duminică, 16 septembrie 2012

Tratamentul stomatologic, revoluţionat de japonezi

Foto: www.gandul.info
Cercetatorii japonezi au pus la punct un procedeu revolutionar care ar putea in scurt timp sa previna cariile si sa ofere un zambet de un alb imaculat, a anuntat seful echipei de oameni de stiinta, citat de agentia de presa AFP.
Echipa profesorului Shigeki Hontsu, de la universitatea de biologie Kinki (vestul Japoniei) a creat o pelicula ultrafina bazata pe hidroxiapatita, principalul component mineral el smaltului dintilor.
"Este primul film flexibil de hidroxiapatita din lume si speram sa-l putem utiliza pentru a repara smaltul afectat", a precizat Shigeki Hontsu.
"Dentistii cred in general ca o pelicula produsa integral din hidroxiapatita tine de domeniul viselor, dar obiectivul nostru este sa cream un smalt dentar artificial", a continuat omul de stiinta.
Acest film, cu o grosime de 0,004 milimetri, a fost obtinut prin intermediul unor raze laser proiectate asupra unor blocuri compresate de hidroxiapatita.
Particulele astfel separate au cazut pe un bloc de sare incalzita pentru a se cristaliza, dupa care sarea a fost topita in apa.
Produsul astfel obtinut este destul de solid pentru a putea fi apucat cu o penseta.
"Cand pui acest film pe dinte, pelicula devine invizibila", a adaugat acesta.
Pentru moment, inconvenientul major este ca e nevoie de aproape o zi intreaga pentru ca filmul sa adere perfect, a precizat Hontsu.
In opinia sa, va fi nevoie de cinci ani pentru utilizarea acestui film in tratamente dentare.