vineri, 22 iulie 2011

Vergeturile, factor de stres pentru femeile ce ţin la frumuseţea lor

* E vorba de linii ce apar pe suprafaţa pielii, mai ales pe abdomen, sub ombilic, putând afecta şi coapsele şi sânii *

Iniţial, sunt de culoare roz, însă odată cu trecerea vremii îşi schimbă aspectul, devenind mai închise la culoare decât pigmentul natural al pielii. Vergeturile apar, în special, în timpul sarcinii, dar şi în perioada adolescenţei. Printre cauzele care duc la apariţia acestora figurează stresul, precum şi factori ereditari. “Femeile predispuse la vergeturi trebuie să aibă grijă să nu slăbească, dar nici să nu se îngraşe brusc”, precizează dr. Marius Zăiceanu, medic primar dermatolog, variaţiile mari de greutate fiind una din principale cauze ale apariţiei vergeturilor.
Tratarea vergeturilor la domiciliu

Acasă putem folosi creme pe care să le preparăm singuri. Pentru ca o astfel de cremă să fie eficientă în ameliorarea sau tratarea vergeturilor este recomandat să conţină unul din următoarele ingrediente: unt de cacao, vitamina A şi E.
Specialiştii citaţi de sfatulmedicului.ro consideră că Vitamina A, cunoscută şi sub denumirea de retinol, este unul din cei mai importanţi antioxidanţi necesari pentru sănătatea pielii, în timp ce untul de cacao este cel mai eficient remediu împotriva vergeturilor. Printre efectele acestuia se află păstrarea elasticităţii pielii şi catifelarea acesteia.
Printre cremele pe care le puteţi prepara sau uleiurile sau gelurile pe care le puteţi utiliza acasă figurează:
1. Crema cu unt de cacao (1/2 pahar cu unt de cacao, 1 linguriţă ulei de germeni de grâu,
1 linguriţă ulei de caise, 1 linguriţă ulei vitamina E, 2 linguriţe rase cu ceară de albine).
Ingredientele se amestecă până când ceara de albine se topeşte, după care recipientul este introdus în frigider. Aplicaţi crema pe vergeturi până când veţi obţine rezultatele dorite;
2. Untul de Shea
Este un tratament inovator pentru vergeturi, bogat în vitaminele A şi E, esenţiale pentru sănătatea şi frumuseţea pielii. Acesta determină regenerarea celulară, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi oferă protecţie naturală împotriva razelor ultraviolete. Pentru a ajuta procesul de vindecare al vergeturilor, folosiţi cremele pe bază de unt de Shea de 2-3 ori pe zi;
3. Uleiul de măsline este un alt tratament care şi-a demonstrat eficienţa în tratarea vergeturilor. Se recomandă masarea zilnică a corpului cu ulei de măsline până când veţi obţine rezultatele dorite. Uleiul de masline poate fi înlocuit cu ulei de migdale, de ricin, avocado, sau ulei cu vitamina E;
4. Gel cu aloe-vera
Până acum despre aloe-vera se ştia că are efecte calmante şi vindecă arsurile. Însă specialiştii susţin că gelul cu aloe vera are aceleaşi efecte pozitive şi în tratarea vergeturilor, deoarece la origine acestea sunt tot leziuni care apar la nivelul pielii.
Ingredientele pentru a prepara crema cu aloe-vera sunt: 1/2 pahar cu ulei de măsline, 1/4 pahar cu gel aloe vera, 4 capsule cu vitamina E (numai conţinutul) şi 2 capsule cu vitamina A (numai conţinutul). Ingredientele se amestecă până se omogenizează, după care sunt depozitate într-un recipient la rece;
5. Cremă din ulei de avocado şi ulei de lavandă. Se obţine amestecând 30 g ulei de avocado, migdale sau jojoba cu 7 picături de ulei de lavandă sau 5 picături cu ulei de muşeţel. Se masează zonele afectate de vergeturi de 2-3 ori pe zi, până când se obţine rezultatul dorit.
Iniţial acest remediu depigmentează vergeturile, după care acţionează pentru eliminarea lor;
6. Cremă cu ulei de măsline şi aloe vera. Pentru a o prepara, aveţi nevoie de
1/2 pahar cu ulei de măsline extravirgin, 1/4 pahar gel aloe vera, conţinutul de la 6 capsule de vitamina E şi de la 4 capsule de vitamina A. Într-un blender amestecaţi toate ingredientele până se omogenizează, după care mixtura este ţinută la rece. Se aplică uleiul pe zonele predispuse apariţiei vergeturilor (abdomen, sâni, şolduri, coapse), de 2 ori pe zi.

