Restricţiile din această perioadă nu se
adresează doar alimentelor de origine animală, ci şi unor vicii precum consumul
de alcool sau tutun. Postul
ajută la revitalizarea organismului, la normalizarea tensiunii arteriale
şi a nivelului colesterolului, dând luminozitate tenului, energie şi
vitalitate.
Alte beneficii pentru sănătate
O alimentaţie
fără produse de origine animală scade procesele de fermentaţie şi de
putrefacţie din intestin, ceea ce are drept consecinţă reducerea populaţiei de
microbi şi a toxinelor din tubul digestiv. Consumul crescut de alimente bogate
în fibre contribuie de asemenea la curăţarea intestinului şi asigură o mai bună
funcţionare a tubului digestiv. Consumul mare de lichide (apă, ceaiuri, supe)
hidratează organismul, măreşte diureza şi detoxificarea.
În lipsa cărnii,
a produselor lactate şi a ouălor, se observă şi o curăţare lentă a ficatului şi
a vezicii biliare, ficatul fiind cel care metabolizează toate principiile
alimentare absorbite din intestin, iar vezica biliară locul de depozitare al
sucurilor reziduale din ficat.
În Post, circulaţia
sanguină va fi mult mai bună, iar sângele va putea transporta mai uşor
hormonii, enzimele, antioxidanţii şi, mai ales, oxigenul, necesar tuturor
celulelor şi ţesuturilor.
Postul,
recomandat persoanelor sănătoase
O atenţie deosebită în post trebuie acordată prevenirii acumulării unui surplus ponderal, indicată fiind evitarea consumării în exces a pâinii, cartofilor, ciocolatei, nucilor, fasolei, sau a diverselor tipuri de foietaj.
Postul creştin este o practică recomandată cu precădere persoanelor sănătoase. Chiar şi în cazul acestora se consideră că uneori postul este relativ contraindicat, exemplele următoare fiind elocvente:
O atenţie deosebită în post trebuie acordată prevenirii acumulării unui surplus ponderal, indicată fiind evitarea consumării în exces a pâinii, cartofilor, ciocolatei, nucilor, fasolei, sau a diverselor tipuri de foietaj.
Postul creştin este o practică recomandată cu precădere persoanelor sănătoase. Chiar şi în cazul acestora se consideră că uneori postul este relativ contraindicat, exemplele următoare fiind elocvente:
-
gravidelor în trimestrul III de sarcină nu le este indicat postul total, ci
maxim o restricţie la dieta ovo-lacto-vegetariană, pentru a acoperi necesarul
proteic crescut în această perioadă;
- în cazul
lucrătorilor care depun efort fizic intens, cărora regimul strict vegetarian nu
le aduce un aport caloric suficient;
-
persoanelor care au suferit de anorexie sau bulimie nu le este benefic postul,
la fel şi celor cu imunitate scăzută.
„Persoanele ce sunt în
evidenţă cu anumite afecţiuni trebuie să-şi stabilească principiile alimentare
din timpul Postului împreună cu medicul curant sau cu cel nutriţionist”,
punctează dr. Dorina Mandanac, medic specialist medicină de familie.
Imunitatea, scăzută în timpul postului
În afara
beneficiilor aduse de o alimentaţie cu caracter detoxifiant, trebuie luat în
calcul faptul că există boli care se agravează în perioada de post, astfel fiind
cazul TBC-ului sau a problemelor gastro-intestinale. Se constată o creştere a
cazurilor de tuberculoză în perioada postului, datorită faptului că organismul
pierde din imunitate. În aceeaşi perioadă, organismul este mai supus riscului
de infecţii decât în mod obişnuit. Tot organismul este privat de proteine
animale care au un rol important pentru omul sănătos şi o valoare mai mare
decât proteinele vegetale, acestea din urmă nereuşind să le substituie pe cele
animale. Cele mai bune proteine vegetale se găsesc în ciuperci - ce ar trebui
să facă parte din meniurile de post cât mai frecvent. Un organism sănătos poate
suporta perioada de post fără probleme şi pentru a fi sigur că poate fi trecută
cu bine această perioadă, trebuie ca alimentaţia să fie cât mai variată.
