* Colecistita, aşa cum e denumită în limbaj medical, este o boală cauzată de inflamarea vezicii biliare *
Starea de disconfort, ce uneori are note agravante, poate apărea ca o complicaţie a unui icter infecţios, sau la bolnavii care suferă de constipaţie. De asemeni, o apendicită neoperată la momentul potrivit poate îmbolnăvi vezica biliară. În producerea colecistitelor acute, rolul principal revine microbilor din intestin, dar şi din sânge (cum ar fi în cursul septicemiilor). La multă lume, boala apare ca urmare a unei alimentaţii cu multe grăsimi, fără să existe antecedente medicale.
Starea de disconfort, ce uneori are note agravante, poate apărea ca o complicaţie a unui icter infecţios, sau la bolnavii care suferă de constipaţie. De asemeni, o apendicită neoperată la momentul potrivit poate îmbolnăvi vezica biliară. În producerea colecistitelor acute, rolul principal revine microbilor din intestin, dar şi din sânge (cum ar fi în cursul septicemiilor). La multă lume, boala apare ca urmare a unei alimentaţii cu multe grăsimi, fără să existe antecedente medicale.
Cauzalitate şi simptome diverse
Principalul semn al colecistitei este durerea localizată sub marginea coastelor, în dreapta, raspunzând în spate şi umărul drept, mergând ca intensitate de la simpla jenă până la colică. Durerea vine adesea în crize, însoţite de greţuri, vărsături şi uneori de febră. Starea maladivă este provocată de contracţia prea bruscă sau prelungită a vezicii inflamate. Contracţia poate fi declanşată şi de o stare de iritaţie a sistemului nervos (emoţii, supărări, enervări), care se răsfrânge asupra vezicii. Celelalte semne care însoţesc colecistita sunt: balonările abdominale după masă, constipaţia, vărsăturile. Acestea se pot explica prin faptul că şi alte părţi ale tubului digestiv (stomac, intestin), suferă în cursul unei colecistite, deoarece organismul este un tot în care funcţiile diverselor organe depind unele de altele. Alte simptome care pot apărea în colecistită sunt: uşoara îngălbenire a feţei, o sensibilă creştere a temperaturii, diaree alternând cu constipaţie, astenie, ameţeli, iritabilitate, insomnie, stări depresive, migrene. “Nu o dată, vă puteţi trezi cu un gust amar dimineaţa. E foarte importantă diagnosticarea exactă a bolii, pentru că se poate întâmpla ca piatra să nu se manifeste. Sunt mult mai “zgomotoase” crizele rezultate din “lenevia” sau distensia vezicii biliare”, precizează Cornelia Lebădă, medic primar medicină de familie.
Principalul semn al colecistitei este durerea localizată sub marginea coastelor, în dreapta, raspunzând în spate şi umărul drept, mergând ca intensitate de la simpla jenă până la colică. Durerea vine adesea în crize, însoţite de greţuri, vărsături şi uneori de febră. Starea maladivă este provocată de contracţia prea bruscă sau prelungită a vezicii inflamate. Contracţia poate fi declanşată şi de o stare de iritaţie a sistemului nervos (emoţii, supărări, enervări), care se răsfrânge asupra vezicii. Celelalte semne care însoţesc colecistita sunt: balonările abdominale după masă, constipaţia, vărsăturile. Acestea se pot explica prin faptul că şi alte părţi ale tubului digestiv (stomac, intestin), suferă în cursul unei colecistite, deoarece organismul este un tot în care funcţiile diverselor organe depind unele de altele. Alte simptome care pot apărea în colecistită sunt: uşoara îngălbenire a feţei, o sensibilă creştere a temperaturii, diaree alternând cu constipaţie, astenie, ameţeli, iritabilitate, insomnie, stări depresive, migrene. “Nu o dată, vă puteţi trezi cu un gust amar dimineaţa. E foarte importantă diagnosticarea exactă a bolii, pentru că se poate întâmpla ca piatra să nu se manifeste. Sunt mult mai “zgomotoase” crizele rezultate din “lenevia” sau distensia vezicii biliare”, precizează Cornelia Lebădă, medic primar medicină de familie.
