joi, 20 octombrie 2011

Tratamente naturiste, dietă şi odihnă pentru alungarea virozelor


* Vremea extrem de schimbătoare favorizează apariţia afecţiunilor aparatului respirator, ce pot fi combătute, ades, cu remedii naturale *
De multe ori, tratamentele seamănă cu "medicina băbească", asta neîmpiedicându-le să aibă un efect de vindecare puternic, în cazul virozelor gripale. Când vremea nefavorabilă vă dă sănătatea peste cap, puteţi încerca:
* Cataplasme cu hrean: două rădăcini de hrean de mărime medie se spală şi apoi se dau prin răzătoare. Hreanul ras se împachetează în tifon subţire. Cataplasma astfel obţinută se pune pe zona pieptului şi se ţine până când senzaţia de arsură devine prea puternică, moment în care se îndepărtează (altfel se pot produce leziuni serioase la nivelul pielii). Rezultate foarte bune se obţin şi în tratamentul pneumoniei, inspirând vaporii degajaţi de hreanul proaspăt ras, care au efecte antibiotice directe, ajută la desfundarea rapidă a nasului, la decongestionarea sinusurilor, la eliminarea secreţiilor suplimentare de pe căile respiratorii, calmează tusea;
* Inhalaţia cu uleiuri volatile - într-un vas cu apă fierbinte se pun 1-2 picături de ulei volatil de cimbru şi 1-2 picături de ulei de mentă. Se acoperă capul şi vasul cu un prosop, se apropie nările de vas şi se inspiră vaporii degajaţi, vreme de câteva minute. Apoi, pacientul se va relaxa la orizontală, bine învelit şi ferit de contactul cu curenţii de aer sau cu frigul. Aceasta procedură desfundă căile respiratorii, decongestionează sinusurile, reduce durerile de cap şi accelerează procesele de vindecare. Este contraindicată în cazul pneumoniilor.
Ridichile negre, perfecte pentru tratarea virozelor
Vă scapă de febră şi au rol dezinfectant. Sucul unei ridichi negre, în care aţi adăugat puţină sare, este remediul naturist care vă ajută să treceţi de perioadele friguroase fără prea mari bătăi de cap, informeaza organicfacts.net.
Mai mult, afecţiunile respiratorii, nasul înfundat ori gâtul iritat sunt îndepărtate rapid cu o cură de ridichi proaspete. Sunt bogate în vitamine şi protejează aparatul respirator de infecţiile nedorite. Tot ridichile stimulează apetitul, scăzut în cazul răcelilor. Au şi efect analgezic şi vă scapa de migrenele puternice. Cura cu ridichi are rol de detoxifiere, iar în sezonul rece, atunci când în alimentaţie cărnurile sunt frecvente, va fi nelipsită de la fiecare masă.
Nu uitaţi de hidratare
În timpul virozelor gripale, este esenţială. Pe de o parte stimulează procesele de eliminare a toxinelor din organism, eliminare necesara în procesul vindecării, iar pe de altă parte, compensează pierderile de lichide prin transpiraţia produsă de febră. În timpul virozelor gripale, cea mai eficientă este hidratarea cu sucuri proaspăt stoarse, de fructe sau legume, şi cu ceaiuri calde. Foarte bune sunt:
* Sucul de portocale - se bea 3 zile la rând câte o jumătate de litru - un litru de suc proaspăt stors de portocale, în reprize. Remediul este şi mai eficient dacă se pune în el şi coaja rasă de la 1-2 lămâi. Sucul de portocale are efecte antiinfecţioase, stimulează imunitatea prin concetraţia mare de vitamina C. De asemenea, ameliorează anumite simptome ale gripei cum ar fi durerile de cap, durerile musculare, senzaţia de vertij, astenia;
* Ceaiul fierbinte de măghiran şi de soc - într-o cană de apă clocotită se pune câte o linguriţă de părţi aeriene de măghiran şi de flori de soc. Se lasă să se infuzeze vreme de 10-15 minute, apoi se strecoară şi se bea cât mai fierbinte posibil. Este un remediu, scrie Formula As, care nu doar hidratează, ci şi încălzeşte puternic organismul (la temperaturi ridicate multe celule ale sistemului imunitar sunt activate), având şi efecte antivirale directe.