Tehnici rapide de tratament

Modalităţile eficiente de tratare a vergeturilor sunt peelingul chimic şi dermabraziunea. Eficiente pot fi, de asemeni şi tratamentele cu laser, care pot îndepărta cu succes imperfecţiunile incipente ale pielii. În ciuda faptului că tratamentele vergeturilor par numeroase, rezultatele nu sunt, de multe ori, cele aşteptate. Toate aceste procedee de tratare pot ajuta la diminuarea vergeturilor, la îmbunătăţirea aspectului lor şi mai puţin la vindecarea completă.

“Tratamentul cu laser al vergeturilor este eficient în cazul în care afecţiunea se află în fază incipientă”, afirmă dr. Marius Zăiceanu. Deoarece laserul reacţionează la culoare, este indicat să încercaţi o astfel de metodă atunci când vergeturile au o culoare închisă, roşiatică sau maro. Când vergeturile au o culoare foarte apropiată de cea a pielii, intervenţia cu laser nu are rezultate evidente.

Endermologia este o altă modalitate de tratare a vergeturilor care presupune folosirea unui dispozitiv ce rulează şi masează zonele afectate, ajutând la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. Astfel, ţesutul este întins iar apariţia vergeturilor este împiedicată.

Dieta recomandată pentru îndepărtarea vergeturilor

Cea mai bună modalitate de a preveni dar şi de a trata vergeturile este o dietă sănătoasă şi echilibrată. În acest sens, se recomandă consumarea zilnică a unei cantităţi suficiente de apă (6-8 pahare) pentru ca organismul să rămână hidratat şi pentru ca toate sistemele acestuia să funcţioneze adecvat. Hidratarea adecvată înseamnă menţinerea elasticităţii pielii şi ajută la producerea unei cantităţi suficiente de colagen.
Un rol important în hidratarea pielii îl joacă şi vitaminele A, C, E şi zincul.
Alimentele bogate în aceste vitamine şi minerale sunt: legumele, fructele, uleiul de peşte, migdalele, nucile, legumele cu frunză, ouăle, fasolea şi peştele. Totodată, regimul alimentar trebuie să conţină: roşii, produse lactate cu un conţinut scăzut de grăsimi, dar şi seminţe şi alune.
Mai trebuie menţionat că stresul, tratamentele hormonale sau contraceptivele orale pot epuiza organismul de substanţele nutritive esenţiale pentru menţinerea pielii. În acest sens, este indicat să mergeţi la medic pentru a vă recomanda un tratament cu suplimentele alimentare necesare organismului.

Sfaturi utile pentru a preveni şi trata vergeturile

- Masaţi şi exfoliaţi pielea în mod regulat pentru a creşte circulaţia sângelui;

- Păstraţi-vă pielea hidratată;

- Evitaţi joaca cu dietele. Dacă trebuie să scădeţi în greutate, făceţi-o treptat;

- Femeile gravide trebuie să aplice pe abdomen produse destinate vergeturilor în fiecare zi, în timpul sarcinii;

- Pielea uscată este mai predispusă la vergeturi din cauza pierderii elasticităţii;

- Evitaţi îngrăşarea rapidă;

- Înarmaţi-vă cu răbdare, deoarece trece aproape un an până când vergeturile îşi transformă culoarea din roşii în albe;

- Vergeturile devin de obicei mai puţin vizibile pe măsură ce se vindecă, în timp, dar nu vor dispărea niciodată complet;

- Dacă rudele apropiate au făcut vergeturi în timpul sarcinii, este foarte probabil să făceţi şi dumneavoastră;

- Exerciţiile regulate sunt esenţiale în prevenirea vergeturilor, deoarece menţin pielea fermă;

- Pentru a masca vergeturile, folosiţi un autobronzant sau aplicaţi puţin fond de ten.