăr, atunci se amplifică proporţional şi dorinţa şi apetitul pentru dulciuri;
7) Slăbim mai mult toamna şi iarna
Unii oameni jură că se îngraşă mai mult iarna. Probabil argumentul este că nu prea avem activităţi în aer liber în acest anotimp. Dar, în realitate, metabolismul este mult mai activ în această perioadă, pentru că nevoia de căldură a organismului este mai mare şi acest fapt implică un consum mai mare de calorii;
8) Efectul Yo-Yo nu ne distruge metabolismul
Multe dintre persoanele care au ţinut diete de slăbit au un inamic comun: efectul yo-yo! Este vorba de îngrăşarea rapidă după terminarea regimului, care apare uneori imediat sau alteori după ani de zile. Dar nu trebuie să vă îngrijoraţi. În vreme ce dietele hipocalorice scad temporar metabolismul, studii efectuate recent relevă faptul că acest tip de efecte nu ţin prea mult. Cercetătorii din Canada au analizat situaţia a 52 de femei supraponderale care au ţinut diverse diete timp de 18 ani. Concluzia? Oricât de des ar putea apărea efectul yo-yo, acesta este reversibil şi nu pune în pericol silueta pe termen lung;
9) Nu trebuie să introducem carnea roşie pe lista alimentelor interzise
Deşi este adevărată afirmaţia că în general carnea are un conţinut mare de grăsimi, produsele din carne slabă pot fi consumate fără restricţii. Mai mult, carnea de vită slabă, de exemplu, conţine cu 30% mai puţine calorii decât alte alimente care conţin grăsimi animale;
10) Dietele de slăbit sunt eficiente
Ideea că dietele sunt o pierdere de vreme sau un moft este folosită obsesiv în diverse sloganuri. Adevărul este însă că putem să ne ţinem sub control greutatea doar având o agendă zilnică a ceea ce consumăm şi a activităţilor fizice necesare pierderii caloriilor excedentare. De fapt, orice regim de slăbit trebuie personalizat şi armonizat cu stilul de viaţă specific fiecărei persoane. Adaptarea unei diete la nevoile personale este cea mai indicată tehnică pentru menţinerea unei greutăţi corporale adecvate vârstei şi temperamentului fiecăruia dintre noi.