Text primit prin email
Mijloacele media au introdus o adevărată anxietate generală:
teama de colesterol.
Oameni de o splendidă sănătate telefonează la cabinet şi
cer, cu o voce tremurândă programare pentru "colesterol" . Buletinul
de analize le adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea disperării. "Am
două sute. E grav, dom' doctor?"
Răspundem:
nu, nu este grav.
Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg la
100 de ml de sânge.
Dacă este aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate a laboratoarelor
tipăresc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca
anormal de mari ?
Ei bine, aici este o altă poveste. Una discret ruşinoasă
pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă.
Pacienţii sunt rugaţi să nu mai spună nimănui că au aflat de
la mine cele ce urmează.
Dacă totuşi vor spune, atunci să nu scrie, iar dacă vor
scrie, să nu semneze.
Dacă, totuşi, nesocotind acest sfat, vor semna, eu declar de
pe acum că nu ştiu nimic şi că sunt cu totul străin de cele scrise mai jos.
Secretul este că scăderea valorii normale a colesterolului
în sânge a urmat o curbă paralelă şi cu puţin ulterioară descoperirii unor
medicamente care au proprietatea de a scădea colesterolul.
Astfel, în anii '80, singurul medicament cu această
proprietate principală era acidul nicotinic.
Acesta era foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse
importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de
a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide
orice carte de medicină anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea normală
a colesterolului, care este de 280 mg %, aşa cum am spus. Intervalul 260-280 mg
% impunea atenţie şi regim, dar nu tratament medicamentos.
Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care
scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub patent,
interesul firmelor de medicamente pentru această clasă a crescut enorm. Cum
numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie reală era mic, specialiştii în
marketing au făcut diferite socoteli, din care a reieşit că, dacă valoarea
normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li s-ar induce ideea că este
neapărat nevoie de tratament medicamentos cronic peste această valoare, firmele
producătoare ar avea numai de câştigat. Cum, cel puţin oficial, valorile
normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de
medici în baza unor studii, au început a se întruni "vârfurile cercetării
medicale", mai întâi în congrese o dată la doi ani prin capitale europene,
mai nou în congrese anuale prin locaţii mult mai exotice.
La astfel de "întruniri ştiinţifice mondiale", de
regulă însoţite de un bogat program cultural-artistic (de la degustări de
licori la safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte
lucrări "ştiinţifice", în care se pretinde, folosindu-se cu multă
măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale sunt mai
mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la valori care
ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică serioase probleme
de sănătate publică etc.
Să mai
observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil şi pentru
valoarea normală a tensiunii arteriale şi (în măsură ceva mai mică) pentru
glicemie.
Extrapolând, putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine
va apărea un medicament care să modifice grupa sangvină, poimâine o mare parte
dintre cititorii acestei pagini vor afla că suferă de o grupă sangvină de-a
dreptul toxică.
Tratamentul hipercolesterolemiei
Dacă valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este
necesar nici un tratament, aşa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de
hipercolesterolemie în această situaţie.
Dacă valoarea colesterolului este între 260 şi 279 mg %,
este recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol,
împreună cu repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale
(raportul HDL versus LDL, dacă nu a fost făcut)
Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg % este
necesar un regim hipocolesterolemian t, cu evitarea smântânei, untului,
laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de gălbenuşuri la 4 pe
săptămână (albuşurile nu conţin colesterol).
Se recomandă un regim bogat în peşte (minimum 2 kg pe săptămână)
şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului.
Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în
această privinţă.
Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului,
dozându-se atât colesterolul total, cât şi fracţiile lui.
Dacă valoarea
colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos.
De regulă cu
Vasilip, o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principală, sau o
altă schemă în funcţie de datele culese la consultul medical.
Reevaluare după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt
eficiente.
Tipuri de întrebări
frecvente:
Am colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această
valoare în chenar negru şi în dreptul ei scrie: "above normal range".