Alimente - medicament
Este important, când începeţi să resimţiţi agresiunea timpului rece, să nu consumaţi multe grăsimi (mai ales din carne, margarină, prăjeli), proteine (mai ales din carne), şi nici alimente bogate în calorii, în general. În plus, trebuie eliminat complet alcoolul şi fumatul şi evitate cafeaua şi produsele cu cofeină. În replică, e bine să nu vă lipsească din bucătărie:
* Usturoiul - ce are efecte antivirale puternice, protejează organismul de supra-infecţiile bacteriene, fiind eficient deopotrivă pentru prevenirea şi pentru combaterea gripei. Se consumă minimum trei căţei de usturoi pe zi, în cure de câte 10 zile;
* Ceapa - este foarte eficientă pentru decongestionarea căilor respiratorii de secreţiile în exces (are efect expectorant), pentru calmare tusei şi pentru scăderea tensiunii arteriale în timpul puseelor de febră. Se consumă ca atare sau sub formă de suc de ceapă, amestecat cu miere în proporţia de 1:2;
* Ghimbirul - se consumă atât proaspăt, tăiat mărunt şi amestecat cu miere, cât şi uscat, sub formă de pulbere, care se adaugă în supe sau în ceaiuri. Cercetătorii au descoperit de curând în ghimbir nişte principii active care atacă şi distrug practic toate tulpinile de viruşi care produc gripa;
* Ardeiul iute - este eficient mai ales contra infecţiilor gripale instalate la nivelul gâtului. Se consumă ca atare ori adăugat în supe şi ciorbe drept condiment;
* Măceşele - se foloseşte pulberea de fructe, fără sâmburi, din care se pun la macerat câte 3-6 linguriţe într-o cană de apă. Amestecul se lasă să macereze vreme de opt ore, după care se administrează pe stomacul gol, înghiţindu-se, eventual cu miere, atât partea lichidă, cât şi pulpa de fructe umezită cu apa rămasă.
Recomandat mai e şi consumul supelor şi al ciorbelor de legume, al piureurilor, precum şi al fulgilor de cereale amestecaţi cu suc de fructe sau cu lapte de soia (o băutură obţinută din boabe de soia, bogată în proteine vegetale şi uşor digerabilă).
Odihna, imperios necesară
E foarte important să ne protejăm organismul, ferindu-l de factori nocivi cum ar fi frigul şi curenţii reci de aer, fumul de ţigară, aglomeraţia, stresul psihic. S-a remarcat că 1-3 zile de repaus în casă, nu neapărat la pat (deoarece poate cu uşurinţă induce o stare astenică nedorită), au efecte miraculoase de regenerare a organismului. Recuperarea în cazul virozelor gripale se face în mare măsură prin somn, care este adesea indus chiar de boala în sine. În perioadele în care nu putem dormi, sunt recomandate activităţile uşoare, care nu ne obosesc, cum ar fi pregătirea remediilor din plante şi a hranei, lectura foarte uşoară şi nu de lungă durată, audierea de muzică sau gimnastică statică, de tip yoga.
Dincolo de odihna fizică, este necesar să ne menţinem o stare psihică de tonus şi de optimism. Poate ajuta foarte mult autosugestia pozitivă, o formulă de genul: "Mă simt din ce în ce mai bine!", rostită interior cu convingere, având efecte de-a dreptul miraculoase.
Aerisiţi-vă locuinţa
Curajoşii voluntari ai unui studiu englezesc au inhalat de bună voie o doză generoasă de rhinovirus. Unii s-au înfofolit apoi, iar alţii au stat afară, cu picioarele într-un vas cu apă rece ca gheaţa. Rata de infectare, scrie ele.ro, a fost aproximativ aceeaşi la ambele grupuri. Răcelile sunt mai frecvente iarna pentru că stăm în încăperi închise şi respirăm aer contaminat. Cercetările arată că sistemele de încălzire fără conducte de evacuare spre exterior şi mucegaiul care se dezvoltă în camerele neventilate pot agrava problemele respiratorii.
Soluţii:
- Aerisiţi de două ori pe zi casa. Curenţii de aer proaspăt vor duce departe microbii;
- Scădeţi temperatura din casă. Aerul supraîncălzit usucă mucoasa nazală, oculară şi bucală, care constituie prima noastră apărare contra virusurilor;
- Luptaţi cu mucegaiul.