vineri, 15 februarie 2013

Igiena, principalul “inamic” al parazitozelor

* parazitozele intestinale pot apărea la orice vârstă, mai frecvent în copilărie, când regulile de igienă nu ţin încă de rutină * esenţială pentru sănătatea copiilor e grija permanentă a adulţilor *
De fapt, nici la adulţi regulile de igienă nu ţin întotdeauna de rutină, dar în cazul lor altul e gradul de responsabilizare. În opinia medicului pediatru Maria Andronicescu, copiii se pot contamina foarte uşor cu ouăle paraziţilor. “Un copil, atunci când se joacă, poate ajunge în locuri neadecvate, unde sunt tot felul de gunoaie. Pune mâna pe pietre, pe jucării mai mult sau mai puţin curate şi apoi mănâncă fără să se mai spele pe mâini. Altă cauză are la bază lipsa de preocupare a părinţilor, care “uită” să deparaziteze animalele de companie sau cărora le este indiferent când micuţii se joacă cu animale străine, care pot avea paraziţi. Legumele şi fructele nespălate pot avea pe ele dejecţii de animale (tot o posibilă sursă de parazitoze), alte cauze putând fi unghiile netăiate sau condiţiile de igienă neadecvate (schimburi de lenjerie intimă între fraţi)”, enumeră Maria Andronicescu.
Multiple simptome
Părinţii îşi pot da seama că micuţii au parazitoze atunci când copiii acuză dureri de burtă, mâncărimi (anal şi nazal), au scaune proaste, sunt iritabili, nu au poftă de mâncare sau nu reuşesc să adoarmă. “Când apar astfel de simptome, părinţii trebuie să urmărească aspectul scaunelor, pentru că paraziţii adulţi pot fi eliminaţi spontan. Dacă un copil este infestat cu paraziţi care încă nu-s maturi - ei nu se văd şi atunci soluţia este examenul coproparazitologic. Care se repetă o dată la 3 – 4 zile, important fiind ca probele să se ia din mai multe locuri”, subliniază medicul pediatru botoşănean.
Sfaturi pentru părinţi
Chiar dacă parazitozele nu sunt boli grave, ele nu trebuie ignorate, primii care e indicat să le acorde atenţie fiind părinţii. Tocmai de aceea Maria Andronicescu le indică adulţilor:
- să respecte în primul rând ei regulile elementare de igienă;
- să-şi educe copiii să se spele cu maximă conştiinciozitate pe mâini şi să-şi taie unghiile;
- să deparaziteze periodic animalele de companie;
- să evite intimitatea dintre copii şi animăluţele de lângă casă şi să le şi explice în acelaşi timp celor mici care sunt riscurile;
- copiii să doarmă cu lenjerie intimă strânsă pe corp, pentru a evita scărpinatul;
- în cazul în care apare o parazitoză, să fiarbă şi să calce lenjeria intimă şi lenjeria de pat;
- tratamentul să fie pentru toţi membrii familiei;
- să nu se treacă cu vederea necesitatea adresării la medic.      
Soluţii naturiste
În afara medicaţiilor tradiţionale indicate de medici în cazul parazitozelor, rezultate bune dau şi tratamentele naturiste. Dintotdeauna seminţele de dovleac au fost considerate de mare ajutor contra viermilor intestinali. În caz de oxiuri la copii se dau zilnic 10-15, iar la adulţi 20-30 de seminţe de dovleac nedecojite, pe care cojiţa (pieliţa) fină, subţire trebuie să rămână neapărat şi care trebuie mestecate foarte bine. După aproximativ o oră se ia o linguriţă de ulei de ricin. Şi pentru o cură contra teniei se recomandă seminţele de dovleac. La o dietă severă se mestecă bine în 4 porţii 80-100 seminţe decojite (cojiţa fină, adică pieliţa rămâne) şi după o oră se ia 1-2 lingură de ricin. Dacă ar trebui, în caz de o primă nereuşită, să se încerce aceeaşi cură, nu apar fenomene secundare dăunătoare. Contra limbricilor ajută leacul băbesc cu morcovi şi sfeclă roşie. Nu numai sucul crud de varză acră poate duce la eliminarea limbricilor ci şi consumul hreanului şi al cepei. Un ajutor rapid aduce şi usturoiul fiert în lapte.