joi, 20 octombrie 2011

Ştiţi să îmbătrâniţi sănătos?


* Fără îndoială, îmbătrânirea este un proces inevitabil, dar chiar şi la o vârstă înaintată putem face mult pentru sănătatea noastră. Deviza healthy aging, adică "a îmbătrâni sănătos", se referă la un proces care începe de la vârsta de sugar şi durează până la moarte.
Specialiştii susţin că încetinirea îmbătrânirii se sprijină pe patru piloni
1. Crearea de condiţii optime de dezvoltare în copilărie. Este totalmente greşit ca din prea multă dragoste, părinţii şi bunicii să-şi obişnuiască copiii cu alimente nesănătoase, în special dulciuri. Fumatul şi consumul băuturilor alcoolice în prezenţa copiilor este o adevărată crimă.
2. Prevenirea bolilor şi împiedicarea apariţiei fenomenelor de uzură. Alimentaţia sănătoasă reduce frecvenţa bolilor la batrâneţe, iar reducerea numărului de calorii ingerate prelungeşte viaţa.
3. Tratarea corectă a bolilor şi remiterea tulburărilor organice şi psihice survenite după evenimente neplăcute în viaţă. (de exemplu pensionarea, pierderea partenerului de viaţă)
4. Dezvoltarea capacităţii de a rezolva şi de a depăşi crizele în viaţă, precum şi crearea unei dispoziţii de a accepta unele situaţii inevitabile.
Miturile bătrâneţii
Nu întodeauna aparenţele indică şi vârsta semenilor noştri. Gheorghe Apetroaie,  medic principal la Secţia de urgenţe a Spitalului “Mavromati”, consideră că ridurile sau părul alb sunt mai degrabă mituri decât semne obligatorii ale instalării senectuţii. Nu o dată, întâlnim tineri cu fire de păr alb, apărute în urma unui şoc emoţional. În ce priveşte ridurile, ele “apar pentru prima dată la 22 – 23 de ani. Pierderea elasticităţii pielii nu e obligatoriu echivalentă cu bătrâneţea, ci mai degrabă cu excesele. Pe primul loc e expunerea la soare. De aceea, frumoasele de pe Mediterana îmbătrânesc frumos şi repede” completează medicul botoşănean. O soluţie, în aceeaşi opinie, ar fi cremele de protecţie a pielii contra razelor ultraviolete. Şi alte cosmetice sunt indicate, în special cele ce aduc PH-ul pielii la un anumit nivel, sau cremele ce ajută să nu se degradeze o zonă cutanată - pentru a evita procesele degenerative, ce duc în final la cancer cutanat.   
La oraş se îmbătrâneşte altfel decât la ţară
Gheorghe Apetroaie, atrage atenţia asupra influenţei mediului în care trăim asupra vitezei cu care îmbătrânim. “Viaţa în oraş înseamnă, ades, creşterea capacităţii intelectuale, a vitezei de reacţie şi a adaptării la mediu, dar, în acelaşi timp, duce la dereglarea ritmului natural veghe – somn, din cauza suprasolicitării profesionale. Toate însemnând, implicit, şi o îmbătrânire mai rapidă”.
În altă ordine de idei, mulţi fac cu greu faţă schimbărilor foarte rapide din oraş. În zona citadină îţi pot apărea rapid fire de păr alb pentru că locurile de muncă sunt departe şi nu sunt sigure. În plus, se lucrează în două – trei schimburi, iar programul de lucru depăşeşte frecvent opt ore. Cu totul alta e situaţia la ţară. “În mediul rural în genere şi la munte în special se dezvoltă masa musculară, capacitatea pulmonară şi tubul digestiv. Oamenii au o activitate ordonată şi mai simplă, programul lor respectă ritmul veghe – somn, ceea ce induce încetinirea îmbătrânirii”, subliniază Apetroaie.  
Sfaturi pentru a îmbătrâni cât mai târziu 
Indiferent de vârstă, nu ezitaţi să vă schimbaţi stilul de viaţă:
- o vorbă spune că "ceea ce mâncăm astăzi va vorbi şi va umbla mâine", aşa că trebuie să evitaţi dulciurile şi grăsimile, inclusiv uleiurile uzuale, care favorizează apariţia şi agravarea bolilor degenerative;
- o dată cu vârsta, senzaţia de sete scade, aşa că nu neglijaţi să beţi şase până la opt pahare de apă zilnic, de preferat în prima parte a zilei;
- includeţi în alimentaţia dumneavoastră câte o zi în care mâncaţi numai legume sau fructe;
- un antrenament fizic este benefic şi pentru cele mai înaintate vârste. Urcatul scărilor este o modalitate de multe ori neglijată;
- pentru ameliorarea coordonării, medicii recomandă să trageţi ciorapii sau pantalonii stând numai într-un picior. Dacă la început vă temeţi de pierderea echilibrului, sprijiniţi-vă de un dulap sau un fotoliu. Acest exerciţiu previne tulburările de echilibru şi de coordonare.
Rezumând, Gheorghe Apetroaie e convins să putem să amânăm cât mai mult instalarea vârstei a treia păstrând ritmul veghe – somn, optând pentru o alimentaţie raţională şi stabilindu-ne obiective simple în viaţă: stabilitate economică, profesională şi sentimentală. 
Aveţi profilul unui centenar?
Dacă unul dintre bunici este aproape sau a ajuns la vârsta de 100 de ani, şansele ca să ajungeţi la aceeaşi vârstă sunt foarte mari.
Iată profilul unui centenar conform cărţii "Living to 100", scrisă de Thomas T. Perls şi Margery Hutter Silver:
- niciunul nu fumează. Numai 5% sunt vechi fumători, care au încetat să fumeze la scurt timp după ce s-au apucat. Marea majoritate nu consumă alcool şi niciunul nu a abuzat de alcool;
-  99% au o greutate normală;
-  99% nu sunt diabetici;
-  99% nu au avut cancer sau infarct;
-  îmbătrânirea nu i-a afectat fizic foarte tare. Nu îşi arată vârsta;
-  sunt activi fizic şi cei mai mulţi locuiesc la etajul 2 sau 3. Au o musculatură sănătoasă;
-  sunt activi psihic. Continuă să înveţe lucruri noi şi efectuează ocupaţii de coordonare (scris, pictat, muzică);
- au o viaţă socială foarte activă;
- cei mai mulţi sunt credincioşi şi nu se tem de moarte;
- sunt luptători, nu se lasă doborâţi de depresie sau anxietate;
-  nu sunt afectaţi de stress şi sunt comunicativi.