sâmbătă, 10 decembrie 2011

Carnea roşie, un aliment controversat

* Când alcătuim meniul meselor de Sărbători, e de preferat să consumăm carne de porc cu moderaţie * 
Atunci când ne gândim doar la papilele gustative, e destul de greu să fim cumpătaţi, atât timp cât carnea de porc şi preparatele pentru Crăciun şi Anul Nou sunt de-a dreptul savuroase. Numai că e indicat, în paralel, să avem în vedere şi impactul asupra sănătăţii proprii - ce poate fi dată peste cap. Cei predispuşi la boli cardiovasculare sau, pur şi simplu, trecuţi de prima tinereţe e bine să ştie că anumite tipuri de carne roşie sunt bogate în grăsimi saturate, fapt ce creşte nivelul colesterolului din sânge. Nivelul crescut de colesterol, la rândul său, creşte riscul bolilor de inimă.
Beneficii ale consumului de carne roşie
Carnea de porc în stare naturală este săracă în clorură de sodiu şi are un conţinut bogat de proteine. O porţie de carne de 100 de grame, scrie sfatulmedicului.ro, oferă aproximativ jumătate din necesarul zilnic de proteine al unei persoane adulte. Carnea roşie reprezintă de asemenea o sursă bună de vitamine şi minerale, necesare unui organism sănătos: fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, şi o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acidul nicotinic, tiamina, riboflavina.
Fiind o bună sursă de fier pentru organism, carnea de porc este recomandat a fi introdusă în dietă, cu măsură, în cazul anemiei feriprive (prin carenţă de fier). O porţie de 100 de grame de carne de porc oferă 15% din necesarul zilnic de fier.
Prin consumarea a 100 de grame de carne de porc se asigură şi 30% din necesarul zilnic de zinc. Conform studiilor, persoanele care exclud din dietă carnea, de orice tip, se confruntă cu deficienţă de zinc. De reţinut mai e şi faptul că fierul, zincul şi vitamina D conţinute de carnea roşie sunt absorbite mai eficient de către organism, spre deosebire de alte alimente care le conţin.
Consumată în cantităţi moderate, carnea de porc este o bună sursă de energie, având efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor şi performanţelor mentale. Prin conţinutul de antioxidanţi esenţiali, carnea de porc asigură o mai bună imunitate a organismului.
Atenţie la grăsimi
Conţinutul de grăsimi al cărnii de porc depinde de partea din care provine (piept, cotlet, etc).
Carnea "cea mai slabă" are un conţinut de 6 grame grăsime per 100 grame de carne.
Carnea de porc conţine mai multe grăsimi nesaturate decât grăsimi saturate, precum şi
acidul linoleic conjugat, considerat de către experţi ca fiind un bun aliat al organismului împotriva cancerului sau al bolilor cardiovasculare.
Pentru a vă proteja sănătatea, când preparaţi carnea, aveţi în vedere următoarele:
- Înainte de gătire, se recomandă îndepărtarea părţilor cu grăsime de pe bucata de carne;
- Se recomandă metodele dietetice de preparare a carnii, cum ar fi rotisorul, grătarul, prăjirea fără ulei, fierberea;
- Dacă folosiţi grăsimi în prepararea cărnii, şi acestea pot creşte numărul de calorii, de aceea e de preferat să gătiţi cu uleiuri vegetale;
- Carnea de porc trebuie consumată în porţii rezonabile; porţia recomandată este de 100 de grame.
Limitaţi consumul
Mulţi nutriţionişti sugerează să mâncăm carne în porţii mici, numai că e bine să aveţi în vedere şi raportul dintre caloriile câştigate şi cele arse, precum şi cel dintre cantitatea de carne roşie consumată şi cea de fructe, legume şi cereale.