Dieta de post
Alimentele recomandate în post sunt: fasole, ciuperci, alune, mazăre şi soia (cele mai bune surse de proteine vegetale), legume proaspete cu frunze verzi (salata verde), tofu, seminţe de susan, smochine şi broccoli (surse vegetale de calciu), cereale integrale, orez nedecorticat, paste din făină integrală, cartofi (fierti sau copţi), nuci şi seminţe şi, cel mai important, fructe şi legume proaspete care conţin enzime, vitamine şi minerale.
Surse bune de energie, în perioada postului, sunt şi fructele uscate, care nu numai că potolesc foamea rapid, dar sunt şi o sursă excelentă de potasiu, calciu, fier, seleniu, vitamine A, B1, B2, C. Singura vitamină pe care alimentaţia vegetariană nu o poate asigura este vitamina B12 însă, de regula, depozitele hepatice sunt mai mult decât suficiente pentru a acoperi necesarul din această perioadă.
Alimentele recomandate în post sunt: fasole, ciuperci, alune, mazăre şi soia (cele mai bune surse de proteine vegetale), legume proaspete cu frunze verzi (salata verde), tofu, seminţe de susan, smochine şi broccoli (surse vegetale de calciu), cereale integrale, orez nedecorticat, paste din făină integrală, cartofi (fierti sau copţi), nuci şi seminţe şi, cel mai important, fructe şi legume proaspete care conţin enzime, vitamine şi minerale.
Surse bune de energie, în perioada postului, sunt şi fructele uscate, care nu numai că potolesc foamea rapid, dar sunt şi o sursă excelentă de potasiu, calciu, fier, seleniu, vitamine A, B1, B2, C. Singura vitamină pe care alimentaţia vegetariană nu o poate asigura este vitamina B12 însă, de regula, depozitele hepatice sunt mai mult decât suficiente pentru a acoperi necesarul din această perioadă.
Analizele
nutriţionale ale mâncărurilor de post dovedesc faptul că necesarul zilnic de
calorii este asigurat. Spre exemplu, o porţie de borş de
zarzavat, care conţine ceapă, morcov, cartof, păstârnac, ţelină şi pătrunjel,
are 431 calorii, iar o porţie de ciorbă de fasole verde, care conţine morcov,
fasole verde, ceapă, rădăcină de pătrunjel, bulion şi ardei gras, are 729
calorii. Unul dintre
aceste feluri de mâncare ar putea fi aperitivul dintr-o zi de post. La felul
doi, puteţi servi o mâncare de fasole verde care are 860 calorii, o tocană de
cartofi, care are 1.231 de calorii sau pilaf sârbesc - 1.570 calorii.
Combinarea alimentelor, foarte importantă
Postul nu presupune doar o alimentaţie lipsită de "dulce" - adică produse animale - ci şi o dietă bine echilibrată. În concepţia tradiţională chineză, o dietă echilibrată presupune combinarea, la fiecare masă, a alimentelor acre, amărui, dulci, picante şi sărate. Trebuie subliniat că fiecare din aceste tipuri de alimente are un rol benefic asupra sănătăţii, dar, în acelaşi timp, pot fi dăunătoare dacă sunt consumate în exces. Astfel, excesul de alimente acre poate afecta splina, stomacul, musculatura sau cavitatea bucală (stomatite, afte); excesul de alimente amare poate tulbura aparatul respirator, intestinul gros (diaree), pielea şi părul; cele dulci pot provoca boli ale rinichilor, vezicii urinare sau ale sistemului osteo-articular; cele picante, în exces, pot afecta ficatul, colecistul, ochii sau tendoanele, în vreme ce excesul de alimente sărate va ataca sistemul cardio-vascular şi intestinul subţire.