Colesterolul, un factor agravant
Dacă o colecistită nu se tratează, cu timpul se pot forma amintitele pietre (calculi) în vezica biliară, boala căreia trebuie să-i facem faţă fiind litiaza biliară. Pietrele sunt cel mai des formate din colesterol, o substanţă care se găseşte mai ales în grăsimi, ouă, creier sau ficat. Colesterolul este eliminat prin ficat, în bilă. Când bila este infectată, ca în colecistite, anumite modificări în compoziţia ei favorizează formarea pietrelor. Acestea, la început de mărimea unor grăunţe de nisip, cresc treptat, prin adăugarea de noi şi noi straturi de piatră, la fel cum creşte un bulgăre de zăpadă. Pietrele din vezică pot pătrunde pe canalele biliare, provocând dureri (crize de ficat), sau pot rămâne mult timp pe loc, umplând vezica şi scoţând-o din funcţiune, astfel funcţia de rezervor a vezicii nemaiputând fi îndeplinită. În acest mod se creează un focar de infecţie în organism, căile biliare putând fi oricând obturate printr-o piatră pornită din vezică.
7 remedii pentru fiere
Următoarele remedii sunt rapide şi uşor de urmat, multe găsindu-se în propria bucătărie:
1. Cafeaua
Potrivit unui nou studiu, citat pe www.topsanatate.ro, consumul unei căni de cafea în fiecare zi ajută la prevenirea afecţiunilor apărute la vezica biliară. Totodată, mai există studii care susţin că prin consumul în fiecare zi a 2-3 ceşti de cafea (fiartă la ibric), riscul dezvoltării afecţiunilor la fiere este diminuat cu 40%. Cu toate efectele pozitive, cercetătorii nu ştiu sigur ce anume din cafea ajută la reducerea riscului formării pietrelor la fiere. Se poate să fie vorba despre cafeină, însă ceaiul şi băuturile fine conţin cafeină şi cu toate acestea nu au fost identificate aceleaşi efecte;
2. Fibrele
Persoanele care consumă mult zahăr şi grăsimi sunt mult mai expuse riscului de a avea pietre la fiere. Adăugând în dietă alimente bogate în fibre şi consumând o cantitate mai mică de zahăr şi grăsimi, vă puteţi menţine sănătatea vezicii biliare;
3. Linte
Un studiu a descoperit faptul că persoanele care consumă linte, alune, fasole, mazăre şi portocale sunt mult mai rezistente la atacurile afecţiunilor biliare, bineînţeles, în comparaţie cu cei din alimentaţia cărora lipsesc aceste alimente;
4. Ardeiul roşu
O alimentaţie bogată în vitamina C vă poate ajuta să evitaţi formarea pietrelor la fiere, iar un ardei roşu conţine 95 mg din această vitamină, adică mai mult de 60 mg din necesarul zilnic recomandat persoanelor care au trecut de vârsta de 15 ani. Cercetătorii susţin că oamenii care au mai multă vitamina C în sânge sunt mai puţin expuşi riscului de a avea pietre dureroase;
5. Somon
Acizii omega-3 s-au dovedit benefici nu numai în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, ci şi în prevenirea pietrelor la fiere;
6. Legumele
Consumul moderat, dar zilnic de legume este un mod sănătos de a preveni formarea pietrelor la vezica biliară. Studiile arată că vegetarienii prezintă un risc minor de a avea probleme cu fierea. Cu toate că nici in această zonă cercetatorii nu cunosc modul în care legumele previn afecţiunile biliare, se crede că legumele ajută la scăderea colesterolului din bilă, astfel evitându-se formarea pietrelor;
7. Vinul şi berea
Oamenii de ştiinţă au descoperit că o jumătate de pahar cu vin sau bere consumat zilnic reduce atacurile de fiere cu 40%. Însă, nu trebuie să mergeţi prea departe, deoarece studiul nu susţine că mai multe pahare cu vin sau bere consumate zilnic reduc total riscul apariţiei afecţiunilor biliare.
