luni, 29 august 2011

Strugurii, aliment - medicament


* Răcoritori, uşor digerabili, hrănitori, au fost apreciaţi dintotdeauna pentru calităţile lor alimentare, dar şi pentru virtuţile curative *

Strugurii au efect laxativ, diuretic, stimulează secreţia biliară, digestia, peristaltismul intestinal şi ajută la eliminarea toxinelor din organism. Pot fi “utilizaţi” cu succes în următoarele afecţiuni (dar şi în profilaxia lor): constipaţie, afecţiuni ale aparatului urinar, afecţiuni biliare, boli hepatice, tulburări digestive, astenie, convalescenţă, anemii, hipertensiune - forme uşoare, profilaxia hipercolesterolemiei şi a afecţiunilor cardiovasculare, stări febrile, obezitate, boli infecţioase. Nu sunt indicaţi în următoarele situaţii: hipertensiune gravă, afecţiuni renale grave, retenţie de lichid în ţesuturi, diabet, diaree cronică.

În momentul în care vă gândiţi la o cură de struguri, e bine să ştiţi şi ce anume conţin:
72 - 73% - apă; 16 - 23% - zaharuri (monozaharide - glucoză, fructoză, polizaharide - celuloză, pectină); acid tartric liber, acid malic, materii minerale, taninuri; vitamine şi minerale: vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina P, vitamina C, potasiu, mangan, calciu, magneziu, sodiu şi fier.
Atenţie la aportul energetic
Cea mai întâlnită metodă de “utilizare” a strugurilor este introducerea acestora în alimentaţie, progresiv, alături de mâncarea obişnuită. Însă, pentru a preveni îngrăşarea, este important să reducem aportul caloric prin alimentele de bază, având în vedere faptul ca 100 g struguri furnizează aproximativ 70 kcal - un aport energetic mare faţă de celelalte fructe (comparabil cu bananele). Totuşi, o dietă exclusiv din struguri poate ajuta în cazul obezităţii, consumul ajungând la maxim 2 kilograme pe zi, ceea ce reprezintă 1400 kcal zilnic. Se aleg strugurii bine copţi, ce trebuie spălaţi foarte bine pentru a îndepărta soluţia cu care au fost stropiţi. De obicei este indicat să mâncaţi strugurii fără sâmburi şi pieliţe, care trec prin tubul digestiv fără să fie digerate.
Dietă cu struguri proaspeţi
Pe lângă introducerea strugurilor alături de alimentaţia obişnuită, scrie ele.ro, există şi câteva variante de cure bazate numai pe struguri. Evident, acestea sunt numai câteva repere, urmând ca fiecare cură să fie concepută în funcţie de toleranţa individuală şi de afecţiunile pacientului:

1. O zi pe săptămână se consumă exclusiv struguri (1 - 1,2 kg), repartizaţi în porţii mici (minim 5 mese);

2. Cura pe termen lung, ce conţine mai multe etape:
- acomodarea sau pregătirea organismului pentru cură, care se poate realiza prin post;
- cura propriu-zisă, cu alimentaţie exclusiv cu struguri (7 - 10 zile), în porţii mici, 7 mese pe zi;
- diversificarea cu fructe proaspete (de un singur fel la o masă: de exemplu banane, piersici, prune, caise, mere sau pere) şi/sau brânză de vaci, mese alternative;
- dieta bazată pe crudităţi: struguri, alte fructe, legume, iaurt, brânză de vaci, miere, ulei de măsline;
- revenirea treptată la alimentaţia normală.
Terapia cu must şi produse din struguri
Se începe cu 0,5 l de must zilnic, în trei reprize, înainte de mese. Cantitatea creşte treptat, putând ajunge la 2 l zilnic (cu cât creştem cantitatea de must, cu atât vom scădea aportul alimentelor obişnuite, ajungând chiar la dieta formată exclusiv din must).

În diete se mai pot folosi stafidele (boabele de struguri deshidratate pe cale termică naturală, la soare), sau turtele din tescovină (ceea ce rămâne după stoarcerea strugurilor), în cataplasme călduţe, utile în reumatism şi gută.