Nu este nevoie să renunţaţi la consumul de carne, ci să faceţi o selecţie a tipului de carne consumat şi porţii. Institutul american de Cercetare al cancerului recomandă consumul a 500 de grame pe săptămână de carne gătită (sau 700 - 750 de grame de carne roşie macră). De asemenea, tot ei recomandă evitarea pe cât posibil a hot dog-ului, bacon-ului, hamburger-ului, sosurilor, care cresc riscul cancerului de colon.
Combinaţia cu cartofi, preferabilă
Amidonul conţinut de cartofi anulează riscul de cancer pe care îl presupune carnea roşie, au decoperit cercetătorii de la Universitatea Adelaide Flinders, citaţi de ziare.com  Acelaşi amidon, care se păstrează şi în urma gătirii, este conţinut de fasole, banane verzi, orez şi paste, relatează ninemsn.com.au. Interesant este că pastele şi cartofii încălziţi şi apoi răciţi au şi mai mult amidon, fiind cu atât mai benefice.
Recent, mai multe studii au arătat că riscul de cancer colorectal creşte pe măsură ce consumăm mai multă carne roşie. Iar acest amidon conţinut de cartofi are o acţiune benefică tocmai asupra colonului. Concluziile au fost trase în urma unui experiment, în cadrul căruia două grupuri de rozătoare au fost hrănite, pe de o parte doar cu carne roşie, celalalt grup primind şi alimente bogate în amidon. Când li s-a verificat colonul, s-a observat că şoarecii din grupa celor care consumaseră amidon erau mai sănătoşi, acesta nefiind afectat ca în cazul primei grupe.
Evitaţi carnea crudă
Negătită, carnea de porc poate fi purtătoare de paraziţi sau boli latente. Porcii au reputaţia de animale murdare, fiind predispuşi la infecţii cauzate de paraziţi - trichinela. Trichinela este un vierme minuscul ce trăieşte în muşchiul porcului şi care poate provoca - la om, prin consumarea de carne de porc - o boală parazitară denumită Trichineloza - principalul risc al consumului de carne de porc. Deşi în ultimii 10 ani s-a observat un trend descendent al incidenţei cazurilor de trichineloză, România ocupă locul 1 în rândul incidentelor înregistrate în ţările UE, situaţie cauzată de lipsa de informare a populaţiei - aplicarea măsurilor de prevenţie şi control.
Majoritatea infecţiilor cu trichineloză sunt asimptomatice şi nu prezintă complicaţii; în schimb, infecţiile grave pot reprezenta un pericol pentru sănătate.
Principalele simptome sunt:
- diaree, greaţă, dispnee - în primele zile de la infectare;
- dureri abdominale;
- dureri de cap, febră, tuse, lăcrimare, dureri musculare - în momentul în care viermii migrează în organism.
Cele mai grave complicaţii sunt reprezentate de pătrunderea viermilor în sistemul nervos central, unde, deşi nu pot supravieţui, pot provoca deficite neurologice importante (ex: ataxia) sau chiar deces.
Pentru prevenirea infectării cu trichineloză se recomandă gătirea cărnii de porc la o temperatură de 76 grade Celsius (170 grade Fahrenheit). De asemenea, s-a dovedit că prin congelarea cărnii timp de cel puţin 20 de zile, poate fi ucis parazitul.
Porcul este şi purtător al “Taenia solium”, o specie de viermi plaţi. Prin servirea de carne nepreparată sau insuficient preparată termic, aceşti paraziţi se pot transfera şi la om, provocând o boală parazitară denumită Teniaza.
Principalele simptome ale acestei boli sunt:
- dureri abdominale difuze (localizate în special în epigastru);
- lipsa apetitului alimentar şi scăderea în greutate;
- migrenă persistentă;
- greaţă, vărsături;
În cazuri grave, teniaza poate provoca ocluzie intestinală - când tenia este foarte lungă, crize convulsive - când larvele migrează în creier şi multe alte complicaţii şi probleme de sănătate.
Infestarea cu “Taenia solium” poate fi prevenită prin testarea sanitară a cărnii şi pregătirea termică înainte de consumare.