vineri, 22 iulie 2011

Dovlecei «de leac»


Cunoscuti si sub numele de bostanei, dovleceii au virtuti terapeutice extraordinare, fiind cea mai populara leguma a sezonului. Sunt ieftini, gustosi si hranitori si inca de acum 7.000 de ani erau considerati drept un „medicament” natural impotriva diverselor boli.

Bogati in apa, aproximativ 95%, si cu un continut important de fosfor, potasiu, magneziu, calciu, carbon, dar si de vitaminele A, B, C si E si antioxidanti carotenoizi, dovleceii contribuie la mentinerea sanatatii ochilor, reduc riscul de infarct si accidente vasculare, au un rol benefic in scaderea tensiunii arteriale, dar si in prevenirea cancerului de colon.
Impotriva bolilor cardiovasculare
Manganul, vitaminele A, C si B2, magneziul, potasiul, cuprul, fosforul si fibrele ajuta la prevenirea aterosclerozei, iar acidul folic ajuta organismul sa reduca homocisteina care contribuie la aparitia atacurilor de cord sau cerebrale.
Fibrele, menţionează www.euforia.tv, scad nivelul colesterolului din sange, reducand astfel riscul aparitiei aterosclerozei si aparitia afectiunilor cardiace.
Impotriva cancerului
Consumul de dovlecei este indicat in lupta cu diverse forme de cancer, dar este de un real ajutor si suferinzilor de scleroza multipla.
Mai mult, desi fitonutrientii din dovlecei nu sunt in numar prea mare, s-a constatat ca sucul natural obtinut prin presarea acestei legume, chiar daca nu are un gust placut, da rezultate uimitoare impotriva diverselor forme de cancer.
Impotriva reumatismului
Specialistii in medicina naturista recomanda o cura de o luna cu suc proaspat de dovlecei persoanelor care sufera de reumatism. Cantitatea consumata trebuie sa fie de 200 ml de suc pe zi. Acesta trebuie consumat imediat, iar pe langa efectul sau antireumatic, sucul de dovlecei regleaza tranzitul intestinal si are un efect de intinerire.
Impotriva astmului
Consumul de dovlecei este indicat si bolnavilor de astm sau celor care sufera de lipsa acuta de calciu, deoarece aceasta leguma contine o cantitate importanta de magneziu, esentiala in asimilarea calciului.
Persoanele cu astm au nevoie de o cura de o luna cu suc de dovlecei. In aceasta perioada se consuma 100 ml de suc de dovlecei in combinatie cu suc de morcov, de doua ori pe zi. O cura tinuta de doua ori pe an poate duce la vindecarea totala de astm.
Impotriva obezitatii
Dovlecelul este util in curele de slabire deoarece are un continut bogat de apa, o valoare nutritionala ridicata si un numar scazut de calorii.
Mai mult, prin continutul bogat de magneziu si fosfor, aceasta leguma ajuta si la intarirea sistemului osos.