miercuri, 18 mai 2011

Ciocolata, panaceu universal

 
* Foarte multe atuuri recomandă ciocolata neagră * Important e să optaţi pentru un consum moderat, excesele nefiind indicate *  
Ciocolata a fost descoperită în urma cu 2.000 de ani. Mayasii au realizat că seminţele arborelui de cacao, combinate cu băutura, sunt un adevărat elixir al sănătăţii. Au fost considerate în scurt timp un simbol al fertilităţii şi longevităţii şi tocmai de aceea au avut un loc aparte în ceremoniile de nuntă, informează webmd.com Pentru populatia aztecă, ciocolata făcea parte din alimentaţia zilnică, pentru îmbunătăţirea libidoului. Mai mult, ei considerau că înţelepciunea şi puterea sunt principalele beneficii ale consumului regulat de ciocolată şi tocmai de aceea era nelipsită din alimentaţia lor zilnică.
Europenii au descoperit multiplele beneficii ale ciocolatei în 1519. Cuceritorul Hernan Cortes şi armata sa au fost primii europeni care au beneficiat de efectele benefice ale ciocolatei. Mai târziu, la curtea regală franceză un nou afrodisiac şi-a facut apariţia, iar în scurt timp ciocolata a devenit o adevarată sursă de inspiraţie pentru literatura şi arta erotică. Tocmai de aceea, şi în prezent, ciocolata este asociată romantismului şi iubirii.
“Medicament” la îndemâna tuturor
Ciocolata a ajuns la rangul de super-aliment, studiile mai noi arătând că e bună aproape pentru orice, un adevarat panaceu, graţie antioxidanţilor conţinuţi din belşug.
Bună pentru sistemul nervos, graţie teobrominelor, ciocolata poate ameliora şi tusea persistentă, după cum a arătat un studiu recent al Colegiului Imperial londonez.
Bogată în feniletilamine, care stimulează secreţia de dopamină, aceasta ajută la îmbunătăţirea dispoziţiei, relatează Daily Mail. Ciocolata mai are şi alte calităţi:
- Antioxidanţii conţinuţi pot să protejeze pielea de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete;
- Cercetătorii de la Universitatea Ghana folosesc de multă vreme pudră de cacao în completarea unui tratament pentru hipertensiune şi diabet. Alt om de ştiinţă din Ghana, profesorul F. Kwaku Addai, recomandă zilnic câte două până la cinci ceşcuţe de cacao pentru a preveni malaria;
- Tot el povesteşte în jurnalul “Medical Hypotheses” că mulţi medici folosesc acest ingredient pentru a trata orice, de la problemele de vedere până la astm;
- Alte cercetări explică de ce cacao sau ciocolata sunt benefice înainte de operaţii: flavonoidele conţinute, care se găsesc în concentraţie mare în ciocolată, sunt antidepresive naturale, după cum a arătat un studiu recent realizat de Universitatea Florenţa, în Italia;
- Tot ciocolata este excelentă pentru echilibrarea chimicalelor din creier, mai ales în cazul hormonilor numiţi serotonină şi dopamină, ambii implicaţi în reglarea stării de spirit, a apetitului şi comportamentului.
Ţine atacul cerebral la distanţă
Un studiu realizat pe 50.000 de oameni de către cercetatorii de la Universitatea Toronto, Canada, arată că acei care consumă în mod curent ciocolată, circa un baton pe săptămână, prezintă un risc cu 22% mai mic de a suferi un atac cerebral, relatează The Telegraph.
Ciocolata este de folos şi celor care au trecut deja printr-un astfel de episod neplăcut, 50 de grame pe săptămână micşorându-le riscul de mortalitate, ca urmare a atacului, cu 46%.
Secretul ar putea consta în flavonoide, antioxidanţii benefici conţinuţi de ciocolată. Însă tot ce sare peste cantităţile nominalizate de cercetători devine nociv, pentru că ciocolata conţine, de asemenea, şi grăsimi saturate.
