Un studiu publicat în această lună în jurnalul The Archives
of Neurology (citat de www.descopera.ro), a identificat cea mai bună dietă pentru creier.
Conform cercetătorilor, aceasta este dieta mediteraneană,
iar lista efectelor pozitive este una impresionantă: dieta reduce riscul atacurilor
cerebrale, diminuează riscul pierderii de memorie şi protejează vasele de sânge
din creier.
Dieta mediteraneană este compusă din legume, fructe, peşte,
cereale integrale, nuci, ulei de măsline şi implică un consum moderat de
alcool, limitând consumul de carne roşie, dulciuri şi cereale rafinate (precum
pâinea albă sau orezul alb).
Aceasta
este prima
cercetare care studiază efectul dietei mediteraneene asupra vaselor de sânge
din creier. Studiile precedente au arătat că o dietă mediteraneană este asociată
cu un risc redus de a suferi de afecţiuni cardiace, atacuri cerebrale şi
afecţiuni cognitive, precum boala Alzheimer.
La acest studiu au participat peste 1.000 de voluntari care
au completat chestionare cu privire la dieta lor de zi cu zi. Apoi, cercetătorii
i-au împărţit în grupuri, în funcţie de cât de aproape era dieta lor de cea
mediteraneană.
Oamenii de ştiinţă au studiat apoi creierul participanţilor
cu ajutorul unui aparat de tip RMN, pentru a identifica ceea ce specialiştii
denumesc "hipersemnale de materie albă". Aceste zone pot fi
identificate pe imaginile captate cu ajutorul aparatului de rezonanţă
magnetică, luând forma unor micro-leziuni. Acestea semnalează existenţa unor
zone afectate în cadrul vaselor de sânge din creier. Aceste vase de sânge pot
provoca atacuri cerebrale minore (aşa-numitele silent strokes), ce nu
prezintă simptome imediate, dar care afectează, în timp, performanţa cognitivă.
Studiul a arătat că persoanele a căror dietă era cea mai
apropiată de cea mediteraneană prezentau cel mai mic număr de astfel de
micro-leziuni.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că persoanele care
consumau mai multe grăsimi mononesaturate, precum cele din uleiul de măsline,
aveau mai puţine leziuni de acest tip.
Dr. Clinton Wright, unul dintre conducătorii studiului, a
avertizat că studiul nu demonstrează că dieta mediteraneană provoacă mai puţine
daune cerebrale, adăugând că este nevoie de efectuarea unor studii ulterioare.
Dr. Wright a adăugat, însă, că cercetarea sa sugerează că dieta are un efect
protector asupra vaselor de sânge din creier.
Sursa: WSJ