Sâmburii de struguri, o minune pentru sănătate

Ei conţin Vitamina E şi acid linoleic - antioxidanţi benefici sănătăţii. Nici macar nu e nevoie să mâncaţi strugurii cu totul, pentru a beneficia de efectele sâmburilor. În farmacii se găsesc suplimente, atât sub formă de pastile, cât şi sub formă de extract lichid. Conform Livestrong.com, suplimentele din sâmburi de struguri păstrează sănătatea vaselor de sânge, fiind prescrise persoanelor cu presiune arterială mare, ateroscleroză, probleme de circulaţie sau celor care doresc să preîntâmpine eventualele probleme ale vaselor de sânge.
Micşorează colesterolul
Antioxidanţii din aceste suplimente au şi efect antiinflamator, putând fi luate postoperatoriu. Sunt eficiente chiar şi în cazul inflamării pancreasului. Sâmburii de struguri sunt eficienţi şi în coborârea colesterolului "rău", care măreşte riscul de boli de inimă.
Extractul are capacitatatea chiar de a preveni câteva tipuri de cancer, inclusiv pe cel de sân, colon sau stomac. Se recomandă măcar o doză de astfel de extract zilnic.

Dinţi mai albi şi piele mai fină

Uitaţi de tratamentele de albire şi mâncaţi struguri pentru a scăpa de inesteticele pete de pe dantură, după cum vă sfătuieşte un profesor de la Universitatea New York. Alegeţi, mai ales, strugurii abia în pârg, acidul lor fiind benefic pentru dinţi. Uleiul din sâmburi de struguri, la rândul său, este excelent pentru piele, având capacitatea de a netezi ridurile. Aplicaţi un strat subţire înainte de a merge la culcare, iar antioxidanţii şi acizii graşi esenţiali îşi vor face treaba peste noapte.
Multe produse de îngrijire ale pielii au la bază strugurii. Vă puteţi face şi singuri mixtura potrivită, amestecând cu un mixer 10 boabe de struguri roşii cu 2 linguriţe de zahăr granulat. Masaţi apoi împrejurul fiecărei unghii, ştergând ulterior cu un şerveţel umed.

Strugurii sunt perfecţi şi dacă vreţi să rămâneţi sănătoşi în acest sezon, pentru că sucul lor vă măreşte imunitatea, după cum au arătat cercetătorii de la Universitatea Florida, citaţi de Health.com.
Speranţe pentru diabetici

O cercetare recentă a scos în evidenţă faptul că un compus care se găseşte în strugurii roşii este excelent pentru diabeticii de tip 2, îmbunătăţindu-le vizibil starea de sănătate.
Deocamdată, testele au fost realizate doar pe cobai, cărora li s-au administrat injecţii cu acest compus în creier. Analizele au arătat că diabeticii nu ar avea de suferit de pe urma consumării vinului roşu sau a altor produse care au la bază strugurii roşii, relatează HealthDay. Ingredientul-minune se numeste resveratrol şi acţionează asupra creierului, după cum au declarat cercetătorii de la Universitatea din Texas. Acelaşi compus se mai găseşte şi în rodii, dar şi alte alimente, el având capacitatea de a mări şi speranţa de viaţă, cum s-a întâmplat în cazul şoarecilor, chiar şi a acelora care urmau o dietă bogată în grăsimi.

Inamicii celulitei

Dieta cu struguri precum şi împachetările cu aceste fructe absorb excesul de apă din organism, reuşind astfel să ne remodeleze forma corpului şi să distrugă celulita.
"Asocierea dintre terapia cu struguri şi dieta bazată pe aceste fructe dau rezultate excelente. Chiar după prima şedinţă, se poate da jos până la un kilogram, iar după zece tratamente de acest tip puteţi scăpa de aproximativ cinci-şapte kilograme. Rezultatele se menţin luni de zile şi chiar ani, dacă acordaţi puţină atenţie alimentaţiei", susţin specialiştii citaţi de Gândul. “Ritualul” are la bază un extract natural de struguri şi alge marine, care ajută la apderea grăsimilor. Peelingul corporal se face o dată pe săptămână, aplicarea măştii fiind necesară pe toată suprafaţa care urmează să fie tratată.
După prima săptămână, pielea va fi mult mai elastică şi mai tonică. Având în vedere efectul detoxifiant, aspectul de coajă de portocală se va estompa chiar după primele trei sau cinci şedinţe. După un tratament complet de o lună (opt-zece şedinţe intensive), puteţi scădea până la două numere la haine, iar pielea va arăta mai întinerită cu până la doi-patru ani.