Fructele, datorită compoziţiei lor chimice, tonifică şi remineralizează organismul, încetinind procesul de îmbătrânire.
Căpşunile reprezintă, în realitate, soiuri de fragi cu fruct mai mare, făcând parte din aceeaşi familie de plante - Rosaceae. Ele conţin apă (89%), hidraţi de carbon (7%), protide (0,8%), zaharuri (8%), vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, PP, K) şi minerale (sodiu, potasiu, mangan, cupru, fier, calciu, fosfor, sulf şi siliciu).
Fructele sunt diuretic active, stimulând eliminarea acidului uric, a toxinelor şi a excesului de colesterol din corp. În plus, căpşunile bine coapte au şi un efect laxativ.
Conţinând vitamina E, vitamine din complexul B şi mangan, influenţează funcţionarea normală a sistemului nervos, fiind indicate atât în astenii cât şi pentru prevenirea insomniilor. Mulţumită conţinutului de fier (component al hemoglobinei din sânge) şi cupru (care ajută la absorbţia fierului), sunt recomandate în tratamentul anemiilor.
Au şi acţiune benefică asupra ficatului, ajutând prin vitamina K pe care o conţin la funcţionarea normală a sa. În acest sens, cura cu căpşuni este benefică în insuficienţa hepatică, litiaza biliară şi dischinezii biliare.
Căpşunile au rol hipotensor, fiind indicate în hipertensiuni arteriale şi alte boli cardiace.
Ele mai sunt indicate şi în afecţiuni renale (inclusiv litiaze), reumatism, ateroscleroză, gută, varice, intoxicaţii alcoolice sau cu tutun, tuberculoză etc.
Conţinând doar puţine zaharuri dar şi vitamina E, care este hipoglicemiantă, căpşunile pot fi consumate şi de către diabetici, dar în cantităţi mai mici. Pentru nediabetici, se recomandă cure de căpşuni de 250 g – 500 g/zi, de preferinţă dimineaţa, timp de 7 – 14 zile. Diabeticii pot consuma până la 300 g căpşuni zilnic.
E de remarcat şi acţiunea bactericidă şi antihelmitică a căpşunilor. Astfel, contra oxiurilor se recomandă 500 g căpşuni dimineaţa, pe stomacul gol, fără a consuma altceva până la prânz. Căpşunile sunt contraindicate atât intern cât şi extern persoanelor alergice, cărora le pot produce urticarie.
Frunzele de căpşuni pot fi şi ele benefice pentru sănătatea noastră. Ceaiul din aceste frunze este un bun curăţitor al sângelui. El poate fi folosit şi în inflamaţii şi abcese ale gurii şi ale gingiilor.
Pentru dezinfectarea căilor urinare şi combaterea diareei e indicată pulbere de frunze uscate - de trei ori pe zi câte o linguriţă.
Fructele sunt diuretic active, stimulând eliminarea acidului uric, a toxinelor şi a excesului de colesterol din corp. În plus, căpşunile bine coapte au şi un efect laxativ.
Conţinând vitamina E, vitamine din complexul B şi mangan, influenţează funcţionarea normală a sistemului nervos, fiind indicate atât în astenii cât şi pentru prevenirea insomniilor. Mulţumită conţinutului de fier (component al hemoglobinei din sânge) şi cupru (care ajută la absorbţia fierului), sunt recomandate în tratamentul anemiilor.
Au şi acţiune benefică asupra ficatului, ajutând prin vitamina K pe care o conţin la funcţionarea normală a sa. În acest sens, cura cu căpşuni este benefică în insuficienţa hepatică, litiaza biliară şi dischinezii biliare.
Căpşunile au rol hipotensor, fiind indicate în hipertensiuni arteriale şi alte boli cardiace.
Ele mai sunt indicate şi în afecţiuni renale (inclusiv litiaze), reumatism, ateroscleroză, gută, varice, intoxicaţii alcoolice sau cu tutun, tuberculoză etc.
Conţinând doar puţine zaharuri dar şi vitamina E, care este hipoglicemiantă, căpşunile pot fi consumate şi de către diabetici, dar în cantităţi mai mici. Pentru nediabetici, se recomandă cure de căpşuni de 250 g – 500 g/zi, de preferinţă dimineaţa, timp de 7 – 14 zile. Diabeticii pot consuma până la 300 g căpşuni zilnic.
E de remarcat şi acţiunea bactericidă şi antihelmitică a căpşunilor. Astfel, contra oxiurilor se recomandă 500 g căpşuni dimineaţa, pe stomacul gol, fără a consuma altceva până la prânz. Căpşunile sunt contraindicate atât intern cât şi extern persoanelor alergice, cărora le pot produce urticarie.
Frunzele de căpşuni pot fi şi ele benefice pentru sănătatea noastră. Ceaiul din aceste frunze este un bun curăţitor al sângelui. El poate fi folosit şi în inflamaţii şi abcese ale gurii şi ale gingiilor.
Pentru dezinfectarea căilor urinare şi combaterea diareei e indicată pulbere de frunze uscate - de trei ori pe zi câte o linguriţă.