sâmbătă, 24 decembrie 2011

Cumpătarea, cuvântul de ordine pentru noaptea dintre ani

Asa nu!!!
* Cu ajutorul câtorva strategii bine puse la punct, vă puteţi bucura de momentele festive de Revelion, cu un tonus bun şi fără teama kilogramelor în plus *
Dacă săriţi peste o masă înainte de a merge la petrecere, gândindu-vă că veţi "păstra" caloriile pentru acest eveniment, veţi ajunge la destinaţie atât de înfometaţi, încât veţi mânca tot ceea ce veţi vedea în faţa ochilor... Astfel, planul dumneavoastră va eşua lamentabil. Dacă mâncaţi ceva înainte, în schimb, nu veţi ataca bufetul şi veţi mânca ponderat. În noaptea de Revelion, e bine să nu scăpaţi din vedere:
- Grija la aperitive şi prăjituri
Mini-prăjiturile şi sandvişurile sunt atât de uşor de "înfulecat" dintr-o singură înghiţitură, încât veţi pierde rapid şirul a câte aţi mâncat... Pentru a păstra un control mai mare, ţineţi paharul cu băutură în mâna pe care o folosiţi în mod obişnuit, astfel încât să fiţi mereu nevoiţi să schimbaţi mâna pentru a lua gustarea care vă tentează de pe tavă. Având în minte acest lucru, nu vă veţi întinde decât după aperitivele care vă fac poftă cu adevărat.
Dacă este organizat un bufet, un alt truc este să vă aşezaţi mai multe aperitive şi prăjiturele pe farfurie, decât să luaţi câte vreţi, direct de pe tăvile pe care sunt aşezate;
- Atenţie la porţii
Felurile de mâncare uriaşe, cu multă carne şi sos, duc în mod sigur şi inevitabil la o măsură în plus, la talie. Pentru a evita acest neplăcut lucru şi pentru a mânca cât mai echilibrat cu putinţă, fiţi foarte atenţi atunci când vă aflaţi în faţa mesei sau a bufetului.
Asiguraţi-vă că legumele şi fructele înseamnă cel puţin jumătate din farfuria proprie. În cazul în care vă aflaţi la o masă în familie sau dacă sunteţi invitaţi la cină la nişte prieteni, atunci gazda vă va servi şi mai mult ca sigur că vă va umple cu generozitate farfuria.
Este recomandabil să mâncaţi doar ceea ce vi se pare confortabil pentru propriul organism. Nu refuzaţi niciodată ospitalitatea şi nu faceţi paradă cu vreo dietă, atunci când toţi se înfruptă cu felurile de mâncare delicioase. Doar alegeţi ceea ce vi se potriveşte;
- Atenţie şi la "inofensivii" biscuiţi
Tot la capitolul "de evitat" se înscriu şi biscuiţii. Chiar dacă nu sunt dulci, majoritatea au un conţinut ridicat de amidon, care este imediat convertit în maltoză şi ulterior în glucoză, care este asimilată cu repeziciune, mai ales dacă nu aţi mâncat în prealabil alimente bogate în fibre;
- Nu exageraţi cu alcoolul
Nu de alta, dar este "ticsit" de calorii, care se depun foarte uşor. Însă, pentru a evita să fi
ţi persoana care strică cheful de petrecere al tuturor celorlalţi, permiteţi-vă să vă bucuraţi de primul pahar cu şampanie, după ce aţi dat noroc cu gazda, apoi mergeţi pe băuturi non-alcoolice şi cu foarte puţine calorii, cum ar fi apa minerala. În plus, aveţi toate şansele ca nimeni să nu mai observe ce beţi după primul pahar festiv...
- Contribuiţi cu un fel de mâncare sănătos
Când sunteţi invitaţi la o masă, contribuiţi la meniu cu un fel de mâncare sănătos, care să nu intre în conflict cu planurile gastronomice pe care le are gazda;
- Fiţi selectivi în privinţa dulciurilor
O simplă gustare este tot ceea ce aveţi nevoie pentru a vă satisface pofta. Dacă vi se vor servi mai multe deserturi, alegeţi-l pe cel preferat şi renunţaţi la restul;
- Nu ronţăiţi între feluri!
La unele dintre petreceri, meniul principal se lasă uneori aşteptat, interval în care sunt puse la dispoziţie castronele cu snacks-uri şi alune. E de preferat să le lăsaţi în pace. Pe lângă faptul că nu au nici un aport pentru organism (substanţele nutritive sunt inexistente), senzaţia de saţietate pe care o veţi avea este înşelătoare.
Relaxaţi, cu o bună condiţie fizică şi fără guturai