Potrivit unui nou studiu, citat pe www.topsanatate.ro, consumul unei căni de cafea în fiecare zi ajută la prevenirea afecţiunilor apărute la vezica biliară. Totodată, mai există studii care susţin că prin consumul în fiecare zi a 2-3 ceşti de cafea (fiartă la ibric), riscul dezvoltării afecţiunilor la fiere este diminuat cu 40%. Cu toate efectele pozitive, cercetătorii nu ştiu sigur ce anume din cafea ajută la reducerea riscului formării pietrelor la fiere. Se poate să fie vorba despre cafeină, însă ceaiul şi băuturile fine conţin cafeină şi cu toate acestea nu au fost identificate aceleaşi efecte;
2. Fibrele
Persoanele care consumă mult zahăr şi grăsimi sunt mult mai expuse riscului de a avea pietre la fiere. Adăugând în dietă alimente bogate în fibre şi consumând o cantitate mai mică de zahăr şi grăsimi, vă puteţi menţine sănătatea vezicii biliare;
3. Linte
Un studiu a descoperit faptul că persoanele care consumă linte, alune, fasole, mazăre şi portocale sunt mult mai rezistente la atacurile afecţiunilor biliare, bineînţeles, în comparaţie cu cei din alimentaţia cărora lipsesc aceste alimente;
4. Ardeiul roşu
O alimentaţie bogată în vitamina C vă poate ajuta să evitaţi formarea pietrelor la fiere, iar un ardei roşu conţine 95 mg din această vitamină, adică mai mult de 60 mg din necesarul zilnic recomandat persoanelor care au trecut de vârsta de 15 ani. Cercetătorii susţin că oamenii care au mai multă vitamina C în sânge sunt mai puţin expuşi riscului de a avea pietre dureroase;
5. Somon
Acizii omega-3 s-au dovedit benefici nu numai în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, ci şi în prevenirea pietrelor la fiere;
6. Legumele
Consumul moderat, dar zilnic de legume este un mod sănătos de a preveni formarea pietrelor la vezica biliară. Studiile arată că vegetarienii prezintă un risc minor de a avea probleme cu fierea. Cu toate că nici in această zonă cercetatorii nu cunosc modul în care legumele previn afecţiunile biliare, se crede că legumele ajută la scăderea colesterolului din bilă, astfel evitându-se formarea pietrelor;
7. Vinul şi berea
Oamenii de ştiinţă au descoperit că o jumătate de pahar cu vin sau bere consumat zilnic reduce atacurile de fiere cu 40%. Însă, nu trebuie să mergeţi prea departe, deoarece studiul nu susţine că mai multe pahare cu vin sau bere consumate zilnic reduc total riscul apariţiei afecţiunilor biliare.
În opinia medicului primar Conelia Lebădă, “fiecare om îşi poate regla singur regimul alimentar, evitând alimentele care nu-i priesc”.
Dacă la cele deja amintite mai adăugaţi exerciţii fizice, înjumătăţiţi riscul de a avea pietre la fiere. Foarte important e şi să vă păstraţi greutatea corporală normală, pentru că inclusiv de la 5 kilograme în plus riscul formării pietrelor biliare se dublează.
