duminică, 12 iunie 2011

Alcoolismul, combătut cu tratamente naturiste şi consiliere psihologică

* În ambele situaţii, pentru renunţarea la viciu e nevoie de foarte multă voinţă *
Toxicitatea din alcoolul consumat în cantităţi mari distruge, în timp, organe vitale precum ficatul, creierul, stomacul, sistemul endocrin şi organele genitale. Intoxicaţia cronică poate fi urmată de tulburări somatice, neurologice şi psihice, precum ciroza, gastrita, polinevrita, boli de rinichi. Fresca de viitor fiind destul de subră, e de preferat să luaţi măsuri, tratamentele naturiste reprezentând o soluţie relativ facilă.
Remedii din lumea plantelor
- Aşchiile de lemn amar sunt extrem de benefice pentru anihilarea dorinţei de a bea. Se foloseşte o linguriţă la o ceaşcă de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă să infuzeze o jumătate de oră. Se ia câte o înghiţitură din 2 în 2 ore. În cazurile foarte grave, pacientul trebuie să fie în permanenţă însoţit de cineva, astfel încât să nu îşi mai poata procura băutura;
- Dieta pe bază de fructe este foarte eficientă, urmată de un regim alimentar uşor şi hrănitor;
- Mai puteţi experimenta: ceai de 50 g rădăcină rasă de pătrunjel, 1 g coajă de grapefruit, 1 g coajă de portocală - decoct într-un litru apă, până scade la jumătate. Se îndulceşte, conform www.boli-medicina.com, cu miere şi se bea câte 1 linguriţă dimineaţa pe nemâncate;
- Tinctură de pasiflora - câte 50 - 60 picături;
- Cafea de ghindă pisată - 1 linguriţă/o ceaşcă apă. Se beau 3 ceşti/zi, după mese;
- Infuzie sau decoct cu 50 g frunze şi rădăcini de pătrunjel/l apă – 2 – 3 ceşti/zi;
- Decoct de 10 g cozi de revent şi 10 g ardei iute, timp de 3 minute şi infuzate 8 ore. Se beau 1-2 ceşti/zi;
- Decoct de măceşe, din frunze de coacăz negru, infuzie de cătină.
- Pentru protecţia hepatică, beţi ceai de rostopască, muşeţel, gălbenele, mentă, sunătoare, anghinare, toate în părţi egale. Ceaiul din acest amestec calmează durerile, are efect antiinflamator, antiseptic. Se beau 2-3 căni/zi, prima pe stomacul gol.
Se mai recomanda: propolis, usturoi, ceapă, muştar, aloe, cătină, ginseng, ulei vegetal, fructe, varză sub toate formele, supă de ceapă, praz, ardei. E indicat să se bea zilnic mult borş, iar pentru trezirea din beţie minim 1 1 de borş dintr-o dată, iar a 2-a zi să se mai bea 1 1, pentru “liniştirea” sistemului nervos.
Dezintoxicare rapidă cu miere de albine
Este necesară o cantitate de 900 g, luată astfel: la ora 18 se iau 6 linguriţe cu miere; din 20 în 20 de minute se iau 6 linguriţe cu miere (în total 36). Cu alte cuvinte: la ora 18 se administrează 6 linguriţe, apoi la 18.20 se iau 6 linguriţe, la 18.40 alte 6 linguriţe, la 19.40 se consumă 6 linguriţe cu miere şi se poate lua masa de seară. Dimineaţa se iau de 3 ori câte 6 linguriţe din 20 în 20 de minute, servindu-se apoi micul dejun. La 10 minute după micul dejun se iau 6 linguriţe cu miere. Înainte de masa de prânz se iau 4 linguriţe ca aperitiv, se serveşte prânzul şi imediat se iau 4 linguriţe cu miere. La ora 18 organismul va fi complet dezalcoolizat. Dacă se încearcă consumarea de alcool, se produce o stare de rău şi vomă. După 5-10 zile poate apărea din nou gustul pentru băutură, dar mult diminuat. Cura nu se aplică diabeticilor.
Infuzia de pedicuţă, leac antialcool
Ca tratament ajutător în combaterea alcoolismului, fitoterapia recomandă ceaiul de pedicuţă, infuzie din 1 linguriţă de plantă, bine mărunţită, la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 3-5 minute şi se bea călduţ, câte 150 ml dimineaţa, cu 30 de minute înainte de micul dejun şi 100 ml cu 30 de minute înainte de masa de prânz, într-o cură de 14-21 de zile. După o pauză de 2 săptămâni, se poate relua, dacă este nevoie.