Efectele alimentelor de post asupra organismului
În această perioadă, când e indicat să mâncaţi din belşug fructe şi legume, e bine să cunoaşteţi câteva proprietăţi esenţiale ale lor:
- ceapa, usturoiul, ridichile şi prazul conţin un antibiotic natural, alicina - care nu afectează flora microbiană, dar este capabil să distrugă germenii patogeni;
- usturoiul şi ceapa diluează sângele şi descongestionează;
- morcovii, bogaţi în betacaroten, împiedică formarea depozitelor pe pereţii arteriali, prevenind ateroscleroza. Ei reglează digestia, ajută ficatul, întăresc vederea şi vă fac pielea mai moale şi mai frumoasă;
- ţelina este un bun stimulator al suprarenalelor, întărind astfel sistemul imunitar;
- soia sub toate formele este extrem de bogată în fibre şi protejează. Fibrele au un rol esenţial în regularizarea digestiei;
- cartofii, pe lângă vitamina C şi săruri minerale, sunt bogaţi în fibre;
- spanacul este un bun “curăţitor” al intestinelor, numindu-se şi “mătura” intestinului;
- nucile contribuie la scăderea colesterolului şi la creşterea puterii de concentrare;
- două mere pe zi scad colesterolul;
- conopida şi broccoli neutralizează subsţantele cancerigene din alimente;
- lămâile şi kiwi conţin multă vitamina C;
- uleiul de măsline este unul dintre cei mai buni agenţi naturali de prevenire şi combatere a bolilor de inimă. Este excelent pentru salate.
Postul nu presupune doar o alimentaţie lipsită de "dulce" - adică produse animale - ci şi o dietă bine echilibrată. În concepţia tradiţională chineză, o dietă echilibrată presupune combinarea, la fiecare masă, a alimentelor acre, amărui, dulci, picante şi sărate. Trebuie subliniat că fiecare din aceste tipuri de alimente are un rol benefic asupra sănătăţii, dar, în acelaşi timp, pot fi dăunătoare dacă sunt consumate în exces. Astfel, excesul de alimente acre poate afecta splina, stomacul, musculatura sau cavitatea bucală (stomatite, afte); excesul de alimente amare poate tulbura aparatul respirator, intestinul gros (diaree), pielea şi părul; cele dulci pot provoca boli ale rinichilor, vezicii urinare sau ale sistemului osteo-articular; cele picante, în exces, pot afecta ficatul, colecistul, ochii sau tendoanele, în vreme ce excesul de alimente sărate va ataca sistemul cardio-vascular şi intestinul subţire.
Efectele alimentelor de post asupra organismului
În această perioadă, când e indicat să mâncaţi din belşug fructe şi legume, e bine să cunoaşteţi câteva proprietăţi esenţiale ale lor:
- ceapa, usturoiul, ridichile şi prazul conţin un antibiotic natural, alicina - care nu afectează flora microbiană, dar este capabil să distrugă germenii patogeni;
- usturoiul şi ceapa diluează sângele şi descongestionează;
- morcovii, bogaţi în betacaroten, împiedică formarea depozitelor pe pereţii arteriali, prevenind ateroscleroza. Ei reglează digestia, ajută ficatul, întăresc vederea şi vă fac pielea mai moale şi mai frumoasă;
- ţelina este un bun stimulator al suprarenalelor, întărind astfel sistemul imunitar;
- soia sub toate formele este extrem de bogată în fibre şi protejează. Fibrele au un rol esenţial în regularizarea digestiei;
- cartofii, pe lângă vitamina C şi săruri minerale, sunt bogaţi în fibre;
- spanacul este un bun “curăţitor” al intestinelor, numindu-se şi “mătura” intestinului;
- nucile contribuie la scăderea colesterolului şi la creşterea puterii de concentrare;
- două mere pe zi scad colesterolul;
- conopida şi broccoli neutralizează subsţantele cancerigene din alimente;
- lămâile şi kiwi conţin multă vitamina C;
- uleiul de măsline este unul dintre cei mai buni agenţi naturali de prevenire şi combatere a bolilor de inimă. Este excelent pentru salate.
Tot în timpul
postului este bine să se consume doi litri şi jumătate lichide pe zi (apă
plată, ceaiuri, supe etc), pentru o bună hidratare a celulelor corpului şi
pentru a ajuta la eliminarea toxinelor.