Alungă stresul şi reglează colesterolul
Un pătrăţel de ciocolată neagră este excelent atunci când trebuie să vă ridicaţi moralul, conform Femme Actuelle. De asemenea, ciocolata mai are şi o altă serie de beneficii:
- Ciocolata neagră luptă împotriva stresului şi anxietăţii, deoarece conţine resurse importante de magneziu, un element important în prevenirea consecinţelor negative ale stresului şi este capabil să reducă semnificativ cortizolul plasmatic în sânge. Un deficit de magneziu duce la un organism lipsit de energie. Această lipsă poate fi percepută în moduri diferite: sentimente de epuizare, oboseală cronică, oboseală în timpul exercitării unor anumite sarcini. Diferite studii au arătat că dietele bogate în magneziu au redus riscul de apariţie a infarctului miocardic şi de accident vascular cerebral, deoarece scade tensiunea arterială şi reduce riscul în cazul celor care suferă de diabet de tip 2. În plus, o dietă bogată în magneziu poate avea un efect pozitiv privind prevenirea şi dezvoltarea osteoporozei la femeile la menopauză;
- Ciocolata şi cacao pot proteja organismul împotriva fluctuaţiilor de colesterol. Datorită continuţului de flavonoide cu proprietăţi antioxidante, ciocolata poate regla nivelul colesterolului. De asemenea, vitamina B3, conţinută în ciocolată, reduce colmatarea arterelor;
- Ciocolata conţine un număr mare de substanţe antioxidante care neutralizează radicalii liberi care cauzează oxidarea. Capacitatea antioxidantă este de 4 - 5 ori mai mare decât cea a ceaiului negru, de 2 - 3 ori mai mare decât a ceaiului verde şi a vinului. Acest lucru se datorează flavonoidelor şi mineralelor (zinc, mangan, cupru) din conţinutul de cacao, care sunt deosebit de active;
- Ciocolata protejează femeile în timpul sarcinii, arată un studiu publicat în revista “Epidemiologie”, deoarece reduce cu 69% riscul de a dezvolta preeclampsie, o complicaţie a femeilor însărcinate legate de hipertensiune arterială.
Ciocolata neagră, leac împotriva bolilor de inimă
Femeile cu vârste de peste 40 de ani care consumă ciocolată neagră, o dată sau de două ori pe săptămână, prezintă un risc mai redus de a se îmbolnavi de inimă, arată un studiu realizat de cercetătorii americani. Potrivit acestora, consumul moderat de ciocolată reduce cu o treime riscul unui atac de cord la vârstă înaintată.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 32.000 de femei, cu vârste cuprinse între 48 şi 83 de ani. Rezultatele au arătat că femeile care au consumat 1-2 porţii de ciocolată neagră, pe săptămână, prezintă un risc cu 32% mai redus de a dezvolta insuficienţă cardiacă.
De asemenea, 1-3 porţii de ciocolată consumate pe lună scad cu 26% riscul de îmbolnăvire, notează BBC.
Cercetătorii trag însă un semnal de alarmă şi avertizează că abuzul de ciocolată neagră poate fi dăunător sănătăţii. Din cauza conţinutului ridicat de zahăr, pot apărea probleme cu greutatea. Specialiştii spun că o ciocolată neagră conţine 75% cacao, în timp ce o ciocolată cu lapte, doar 20%. Consumul de ciocolată ajută la scăderea tensiunii arteriale, reduce riscul infarctului miocardic, dar şi incidenţa accidentelor vasculare cerebrale.
Răsfăţ pentru trup
Tratamentele corporale cu ciocolată vă lasă pielea mătăsoasă, cu un miros plăcut şi îi redau elasticitatea naturală. Ciocolata amară este mai eficientă pentru tratamentele corporale şi este considerată de către experţii în cosmetică crema de corp perfectă. Mai mult, ea conţine cofeină, care stimulează circulaţia sângelui, iar trupul va fi răsfăţat şi relaxat, informează herbcompanion.com, citat de ziare.com Mirosul de ciocolată stimulează secreţia de serotonină, hormonul fericirii. O formulă pe care o puteţi aplica e următoarea:
Amestecaţi în apa de baie, reglată la o temperatură suportabilă, ciocolată lichidă, miere şi spumant de baie. Amestecaţi energic şi relaxaţi-vă timp de 20 de minute. După baie, va urma masajul cu ciocolată, benefic în special pentru tenul uscat şi dezhidratat, dar şi pentru tratarea petelor roşii de pe piele. Va fi masat întregul corp, dar cu o mai mare atenţie pentru zona genunchilor, tălpilor şi mâinilor. Loţiunea de corp se obţine prin amestecul ciocolatei amare cu puţin ulei de măsline şi de susan.
Tratamentul cu ciocolată va fi completat de masca de corp, obţinută din ulei de nucă, în care aţi adăugat ciocolata amară şi zahăr brun. După 20 de minute, îndepărtaţi masca de pe întreg corpul cu apă călduţă.