miercuri, 18 mai 2011

Prevenirea unui accident vascular cerebral, mai facilă decât recuperarea ulterioară

* Moştenirea genetică şi vârsta joacă un rol în ceea ce priveşte apariţia unui astfel de accident - ce reprezintă a treia cauză de mortalitate în lume *
Accidentul vascular cerebral poate să apară când circulaţia sângelui la nivelul creierului este întreruptă fie de un cheag (accident vascular ischemic), fie de ruptura unui vas de sânge (accident vascular hemoragic). Prevenirea unei astfel de probleme de sănătate - ce poate deveni chiar fatală - se poate face evitând o serie de factori de risc, evidenţiaţi de 
LiveScience:
1. Pe primul loc pe “lista neagră” trebuie să treceţi alimentele care sunt asociate cu infarctul, cum ar fi carnea roşie şi prăjelile, care pot mari şi riscul de a face un accident vascular cerebral. Femeile aflate la post-menopauză, care au avut diete bogate în grăsimi, au suferit cu 40% mai multe accidente ischemice decât cele care au mâncat grăsimi mai puţine. Iar grăsimile trans, găsite în produse de patiserie în special şi în biscuiţi, par mai periculoase.  Femeile care au consumat şapte grame de grăsimi trans în fiecare zi au înregistrat cu 30% mai multe accidente vasculare comparativ cu femeile care au mâncat doar un gram, arată un studiu recent;
2. Singurătatea e şi ea un “factor de risc” ce poate genera accidente vasculare. Un studiu realizat în Tel Aviv, cu ajutorul a peste 10.000 de bărbaţi israelieni, arată că acei care s-au însurat la jumătatea vieţii erau cu 64% mai puţin expuşi riscului de a muri din cauza unui accident vascular cerebral în următorii 34 de ani decât bărbaţii celibatari, cu condiţia ca mariajul să fie unul fericit. Altfel, bărbaţii care au afirmat că au căsnicii nesatisfăcătoare aveau acelaşi risc ca şi cei singuri;
3. Nimeni nu-şi doreşte să fie nefericit, dar dacă totuşi este, starea de spirit poate conduce la sincope serioase ale sănătăţii. O cercetare efectuată în 2001 arată că, în ceea ce priveşte persoanele mai în vârstă, optimismul şi trăirile pozitive protejează de accidentele vasculare cerebrale. Specialiştii sunt de părere că persoanele fericite se îngrijesc mai mult, fac exerciţii, merg la medic când este nevoie;
4. Obezitatea reprezintă şi ea un risc major. Un studiu care a urmărit cel puţin 13.000 de americani timp de 19 ani a scos la iveală faptul că riscul de accident vascular cerebral era de până la două ori mai mare la persoanele cu un Indice de Masă Corporală ridicat, faţă de cele cu un Indice mic. Şi asta deoarece unii factori de risc legaţi de această afecţiune sunt agravaţi de obezitate, cei mai periculoşi fiind tensiunea arterială crescută şi diabetul.
Indicele de Masă Corporală este un indicator bazat pe raportul dintre înălţime şi greutate;
5. Chiar dacă pare greu, fumătorii n-ar fi rău s-o lase mai moale cu ţigările. Conform Asociaţiei Americane a Inimii, fumatul aproape dublează riscul de accident vascular cerebral. Renunţarea la acest viciu poate însă să elimine riscul crescut din această pricină, chiar şi la fumătorii înrăiţi;
6. E bine să nu ignoraţi nici diferenţele care există între bărbaţi şi femei. Potrivit cercetărilor, femeile cu vârste cuprinse între 35 şi 64 de ani sunt de aproape trei ori mai expuse riscului de a face un accident vascular cerebral comparativ cu bărbaţii de aceleaşi vârste. Un motiv ar fi acela că femeile de vârste mijlocii au mai multă grăsime abdominală - alt factor de risc pentru un asemenea accident.
Alimente-medicament în caz de risc de atac cerebral
Pâinea din cereale integrale, orezul şi ovăzul sunt alimente care funcţionează ca un medicament atunci când riscul de atac cerebral este mare, arată un studiu recent.
Conform unei cercetări realizate la Universitatea Aberdeen, o dietă bogată în fibre reduce colesterolul din sânge şi are efecte benefice asupra sănătăţii digestive, relateaza Daily Telegraph.
Studiul, care a presupus ca 200 de persoane să urmeze o dietă constând în trei porţii de cereale integrale pe zi (3 felii de pâine), a arătat că acestea au capacitatea de a scădea considerabil presiunea sângelui, după cum se menţionează într-un raport publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Acelaşi efect, de micşorare a riscului de atac de cord şi cerebral cu 15%, respectiv 25%, s-ar fi obţinut şi cu medicamente pentru scăderea presiunii sângelui, a explicat Dr Frank Thies, coordonatorul studiului. Însă, fără îndoială, metoda naturală, constând în alimentaţia potrivită, este de preferat, pentru că nu există efecte secundare, ca în cazul medicamentelor.
O porţie de cereale integrale constă într-o felie de pâine sau 13 - 16 grame de orez ori ovăz.
O cafea pe zi reduce riscul de atac cerebral cu 25%
Se pare că o ceaşcă de cafea dimineaţa face mai mult decât să vă trezeasca şi să vă dea un strop de energie. Ultimele cercetări le contrazic pe cele anterioare, conform cărora cafeaua nu este bună pentru sănătate. Cercetătoarea Dr. Susanna Larsson, de la Institutul National Karolinska din Stockholm, Suedia, descrie cafeaua, pentru Daily Mail , ca fiind una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume. Ea afirmă că "există din ce în ce mai multe dovezi în sprijinul faptului că această băutură, consumată cu moderaţie, reduce riscul bolilor de ficat, diabet şi chiar atac cerebral".
Studiul ei a urmărit dieta a 35.000 femei cu vârste cuprinse între 49 şi 83 de ani de-a lungul unei decade. S-a constatat că cele care au băut cel puţin o cană de cafea pe zi aveau un risc de atac cerebral cu 22 - 25% mai mic decât al celor ce nu consumau cafea deloc sau foarte puţin. Motivul poate fi calitatea cafelei de a reduce inflamaţiile. Conţine deasemenea şi antioxidanţi, care sunt foarte importanţi pentru sănătate.