Şefa laboratorului, când mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a rugat să stau
jos. Vecinii şi cei din familie sunt îngroziţi de cât de mult colesterol am,
iar medicul cardiolog mi-a prescris să iau 6 tablete de Sortis pe zi,
spunându-mi că în caz contrar am să fac infarct.
Ce este de făcut?
Răspuns: dacă încă nu aţi citit articolul acesta, citiţi-l.
Laboratorul dă valorile normale în funcţie de ce valori
normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu în funcţie de valorile medii a
unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un eşantion considerat sănătos, aşa cum ar
trebui, potrivit unei definiţii ştiinţifice a "normalului" .
Vecinii şi cei din familie sunt victimele campaniilor media,
iar cardiologul ar vrea să primească invitaţie şi sponsorizare şi la congresul
de anul viitor de la Ouagadougou .
Dacă nu credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat
şi uitaţi-vă în orice carte de medicină anterioară anului 1980 şi vedeţi cât
este colesterolul normal.
Am auzit că uleiul de porumb nu conţine
colesterol, e adevărat?
Răspuns: nici un ulei nu conţine colesterol, deoarece
plantele nu sunt capabile să sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct
sau legumă sau cereală este la fel de bună din punctul de vedere al regimului
în cazul unei hipercolesterolemii, iar un număr mic de plante sunt în mod
deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.
Este esenţial să nu mâncaţi de loc: carne grasă şi smântână
şi să mâncaţi cât mai puţine gălbenuşuri de ou, care sunt saci cu colesterol.
Dimpotrivă, peştele este foarte indicat. Orice fel de peşte şi cu precădere, în
mod paradoxal, peştele gras. Deşi laptele şi multe brânzeturi conţin
colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul dacă sunt folosite în
cantităţi prudente.
Tratamentul
medicamentos al colesterolului are reacţii adverse?
Răspuns: Orice medicament, începând cu banala aspirină, are
reacţii adverse.
Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile şi
anii, are posibile riscuri. Aceasta nu înseamnă să nu luăm medicamente de loc,
ci să o facem atunci când, în urma unui raţionament medical, medicul nostru
consideră că beneficiul scontat este mai mare decât riscul potenţial.
Urmez un regim
strict vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg
%.
De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele
săptămâni am mâncat numai urzici şi mere?
Răspuns: Această situaţie (relativ rară) în care vă aflaţi
se explică printr-o tulburare reală de metabolism. Aşa cum spuneam, celulele
animale sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie. Uneori această
sinteză este în exces. Va trebui să urmaţi un tratament medicamentos, în
principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un mare risc să
suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de
colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral etc.
Am colesterolul
mărit, dar nu suport să mănânc peşte, iar usturoiul îmi face rău.
Ce este de făcut ?
Răspuns: În loc de peşte, puteţi folosi numeroasele
suplimente alimentare care conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de
usturoi, încercaţi tablete de usturoi de la farmacie.
De asemenea, la
farmacie sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din plante pentru ceaiuri
hipolipemiante.
Colesterolul meu
total este normal, dar raportul HDL-LDL nu este bun. Ce trebuie să fac?
Răspuns: afectarea raportului dintre "colesterolul
bun", adică HDL şi "colesterolul rău", adică LDL are importanţă
mai ales în cazurile în care colesterolul normal este crescut sau are valori la
limită.
Deci, în cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie.
O importanţă mai
mare acordată peştelui în alimentaţie ar fi indicată, totuşi.
Mereu aud despre
marea problemă a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scăzut, sub
limita normală. E vreo problemă?
Răspuns: nu, deoarece nu există boli care să fie declaşate
de prea puţin colesterol, aşa cum există în cazul invers. Totuşi, unele studii
sugerează o legătură între colesterolul scăzut (sau la limita inferioară) şi
depresie, fără a se putea preciza dacă e vorba de o legătură de tip cauză-efect
sau de o corelare de altă natură.
Dr M. D.
Completare - imi apartine - toti bolnavii care au murit de
inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic. E un adevar dovedit
statistic.
Colesterolul marit nu produce moartea!
Sursa foto: www.colonhelp.ro;www.cugetliber.ro