Confortul psihic este foarte important. Chiar dacă nu v-au iesit grozav bucatele sau n-aţi terminat la timp curăţenia, nu aveţi niciun motiv să vă stresaţi. Revelionul vine o dată la 365 de zile, aşa că daţi-i importanţa pe care o merită.
Pe de altă parte, chiar dacă v-aţi facut planul de Sărbători şi deja simţiţi că nu mai aveţi nicio secundă liberă pentru a face şi altceva în afară de ceea ce este trecut pe listă, păstraţi-vă răgaz pentru programul de exerciţii fizice. Nu e vorba doar de păstrarea unui tonus bun, ci şi de faptul că odată ce renunţaţi la obiceiul de a face sport, este foarte greu să reveniţi, iar starea de sănătate are de suferit.
Tot la sănătate trebuie să fiţi atenţi în timpul ieşirilor frecvente ce se fac în zilele ce premerg noaptea de Revelion. Expunerea la diverşi viruşi şi bacterii este mai consistentă, motiv pentru care sistemul imunitar devine mai labil iar virozele şi răcelile pun stăpânire pe organismele noastre şi ne dau planurile cele mari peste cap. O dietă echilibrată şi orele suficiente de somn odihnitor pot ţine toate aceste neplăceri la distanţă.
Mizaţi pe alimente cu calorii negative
Pe lângă felurile de mâncare tradiţionale, este indicat să consumaţi cât mai multe alimente care au “calorii negative” şi care vor contracara efectul alimentelor specifice Sărbătorilor. În această categorie intră următoarele alimente: varză, morcovi, conopidă, fasole verde, dovlecei, andive, ţelină, castraveţi, usturoi, ceapă, ardei iuţi, mirodenii (cimbru, busuioc, rozmarin, piper, oregano, măghiran etc). Consumaţi multe fructe cu “calorii negative” între mese: mere, grepfrut, lămâi, portocale, kiwi.
Nu este bine să mâncaţi friptura cu garnitură de cartofi, indiferent dacă sunt piure sau prăjiţi. Cartofii sunt cei mai mari duşmani ai siluetei. Dacă nu puteţi mânca friptura fără garnitură, puteţi opta, în loc de cartofi, pentru garnituri din legume sau o salată de crudităţi pe care să nu puneţi smântână sau maioneză.
Atenţie la alimentaţia copiilor
Cum vin Sărbătorile de iarnă, cum renunţăm la regulile unei alimentaţii corecte şi sănătoase. Copiilor li se permite să consume alimente care, în mod normal, nu fac parte din meniul lor şi poate chiar şi un păhărel cu băuturi alcoolice - “să guste şi el, că e o ocazie şi nu se întâmplă nimic”. Apoi, există anumite alimente şi băuturi care, odată consumate, pun la grea încercare sistemul digestiv, în special cel al copiilor: mâncărurile grase, ceapa, roşiile, castraveţii verzi sau băuturile carbogazoase.
Mâncatul în exces este principala cauză care determină indigestia. Multe produse atât de apreciate de către copii provoacă sau agravează problemele de digestie, sucurile carbogazoase fiind primele care ar trebui să dispară din “meniu”. Şi la copii sunt valabile regulile de conduită alimentară “pentru adulţi”, în cazul lor alcoolul fiind cu desăvârşire interzis. În plus, e bine să mai aveţi în vedere să nu le daţi celor mici fructe sau dulciuri imediat după ce au terminat felul principal. De reţinut ar mai fi şi că:
- Produsele bogate în fibre sunt greu digerate de către stomacul copiilor.
Prea multe cereale integrale pot deranja un stomac sensibil. Vorbiţi cu pediatrul, ca să vă recomande alternative;.
- Sucurile, chiar şi cele naturale, consumate în exces, pot provoca probleme. Sistemul digestiv imatur nu le permite copiilor să proceseze prea bine zaharurile conţinute de fructe, şi asta poate provoca multe gaze sau, în unele cazuri, episoade grave de diaree;
- Anumite legume sau vegetale ca broccoli, fasolea sau conopida sunt extrem de greu de digerat. Ele nu trebuie să lipsească din meniul copilului, dar trebuie “administrate” în porţii mici.
Consultaţi medicul înainte de a administra copiilor remedii homeopate. Fiecare caz este specific şi presupune frecvenţa de administrare sau soluţii diferite.