Foarte eficient este şi decoctul, 2-3 la sută, din amestec în părţi egale de pedicuţă, trei fraţi pătaţi, frunze de păpădie, mesteacăn şi pătrunjel, măceşe şi teci de fasole. Se consumă 200 ml, de 3-4 ori/zi, între mese, îndulcit cu puţină miere.
Cimbrişorul generează repulsie faţă de alcool
Remediul cel mai simplu în combaterea intoxicaţiei alcoolice este infuzia de cimbrişor: (un pumn de plantă la 1 l apă clocotită; se răceşte, se pune într-un termos şi se consumă câte o lingură plină la fiecare sfert de ceas). Cimbrişorul are proprietatea de a acţiona asupra ficatului, curăţindu-l de toxine şi provocând repulsie faţă de consumul de alcool. Tratamentul durează 2 săptămâni în intoxicaţia alcoolică acută şi 4 săptămâni în cea cronică, fără nici o întrerupere pe parcurs. Este posibilă apariţia vomei, diareei şi transpiraţiei abundente. În completare, se consumă drojdie de bere, cîte 70 g/zi, până la dezalcoolizare.
Leacuri populare
- Dintr-un corn de vacă se pilesc cam 2 cm, iar pilitura se amestecă într-un litru de ţuică. Se lasă câteva zile. Repulsia faţă de băutură se instalează repede, după consumarea unei cantităţi mici din sticla respectivă;
- Infuzia din mâţişori de salcie albă, 10 g la 200 ml de lapte, se bea în caz de intoxicaţie etilică;
- Se face un amestec din frunze de anghinare, mentă, albăstrele, coada şoricelului, fructe de coriandru şi de cătină, în părţi egale. Se pune la fiert o lingură din amestecul de mai sus, la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau 3 căni/zi, cu o oră înainte de masă;
- Se mai poate amesteca o lingură boia de ardei iute cu 12 linguri rachiu de vin. Se diluează 4-5 picături din această esenţă cu o lingură de apă şi se ia, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol. Se mai recomandă ulei de mentă şi de ienupăr, 5-15 picături din fiecare, în puţină apă caldă, timp de 2-3 săptămâni.
Mahmureala mai poate fi combătută cu ceaiuri de mentă, lucernă de cultură, pelin, piersic, purecariţă, salvie, şovârv şi zmeur. Efecte deosebite are ceaiul de rozmarin.
În caz de abuz de alcool, apelaţi şi la:
- Infuzie de mentă - la vărsături;
- Infuzie de cuişoare;
- Decoct din ghimbir la micul dejun, în caz de indigestie;
- Tinctură de ardei iute (20 g ardei/100 ml alcool 80-90°, macerat 2 săptămâni). Se iau 10-40 picături, introduse treptat în fiecare pahar cu băutură;
- Pulberea din seminţe de pătrunjel se administrează în doze de 1/2 linguriţe de 2-3 ori/zi, pe stomacul gol, cu puţină apă, timp de 3 săptămâni cu o săptămână pauză, după care se poate relua. Acţionează asupra sistemului nervos central, făcând mai uşoară renunţarea la alcool şi reface echilibrul, în special cel hormonal.
Consiliere on-line
Cei ce au probleme cu alcoolul pot apela la un centru online de consiliere a alcoolicilor, lansat de “Alianţa pentru lupta împotriva alcoolismului şi toxicomanilor (ALIAT)- asociaţie de profesionişti în sănătate mintală, care desfăşoară activităţi în domeniul prevenirii şi tratamentului problemelor legate de consumul de alcool. Centrul oferă confidenţialitate celor care se confruntă cu problemele cauzate de dependenţă.
Site-ul alcohelp.ro reprezintă un instrument gratuit de prevenţie, intervenţie şi orientare către servicii specializate, uşor de folosit, care garantează confidenţialitatea şi anonimatul celor care îl accesează.
Alcohelp.ro conţine instrucţiuni prin care se explică utilizatorilor paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a beneficia de acest serviciu, un chestionar de auto-evaluare a gradului de periculozitate al consumului de alcool, informaţii cu privire la consumul de alcool, un forum, posibilitatea contactării prin e-mail a unui specialist, instrumente de auto-monitorizare a situaţiilor de risc şi servicii specializate pentru tulburările legate de consumul de alcool.