Tratamente naturiste
- Tinctura de brusture stimulează funcţiile hepato-biliare, de aceea este recomandată în colica biliară, dischinezie biliară şi litiaza biliară. Se iau câte 20-30 picături, de 3 ori pe zi, diluate în 50 ml apă şi nu trebuie depăşite aceste doze decât cu avizul medicului. În timpul sarcinii şi al perioadei de alăptare trebuie consultat întâi medicul;
- Pentru curăţarea căilor biliare inflamate, este foarte important să consumaţi multe lichide. Ele ajută la eliminarea bilei blocate. Atenţie, însă, nu băuturi acidulate. Cele mai indicate sunt ceaiurile de sunătoare, muşeţel sau ceai hepatic;
- Foarte bun pentru drenajul vezicii biliare este siropul de ridiche neagră. Modul de preparare este următorul: într-un vas de pământ se pune un strat de ridiche neagră curăţată şi tăiată felii, un strat de zahăr, încă un strat de ridiche şi altul de zahăr. Se lasă două zile la macerat. Ridichea se înmoaie şi rezultă un sirop plăcut, din care se consumă 4-6 linguri pe zi. Un alt procedeu pentru obţinerea siropului este scobirea unei ridichi negre mai mari şi scoaterea unei treimi din miez. Golul format se umple cu miere de albine şi se lasă până a doua zi când se colectează siropul într-un borcan. Se consumă câte 4 linguri pe zi, acest sirop fiind foarte bun şi pentru tuse.
Remedii din medicina chineză
* Sun Shu Ma, medic chinez ce a scris lucrarea “Cartea celor o mie de uncii de aur” este cel care a dovedit că, adesea, tratarea unor organe bolnave poate fi foarte eficientă dacă se mănâncă mai mult organele identice ale animalelor sănătoase: porc, vită, oaie, miel, berbec(necastrat). Astfel, a apărut tratamentul dischineziei biliare, descris pe www.qitaky.ro,cu vezică biliară de porc fiartă, tăiată fâşii fine şi preparată cam la fel ca tuslamaua noastră. Mâncând acest preparat - alcătuit din 2-3 vezici biliare - în fiecare zi, timp de 4-5 zile, problema este rezolvată pentru o lungă perioadă de timp. Un tratament mai îndelungat - 30 până la 50 zile - cu un praf obţinut din vezici biliare de porc coapte şi uscate bine în cuptor, poate da rezultate excelente pentru o perioadă de mai mulţi ani. Praful se dizolvă în cantitate de circa 3g (o linguriţă), într-o jumătate de pahar de apă călduţă şi se bea la 15 minute după fiecare masă;
* Conform unei alte proceduri, prăjiţi 125 g nuci în ulei de susan, până devin crocante. Apoi, le pisaţi bine, le amestecaţi cu o linguriţă de zahăr şi le frecaţi pentru a obţine o pastă. Mâncaţi câte puţin, de-a lungul zilei. Repetaţi totul timp de 4-6 zile;
* După un prânz copios, luaţi o pauză de 2 - 3 ore, apoi începeţi administrarea alternativă, la fiecare 12 minute, a câte 50 ml de ulei de măsline, respectiv zeamă de lămâie. Trebuie să epuizaţi câte 500 ml din fiecare. La urmă, rostogoliţi-vă pe podea de câteva ori spre dreapta şi spre stânga. Vă puteţi aştepta ca, în fecalele evacuate în timpul nopţii, sau a doua zi, să găsiţi calculii. Îi veţi recunoaşte după culoarea lor mai verzuie.(Carmen Moraru, Monitorul de Botoşani, Pagina medicală)
* Conform unei alte proceduri, prăjiţi 125 g nuci în ulei de susan, până devin crocante. Apoi, le pisaţi bine, le amestecaţi cu o linguriţă de zahăr şi le frecaţi pentru a obţine o pastă. Mâncaţi câte puţin, de-a lungul zilei. Repetaţi totul timp de 4-6 zile;
* După un prânz copios, luaţi o pauză de 2 - 3 ore, apoi începeţi administrarea alternativă, la fiecare 12 minute, a câte 50 ml de ulei de măsline, respectiv zeamă de lămâie. Trebuie să epuizaţi câte 500 ml din fiecare. La urmă, rostogoliţi-vă pe podea de câteva ori spre dreapta şi spre stânga. Vă puteţi aştepta ca, în fecalele evacuate în timpul nopţii, sau a doua zi, să găsiţi calculii. Îi veţi recunoaşte după culoarea lor mai verzuie.(Carmen Moraru, Monitorul de Botoşani, Pagina medicală)